Ani su değişimi Rahatsızlığı

Akvaryumda özellikle kış aylarında, geniş çaplı su değişimlerinde şebeke suyu (çeşme suyu) kullanılınca, suyun sıcaklığının aşırı derecede düşük olması nedeniyle yaşanan bir sorundur hava kabarcığı hastalığı.Şebeke suyuyla ilgili tek endişe çoğu kişi için klor ve ağır metallerdir. Ancak bu sorun en az onlar kadar önemli, ayrıca daha yaygın. Su değişimi Aynı zamanda suyun ph ve kimyasal dengelerinin ani  değişimi demektir. (istenmeyen durum)
Gazların su içerisindeki çözünürlükleri soğuğun etkisiyle artar. Bu nedenle soğuk suda yüksek hacimde çözünmüş hava bulunmaktadır. Akvaryuma eklediğimiz su ısındıkça çözünmüş hava tekrar gaz hale geçer. Bunun akvaryuma yansıması, camların, hatta balıkların üzerinde çok küçük kabarcıkların görülmesidir.
Önemi gözden kaçabilecek bu olay solungaç, yüzme kesesi ve yaygın deri hasarına neden olabilir. Genellikle ikincil bakteri veya mantar enfeksiyonu bu olayı takip eder.
Bu sorundan en çok yavru balıklar etkilenir.
Kullanacağımız suya ait riski basit bir yöntemle kabaca belirleyebiliriz. Musluktan bir bardağa su doldurup oda sıcaklığında 1-1.5 saat bekletince bardağın iç yüzü kabarcıklarla kaplanıyorsa, bu su yüksek risk taşımaktadır.
Basit önlemlerle bu sorundan korunmak mümkündür.İşte size uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem:
1) Su değişimlerinde dinlendirilmiş su kullanmak. Akvaryum suyunu şebeke suyundan kullananlar kullanacakları suyu bir kaç gün dinlendirmeleri balıklar açısından oldukça önemlidir.
Genellikle klor için alınan bu önlem, suyun oda sıcaklığına ulaşmasını böylece fazla gazların da akvaryuma girmeden uçup gitmesini sağlayacaktır.Yaygın bir yöntem olmasına rağmen büyük akvaryumlar veya birden fazla akvaryumu olanlar, üretimhane sahipleri için uygulanması zordur.
2) Su değişimlerinde hortumun ucuna suyu zerrecikler halinde püskürten uçlardan kullanmak. Bahçe malzemeleri satan yerlerde kolayca bulunabilecek bu parça, hem gazların suyu hızla terketmesine yardımcı olur hem de su yüzeyini kaplayan yoğun birikintilerin, parçalanıp su içine karışması ve filtrelerce etkisiz hale getirilmesini mümkün kılar. Ayrıca bu parça ile musluğu kapatmadan suyu durdurmak mümkün.
Kullanılan suyun klor içeriği hakkında da bilgi sahibi olmak gerekli olsa da çoğu zaman bu mümkün değildir. Musluktan direk su ekleyenler koşullarına göre su hazırlayıcı maddeler kullanmak zorunda olabilirler. Bu maddelerin kullanım dozları markalara göre farklılık taşıyabileceği unutulmamalıdır.
3)Akvaryumda %10?u aşmyan oranlarda su değişimi yapmak. Bu durumda yapılacak su değişim sayısı artacaktır. Ev koşullarında çoğu kişi için bu zorluk demektir.

Yukarı