İlk Kez Akvaryum Kuranlar, Yeni Başlangıç

Akvaryumda Seçim

 

Yeni akvaryum, Bir çok örnekte, farklı akvaryum balığı türleri aynı akvaryumda tutulurlar. Böyle durumlarda balıkların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir. Hangi süs balıkları birbirleriyle uyum içinde yaşayabilirler, ne gibi su özellikleri gerektirirler? 

 

İzleyen sayfalarda balıklarınızı nasıl seçeceğinize ve tatlı su akvaryumları içerisinde bir su dünyası nasıl oluşturacağınıza dair bazı öneriler sunacaktır. 

Aynen bizim dünyamızda olduğu gibi su dünyasındaki her bir balık türü genellikle diğer bir balıkla uyumlu olmayan, kendine has özelliklere ve ihtiyaçlara sahiptir. Bu nedenle farklı türlerin bölgesel davranışlarını, durgunluk ihtiyaçlarını, uyku ve yemek alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve birbirlerine uyum sağlayabilecek türleri aynı ortamda bulundurmak çok önemlidir.

 

Karma akvaryum

Bu akvaryumlarda sizin seçiminiz bağlı olarak parametreler dahilinde farklı bölgelerde yaşayan süs balıklarını ve bitkiler bir arada tutulur. Süs balıklarını seçerken bir birleriyle uyumlu olmalarına, her biri için gerekli olan su bileşiminin ve su sıcaklığı ihtiyacının benzer olmasına dikkat etmelisiniz.

Yeni başlayanlar için özellikle karma akvaryuma uyumlu olan balıklar hakkında konuşmak üzere küçük bir seçim yaptık

Tek bir balık türü için akvaryumlar

 

Sadece bir balık türünü mü tercih ediyorsunuz? Akvaryumlar genellikle bir balık türünün belirli gereksinimlerine göre kurulur, ancak bütün türler bu şekilde gelişemez. Satın almadan önce, beslemek istediğiniz süs balığının sadece bir balık türü olan akvaryumda yaşamaya uygun olup olmadığını da kontrol etmelisiniz

Biyotop akvaryumlar

Bu tip akvaryumlar mümkün olduğunca doğal yaşam şartlarını taklit eder. Bir biyotop akvaryumla kendiniz için, diğerleri tarafından nadiren görülen su altı dünyasından bir görünüm, yaratabilirsiniz. Tüm bu akvaryumlar balıklar,bitkiler, su bileşiminin bakımı olduğu kadar dekorasyonu için özel gereksinimlere sahiptir, bir kere kurulduktan sonra daha az karmaşık hale gelir. En çok bilinen biyotop ürünleri tropikal yağmur ormanları, Amazon ve Afrika gölleri gibi alanlardan getirilir. Fazla sayıda seçenek mevcuttur.

Tavsiye

Her bir balık türü yaşamını daha çok hangi su seviyesinde geçiriyorsa o su seviyesini tercih eder: Yüzeye yakın, ortada veya dibe yakın. Balığınızı seçerken bu doğal katmaları aklınızda bulundurmalısınız. Balığınızın alan gereksinimini anlamak da çok önemlidir zira balığınızın aşırı kalabalıktan sıkılmasını istemezsiniz. Gelişmiş bir balığın her 1cm'si için <st1:metricconverter w:st="on" productid="1 litre">1 litre</st1:metricconverter> suya ihtiyaç vardır, bu temel kuraldır. 1.5 inç/galon)

Pek çok süs balığı doğada sürüler halinde yaşadıklarından bunların akvaryum içerisinde 6 veya 8'li gruplar halinde tutulmaları gerekir. Bu şekilde beslenen balık daha da göz alıcı olacaktır

 

İlk Akvaryum Kurulumunda Yapılan Hatalar ;

 

Küçük Boyutlu Akvaryum da Balık Beslemek :

 

Küçük ve hazır akvaryum paketlerinin satıcılarda ön planda olması ve de maliyetleri açısından yeni başlayanları küçük akvaryumlara yönlendirmektedir. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız küçük akvaryumla başlamak en büyük hatalardan biri olacaktır.  Küçük boyutlu akvaryumlarda su miktarı da az olduğundan suyun kimyasında oluşabilecek en ufak bir değişiklik akvaryumunuzdaki tüm canlılar üzerinde kısa sürede etkisini gösterecektir. Su hacminin az olması size hata yapma fırsatı vermeyecektir. Daha büyük akvaryumlarda oluşabilecek hataları düzeltmek için daha çok zaman ve şansınız olacaktır,  en az 100-200 litreyi savunsam da genel görüş kurulacak ilk akvaryumun en az 75 Litre olması yönündedir.

Akvaryum Suyu Hazır Hale Gelmeden  Balık Koymak ;

 

Yeni akvaryum sahiplerinşin yaptıkları en büyük bir diğer hata, akvaryumlarına bir an önce balık koymak için duydukları sabırsızlıktır. Akvaryumu kurdukları gün balık alma hatası en çok yapılan hatalardandır. Bazıları şanslı olsada ilk gün akvaryuma konan balıkların bir çoğu maalesef kaybedilecektir. Peki sorun nedir ? Şehir suyunun içinde olabilecek kimyasallar, ağır metaller, çözünmemiş gazlar, balıklar için zehirlidir. Akvaryum kimyası ile ilgili detaylı Bilgiyi "Akvaryum Suyu Özellikleri" bölümünde bulabilirsiniz. Suyun zararlı minerallerden temizlenmesi ve çözünmemiş gazların suyu terk etmesi için birkaç gün beklenmesi, akvaryum suyunun oturmasını ve pH'ın stabilize olmasını sağlayacaktır.

 

 

Yeni Kurulan Akvaryuma Çok Balık Koymak ;

 Yukarıdaki tavsiyelerimize uydunuz, suyun stabilize olması için yeterince beklediniz. Artık sabrınızı zorluyorsunuz ama işte akvaryumunuzun suyu balık koyulacak duruma geldi. Sırada yine yeni akvaryumcuların yaptığı bir hata var. Akvaryumunuza birden bire çok balık koymamalısınız. Akvaryum suyunda yeterli bakteri kolonileri oluşmadan bir anda çok balığın yaşaması için güvenli olmaz. Sadece bir yada iki dayanıklı balık koymakla başlayın. Daha fazla balık koymak için akvaryumda nitrit seviyesinin yükselip, sıfırlanmasını bekleyeceğiz. Amaç sabrınızı test etmek değil  besleyeceğimiz balıkların ömürlerini uzatmak.

 

 

Akvaryum Kapasitesinin Üzerinde Balık Eklemek ;

 

Evet yukarıda bahsettiğimiz aşamaları sabırla geçtik. Yeni başlayanların çok yaptıkları bir diğer hata akvaryuma alabileceğinden çok fazla balık koymalarıdır. Tecrübeli bir akvaryumsever 50 litrelik bir akvaryumda 10-12 küçük balığı yaşatabilecekken, bunu yeni bir akvaryumcunun denemesi bir felaket ile sonuçlanabilir. Burada genel kural her akvaryumdaki 3 litre su için 2 cm balık boyu hesabıdır. Tecrübeniz arttıkça akvaryumunuzda güvenle daha çok balık besleme imkanı bulacaksınız.

 

 

Birbiriyle Uyumlu Olmayan Balık Türlerini Aynı Akvaryuma Koymak ;

 

 

Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla kendilerine çekici gelen tüm balıkları akvaryumlarına koymak isterler. Her balığın farklı çevre ihtiyaçları vardır. Balıkların kimi kavgacı sert balıklardır, kimi sakin huyludur, hepsi farklı su özellikleri isterler. Akvaryuma balık seçerken bunlara çok dikkat etmek gereklidir. Aynı su şartlarında yaşayabilen ve birbirine uyumlu balıklar seçilmelidir. Araştırmanızı yapın ve barışçıl, aynı su şartlarına uyum sağlayabilecek balıklar seçmelisiniz.

Balıklara İhtiyaç Fazlası Yem Atmak :

Başından beri yeni başlayanlar dedik ama bu hata tüm akvaryumseverlerin sıklıkla yaptıkları bir hatadır. Balıkları gereğinden fazla beslemek. Balıklar her zaman fırsatçıdır ve sürekli yiyecek birşeyler ararlar. Sadece yemek aradıkları için aç sanarak kendinizi balıkları beslemek zorunda hissetmemelisiniz. En doğrusu bir kerede balıkların 5 dakikadan az bir sürede tamamını tüketecekleri kadar yem vermektir. Başlangıçta günde bir kere beslemek yeterli olacaktır. Amonyum yada nitrit seviyesinde yükselme olduğunda bir iki gün yemleme yapılmamalıdır. Bu süre balıkların dışkıları azalacağından suda temizlenme hızlanacaktır. Balıklar rahatlıkla ve hiç bir hastalık sebebi olmadan birkaç gün yemsiz kalabilirler.

 

 

Akvaryum da Yetersiz Kapasitede Filtre Kullanmak :

 

 

 

Akvaryumunuzdaki filtre mutlaka akvaryum suyunu 1 saat içinde en az 3 kere içinden geçirip sirküle edebilmelidir. Sirkülasyonun daha az olması akvaryumunuzdaki filtrelemenşn yetersiz olduğunu gösterir. Filtre seçerken ölçüsü konusunda kararsız kalıyorsanız bir büyüğünü almanızı öneririm. Hiç bir zaman filtrelemenşn fazla olması sorun yaratmayacaktır ama yetersiz olması balıklar üzerinde her türlü hastalığa sebep olacaktır. Sonuçları maalesef balıklarınız açısından hoş olmayacaktır.

 

Akvaryum Suyu Test Edilmesi ;

 

 

 

Yeni akvaryum sahiplerinin nitrojen döngüsü hakkında ve su kimyasının kontrol edilmesi gerektiği konusunda tam bilgi sahibi olmalarını beklemiyoruz. Buna bağlı olarak akvaryum suyunu test etmeleri gerektiğini bilmediklerinden, toksinlerle uğraşmak zorunda kalabilmektedirler. Akvaryumu ilk kurduğumuzda birkaç gün kendi halinde çalışması için beklemiştik. İşte bu sırada suyun pH, nitrit, sertlik seviyeleri temel kayıt olarak ölçüldü. Başlangıç döngüsünde (Bak.nitrojen döngüsü) amonyak ve nitrit ölçümleri önemlidir. Başlangıçta döngü tamamlanıp akvaryum suyu istenen seviyeye stabile edildiğinde artık bu testleri ayda bir kere yapmak gereklidir. Herhangi bir ani balık ölümğnde de testleri yapmak, değişiklik olup olmadığını görmek için önemlidir.

 

 

Akvaryum Bakımının ve Su Değişiminin Aksatılması ;

 

 

 

Yine yeni akvaryum sahiplerine, akvaryumlarını nasıl temizlemeleri gerektiği öğretilmemiş olabilir. Belirli aralıklarla akvaryum dibinde biriken tortuların su ile birlikte alınarak temizlenmesi ve eksilen suyun yerine taze su ilave edilmesi gerekir. Akvaryumunuzu temizlemesenizde balıklarınız muhtemelen bu sebepten ölmeyecektir ancak sudaki bozukluk onların stres altında yaşamalarına, hastalanmalarına ve ömürlerinin kısalmasına sebep olacaktır.

Yukarı