Tavus Kuşu Türleri

TAVUS KUŞLARI

Tavus kuşları eski yıllardan günümüze kadar hayvan severlerin gözdesi olmuştur bir çok hikaye ve konularda adı geçip güzelliğinden bahsedilmiştir. Tavus kuşlarını bu kadar popüler yapan gövdesindeki ve uzun kuyruğundaki parlak ve göz alıcı renklerdir. Bu renkler hayvanlarla ilgili ilgisiz herkesin beğenisini kazanmıştır. Tavus kuşlarının anavatanı Hindistan?dır doğadaki yaşam alanları ormanlar ve bol yiyecek bulacakları ekili alanlardır sesleri tiz ve çığlık şeklindedir.

Tavus kuşlarını evcil ortamlarda beslerken onların rahat edeceği büyüklükte kümes hazırlanmalıdır. Bu kümesler hayvanların rahat hareket edeceği özellikle yetişkin erkeklerin kuyruklarının kırılmayacağı şekilde bahçeli olması tercih edilir tavus kuşlarının dişileri 2 yaşında yumurtaya başlarlar erkeklerde 2 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır erkeklerin kuyruğunun uzaması 2-3 sene arasıdır. Başı ve boynu mavi olan tavus kuşunun, kuyruğundaki "telek" adlı tüyleri yaldızlı yeşil renkli olup uçlarında da bu mükemmel sanatı tamamlayan yuvarlak benekli bir bölüm bulunmaktadır. Ancak, bu muhteşem görüntüyü her zaman göremezsiniz. Görebilmek için tavus kuşlarının çiftleşme zamanını beklemeniz gerekir. Erkek tavus kuşu kuyruğunu yalnızca çiftleşme gösterisi sırasında, dişinin dikkatini çekmek için yelpaze biçiminde açar. Tavus kuşlarını kümeslerine alıştırıp bahçe veya çevreye salabilirsiniz tavus kuşları yerlerine alıştıkları zaman kaçmazlar. Ama bahçenizde ekili bitki veya sebze varsa bunlara zarar verebilirler. Tavus kuşlarının üreme zamanları yıl içinde Nisan?Ağustos ayları arasıdır dişiler 15-20 arası yumurta yaparlar yumurtaları almadığınız takdirde çoğu zaman kendileri kuluçkaya yatarlar. Tavus kuşlarının kümeslerine yerden 1.5 m yükseklikte tünekler yapılmalıdır bu tüneklerin üzerine rahatça yumurtlayacağı alt kısmı saman dolu kasalar sağlam bir şekilde yerleştirilmelidir. 

 

Kuluçka süresi: 28 gündür.

Beslenmesi: Tavus kuşlarına fenni yemin yanında çeşitli karma yem (buğday, mısır gibi) ve yeşillik verilmelidir.

Boyu: 92-122 cm.

Tavus Kuşları'nın çeşitli mutasyonla ayrıştırılmış alt türleride vardır. Bunlar; Mavi Tavus Kuşu, Siyah Kanatlı Tavus Kuşu, Beyaz Tavus Kuşu ve Parçalı Tavus Kuşu'dur. Bunların dışında farklı desenlerde de türleri vardır.

BEYAZ TAVUS

 

 

 

Diğer Adları: 

 

Alt Türleri: 

 

Ana Vatanları: 

 

Tanım: Bu tavus kuşlar Mutasyondur.Albino değildir. 

 

Üreme Zamanları: Nisan ayında başlar. 

 

Üreme Yaşı: 2 yaşında erkekler eşlemeye başlar.Bazı iyi gelişmiş dişiler 1 yaşında yumurtlayabilirler. 

 

Yıllık Yumurta Sayısı: Yılda 8-16 yumurta yaparlar. 

 

Kuluçka Süresi: 27-29 gündür. 

 

Yetiştirme Bilgileri: Yumurta yemi,yeşillik,meyve,buğday,mısır

 

MAVİ TAVUS

Diğer Adları: Pavo cristatus. 

 

 

Alt Türleri: Yok 

 

Ana Vatanları: Hindistan 

 

Tanım: Mavi tavus kuşu herkes tarafından bilinir.Renklerinin canlılığı çok az kuşta mevcuttur. Vücut yapısı ve renklerinin güzelliğine karşın ayakları çok çirkindir. Bu yüzden rivayete göre ayaklarını her gördüğünde kötü bir sesle bağırır. 

 

Üreme Zamanları: Nisan'dan Temmuz'a kadar 

 

Üreme Yaşı: 2 yaş 

 

Yıllık Yumurta Sayısı: 16-24 yumurta 

 

Kuluçka Süresi: 27-29 gün 

 

Yetiştirme Bilgileri: Serbest dolaşması çok daha uygundur ancak kafestede yetiştirilir. Yumurta yemi,buğday,mısır,yulafve bol yeşillkle beslenirler.

 

PAFTALI TAVUS KUŞU

 

Diğer Adları: Emprime tavus kuşu,Parçalı tavus kuşu. 

 

Alt Türleri: 

 

Ana Vatanları: 

 

Tanım: Mavi tavus kuşunun beyaz tavus kuşuyla melezlenmesi görünümündedirler.Mavi,beyaz,yeşil ve kahverengi renklere sahiptirler.Bu tavus kuşları mutasyondur.Albino değildir. 

 

Üreme Zamanları: Dişiler nisan ayında yumurtlamaya başlarlar. 

 

Üreme Yaşı: Bu tavus kuşları 2 yaşında ergenleşirler.Erkekler 2 nci yılda dişileri eşlemeye başlarlar.Bazı iyi gelişmiş dişiler birinci yılda yumurtlamaya başlayabilirler. 

 

Yıllık Yumurta Sayısı: Yılda 8 ila 16 yumurta yaparlar. 

 

Kuluçka Süresi: Kuluçka süresi 27-29 gündür 

 

Yetiştirme Bilgileri: Yumurta yemi,buğday,mısır,yeşillik ve meyve ile beslenirler.

SİYAH OMUZLU MİGRİFEN TAVUS

Diğer Adları: 

 

Alt Türleri: Albino değildir.Mutasyondur. 

 

Ana Vatanları: 

 

Tanım: Erkekler lacivert ağırlıklı yeşil ve kahverengi metalik renktedir.Dişiler krem ve az miktarda kahverengi renge sahiptir.Erkekler dişilere nazaran daha renkli ve gösterişlidir. 

 

Üreme Zamanları: Nisan da başlar 

 

Üreme Yaşı: 2 yaş. 

 

Yıllık Yumurta Sayısı: 8-16 adet yumurta. 

 

Kuluçka Süresi: 27-29 gündür. 

 

Yetiştirme Bilgileri: Yumurta yemi.buğday,mısır ve yeşillikle beslenirler

YEŞİL TAVUS

 

Diğer Adları: Pavo muticus 

 

Alt Türleri: Yok 

 

Ana Vatanları: Güney ve doğu Asya 

 

Tanım: Yüzünde sarı renkte motf mevcut.Vücud tüyleri yeşil ağırlıklı lacivert renkte. Erkekleri dişilere nazaren daha iri ve gösterişlidir. En kymetli ve nadir bulunan bir tavus kuşudur. 

 

Üreme Zamanları: Nisan'dan Haziran'a kadar 

 

Üreme Yaşı: 3 yaşında 

 

Yıllık Yumurta Sayısı: 8-12 yumurta 

 

Kuluçka Süresi: 26-28 gün 

 

Yetiştirme Bilgileri: kışın çok soğuklardan etkilenebilir. Yumurta yemi,buğday,mısır,yulaf,ve canlı yem yer.Bol yeşilk sever

Yukarı