Akvaryum Fotoğraf Çekimi

Akvaryum fotoğrafı nasıl çekilir, Balıkların fotoğrafını çekmenin püf noktaları, Akvaryum camında flash görüntüsü sorunu, Hareketli balıkların fotoğrafı nasıl çekilir, ışıklandırma nasıl olmalıdır

Akvaryum Fotoğrafçılığı

İlk önce akvaryumunuzun düzenlemesi çok iyi durumdayken fotoğrafını çekebilmeniz için her aşamasını iyi takip etmemiz gerekir.
Bu aşamaları iyi yönetebilmek için ise planlama aşamasından itibaren düşünmeye başlamalısınız.
Akvaryumun kurulumdan olgunlaşmasına kadar geçen süreç bir kaç aşamaya ayrılabilir.Aşağıdaki yazıda sadece fotoğraf çekimiyle ilgili hazırlık aşamalarına odaklanacağız. Her tank kendine has özellikler taşıdığından, çevreleri farklı olduğundan her aşamanın alacağı süre sizin kurulumunuza bağlı olacaktır.

Bitkileri diktikten sonra farklı çeşit bitkilerinizin gelişim hızlarını izlemeniz gerekir. Bitkileriniz farklı ortamlardan geldiklerinden yeni yerlerindeki ışıklandırma, su kalitesi ve zemin gibi şartlara uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyacaklardır. Bazıları bir haftada gelişmeye başlayabilirken bazıları daha fazla zaman isteyebilir. Gelişme hızına bağlı olarak hangi bitkileri daha sık budamamız gerektiğine, hangi bölgelere daha fazla bitki dikmemiz gerektiğine karar verebiliriz. Işıklandırma süresine ve gübrelemeye özellikle dikkat etmemiz gerekir. SAE gibi balıkları hem fazla hassas olduklarından hem de bitkilerin sürgünlerini yiyebileceklerinden, bu aşamada tanka eklememek gerekir.

Yetişme Aşaması

Yetişme aşamasında bitkilerin kökleri gelişir, fotosentez hızı artar ve böylece çok hızlı büyümeye başlayabilirler. Bu aşamada sadece büyüme hızlarını değil aynı zamanda renkleri ve biçimleri de gözlemlenilmelidir. Eğer şekilleri veya renkleri tasarımınıza uymuyorsa bazı düzenlemeler yapmanız gerekir. Tablet gübrelerle köklerin gelişimine yardımcı olunmalıdır, çünkü budamaya başladığınızda bitkiler dallarının büyümesini sağlamak için köklerinden daha fazla besin almaya ihtiyaç duyacaklardır. Bu yüzden sağlıklı bir kök gelişimi önemlidir. CO2 katkısı ve ışıklandırma bu aşamada arttırılabilir. Bitki yoğunluğu su hareketine en olabileceği için bu konuya da dikkat etmek gerekir. Arttırılan ışıklandırma ve ilave gübrelemenin saç yosununun hızlı gelişimine neden olabileceğini de unutmamak gerekir.

Budama Aşaması

Bitkiler belli bir yüksekliğe ulaştıklarında aşamalı olarak budamalıdırlar. İlk öğrenmeniz gereken budamanın nasıl yapılacağıdır, çünkü bu bitkiden bitkiye değişim gösterir. Bazıları aşağıdan kesilirken, bazıları yeniden dikilir, bazıları ise gövdenin ortasından kesilir ve buradan tekrar filizlenmesi beklenir. İlk budamanız biraz kaba olabilir. Budama yaptığınızda bitkinin sadece istediğiniz şekle ve boya gelmesini değil, gelişimi için yeterli alanı bırakmayı da düşünmelisiniz. Bunun için en azından istediğiniz yükseklikten 5-6cm daha aşağıdan budama yapmalısınız. Her tip bitki için budama ve filizlenme arasında geçen sürenin kaydını tutmanız yararınıza olacaktır. Bu veri fotoğraf çekmeden ne kadar süre önce budama yapmanız konusunda iyi bir referans olacaktır. Güzel görünümlü olmaları için az sayıda budama yapılmalıdır, genellikle bitkiler çok fazla budandıklarında bu duruma uyum sağlamak için yapraklarını küçültürler. Bitkileri bu durumdan kurtarıp güçlendirmek için biraz hormon kullanmak ya da bitkinin üst kısmını kesip yeniden dikmek işe yarayabilir.

Akvaryumunuz en iyi konumunda iken fotoğrafını çekebilmek için gübrelemeyi ve aydınlatmayı arttırmanız, CO2'yi de gerektiği kadar ayarlamanız önerilir. Bunlar oturmuş bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır. Yine de kullanacağınız yöntem bitkilerinizin verecekleri tepkiye bağlı olacaktır. Fazla gübrelemeyi seyreltebilmek için su değişim sıklığını haftada iki defaya çıkarmanız gerekebilir.

HAZIRLIK AŞAMASI

Bitkileriniz gelişerek istediğiniz düzenlemeye uygun hale gelmeye başladıklarında ne zaman fotoğraf çekeceğinizi planlamanız gerekir. Çünkü hızlı gelişen akvaryumlarda fotoğraf çekmek için en uygun dönem genellikle bir haftadan kısa sürer. Fotoğraf çekmek için vakit yaklaştıkça akvaryumunuza daha fazla özn göstermeniz gerekir. Fotoğraf için hazırlıklara bir hafta kala başladığınızda aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

7 gün önce: Çok hızlı gelişen bitkiler için bile fotoğraftan önceki yedinci gün son budamanın yapıldığı gün olmalıdır. Budama tüm bitkilerde değil sadece düzenlemeyi etkileyecek kadar uzamış bitkilerde yapılmalıdır.

5 gün önce: Su değişimini her zamanki gibi yapabilirsiniz. Camlardaki yeşil yosunları kazımayı ve zeminin yüzeyini temizlemeyi unutmayın. Bu aşamada ışıklandırma veya gübreleme gibi çevresel etkenleri değiştirmeyin, özellikle su sıcaklığı sabit kalmalıdır. Eğer su sıcaklığında değişmeler olursa bitkiler büzüşebilirler.

2 - 3 gün önce: Otocinclus sp. gibi çalışkan balıkları ayırın. Bu fotoğraf çekimi sırasında cama yapışmalarını önleyecektir. Bu balıkları daha ileri bir tarihte çıkarmayı denemeyin çünkü bitkilerin kırılması ve zeminin karışması gibi risklerle karşılaşırsınız. Bu çalışkan balıkları çıkardıktan sonra düzenlemenizi daha cazip hale getirmek için tetra türü balıklar eklemelisiniz. Yeni bir çevrede balıklar sürü özelliklerini daha iyi göstereceklerdir. Eğer balıkları çok erken eklerseniz ortama uyum sağlayacaklarından sürü özelliklerini göstermeyecekler, geç kalırsanız da korkacak ve saklanacak yer arayacaklardır.

Fotoğraftan önceki son gece: Suyun 1/5'ini değiştirin ve cama yapışmışbir şey olup olmadığını kontrol edin. Tecrübelerime göre son su değişiminde suya eklenen PSB bütün küçük organik tanecikleri çözecek ve ertesi gün kristal bir berraklık sağlayacaktır. Fotoğraf çekiminde sorun yaşamamak için pillerinizin durumlarını da kontrol etmelisiniz.

Fotoğraf çekimine başlamadan önceki son 2 saatte yapılacaklar:
1. Siyah mukavva kullanarak akvaryumun her yanını kapatın, sadece ön taraftaki cam görünsün,
2. Su yüzeyini dalgalandıracak havalandırma tertibatını çalıştırın. Oluşan etkiyi fotoğraf makineniz ile kontrol edip gerekli ayarlamaları yapın,
3. Tüm hortum ve diğer aparatları çıkartın, su yüzeyinde bir şey varsa toplayın,
4. Eğer ışık kaynağı olarak flaş kullanacaksanız, ışıkkutusunu şimdi kurmalısınız. Bir kaç deneme çekimi yaparak siyah çerçeveden ışık kaçağı olup olmadığını kontrol edin. Pozlama konusunda da son küçük ayarlamaları yapabilirsiniz, daha büyük denemeleri bir kaç gün önce yapmıştınız zaten.

Fotoğraf için en iyi zaman bitkilerin uyanışından sonraki bir saattir, çünkü fotosentezin başlamasının ardından oksijen doygunluğa ulaşacak ve kabarcıklar görünecektir. Filtreyi ve su içinde hareketi sağlayacak diğer şeyleri kapattığımızdan oksijen kabarcıkları normalden daha erken görünmeye başlayacaklardır. İlk bir saat aydınlatmayı azaltabilirsiniz. Eğer tankınız pencereye yakınsa doğal gün ışığı bitkilerin uyanmasını tetikleyecektir.

Eğer fotoğraf çekimi için sabah saatlerini ayarlayamayacaksanız, fotoğraf çekiminden en az bir ay önceden başlamak kaydıyla ışıklandırmaya ara verip tekrar başlatmayı deneyebilirsiniz. Vereceğiniz ara dört saatten az olmamalıdır. Işıkların tekrar yakıldığı saatler fotoğraf çekimi için bir başka harika zaman olacaktır. Önerilen saatlerin dışında fotoğraf çekildiğinde öngörülemeyen etkiler olabilir. Çok erken ya da geç olması durumunda bir çok bitki dinlenmeye geçecektir, çünkü yapraklarını bütün gün açık tutmazlar. Işıkların yanmasının üzerinden bir saatten fazla zaman geçmesi durumunda oksijen kabarcıkları belirecek ve fotoğrafta bir çok beyaz benek görülecektir.

FOTOĞRAFLAMA

Bir akvaryum düzenleyicisi tankına sadakatle bağlıdır. Tasarımları onun nezaketinin karşılığını sadece sergilenmeye hazır görüntüleri ile verirler. Tabi bu durumları sonsuza dek sürmez. Bu yüzden en güzel anı fotoğraflama şansını elde ettiğimizde bu şansı iyi kullanmamız gerekir!..

Aşağıda bahsedilen malzemeler çok temel gereklilikler olduğundan fotoğraf makineniz profesyonel olsun ya da olmasın size yardımcı olacaktır.

Yukarı