Yavru Kediler Hakkında Bilgi

Yavru Kedilerde Gelişim ve Davranışlar

Ana karnında kedi

Kedilerde sağlıklı bir gebelik iki ay kadar sürer. Döllenmenin üçüncü haftasından itibaren yavru adayının dokunma duygusu belirir. Bu da araştırmacı kedinin daha ana karnında göreve başladığının göstergesidir. 

Yavrunun yön duyusu da doğum öncesinde ortaya çıkar. Kedilerin güçlü reflekslere sahip olmasının en önemli dayanağı bu süreçte gizlidir. Geciken gebelikler anormaldir. Akıntı, hareketsizlik, yemek yememe ve bulanık gözler zor veya sakat doğumun belirtileridir. Bu durumda hemen veterinere götürülmelidir.

 

Doğum

 

Yeni doğan kedilerin gözleri kapalıdır. İşitme duyuları gelişmemiştir. Bu nedenle ana karnında gelişen yön, koku ve dokunma duyuları sayesinde anneyle iletişim kurabilirler.Sonuçta tüm bebeklerde olduğu gibi kedi yavrularının tek ihtiyacı anne sıcaklığı ve sütüdür. Vücut ısılarını dengeleyemeyen yavrular ısınmak için anneye ve kardeşlerine sokulurlar. Yedinci haftada derilerinin gelişmesi ile birlikte vücut ısılarını dengelemeye başlarlar. İlk on gün neredeyse hiç hareket edemeyen yavrular sadece ağır ağır sürünürler. 

Bunu da sıcak ortama kavuşmak için yaparlar. Birinci ayın sonunda minik turlar bir hafta kadar sonra da neşeli koşular başlar.

 

Görme

 

Gözlerin açılması bir hafta on gün arasında olur. Ancak iki haftayı da bulduğu olabilir.Görme yeteneği yavaş yavaş gelişir. İki üç hafta içinde görme duygusunu tanıma için kullanmaya başlar. Doğal olarak önce annesini ve kardeşlerini tanıyacaktır. Birinci aydan itibaren her tür oyunu ve yaramazlığı yaparlar. 

Görme duyusunun gelişimi dördüncü ayın sonunda tamamlanır.

 

İşitme

 

Yavru kedinin işitme duyusu birinci hafta içerisinde gelişmeye başlar. Önce tepki vermeyle sınırlı olan bu duyu ikinci haftadan itibaren kaynağı saptama ve yönelme biçiminde gelişir. Birinci ayın sonunda gelişim tamamlanır. İşitme duyusu   kedilerin en önemli silahlarından biridir.

 

Koku

 

Koku duyusu üçüncü hafta sonunda tamamen gelişir. Kediler de iyi koku alırlar.Bilindiği gibi koku söz konusu olduğunda köpekler öncelikle akla gelir, Oysa kedilerin de koku duyusu çok gelişkindir. Ancak iki canlı arasındaki fark bu duyunun kullanım biçimleri ve alanlarında kendini gösterir.Kilometrelerce öteden evine dönebilen kedinin en önemli yardımcısı koku yeteneğidir.

 

Emzirme dönemi

 

Yavru kediler birinci ayın sonunda anne sütü dışındaki besinlerin de farkına varıp,  tadını  çıkarmaya başlarlar. Öncesindeki  dönemdeyse kontrol  tamamen annededir. Emzirmenin zamanı anne tarafından belirlenir. Belki de büyüdüklerinde öğünleri kendilerinin   belirlemesi konusundaki ısrarları bu duruma bir tepkidir Diğer besinleri tattıkça anne  sütüne bağımlılıkları azalır. Fakat o ilk tattan  vazgeçmeleri kolay olmayacaktır.

 

 

Aile

 

Varoluş bilinci yüksek olan kedilerde bireyselleşme iki, üç ay içerisinde gelişir. Bu süreçte annenin öngörülü davranıp, sevimli yavrularla arasına mesafe koyması gelecekte yalnız kaldıklarında kendi kendilerine yetebilmelerini sağlamak içindir. Sosyal olarak her türlü eğlenceyekatılıp, tadını   çıkarabilmelerine rağmen tek başına da sıkılmamalarında bu eğitimin rolü büyüktür.

 

 

Avlanma

 

Kedi yavrularına av konusundaki bilgileri anne öğretir. Eğitim annenin avladığı fareyi yavrulara tanıtması ile başlar. Daha sonra yavrular anne ve birbirlerinden örnek alarak avlanmaya çalışırlar. Aslında anne olmadan da yavrular besin gereksinimini karşılamak için avlanmayı er ya da geç öğreneceklerdir. 

Refleksler geliştikçe yavrular müthiş avcılara dönüşürler. Avlanmayı bilmeyen ev kedilerinde bile güçlü av güdüsü kendini oyunlar sırasında gösterir.

 

Canlılarla İletişim

 

Kediyi daha iyi tanımamız ve böylece hatalı davranışlardan kaçınmak için diğer canlı varlıklarla iletişimini incelemek gerekir. Her canlı gibi onun da arkadaşları, düşmanları ve ortakları vardır Hepsiyle bir iletişim halindedir. Genelde tekil yaşamda daha rahat olan kediler çok gerekmedikçe ortamında başka 

kedi istemez. Buna ailesi de dahildir. ideal olanı iki kediyi yavru iken bir arada tutmaktır.Zorunlu durumlardan doğan ortamlarda her şey yolunda gözükse de kaprisler dikkat çekecektir.

 

Birlikte büyümüş kedi ve köpekler genelde iyi anlaşırlar. Davranışlarda karşılıklı etkileşim söz konusudur. Yabancılar arasındaysa kedi köpek didişmesinin önemli bir nedeni vücut dilinde anlaşamamalarıdır. Köpeğin keyifle salladığı kuyruğun, kedi için tehditkar bir anlamı vardır.

 

Birlikte büyüdüklerinde kanarya, tavşan gibi hayvanlar kedinin gözünde av niteliği taşımaz. 

Ancak kedinin avcı geçmişini de hiçbir zaman unutmamak gerekir.

 

Ortak yaşamda insanla çok iyi anlaşırlar. insanın hizmetinden hoşnutturlar. Ama sanki bu ilişkide kullanılan hep insan olur. Bu arada kedi düşmanı insanları da konu dışı bırakıyoruz.

 

Ev dışında kedi

 

Ev kedileri oturdukları evi aşırı benimsemelerinden dolayı yuvadan ayrılmak istemez. Zorlandığında rahatsız olur. Yolculuğa ve yeni mekanlara uyum sağlamakta güçlük çekerler. Onlar evin sahibi olmasa da onu beklerken kediyi oyalayabileceği için evi tercih ederler.  Kedili evlerde geçici süre misafir olmak zorunda kalırsa yine bir huzursuzluk yaşayacaktır. Ancak iyi birer misafir oldukları için ne evin kedisine ne de ev sahibine fazla sorun çıkarmazlar. Kedinizle tatile çıkmak konusunda ısrarlıysanız güvenliği ve konforu için tasma, uyku ve taşıma işini görecek rahat çanta yuvayı tercih edin. 

Yukarı