Sump Filtre Sistemi

Özellikle büyük akvaryumlar için vazgeçilmez bir filtrasyon sistemidir. Büyük akvaryumlar için dış filtre yetersiz gelebilir. İki yada daha fazla dış filtre kullanmak yerine akvaryum boyutuna göre yeterli ölçülerde sump yaptırmak, akvaryumun filtrasyonunu daha iyi bir şekilde sağlanmış olacaktır. Sumpı eğer ana tankın alt kısmına yaptıracaksak, elimizden geldiği kadar büyük yaptırmalıyız. Bu sayede filtrasyon daha iyi bir şekilde sağlanmış olacak ve akvaryum daha uzun bir şekilde temiz kalacaktır.

Sumplar akvaryumun görselliğinde de önemli rol oynarlar. Sumpsız bir akvaryumdaki ısıtıcı, motor vs gibi malzemeler akvaryumun doğal görüntüsünden uzaklaştırır. Oysaki sumplı bir akvaryumda bütün malzemeleri sumpta saklayabiliriz. Bu sayede akvaryumunuzun görüntüsü daha doğal olacaktır. Akvaryumdan sumpa dökülen su havalanmış olacağından ayrıca hava motoru almamıza da gerek kalmayacaktır.

Sumplı sistemdeki akvaryumlar için değişik yöntemler uygulanmaktadır. Bu sumplardan bazıları akvaryumun arkasına yapılırken, bazıları yanına, bazıları da akvaryumun alt kısmına yapılmaktadır. Eğer sump akvaryumun altında ise suyu yukarıya basmak için daha kuvvetli bir motor kullanmamız gerekmektedir. Devir-daim sağlayan kafa motorları, akvaryumun suyunu saatte 3-4 defa çevirecek şekilde olmalıdır. Genelde motorların üzerlerinde yazan değerin yarısı kadar su basarlar. Bu yüzden kafa motoru alırken hangi markanın ne ölçüde gerçek değerde su bastığını bilerek almalıyız.

Akvaryumdaki suyun sumpa gitmesini sağlamak için değişik yöntemler vardır. Bunlardan bazıları; tabandan yada arka camdan delik açılıp, pimaş yardımı ile suyu sumpa aktarmaktır. Bu akvaryum camındaki delik, daha akvaryum oluşturulmadan cam halindeyken açılması gerekmektedir. Eğer akvaryum yapıldıktan sonra sumplı sisteme çevirmek için delik açılmaya çalışılırsa akvaryumun camı çatlayabilir. Bunun yerine overflow yardımı ile sumpa su verilebilir. Ancak bu overflow akvaryumda görünüm olarak hoş olmayacak ve yer kaplayacaktır. Bu yüzden daha akvaryum yapılmadan cam delinmelidir.

Sumplı akvaryum sistemlerinde elektrik kesilmediği yada kafa motorunun fişini çekmediğimiz sürece, anatanktaki su seviyesi sabit kalır. Buharlaşan su sumptan eksilmiş olacaktır. Eğer bu buharlaşma sonucu su takviyesinde bulunmazsak ve buharlaşmanın devam etmesi sonucunda su, kafa motorunun su bastığı seviyenin altına düşmeye başlayacaktır ve kafa motorundan akvaryuma su ile karışık hava basılacaktır. Bu durumu motorunuzun sesinin normalden daha farklı çıkması ile anlayabilirsiniz. Suyun bu seviyeye düşmemesini sık kontroller yaparak önleyebiliriz. Bu durum hem motorunuz için zararlı hem de iyi bir sirkülasyon için iyi değildir. Yeteri kadar su basılmadığı için sirkülasyon yavaşlayacaktır. Bu yüzden de akvaryum iyi bir şekilde devir-daim olamayacaktır. Ayrıca sumpta bulunan ısıtıcınız yan camda ise aşırı buharlaşmadan dolayı su dışına çıkarak patlayabilir. Patlamış olan ısıtıcı kısa devre yaptırır istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bunun önüne geçmek için ısıtıcımızı mümkün olduğunca tabana yakın hatta taban camına yapıştırmalısınız. Sık kontroller yaparak ve buharlaşan suyu hemen takviye ederek bu tür üzücü olabilecek olayların önüne geçebilirsiniz.

Sumpa gereğinden fazla su doldurmak, elektrik kesintilerinde sumpın taşmasına neden olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için kapalı sump sistemleri kullanmalısınız yada gereğinden fazla su doldurmamalısınız. Bu ölçüyü sumpınızın hacmine göre kendiniz ayarlamalısınız.
Sumpın yararının olduğu kadar dezavantajları da vardır. Bunlardan birisi yukarıda bahsettiğim gibi su buharlaşmasıdır. Bir diğeri de dış motora göre oldukça gürültülü olmasıdır. Akvaryumdan sumpa dökülen su havalanırken aynı zamanda gürültülü bir ses oluşturur. Ayrıca kafa motorunun büyüklüğüne göre kafa motorunun kendisinin ve camı titreştirerek oluşturduğu seste buna eklenmektedir. Bu sesi biraz olsun önlemek için kafa motorunun alt kısmına elyaf koyabilirsiniz. Ayrıca sumpın bulunduğu bölgeye dolap yaptırırsanız bu sesteki azalma en aza indirilmiş olacaktır.

Sumpa dökülen su akvaryum yüzeyinden taşırma yardımı ile dökülür. Bu sayede akvaryumun yüzeyinde oluşan yağ tabakası da temizlenmiş olur. Böylece akvaryumun üst tabakası her zaman temiz kalmış olacaktır. Aydınlatmış olduğumuz akvaryum daha iyi bir şekilde aydınlanmış olacaktır.

Akvaryumun tabanında kalmış olan balık pislikleri ve yem artıkları nitratın artmasına neden olacaktır. Bu nitratı azaltmak için düzenli olarak su değişimleri yapmalıyız.

Çok uzun akvaryumlarda filtrasyon sisteminin daha iyi bir şekilde sağlanması için çift taşırma sistemi yapılıp tek bir sumpa bağlanabilir. Bu sayede uzun akvaryumlar tek bir sump ile iyi bir şekilde temizlenebilecektir. Bu şekildeki uzun akvaryumlar için çok güçlü bir tane kafa motoru yada iki tane daha düşük kafa motoru kullanmamız gerekebilir. Bu tür akvaryumlarda su akışı daha hızlı olacağından akvaryumdan gelen seste aynı oranda artabilir.

Alttan delik açılmış sumplı akvaryuma göre yaptıracağımız demir profili ve dolabı bu tabandaki deliği hesaba katarak yaptırmamız gerekmektedir. Aksi taktirde taban camındaki delik demir profilin yada akvaryum dolabının kenarına gelebilir. Bu yüzden demir profil yada dolap yaptırırken buna mutlaka dikkat etmeliyiz.

Anatanktaki taşırma sisteminin üstü açık olduğundan balıklarımız her an sumpa düşebilir. Bundan dolayı balıklarımız yaralanabilir hatta balığımızı kaybedebiliriz. Fark etmediğimiz ölü balıklar akvaryumdaki nitratın artmasına sebep olaktır. Bu yüzden akvaryumdaki taşırmayı ızgara yada başka bir malzeme ile balıkların geçemeyeceği şekilde kapatmalıyız.

Sump sisteminde bazı bölmeler bulunmaktadır. Bu bölmelere koyacağımız malzemeler filtrasyonda çok önemli rol oynamaktadır. Bu yüzden bu malzemeleri akvaryumda besleyeceğimiz balık türüne göre seçmemiz gerekmektedir.

" İlk bölmede; (Akvaryumdaki taşırmadan gelen suyun ilk döküldüğü yerdir.) kaba pislikleri tutmasını sağlamak için elyaf ve onun hemen altında biyolojik sünger olmalıdır.
" İkinci bölmede; besleyecek olduğumuz balık türüne göre koyacağımız malzemelerden oluşmaktadır. Sert suyu seven balıklar için mercan kırığı, yumuşak sevenler için torf tercih edilebilir.
" Üçüncü bölmede;zeolit,substrat dan bir tanesi bulunabilir. İkinci bölmeden gelen su yağmurlama yapılarak bu malzemelerden birinin üstüne dökülmelidir.
" Dördüncü bölmede; kafa motoru,ısıtıcı,derece vs malzemelerin bulunduğu sumpın son bölmesidir. Bu bölmeye gelen su, kafa motoru yardımı ile anatanka geri basılır.

Yukarı