Köpeklerin Beslenmesi Yiyecek ve Gıdalar

Köpeklerde Gelişim ve Beslenme:

Köpeklerin gelişim sürelerini, beslenme gereksinimlerine göre 4 döneme ayırabiliriz:

 

 

a) Yeni doğan

b) Süt emme dönemi: doğum ? 2ay

c) Sütten kesilme dönemi: 1,5 ay - 2ay

d) Büyüme ve gelişme dönemi: 2 aydan 12-18 aya kadar

 

Yeni Doğan Köpekler:

Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum, içerdiği antikorlar ile yavruların hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içerisinde yavrunun bağırsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirilmeleri son derece önemlidir.

 

Süt Emme Dönemi:

Yavrular 6-8 haftadan itibaren sütten kesilebilirler ve bu süreç içinde yavaş yavaş yarı katı veya katı gıdalara geçiş yapılabilir. Bu dönemden sonra besinsel gereksinimlerini profesyonel köpek mamalarından sağlayabilirler. Yavrular ilk 3?4 hafta boyunca, günde minimum dört yada altı kez emzirilmelidir. 5 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Bu sürenin sonunda anne sütü yavrunun artan yüksek miktardaki kalori ihtiyacını tek başına karşılayamayabilir. Bu yüzden yavrulara, anne sütünün yanında ek gıda da verilmeye başlanmalıdır.

Yavru köpek anne tarafından beslenemiyorsa, ilk 8 gün içinde günde 8 kez süt vermek gerekir. 8 inci günden 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kez süt vermek gerekir.

Sütten Kesilme Dönemi:

Bir çok yavru en geç 8 haftalıkken sütten kesilirler. Anne sütünden kesilmelerine yakın yavruların, 4-5 haftalıkken, yarı katı gıdalar ile tanıştırılmaları gerekir. Bu dönemdekiler için yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak yavrular günde en az üç kez verilmelidir. Kuru mamaya geçiş 6 haftalığa ulaştıklarında gerçekleşebilir.

Büyüme & Gelişme Dönemi:

Yavru köpeklerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek besin değerlerine sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri onların gelişiminde çok önemlidir. Ancak büyük ırk köpekler verilen mamaların protein, kalsiyum, yağ ve enerji miktarlarının gereğinden fazla yüksek olması nedeniyle, çok hızlı kilo alınması halinde kas ve kemik gelişimi daha yavaş kalmakta, vücut ağırlığının artması sonucunda da, kemik ve eklem bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bilinenin aksine çok fazla kalsiyum da büyük ırk yavrularda yine kemiklerde ve eklemlerde rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle küçük- orta boy köpekler ile özellikle yetişkin ağırlıkları 25 kg? ın üstünde olan iri boy köpek ırklarının yavruları için 2 aylıktan 12-18 aylık olana kadar farklı formülasyonlarda ki mamalarla beslenmeleri gerekmektedir.

Köpeklerde günlük öğün sayısı olanaklara göre ayarlanır ve öğün sayısı yaş büyüdükçe azalır.

-2 aylık bir köpeğe günde 4 kez

-5 aylık bir köpeğe 3 kez

-6 aylık bir köpeğe günde 2 kez ve erişkin olduğunda da günde 1 kez yemek vermek yeterlidir.

 

Erişkin Köpeklerde Beslenme:

Köpekler iştahlarına, görevlerine ve karakterine göre iki şekilde beslenebilirler.

Küçük ırklarda 12, büyük ve dev ırklarda ise 18 aylığa ulaşıldığında artık yavru maması yerini yetişkin mamasına bırakmalıdır. Mama değişikliğinin ani olmaması önemlidir.Bu değişikliği birkaç güne yayarak, daha önceki maması ile karıştırarak yapılması hem sindirim sisteminin yeni mamaya alışması hem de köpeğinizin gıda değişikliğine defans göstermemesi açısından yararlı olacaktır.

5-7 yaşlarına kadar erişkin maması ile beslenmeleri önerilmektedir.Bu dönem 'Adult' olarak adlandırılan mamalrı içermektedir.herhangi bir problemi olmayan sağlıklı köpekler için tavuklu,kuzu etli ve balıklı olmak üzere değişik tipte ürün mevcuttur.Obeziteye yatkın ve az hareketli olan köpekler için 'Light' mamalar tercih edilebilir.hareketli ve görev köpekleri için de özel içerikli mamalar mevcuttur.Büyük ırk ve dev ırklar için eklem gelişimi ve kalça çıkığı problemlerine engel olmak için geliştirilmiş mamalar kullanılabilir.Küçük ırk köpekler için,Pincher ve Yorkshire Terrier gibi Toy dog olarak adlandırılan köpekler için ağız yapılarına uygun küçük taneli mamalar mevcuttur.Köpeğinizin ırkına ,Özelliklerine ve yaşına uygun olan mamayı seçmeniz ve hayatı boyunca buna özen göstermeniz onun kaliteli bir yaşam sürmesini sağlayacak ve hastalıklarda mümkün olduğunca koruyacaktır. 

Yaşlı Köpeklerde Beslenme:

 

 Köpeklerde yaşlılık başlangıç yaşı ırka göre değişiklik gösterir; büyük ırklarda 5, küçük ırklarda 7 yaşından sonraki dönem olarak düşünülmektedir. kaliteli, uzun ve sağlıklı bir yaşam için tüm gelişim dönemlerinde olduğu gibi yaşlılık döneminde de beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Yaşlı köpekler (senior) için olan diet mamalar 'senior' ya da 'mature'olarak adlandırılırlar.Yaşlılık dönemine ait ihtiyaçların karşılanabilmesi için bu mamalarla beslemek köpeğinizin hayatını uzatacaktır. Köpeğiniz yaşlandığında ona özen göstermenizin ve özel mamalarla beslemenizin bir çok nedeni vardır:

 

Örneğin:

 

-Ağız ve diş sağlığı yaşlandıkça bozulacağı için kuru mama ile beslemek daha da önem kazanacaktır.

-Yaşlı köpekler  özellikle böbrek problemlerine eğilimlidirler ve fazla miktardaki fosfor ileri böbrek hasarına neden olabilir.

-Fazla miktarda tuz içeren gıdalar yüksek kan basıncına sebep olabilir. Yüksek tuzlu gıdalar böbrek ve kalp rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur.

-Yaşlı köpekler için hazırlanan bu türden mamalarda karbonhidratlar, yağlar, proteinler, tuz, fosfor, kalsiyum, vitaminler son derece iyi ayarlanmıştır ve özellikle diyabete yatkın olan köpeklerin, yüksek tansiyonu olan köpeklerin ve kemiklerde problemleri olan yaşlı köpeklerin korunması için bu mamaları tercih etmek önemlidir.

-Düzenli veteriner hekim ziyaretleriyle, hekiminizin önerilerini uygulayarak , köpeğinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesini sağlayabilirsiniz.

 

Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme: Gebelik süresince anne köpek ,yavru köpek mamalarıyla (Puppy mama) beslenmelidir. Yüksek besin değeri, protein ve enerji değerine ihtiyaç duyduğu bu dönemde verilen erişkin mamalar gebe köpeğin ihtiyaçlarını karşılayamayacak ve dolayısıyla uterusdaki bebeklerin gelişimi için yeterli olmayacaktır. Doğumu takiben ilk gün anneye yiyecek verilmemesi önerilir,anne doğum sonrası plasentayı ve tüm bebek keselerini yiyecek yavruları yalayarak temizleyecektir. Bu işlem sütün salınımı ve sütünün artması için gerekli fizyolojik uyarıları yapacaktır. Anneye doğumun ardından sadece bol, temiz, taze ve çok soğuk olmayan içme suyu vermek gerekmektedir. Doğumdan sonra anne köpeğin besin maddelerine olan ihtiyacı, enerji gereksinimi ve yem tüketimi artacaktır. Bu artışın nedeni annenin süt vermesidir. Bu dönemde anne yediği mamadan gerekli enerjiyi almalıdır. Yediği mama miktarı ve kalitesi süt salınım miktarını ve sütün kalitesini etkiler. Bu nedenle anneye emzirme dönemi boyunca, yavruların büyümesi için kullanılan bol protein ve enerji taşıyan mamalardan verilmelidir.

 

 

Hamile ve süt veren köpeklerin beslenmesi üzerine tavsiyeler:

-Protein, karbonhitrat, vitamin ve mineral madde miktarı yüksek olan mamalar tercih edilmelidir. Artan enerji ihtiyacını karşılamak süt üretimi ve bebeklerin gelişimi için önemlidir.

-Günlük miktarı az, öğün sayısı fazla olacak şekilde besleyin. Mama günde 2-3 öğün olarak verilmelidir,

-Hamileliğin sonuna doğru mama miktarını 1-1,5 kat arttırabilirsiniz. Doğru ve kaliteli bir mama ile beslendiği taktirde köpekleriniz hiç bir gelişim döneminde mama katkı maddelerine ihtiyaç duymayacaklardır. Dışardan vitamin ve mineral katkısı yapmanız gerekmeyecektir.

 

Köpek Mamasında Olması Gereken Kriterler Nelerdir?

Sağlıklı ve kolay sindirilebilir olmalı

Kemik ve eklem yapısı için gerekli maddeleri içermeli.

İçeriğindeki vitamin ve mineraller organizmanın ihtiyaçlarını tam karşılamalı.

Deri, tüy,kemik ve kas sağlığına katkıda bulunmalı.Tüyler parlak, deri kepeksiz olmalı, kaslardaki yağ oranında artışa neden olmamalı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeli

Besin değeri yüksek ve dengeli olmalıdır. Sindirilebilirliği yüksek bir mama ile beslenen bir köpeğin çıkardığı dışkı miktarı azdır. Çünkü alınan besinlerin çoğu değerlendirilir. Posası fazla olan bir mama verdiğinizde dışkıdaki artış sizin mamayı derhal değiştirmeniz gerektiğini söyleyecektir.

 

Profesyonel mamalar yurdumuza dışarıdan direk ithal edildiğinden pahalıdırlar. Ancak içeriğin kalitesinden dolayı alınan gıdanın hepsi kullanılarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlanmış olur. Böylece bu mamalar az miktarlarda kullanıldığından size maliyeti düşündüğünüzden azdır. Pet Care Veteriner Kliniği' olarak önerimiz, bu türden kaliteli mamaları kullanmanız yönündedir!!! Aksi halde verdiğniz mama ve harcadığınız para size dışkı olarak geri dönecektir...

Köpek Yiyeceklerinde Dikkat Etmemiz Gerekenler?

Yavru bir köpek 6 aylık olana kadar günde bir kaç kez beslenmelidir. 6 aylık olduktan sonra sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemesi yeterli olacaktir.Ve küçük ırklarda 12 aylık olduktan sonra büyük ırklarda da 15 aylık olduktan sonra tek öğüne geçiş yapılabilir.

 

Özellikle iri ırklar ve dev ırklar yemek sonrası kesinlikle dinlenmelidir.yemek sonrası oynanan oyunlar,çok hareketli egzersizler,atlayıp zıplamalar hayati tehlikesi olan mide torsiyonuna neden olabilir.Bu nedenle yemek sonrası istirahat en uygunudur.

 

Köpeğin maması  bayat olmamalı,çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır.

 

Köpeğinize kesinlikle tavuk, tavşan, pirzola gibi sivri, küçük kemikler vermeyin. Bu tür kemikler kolayca kırılır ve köpeğinizin gırtlağına, mide ve bağırsaklarına saplanıp tehlikeli hastalıklara ve ölüme yol açabilir.

 

Köpeğinize şekerli gıdalar ve çikolata yedirmemelisiniz. Bu tür gıdalar pek çok rahatsızlığın (Diyabet=Şeker Hst.) gelişmesine neden olabilir. Ayrıca çikolata içerdiği maddeler nedeniyle köpekler için toksiktir.

 

Katı gıdalar köpeğin midesinde 9 saat kaldığı için erişkin köpeklere günde bir kez, en çok iki kez yiyecek vermek gerekir.

 

Mamanın yanında her zaman taze ve temiz su bulundurmalısınız.

 

Konserve mama kullanmayı tercih ediyorsanız; aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, mamayı açtıktan sonra en kısa sürede  tüketmelisiniz, Çünkü çok kısa sürede bozulacaktır.

 

Kuru mama kullanmayı tercih ediyorsanız; aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, açtıktan sonra hava almasını önleyecek şekilde muhafaza etmeli ve güneşte,sıcakta bırakmamalısınız.

 

Köpeğinizin kilosunu ve yaşını baz alarak günlük önerilen gramajlarda kullanmaya dikkat ediniz.Günlük beslenme miktarlarını öğünlere bölerek uygulamalısınız.

 

Kuru mama kullanmanız ağız ve diş sağlığı açısından çok faydalı olacaktır.Kuru mama diş taşlarının oluşumunu engelleyerek diş ve dişeti sağlığını korumaktadır.Ev yemeği ile ya da yumuşak gıdalarla köpeğinizi besliyorsanız eğer kısa zamanda ağız kokusu,diş renginde koyulaşma,tartar(diş taşı), diş çürüğü, diş kaybı ve diş eti yangısı gibi problemlerle karşılaşmanız olasıdır.Ağızda oluşan enfeksiyonlar böbrekler ve kalp kapakçıkları için de risk teşkil etmektedir.Bu nedenle ağız ve diş sağlığına önem vermeli ve kuru mama tercih etmelisiniz.

 

Dışarıdan beslenmeleri durumunda köpek yavruları 3. haftadan itibaren sütlerini kendi başlarına içmeye başlayabilirler.

 

Peynir ve süt köpeklerin sevdiği besinlerdendir. Bu besinlerde kemiğin iyi şekillenmesi için gerekli kalsiyumu taşır. Ayrıca yoğurt da aynı amaçla yedirilebilir.Ancak lactoz intoleransı söz konusuysa süt ile beslenen köpeklerse ishal gelişecek ve varolan sindirim sistemi hastalıklarında artış gözlenecektir.Bu nedenle süt içirmek yarardan çok zarar getirecektir.Basit bir ishal durumu hayatı tehtit eder hale gelebilir dikkatli olmak gerekir.

 

Köpeklerinizi yemek artıkları ile beslememelisiniz. Onların sağlıklı yaşamaları dengeli beslenmelerine bağlıdır. Bunun için veteriner hekiminizin önerilerini dikkate almalı ve köpağinize en uygun gıdayı vermelisiniz.

 

Köpeğinizin seveceği ve onun yaş, ırk ve sağlık durumuna uygun tüm ihtiyaclarına cevap verebilecek bir mama ile beslenmesi en doğru seçim olacaktır.

 

Köpeğinizin yaşına, kilosuna, boyutuna, yaşam tarzı ve becerilerine ve özel ihtiyaçlarına göre bilimsel olarak hazırlanmış, besin içeriği ve enerji arasındaki ideal dengeyi koruyarak köpeğinizin gereksinim duyduğu tüm gerekli besin maddelerini içeren profesyonel mamalarla beslenen köpekleriniz çok daha sağlıklı olacaklardır.

 

Bir köpeğin gelişim süreci boyunca,hayatının değişik dönemlerinde ihtiyaçları da değişik olacaktır. Yavru bir köpek için doğru olan yaşlı bir köpek için doğru  olamayacaktır. Bu nedenle büyüme ve sağlıklı yaşam için köpeğinizin hayatının her dönemine uygun özel olarak formüle edilmiş doğru profesyonel mamalarla beslenmeleri gerekmektedir.

 

Yaşam şekli ve yaşa bağımlı olarak bazı köpeklerin özel gereksinimleri vardır. Allerji, Deri ve tüy duyarlılıkları, cilt rahatsızlıkları, idrar yolu problemleri, idrar kesesi ve böbrek taşları, sindirim problemleri, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, ağız ve diş hastalıkları, obezite ve birçok değişen durumda reçete diyetler tercih edilmelidir.

 

Köpeğinize ekstradan muz, armut, portakal, elma, karpuz, salatalık, havuç gibi meyve ve sebzelerden verebilirsiniz. Ancak muz verirken kalp problemi olup olmadığını bilmeniz, kavun karpuz verirken diyabetik olup olmadığını bilmeniz önemlidir. Köpekler insanların yediği herşeyi yiyebilir düşüncesi çok da doğru değildir.

 

Kaliteli ve Profesyonel Bir Mamada Olması Gereken Kriterler Nelerdir?

 

Sağlıklı ve kolay sindirilebilir olmalı

Kemik ve eklem yapısı için gerekli maddeleri içermeli.

İçeriğindeki vitamin ve mineraller organizmanın ihtiyaçlarını tam karşılamalı.

Deri, tüy,kemik ve kas sağlığına katkıda bulunmalı.Tüyler parlak, deri kepeksiz olmalı, kaslardaki yağ oranında artışa neden olmamalı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeli

Besin değeri yüksek ve dengeli olmalıdır. Sindirilebilirliği yüksek bir mama ile beslenen bir köpeğin çıkardığı dışkı miktarı azdır. Çünkü alınan besinlerin çoğu değerlendirilir. Posası fazla olan bir mama verdiğinizde dışkıdaki artış sizin mamayı derhal değiştirmeniz gerektiğini söyleyecektir.

 

Profesyonel mamalar yurdumuza dışarıdan direk ithal edildiğinden pahalıdırlar. Ancak içeriğin kalitesinden dolayı alınan gıdanın hepsi kullanılarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlanmış olur. Böylece bu mamalar az miktarlarda kullanıldığından size maliyeti düşündüğünüzden azdır. Pet Care Veteriner Kliniği' olarak önerimiz, bu türden kaliteli mamaları kullanmanız yönündedir!!! Aksi halde verdiğniz mama ve harcadığınız para size dışkı olarak geri dönecektir...

 

Köpeklerde Gelişim ve Beslenme:

 

Köpeklerin gelişim sürelerini, beslenme gereksinimlerine göre 4 döneme ayırabiliriz:

 

a) Yeni doğan

b) Süt emme dönemi: doğum ? 2ay

c) Sütten kesilme dönemi: 1,5 ay - 2ay

d) Büyüme ve gelişme dönemi: 2 aydan 12-18 aya kadar

 

Yeni Doğan Köpekler: Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum, içerdiği antikorlar ile yavruların hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içerisinde yavrunun bağırsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirilmeleri son derece önemlidir.

 

Süt Emme Dönemi: Yavrular 6-8 haftadan itibaren sütten kesilebilirler ve bu süreç içinde yavaş yavaş yarı katı veya katı gıdalara geçiş yapılabilir. Bu dönemden sonra besinsel gereksinimlerini profesyonel köpek mamalarından sağlayabilirler. Yavrular ilk 3?4 hafta boyunca, günde minimum dört yada altı kez emzirilmelidir. 5 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Bu sürenin sonunda anne sütü yavrunun artan yüksek miktardaki kalori ihtiyacını tek başına karşılayamayabilir. Bu yüzden yavrulara, anne sütünün yanında ek gıda da verilmeye başlanmalıdır.

Yavru köpek anne tarafından beslenemiyorsa, ilk 8 gün içinde günde 8 kez süt vermek gerekir. 8 inci günden 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kez süt vermek gerekir.

Sütten Kesilme Dönemi: Bir çok yavru en geç 8 haftalıkken sütten kesilirler. Anne sütünden kesilmelerine yakın yavruların, 4-5 haftalıkken, yarı katı gıdalar ile tanıştırılmaları gerekir. Bu dönemdekiler için yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak yavrular günde en az üç kez verilmelidir. Kuru mamaya geçiş 6 haftalığa ulaştıklarında gerçekleşebilir.

Büyüme & Gelişme Dönemi: Yavru köpeklerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek besin değerlerine sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri onların gelişiminde çok önemlidir. Ancak büyük ırk köpekler verilen mamaların protein, kalsiyum, yağ ve enerji miktarlarının gereğinden fazla yüksek olması nedeniyle, çok hızlı kilo alınması halinde kas ve kemik gelişimi daha yavaş kalmakta, vücut ağırlığının artması sonucunda da, kemik ve eklem bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bilinenin aksine çok fazla kalsiyum da büyük ırk yavrularda yine kemiklerde ve eklemlerde rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle küçük- orta boy köpekler ile özellikle yetişkin ağırlıkları 25 kg? ın üstünde olan iri boy köpek ırklarının yavruları için 2 aylıktan 12-18 aylık olana kadar farklı formülasyonlarda ki mamalarla beslenmeleri gerekmektedir.

Köpekler İçin Tehlikeli Gıdalar

İnsanların ve birçok hayvan türünün yemesinde sakınca olmayan pekçok gıda maddesi köpekler için tehlike yaratabilmektedir. Bunun nedeni ; köpeklerin farklı metabolizmaya sahip olmalarıdır. Bu gıdalardan bazıları sadece hafif sindirim problemleri yaparken, bazıları da ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme sebep olabilmektedir. Köpekler kemik yer , kediler de süt içer genellemesi günümüz bilgileri ışığı altında çok da doğru olmamaktadır... Özellikle aşağıda belirtilen gıda maddelerinin köpeklere verilmemesi ve erişemeyecekleri yerlerde saklanmaları son derece önemlidir.

 

Hayvan Kemikleri(Tavuk,kuzu..vb) ve Balık Kılçığı ;

Sindirim sisteminde tıkanma ve yırtılmalara sebep olabilir.Bu tıkanıklık ve yırtılmalar köpeğinizin sürekli kusmasına , enfeksiyonlara açık hale gelmesine,şiddetli kanamalara ve hızlı bir şekilde ölümüne sebep olabilir.

 

Çikolata, Kahve, Çay ve Kafeinli Maddeler ;

Şeker Bayramının yaklaştığı şu günlerde bu konuya özellikle dikkat çekmek istiyorum...Çikolata sadece şeker içerdiği için köpeklere zararlı zannedilmektedir . Aslında zararlı olmasının asıl önemli nedeni içerdiği birtakım maddelerdir. Çikolata Kalp-damar ve sinir sistemini etkileyen kafein, theobromine ve theophylline içermektedir. Bu maddeler merkezi sinir sistemini uyararak kalp atım sayısında artışa neden olurlar (taşikardi). Theobromine ve kafeinin öldürücü dozu 100-200 mg/kg olarak belirlenmiştir. Hafif ve orta dereceli belirtiler yanısıra felçler ve ölümle sonuçlanan vakalar mevcuttur. İçerdiği maddeler plasentayı geçtiği için anne karnındaki yavruyu ve süte geçtiği için annelerini emen yavruları da aynı oranda etkilemektedir.Bu sonuçlara maruz kalmamak için lütfen ödül olarak köpeğinize çikolata değil onun için üretilmiş ödül tabletlerini veya bisküvileri - krakerleri veriniz..Ödül vermek isterken istemeden yanlış sonuçlara neden olabilirsiniz.

 

Kedi Maması ;

Köpeğinize kedi maması verdiğinizde , ihtiyacından fazla yağ ve protein almasına sebep olabilir ve alması gereken bazı aminoasitleri de almasına engel olabilirsiniz . Bu da bir çok sistemik bozukluklara neden olabilir.Yüksek kolesterol tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeğinizde de kalp damar sisteminde tıkanıklık yaratabilir ,ayrıca yüksek tansiyon , böbreklerde ve gözlerde hasarlar da gelişebilir. Karaciğer yağlanabilir ve daha bir çok organda istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.Aynı şekilde kedilere de köpek maması vermemelisiniz.

 

Bebek Maması ;

Köpekler için toksik olan soğan tozu içerebilirler.Bu da köpeklerde kansızlığa neden olabilir.

 

Hayvansal yağ parçaları ;

Özellikle yemek yediğimizde sofradan artan parçalar daima köpeğimizin tabağına konur , o da bizimle aynı gıdaları yemelidir düşüncesi vardır hep ; ama nedense onun payına daima bizden artanlar, tavuğun derisi , kuzunun sakatatları ve özellikle de yiyemediğimiz yağlı parçaları düşer...Köpekler etçil canlılar olarak bilinirler ve bu yüzden her türlü et ve benzeri ürünü yiyebileceklerini düşünürüz..Evet yerler ama ertesi sabah şiddetli bulantı başladığında , kusma başladığında sebebini anlayamadığımız bir şekilde onun pankreasını bozmuş olduğumuzu bilmeden Veteriner hekimimize koşarız ve akut pankreatit nedeniyle aniden ölümüne neden olduğumuzda nerede yanlış yapmış olabileceğimizi düşünürüz...

 

Kurban Bayramında özellikle dikkat etmemiz gereken iki önemli konu vardır.

Birincisi kesilen Kurbanın artan yağlarını , sakatatlarını ve yenmeyen tüm kalıntılarını son derece dikkatli bir şekilde derine gömmeli ya da varsa eğer toplayan kuruluşlara vermeliyiz ki köpeğiniz ya da sokakta yaşayan diğer köpek dostlarınız bu artan kısımları gömüldükleri yerden kazarak çıkartmasın ve yiyerek akut pankreatit nedeniyle hayatlarını kaybetmesinler . İkinci önemli konu ise evde verdiğiniz ziyafet sonrası bol miktardaki yenmeyen yağlı hayvansal gıdaları kendi ellerinizle köpeğinizin tabağına koymamanız ve ona ziyafet çektirmek isterken hastalanmasına neden olmamanızdır...Tabağına konan onun için özel olarak hazırlanmış , doktor tavsiyesiyle almış olduğunuz kuru mama olmalıdır.Bu onun için en sağlıklı ve en güvenli ziyafet şeklidir bunu asla unutmayınız...

 

Süt ve Süt Ürünleri;

Bazı köpek ve kediler yeterli miktarlarda lactase enzimine sahip olmayabilirler. Bu enzim sütün içindeki "lactose" adlı maddenin parçalanmasını ve sindirilmesini sağlayan enzimdir. Bu enzimin yetersizliği gaz , hazımsızlık ve ishalle sonuçlanabilir..İshal sonucu bozulan sindirim sistemi düzeni bir çok bakterinin saldırıya geçmesine ve kedi ya da köpeğimizin hastalığının şiddetlenmesine sebep olabilir.Laktozsuz süt belki bu konuda bir seçenek olabilir.

 

Ciğer(Karaciğer) ;

Fazla miktarda karaciğer A vitamini zehirlenmesine sebep olup kas ve iskelet sisteminde istenmeyen etkilere neden olabilir (kemiklerde kırılmalar vs.)

 

Küflü ve Bozuk Gıdalar,Çöpler ;

İçerdikleri yüksek orandaki toksin nedeniyle şiddetli kusma ve ishalle başlayan ve sonunda bir çok organda hasara sebep olabilen ciddi hastalıklara neden olabilirler.

 

Soğan ve Sarmısak ;

Çiğ , pişmiş ya da toz fark etmez tüm soğan ve sarmısak ürünleri içerdikleri sulfoxide?ler ve disulfide?ler nedeniyle toksiktirler . Kırmızı kan hücrelerinde yıkımlanmaya ve sonuç olarak da anemiye yani kansızlığa neden olurlar..Kediler maalesef bu konuda köpeklerden daha hassastırlar ve daha fazla etkilenirler

 

Çiğ Yumurta ;

?Avidin? olarak adlandırılan bir enzim içerir ve bu enzim Köpeklerde Biotin (B7 vitamini-Vitamin H)?nin vücutta yararlanımını azaltır.Sonuç olarak deri ve tüy problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.Ayrıca içerdiği bazı bakteriler nedeniyle çiğ yumurta yenmesi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir.Yumurta bazen yüksek oranda salmonella içerebilmektedir ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

 

Çiğ Balık ;

Tiamin ( B1 Vitamini) eksikliği sonucu iştahsızlığa ,epilepsiye ve çok ciddi boyutlarda olduğu taktirde ise ölüme sebebiyet verebilir.Çiğ balığın devamlı verilmesi durumunda Tiamin yetersizliği daha sık gözlenir.

 

Tuz ;

Çok büyük miktarlarda alındığında vücutta elektrolit dengesizliği ortaya çıkabilir. Hipertansiyonu olan hastalarda sürekli alınan tuzlu gıdalar kalp ve böbrek hastalıkları konusunda ölümcül sorunlara neden olabilir.

 

Şekerli Gıdalar ;

Obezite, diş hastalıkları ve muhtemel şeker hastalığına(Diyabet) sebep olurlar. Diyabet sonucu vucudun bir çok organında hasar söz konusu olabilir.Bunlardan biri de gözlerde gelişen körlüktür.

 

Salam-Sosis:

Bol miktarda içerdikleri baharatlar nedeniyle özellikle yavru köpeklerde kusma ve ishale neden olabilmektedirler.Ayrıca koruyucu olarak içerisinde barındırdıkları sodyum nitrat ve sodyum nitrit ..vb maddeler kanserojen özelliği taşıdığından köpek ve kedilere verilmemelidirler.

 

Patates ve domates sapları-yaprakları ;

İçerdikleri oxalate?lar sindirim, sinir ve üriner sistemde hasara neden olabilir .Bu daha çok çiftlik hayvanları için tehlike arz etmektedir.

 

Yemek artıkları ;

Dengeli bir besin kaynağı olmadığı için, köpeğinizin günlük gıdasının %10?unu geçmemelidir.Artık hayvansal yağlar kesinlikle verilmemelidir.Etlerin yağları ayrılmalı ve kemikler kesinlikle verilmemelidir.

 

Tütün ;

İçerdiği Nikotin ile sindirim sistemi ve sinir sistemini oldukça ciddi etkiler. Hızlı kalp atışı, bayılma ve ölümle sonuçlanabilen ciddi etkileri vardır.

 

Turunçgiller ;

Turunçgillerden çıkarılan yağlar bulantı ve kusmaya neden olabilir.Bol miktarda C vitamini içerdiği düşünülerek kış aylarında köpeğimizle portakal ve mandalinamızı paylaştığımızda bunu hatırlamalı ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlamaya çalışırken onun hastalanmasına neden olmamaya özen göstermeliyiz.

 

Üzüm ve Kuru Üzüm ;

Böbreklerde yıkıma neden olduğu düşünülen bir toksin içerdiği tespit edilmiştir.Fazla miktarda yenmesi sakıncalı olabilir.

 

Alkollü içeçekler ;

Az bir miktarı bile İntoksikasyon(zehirlenme), koma, ve ölüme sebep olabilir.

 

Çoğu zaman duyarız ;

 ?Köpeğim ben ne yiyiyorsam onu yer?.Bu düşünce tarzını yavaş yavaş yeni bilgilere ve yeni düşüncelere bırakmalıyız...Köpeğiniz siz ne yerse onu değil sadece onun için uygun olan gıda maddelerini yemeli... Köpeğinizin yaşına,ırkına,cinsiyetine,kilosuna, risk altında olduğu hastalığa ve geçirdiği operasyon varsa ona uygun Veteriner Hekiminizin tavsiye ettiği bir mamayı tercih etmelisiniz.

 

Örneğin ; köpeğiniz iri ırk (Sivas Kangal,Boxer,Rotweiler,Labrador Retriver,Golden Retriver,German Shephard ... vb) ise ve onu ev yemeği ile besliyorsanız kemik gelişimi için ihtiyacı olan bir kaç maddeyi veremiyorsunuz demektir. Ev yemeği verdiğinizde kalsiyum vermem gerekir diye düşündüğünüzde kemiklerin gelişimini hızlandırarak kalça çıkığı riskini arttırdığınızı da bilmelisiniz.Kemiklerde üremeler ve ilerleyen yaşında böbreklerinde taşlar ya da damarlarında kireçlenmeler belki de gelişsin diye düzensiz verdiğiniz kalsiyumdandır kim bilir.???

 

Köpeğinizin ağzından kötü kokular geliyor ve siz bunun çaresini arıyorsunuz belki kuru mama vermiş olsaydınız ağzını saran tartarlardan çoktan kurtulmuş olacaktınız.Ağız ve diş eti yangısı nedeniyle bozulan iştahı yeniden eski halini alacak ve ağız içinde üreyen mikroorganizmalar köpeğinizin kalp kapakçıklarını yada böbreklerini de hasara uğratmayacaktı.

 

Köpeğinizin gittikçe şişmanlaması,obezite ve şeker hastası olması belki de onun için hazırladığınız makarnalı pilavlı özel karışımdan kaynaklanıyor.Sadece şekerin değil vücuda alınan karbonhidratların da vücutta şekere dönüşebildiği ve Diyabet riskini arttırdığını unutmamalısınız.

 

?Hangi Gıdalar Köpeğim İçin Tehlikeli Olabilir?? sorusunu bir kez daha kendi kendinize sorunuz ve en kısa zamanda Veteriner Hekiminizle irtibata geçip onun için en iyi olanın ne olduğu konusunu bir de hekiminize danışınız...

Yukarı