Akvaryuma Yeni Balık Koymak

Yeni Alınan Balığın Akvaryuma Adapte Edilmesi. Çoğunlukla bilinçsiz hobicilerce uygulanan bir yöntem vardır. Balık akvaryumcudan alınır, eve gelinir direk akvaryuma salınır. Hal bu ki bu yöntem oldukça yanlış ve risklidir. Bazen balık ölümlerinin bir numaralı nedeni olarak bile ele alınabilmektedir.

Yeni alınan balığın, yeni ortamına bırakılmadan önce yapılması gereken birkaç işlem vardır.

Öncelikle bu işlemlerin amacını söyleyelim. Burada amaç: Yapacağımız bu uygulamada, yeni alınmış olan balığın farklı bir akvaryum ortamındna diğer bir akvaryum ortamına geçişi olduğundan, gerek su değerlerini, gerekse ortam özelliklerini balığa alıştırmak ve sağlıklı bir şekilde geçişi sağlamaktır. Bu işlemde balığın yeni ortamındaki su değerlerine alışması ön planda tutulmalıdır. Örneğin; 30 derecelik bir sıcaklıkta yaşayan bir balığı bir anda 22 derece sıcaklığı olan bir akvaryuma koymak balıkta beyaz benek,  şok gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Burada yaptığımız işlemde balığın yeni akvaryumdaki sıcaklık, ph, kh, gh vb. su değerlerine ve akvaryum ortamına alışmasına yardımcı olmaktır.

akvaryuma yeni balık alındığında, suya koymadan önce, balığın suyun ısısına ve ph'ına adapte olabilmesi için öncelikle yapılması gerekenler vardır.



Poşet akvaryumun içinede 5-10 dk. bekletilmeli, poşet içindeki ısı ile akvaryumun ısısı aynı olmalıdır.



Akvaryum suyundan bir miktar poşetin içine alınıp, balık akvaryum suyunun şartlarına alıştırılmalıdır.



Daha sonra balık güvenle akvaryuma salınabilir.

Akvaryumcunuzdan yeni aldığınız balık eğer yeni gelmişse muhtemelen 2-3 gündür açtır. Eğer bu balıklara diğer balıklarınıza verdiğiniz miktarda yem verirseniz büyük ihtimalle balıklarınızdan bir kısmı ya hastalanacak yada ölecektir. Bu yüzden yeni aldığınız balıklarınıza mümkün olan en az miktarda yem verin. Bu yem miktarını 1 haftada yavaş yavaş çoğaltarak normal yemleme seviyesine getirin. Böylece yemlemeden kaynaklanan sorunlar ortadan kalmış olur.

 

Eğer balığın geldiği torbadaki sudan emin değilseniz bunun tankınıza karışmasını önlemek için şu basit yöntem faydalı olabilir; uygun boyda kepçe kullanarak balığın bulunduğu torbayı bir kova üzerinde yavaşça çevirin. Su kovaya akarken balıklarınız kepçede kalsın. Böylece tankınıza belki de zararlı olabilecek sudan kurtulmuş oluruz.



Yukarı