Sultan Papağanları hakkında Pratik Bilgiler

sultan papağanı besleyen veya beslemeyi düşünenlerin, bu güzel ve cana yakın papağanlar hakkında merak ettikleri bir çok sorunun başında gelenler;

Değişik Renklerde ki Sultanlar Çiftleşirmi?
Evet çiftleşir. Sultan Papağanları eş seçerken renk konusunu önemsemezler ve her renk sultan diğeri ile kolaylıkla çiftleşir.

Sultan Papağanları Kaç Yıl Yaşar?
Doğal hayatta 20-25 yıl ev hayatında ise daha kısa.

Sultan Papağanları Kaç Gramdır?
Ortalama 90-100 gram ağırlığındadırlar.

Sultan papağanımı Evde Yanlız Bıraksam Olurmu?
Hayır. Tüm yemlerini ve suyunu koysanız bile 12 saatten uzun süre yalnız kalması kuşun psikolojisini ciddi derecede bozabilir.

Sultanımı Tatile Giderken Yanımda Götürsem?
Hava değişimi ve yol kuşunuzu yoracağını göz önüne alın. Eğer gideceğiniz yerde 2 hafta veya daha uzun kalacaksanız götürebilirsiniz. Ancak daha kısa geziler için yorduğunuza deymez.

Sultanımın Tırnaklarını ve Gagasını Kesebilirmiyim?
Hayır. Böyle bir şey yapmaya gerek yok. Doğru kalınlıkta ki ağaç tüneklerde hem gagasını hem de tırnaklarını kendisi düzeltecektir.

Sultanlar ile Aynı Odada Başka Tür Kuşlar Besliyebilirmiyim?
Evet. Kendilerine ait kafesleri ayrı olduğu sürece problem değil. Ancak unutmayın ki daha büyük türler Sultan Papağanına, daha küçük türlere de Sultan papağanı yakalarsa zarar verir.

Sultanlar Başka Tür Kuşlarla Aynı Kafeste Beslenirmi?
Hayır. Sultan Papağanları hiçbir başka tür ile beraber yaşamaya müsait değildir. Uyku ve dinlenme düzenleri ve sosyal ilişki yapıları diğer kuştan farklı olacağından kısa sürede psikolojik problemler yaşayacaktır. Özellikle muhabbet kuşları ile yaşatılması hiç sağlıklı değildir.

Sultan Papağanımı, İlk Önce Tek mi Alayım
Tek. Eğer Sultan Papağanını çift olarak alırsanız ve yabanilerse evcilleştirme ve size alıştırma şansınız yok denecek kadar azdır. Bu sebepten önce bir tane alıp onu evcilleştirmeli ve daha sonra da ona uygun bir eş almanız daha iyi olacaktır.

Sultan Papağanları Tek mi Çift mi Beslenmeli?
Çift. Sultan Papağanları sosyal ve tek eşli hayvanlardır. Dolayısıyla siz onunla ne kadar ilgilenirseniz ilgilenin o kendi cinsinden bir arkadaşa her zaman ihtiyaç duyacaktır.

Dişi Kuşum Yalnız Yaşıyor ve Yumurtladı .
Dişi kuşlar yalnız yaşarken bile zaman zaman yumurtlarlar ve yumurtalarında üzerine yatarlar. Ancak yavru çıkması söz konusu değildir. Birkaç gün beklenmeli sonra yumurta ya da yumurtalar kafesten alınmalıdır.

Dişi Sultan papağanları Konuşur mu?
Hayır. Sultan papağanı dişileri ses konusunda fakirlerdir. Sadece curk curk şeklinde bir ses çıkartabilirler. Dolayısıyla konuşmaları ya da ıslık çalmaları, bazı melodileri taklit etmeleri imkansızdır. Burada karıştırılmaması gereken şey, erkek sultanlarında ilgili ses taklitlerini 1 yaşından sonra yapmaya başlayacağıdır. Yani kuşunuz eğer daha yavru ise erkek bile olsa dişi gibi sadece curk curk eder.

Yaş Tahmini Nasıl Yapılır?
Sultan papağanlarında bu iş oldukça zordur. Kesin bir yöntem olmasa da genel bazı şeyler ile kuşun hangi evrede olduğu tahmin edilebilir.

0-1 Yaş arası yavrular; yusyuvarlak gözlü, ince ayak parmaklı olurlar. Gagalar pürüssüzdür.

1-8 Yaş arası genç sultanlar; yavrulara göre daha büyük olur. Ayakları her yıl kalınlaşır ve pütürleşir. Aynı şekilde gagada da katmanlar oluşmaya başlar. Kuş en gösterişli yıllarındadır.

8-16 Yaş arası olgun sultanlar; artık kuş yavaşlamaya ve durgunlaşmaya başlamıştır. Gaga ve ayaklarda ki kalınlık ve pütürler çoğalmıştır. Kuş daha az yer ve daha az hareket eder.

16 Yaş üstü yaşlı sultanlar; kuşta sağlık problemleri oluşmaya başlar ve günün 18 saatine kadarını uyuyarak geçirir. Bu noktada kuş daha yumuşak gıdaları tercih eder.

Ancak şunu belirtmeliyim ki, petshoplarda satılan kuşların %90 ı 0-1 yaş arasıdır. Zaten petshoplar üreticilerden kuşları alırlar ve 15 gün içinde satamazlarsa genelde kuşlar o ortamda ölür. Ayrıca kalan %10 ise evden gelmiş kuşlardır ki onlarda 1-8 yaş arasında olur. Daha yaşlı bir kuş bulmak neredeyse imkansızdır.

Yukarı