Kedinizin Sağlığı için Aşı

 

Kediler çok güçlü canlılar olsa da 9 canlı değillerdir. Onlar da bizim gibi hastalanırlar ve virüslerden, bakterilerden ciddi bir şekilde etkilenirler. Bazı virüs, bakteri türleri onlar için hayati bir tehdit kolaylıkla yaratabilir. Bunu engellemenin birincil yolu kedinizin sağlık ve bakımına gereken hassasiyeti göstermenizdir. Aşılama, kedinizin ve sizin sağlığınız için kritik önemdedir. Aşı, kedinizin ömrünü uzatır, bağışıklık sistemini güçlendirir, öldürücü ve tehlikeli hastalıklarla karşı koruma sağlar.
 

Aşıya gitmeden önce ne yapmalıyım?

  • Hamile kediler aşılamaya götürülmemelidir.

  • Dişi kediler çiftleştirilmeden önce leukemia aşılaması yapılmış olmalıdır.

  • Kediniz hasta olmamalıdır. (üşütme, ishal ya da diğer rahatsızlıklar vb.)

  • Süt emen yavru kediler sütten kesilmeden aşıya götürülmemelidir. (Zira anne sütünün içinde yavruları hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır. Bu enzimler aşılamanın sağlayacağı gücü azaltır.)

 

Aşı yapıldıktan sonra ne yapmalıyım?

  • Kedinizi stres yaratacak etkenlerden uzak tutun. Mümkünse istirahat etmesini sağlayın. (Aşıdan sonra genel yan etkiler; hafif rahatsızlık, hafif ateş, iştah kaybı, aktivite kaybı)

  • Aşıdan sonraki ilk saatler aşının yan etkilerini gözlemlemek açısından çok önemlidir. Kedinizde normal dışı gelişmeler ya da alerji söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinizle irtibata geçin. (Kedilerin çok da az olsa aşıya karşı reaksiyon geliştirmeleri mümkündür.)

  • Aşı yerini ara ara kontrol edin. 10.000'de bir olmakla birlikte aşı yerinde tümör oluşma olasılığı vardır. Böylesi bir oluşum aşılanmadan 2 aya kadar sonra söz konusu olabilir.

 

 

Ne Zaman Yapılacak

Sağlık Kontrolü/Türü

Açıklama

 

 

6 Haftalıkken

Genel Kontrol

Kedinizin ilk genel

sağlık kontrolü.

 

 

9-10 Haftalıkken

Genel Kontrol

Karma Aşı

Leukemia Testi

Leukemia

Leukemia testi

yapılmadan

 leukemia aşısı yapılmamalıdır.

 

 

12-14 Haftalıkken

Genel Kontrol

Karma Aşı

Leukemia

Kuduz

Karma aşı ve leukemia aşısının devamı söz konusudur.

 

 

6 Aylıkken

Genel Kontrol

Leukemia

Leukemia aşısının

devamı söz konusudur.

 

 

12 Aylıkken

Genel Kontrol

Kedinizin

genel sağlık kontrolü.

 

 

16 Aylıkken

Genel Kontrol

Karma Aşı

Leukemia

Kuduz

Kuduz için ilk aşılamanın başlangıcı

 

 

Her Yıl

Karma Aşı

Leukemia

Kuduz

 

 

 

 

 

 

 

Karma Aşı (FCV+FHV+FPV)

Karma aşı aslında üç rahatsızlığa  ("Feline Calicivirus", "Feline Herpes Virus" ve "Feline Panleukapenia Virus") karşı yapılan bir toplu aşıdır.

 

Feline Panleukapenia Virus, kediler için öldürücüdür. Virüs kedilerde "iştah kaybı" ve "kusma" ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden de etkili olabilir. Bu virüs inanılmaz sıcaklıklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen çok güçlü bir virüstür. O sebeple aşılama önemlidir.

 

Feline Calicivirus ve Feline Herpes Virus, kedilerde solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerdeki solunum rahatsızlıklarının % 80'inin arkasındaki bu virüsler bulunur. Nezleli kedilerden ya da nezleli insanlardan geçebilir. (Akan gözler, burunlar bu virüslerin dağılmasında etkendir.)

 

Özellikle nezleli ortamlarda kedilerin yiyecek kaplarının nezlenin etkisinden iyi korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.

 

Her yıl tekrarlanmalıdır.

 

 

 

Leukemia (Feline Leukemio Virus)

Kedi Lösemisi olarak da bilinen leukemia hastalığı için aşılama iki ya da üç aşamalı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kedinizi leukemia'ya karşı aşılatmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise bu durumda onun sağlığını daha da kötüleştirmeniz söz konusudur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit ettikten sonra aşılamaya geçilmelidir.

 

Her yıl tekrarlanmalıdır.

 

 

 

Kuduz (Rabies)

Kuduz aşısı kedi besleyenler için aslında yasal bir zorunluluktur. Zira kediniz bir yabancıyı ısırdığında ya da tırmaladığında halk sağlığı kuralları açısından ısırılan/tırmalanan kişi kedinizin kuduz olup olmadığını teşhis ettirme hakkına sahiptir. Bu tür bir sıkıntıyı bertaraf etmenin en doğru yolu bir veteriner kliniğinde kedinizi kuduza karşı aşılatmak ve aşılandığının delilini teşkil eden karneyi de emin bir şekilde saklamaktır.

 

Her yıl tekrarlanmalıdır.

Yukarı