Deniz Akvaryumu, Sıkça Sorulan Sorular

1. Tatlı su akvaryumunu nasıl deniz akvaryumuna çevirebilirim?

  

    Tatlı su akvaryumunda kullanılan ekipmanlar, deniz akvaryumları için  uygun değildir. Deniz akvaryumu için gerekli olan ekipmanlar incelenerek, elinizdeki mevcut malzeme ile kıyaslanmalı ve uygun olan ekipman dışındakiler, kesinlikle kullanılmaya çalışılmamalıdır.

 

2. Deniz akvaryumu kurmaya karar verdim, ne yapmalıyım?

 

    Öncelikle çalışan bir sistem görmeniz, kullanılan ekipmanları tanımanız açısından sizin yararınıza olucaktır. İlk etapta beslemeyi istediğiniz canlıların yaşam gereksinimlerini araştırmalı, bu doğrultuda kurulum aşamasında bir uzman desteği ile ilerlemelisiniz. İlk kurulumda mümkün olduğunca kuvvetli bir teknik alt yapı tercih etmeniz, akvaryumunuzun istikrarı ve ilerde önünüze çıkacak ek ödenek sorunları için önemlidir.

 

3. Deniz akvaryumu kurulumu pahalımıdır?

 

     Tatlı su akvaryumlarında olduğu gibi deniz akvaryumlarında da,  düşük ve yüksek destekli sistemler vardır. Bu sorunun cevabı beslemeyi düşündüğünüz canlılarla orantılıdır. Eğer basit bir sistem kurulup, sistem sınırları zorlanmaz ise, birçok tatlı su akvaryumundan düşük maliyetlerle, deniz akvaryumu kurulabilir.

 

4. Kaç litre akvaryum ile başlamalıyım?

 

    Deniz akvaryumlarında üzerinde durulması gereken en önemli konu sabit ve olması gereken su değerleridir. Deniz akvaryumlarında beslenilen canlılar bu değer yülselişlerini ve oynamalarını,  tatlı su canlıları kadar tolere edemezler. Bu düşünceden yola çıkarak kurulacak ilk akvaryumun, mümkün olduğunca yüksek litrede olması önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bunun için minimum 200 litre tavsiye edilebilinir.

 

5. Kaç tip deniz akvaryumu vardır?

 

   Sadece balıklardan oluşan (marine), balık ve omurgasızlardan oluşan (resif) ve sadece omurgasızlardan oluşan (reef) akvaryumlarını, ayrı katagoriler olarak nitelendirebiliriz. Ülkemizde yoğunlukla tercih edilen sistem, resif akvaryumlarıdır.

  

6. Nano akvaryum nedir?

 

   Nano akvaryum, 100 - 150 lt den ufak sistemlere verilen isimdir. Litre azaldıkça, su değerlerini sabit tutmak dahada zorlaşacağı için tecrube ve ilgi ister. Su değerlerinin sabitliği açısından, fazla balık ilave edilmemelidir. Sistem gereksinimleri büyük akvaryumlarla aynıdır.

  

7. Kullanılacak ekipmanlar nelerdir?

 

  Almanız gereken ekipmanlar akvaryum hacminiz ve besleyeceğiniz canlılarla orantılı olmakla beraber; Protein skimmer, canlı kaya, kum, tuz, sirkülasyon ve kafa motorları,  tuz ölçer, ısıtıcı, uygun ışıklandırma, testler, yemler ve katkılardır.

  

8. Aydınlatma nasıl olmalı?

 

    Kullanılacak aydınlatma  ekipmanları, deniz akvaryumlarına uygun kelvin değerlerinde ve akvaryumunuzun hacmine oranla yeterli güçte olmalıdır. Akvaryumda beslediğimiz canlıların yaşamlarını ve gelişimlerini sürdürebilmeleri için ışık, hayati bir önem taşır. Bunun dışında yeterli kelvin değerlerine sahip olan lambalar kullanılmadığında, akvaryumda yosun sorunu gözlemlenmektedir. T5 ve Metal halide lambalar, sıklıkla tercih edilen aydınlatma türleridir.

  

9. Hangi protein skimmer (ps) yi önerirsiniz?

 

   Bu soru hobiye yeni başlayanlar arasında ilk sorulan sorulardandır. Bu sorunun cevabı sizin akvaryum ölçünüze ve beslemeyi düşündüğünüz canlılarla bağlantılıdır. Protein skimmer tercihi yaparken piyasada kabul görmüş markalara yönelmek lehinize olucaktır.

 

10. Sump içerisinde hangi filtre malzemelerini kullanabilirim?

 

  Sump un içerisinde elyaf dışında herhangi bir malzeme kullanmamalısınız. Elyaf da mümkünse su ile tam temas etmeden kullanılmalıdır. Deniz akvaryumunda kullanılan biyolojik sünger, mercan krıkları v.s. gibi filtre ekipmanlarına ihtiyaç yoktur. Bu görevi canlı kayalar yeterince görmektedir. Kullanacağımız protein skimmer mekanik temizlik görevinide üstelneceğinden elyaf tercih edilmeyebilinirde.

 

11. Dış filtrem var kullanabilirmiyim?

 

      Dış filtre deniz akvaryumlarında kullanılmaz. İçerisinde kullanacağınız elyafı en fazla 2 gün içerisinde değiştirmelisiniz. Bu da zahmetli bir iştir. Dış filtre aktif karbon veya fosfat tutucu gibi malzmeleri kullanmak açısından sisteme dahil edilebilir. Bunun içinde sump ta yapılacak bir bölme veya şelale filtre daha pratik olucaktır.

 

 

12. Çeşme suyu kullanabilirmiyim?

 

   Cevabı direk "hayır" olmamakla beraber, tavsiye edilmez. İçerisinde ağır metal elementlerin fazla olma ihtimalinden dolayı sorunlar oluşması kaçınılmazdır. İçeridği nitrat, fosfat ve silkat yüzünden yosun sorunu oluşturur. Reverse osmosis veya işlenmiş damacana suyu bu uygulama için en idealidir. Eğer bu suları bulmakta zorluk çekiliyor ise, değerleri uygun sıradan damacana sularda kullanılabilinir.  

 

13. Deniz suyu kullanabilirmiyim?

 

   Sentetik deniz tuzu ile hazırlanan su, beslemeyi düşündüğümüz canlılar için daha elverişli bir ortam oluşturmaktadır. Yerel canlılar beslemeyi düşünürsek, bu alternatif söz konusu olabilir. Kurulumda bu işlem üzerinde durulma zorunluluğu var ise; Kullanılacak suyun değerleri, deniz akvaryumları için kabul görmüş değerler ile karşılaştırılmalı, farklılık var ise uygun değerlere getirilerek kullanılmalıdır. Zaman ve fiyat/performans açısından bu işlem, hobiciler tarafından kullanılan bir tercih değildir.

 

14. Canlı kaya dışında başka kayalar kullanabilirmiyim?

 

    Tercihiniz öncelikle canlı kaya olmalıdır. Eğer başka bir alternatif üzerinde durulucaksa, kullanılan kayanın suya salınım yapmaması ve bol gözenekli olmasına dikkat edilmelidir. Canlı kayalara iyi bir alternatif olarak lav kayaları kullanılmaktadır.

 

15. Canlı kaya miktarı ne olmalı?

 

     Canlı kaya miktarını belirlerken ortalama, akvaryumunuzun litresi/7-10 arası bir değer kullanılır. Bu değer sabit bir değer değildir. Ortalamayı bu formul üzerinden alarak ekleme/azaltma yapabilirsiniz. Kabaca 100 litre suya 15 kg. canlı kaya yeterli gelecektir

 

16. Denizden çıkardığım kayaları kullanabilirmiyim?

 

     Denizden çıkarılan kayalar direk sisteme eklenmemelidir. Kürleme denilen bir işlem sonrası ve üzerindeki tüm canlılar temizlendikten sonra sisteme eklenebilir. Kürleme işlemi bir hayli zaman ve para ayırmanız gereken bir işlemdir. Bunun içinde akvaryuma uyguni hazır  canlı kayaları eklemeniz daha doğru olucaktır.  

 

17. Canlı kayaları ne zaman akvaryuma eklemeliyim?

 

    Canlı kayalar, sistemdeki tüm ekipmanlar tamamlandığında ve çalışmaya başladığında, tuzlu su kullanıma uygun bir şekilde hazırlandığında sisteme dahil edilmektedir. Akvaryuma canlı kaya eklerken, tek seferde eklenmesi size avantaj sağlayacaktır. 

 

18. Sistem çalışmaya başladı, ne kadar beklemeliyim? (cycle süreci)

 

   Bu süreç çok önemlidir. Bu süreçte sisteme yeterli bakteri yatağının kazandırılması sağlanır. Bu sürecin tamamlanıp/tamamlanmadığı testler sayesinde anlayabilirsiniz. Su değerleriniz, deniz akvaryumları için uygun değerlere gelmediği sürece kesinlikle canlı eklememelisiniz. Ortalama verilen süre 3 - 4 haftadır. Kurulmuş ve çalışan sisteminize canlı eklemeyi ne kadar geç yaparsanız okadar sorunsuz bir şekilde bu dönemi atlatabilirsiniz. Bu dönem sonrası canlı ekleme işlemi bir anda değil, zamana yayılarak yapılmalıdır.

  

19. Temizlik ekibi nedir? Ne zaman sisteme dahil edilmelidir?

 

    Temizlik ekibi; akvaryumdaki artık ve yosunlarla beslenerek, akvaryumunuzun temizlenmesinde size yardımcı olur. Akvaryumda döngü süresi tamamlandığında, bu canlılar akvaryuma dahil edilir. Bu canlılara örnek olarak hermit, snail, blenny gibi türleri gösterebiliriz. 

 

20. Balık tercihi yaparken  nelere dikkat etmeliyim?

 

   Beslemeyi düşündüğünüz balıkları satın almadan önce, yaşam gereksinimleri ve karakteristik özellikleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmalısınız. Edindiğiniz bilgiler dahilinde sistem kapasitenizle karşılaştırmalı ve satın almaya bu yönde karar vermelisiniz. Seçtiğiniz balıkların diğer türlerle uyumu, beslenme alışkanlıkları  ve mercanlara zarar verip/vermeyeceği gibi konuları iyi analiz etmelisiniz. 

50 litre suya 5cm balık / canlı oranı idealdir. Yani Kabaca 500 litrelik deniz akvaryumuna ortalama 10 adet canlı düşünebilirsiniz.

 

 

21. Balık satın alırken nelere dikkat etmeliyim?

 

   Yeni ithal edilmiş balıklardan kaçınmalısınız. Akvaryuma adapte olan, yem yeme problemi yaşamayan balıkları tercih etmelisiniz. Mümükün olduğunca satın alma süresini uzatıp, balıkta ürkeklik, hastalık belirtileri ve renklerinde problem olup/olmadığı konularını analiz ederek satın alma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Hobicilerden alınacak balıklar her zaman doğru bir tercihtir.

 

22. Mercan tercihi yaparken nelere dikkatetmeliyim?

 

   Balıklarda olduğu gibi mercanlar içinde akvaryum kapasiteniz ve sistem yeterliliğiniz önemli konulardır. Beslemeyi düşündüğünüz canlının özellikleri ve yaşam gereksinimlerini tam anlamı ile öğrenmelisiniz. Yeni başlayanlar için uygun mercanlar soft türlerdir. Mercanlar balıklara oranla, su değerlerine daha fazla hassastır. su sıcaklığının 26-28 dereceyi geçmemesine dikkat etmek gerektiği düşünülürse soğutucu (chiller) cihazı kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Yukarı