Scuba Diving Dalış Noktaları

Trakya, Saros Dalış Noktaları;

Evreşe Altı  denilen bu sığ ovada durup denizi tam karşınıza aldığınızda, sağınıza doğru Keşan kıyılarından başayarak uzanan körfez, Enez' de Meriç nehrinin denize döküldüğü Yunanistan sınırına değin körfezin kuzey kıyılarını çizer. Solumuzda ise, Gelibolu yarımadasının Ege' deki kıyıları boyunca uzanan ve Eceabat ilçesinin Suvla koyunun bittiği Küçük Kemikli burnunda nihayetlenen bu körfez, Saros Körfezi' dir.

Ege' Denizi'nin en kuzeyinde, Trakya kıyılarınında yer alan Saros, soğuk ama dingin suları, temiz kalmayı şimdilik başarabilmiş uzun kumsalları ile tatilcilerin ve doğaya kaçmak isteyenlerin gözdesi olmaya başlamıştır. Saroz' un zengin su altı güzellikleri ise son yıllarda dalış meraklılarını mıknatıs gibi yöreye çekmektedir. Derinlik sarhoşluğunun müptelaları için, denizinin mavisine vurgun oldukları Saros dalıcıların mutlak kutbudur.

 

 

 

 

Saros dünyanın en temiz 3 denizinden biri olarak gösteriliyor. Daha doğrusu belli dönemlerde denizin kendi kendini temizleme yeteneği ile bu ünvanı alıyor. Şubat, Nisan ve temmuz aylarının ikinci yarısında oluşan ve yaklaşık 2 hafta süren güçlü yüzey ve dip akıntıları denizin her daim temiz kalmasını sağlıyor ve su altı zenginliğini besleyen suyun oksijen zenginliğini sağlıyor.

Saros 144 çeşit balık, 34 çeşit sünger ve 78 çeşit deniz bitkisine ev sahipliği yapan zengin sulara sahip bir denizdir. Geniş kumsallar daha çok kuzey kıyılarında bulunmaktadır. Keşan ve Enez kıyılarında yer alan, Enez, Mecidiye ve Erikli kumsalları özellikle tatilcilerin denize girmeyi tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Bu yörede konaklama imkanları daha fazladır. Saroz' un Gelibolu kıyıları ise daha çok falezli bir yapı göstermektedir. Birbirine yakın girintili çıkıntılı burunların arasında birden karşınıza çıkan bir çok koya raslarsınız. Daha çok Gelibolu' nun Güneyli limanı çevresinde yoğunlaşan konaklama imkanları mevcuttur.

Şimdi dalış ile ilgili bilgiler ışığında, Saros körfezi kıyılarına bir göz atalım.

İbrice Limanı;

Sarp kayaların deniz ile birleştiği yere gizlenmiş bir limandır. Arabanızı kıyıya çekip istediğiniz her dalışı yapabileceğiniz bir dalış noktasıdır. Genellikle bu bölgeye dalışa gelenler Keşan`daki otellerde ya da doğada çadırda kalmaktadırlar. Liman özellikle hafta sonu için Istanbul`dan gelen en az 10 dalış merkezini aynı anda ağırlar. Bu da en az 100 dalgıç demektir. Bireysel olarak gelenleri de düşünürseniz her köşe dalgıçlar ile dolup taşar. Fenerin bulunduğu yerden suya girebileceğiniz gibi hemen yanındaki kumsalı da dalış için kullanabilirsiniz. Sudaki deniz kestanelerinin bolluğundan patik ya da patikli palet kullanmanızı öneririm. Bu bölgede onlarca dalgıç eğitim aldığından sualtı kalabalık gibi görülebilir. Ancak hiç düşündüğünüz gibi değildir. Eğitimler genelde 9 ila 25 metreler arasında yapılmaktadır. Dolayısı ile koyun doğusuna doğru 50 metre kadar yüzüp dalmanızı öneririm. 3 metrede başlayan görkemli sualtı renkleri ve canlıları sizi beklemektedir. Her mevsim ayrı bir coşkuyu ve yaşamı barındıran bu sulardaki derinliğin 45 metrelere kadar gitmesinden dolayı derin dalış olanağı bulunmaktadır. Bu konuda eğitimliler derin dalış yapabilir. İlk metrelerden sonra balık çeşitleri ile ünlü Saros`da her canlıyı her an görebilirsiniz. Fotoğrafçılara özellikle sığdaki kovuklarda gece dalışı öneririm. Limandaki lokantanın ucundan suya girenler de karadaki dağların yapısını sualtında bulacaklardır. Kovuklar arasına gizlenmiş ahtapotlar, açıkta dolaşan akyalar ya da sazlıklar arasındaki sübyeler size hoş geldin diyeceklerdir. Not: Bu yazılar sayın Fehmi Şenok tarafından hazırlanan `Türkiye Dalış Rehberi` adlı kitaptan alınmıştır.

 

 

 

 

Kendi arabanizla veya grup olarak gelip istediginiz türden dalis yapmaniza imkan sagliyan, tüm Istanbul dalicilarin yakindan tanidigi popüler bir dalis bölgesidir. Limanin solunda bulunan sarp kayaliklardan inilen dalis noktasinin ismi "Cehenem koyu"dur. Burasi hem nomal dalisa hem de egitime uygun bir yerdir.

Koyun saginda ve solunda dik inen duvarlar 25 metrede egimli kayalik bir zeminle bulusur, duvarlarin kovuklarini icinde böcek ve istakozlara, migri ve müren baliklarina rastlamak mümkündür. Dikkatli olarak bakan dalicilar cok güzel mercan formasyonlari görebilir.

Çok tecrübeli dalgiclar koyun sag tarafinda üstü 36 metrelerde baslayan 42m tasina inebilirler.

Akinti genellikle bu noktalarda cok yogun degildir ,var ise de bati dan doğu ya dogru hareket eder.

Toplar Burnu Tünel Mevkii

Burası, İbrice limanının sağ tarafında, 500-600 mt. ilerisinde yer alan burundur. Burunu dönünce sırasıyla, İncekum ( halk arasında denizara koyu diye bilinir ) ve Uzunkum sahillerinin olduğu kıyılar sizi karşılar. Bu burun İbrikbaba burnu diye de balıkçılar arasında bilinir.

Toplar burnu duvar dalışına oldukça müsaittir. Dalıcılar genellikle tekne ile bu bölgeye taşınır, suya tekneden girerler. Bu dalış kıyıları İbrice liman bölgesine doğru, Tünel ve Kiremitlik dalış noktalarına uzanan dalıcılar için oldukça beğenilen bir dalış noktasıdır.

Derin dalıcılar için dipte, kaya oluşumların büyüleyici güzelliklerini görmek mümkündür. Sünger ve mercan kaplı birçok mağracık bu civarda gözlemleyebilecekleriniz arasında yer alır. Kovuklarda birçok böceğe raslayabilirsiniz. Saros' un denizaltı canlılarını birarada göreceğiniz önemli noktalardan bir diğeri ise, Toplar burnundan liman yönüne doğru az ilerisinde, Tünel diye bilinen adeta bir doğal akvaryum özelliği taşıyan dalış noktasıdır. Aslında burası da Toplar burnu ile aynı sistem içinde görülmelidir.

Saros' un bütün denizaltı yaşamını bu bölgede görmek mümkündür. Mığrılar, böcekler, kalamar ve mürenler size şaşırtıcı deneyimler yaşatabilir. Bu tüneller Toplar burnunu bir uçtan bir uca diklemesine 15 metre boyunca, yaklaşık 3 metre derinlikte geçerler. Dalıcıların oldukça sevdiği bir bölgedir. Turkuaz rengi, berrak bir suyu vardır.

 

 

Göbek Taşı :

Toplar burnuna çok yakın, Tünel bölgesini geçtikten hemen sonra bir başka dalış noktası ise, şekli itibariyle bu ismi alan Göbektaşı mevkiidir. Bu kayalıkların 25 metre derinliğinde mağra diye bilinen bir bölümü vardır ki, dalıcılar için merak uyandırıcıdır. Bu mağra bölgesindeki kayalıkların oyuklarında da deniz canlıları çeşitliliğiyle hayranlık uyandırıcıdır. 

 

 

 

 

Kiremitlik:

Kiremitlik, Toplar Burnu ile İbrice liman bölgesi arasında yer alan, oldukça güzel bir dalış noktasıdır. Burası kumluk bir bölgeyle başlar. Kıyıdan 40-45 metre açıkta, kumluk bölgeyi geçtikten sonra yer alan 25 metrelerde derinliği olan kayalık bir bölgedir. Bu kayalıkları denizden etrafını dolaşarak izlerken, turkuaza çalan tertemiz bir deniz sizi çevreliyor olacak. Denizaltı yaşamı için de kayalıklardaki kovuklar zenginlikler içerir.

Asker Taşı :

Asker taşı, Uzunkum bölgesinde yer alan bir dalış noktasıdır. Burası Toplar burnunu, Mecidiye-Erikli sahili yönüne döndüğünüzde burunun 150-200 mt. ötesinde yer alır. Burnu dönünce önce tepelerin arasına sıkışmış İncekum plajı ( Denizara ), hemen ardındaki tepede ise 1600 mt.ye varan uzunluğuyla Uzunkum plajı karşılar sizi. Asker Taşı, kıyıdan neredeyse 1 mil açıkta yer alır. 12 metre derinlikte başlayan bir resif olan Asker Taşı, 33 metre derinliğe kadar iner ve çapı 250 metre civarındadır. Deniz altı varlığı oldukça zengin bir resiftir burası. Profesyonel dalıcıların sevdiği bir nokta olmasına karşılıki akıntılara daha açık olduğunu da söylemek gerekir. Burada özellikle iri istakozlara raslanmktadır. Deniztavşanları için de çoğalmalarını sağlayacakları zengin bir resiftir Asker Taşı. Uzunca yıllar askeri bölge lan Saroz' un bu kesiminde, askeri tatbikatlarda atışların yapıldığı bir bölge olduğu için bu ismi aldığı söylenmektedir.

 

Harmankaya :

Harmankaya, İbrice limanına nisbeten uzak oluşu sebebiyle pek değerlendirilememiş bir bölgedir. Bu kayalık, denizin 7 metresinden 33 metre derinliğine değin ulaşarak kum zeminle buluşur. Erikli köynün batı kıyılarından yaklaşık 1 mil açıkta bulunan, resif özelliği gösteren bu oluşum tekne dalışı için idealdir. Özellikle son dönemlerde İbrice' de belli dönemlerde artan dalıcı nüfusundan uzaklaşıp, daha sakin bir bölge tercih etmek isteyenlerin uğrak yeri olmaya başlamıştır.

Üç Adalar :

Koru Dağlarının denize kavuştuğu noktada, Adilhan ve Sazlıdere köylerinin kıyılarının karşısında yer alan 3 küçük adacıktır. Buraya tekne ile ulaşılabilmektedir. Bu adalardan en büyüğü Hedef adası, askeri tatbikatlarda atış için kullanılan bir bölge olduğu için uzun süre giriş yasaktı. Bu adaların üzerinde yerleşim yoktur. Hedef adasında kamp yapacak küçük boş alanlar bulabilirsiniz. Sığ kayalıklarla dipten birbirine bağlı adaların etrafında dalış eğitimleri için uygun yerler bulmak mümkündür. Yine de çok değerlendirilmeyen bir bölgedir.

 

Despot Kayalıkları:

Despot kayalıkları dalıcıların son zamanlarda dikkatini çeken bir dalış bölgesidir. Gelibolu yarımadasının kıyılarında yer alan bu kayalıklara, Güneyli köyünden kalkan dalış tekneleriyle ulaşmak mümkündür. Güneyli'den itibaren, Fatma Kadın Koyu, Mahmutpaşa İskelesi Koyu, Mavi Saros Koyu, Emel Sayın Koyu gibi bir çok koy, Saros' un falezli kıyıları boyunca Despot kayalıklarına değin sizi süprizler yaparak karşılar. Despot kayalıkları, Minnoş adası dalış noktasına yakınlığı sebebiyle, Saros' un kuzey kıyılarında yer alan İbrice limanından kalkan dalış teknelerin de uğrak yerlerindendir. Falezli kıyı yapısı ile, denizaltı canlı varlığını gözlemleyeceğiniz, dalıcıların araştırmasına ihtiyacı olan bir bölgedir.

Kömür Koyu:

Kömür koyu, son yıllarda dalış tutkunlarının sıklıkla uğradığı, kamp yapmaya müsait dalış noktalarından birisidir. Karadan ulaşım için, Gelibolu' nun Fındıklı köyü sapağındaki yol tabelalarını iyi takip etmeniz gerekmektedir. Güneyli limanından kalkan tekneler de Kömür limanına muhakkak uğramaktadırlar. Sağlı sollu yüksekçe tepelerin arasında yer alan koyda dalıcıları, denizin içinde derine inen kayalıklar çekmektedir. Turkuaz rengi sularıyla, deniz yaşamının tüm canlılarına ev sahipliği yapan Saros' un son yıllardaki en gözde dalış alanlarından birisidir Kömür koyu.

 

Büyük ve Küçük Kemikli Burnu :

Kömür koyundan Saros' un Gelibolu yarımadasında sona erdiği farzedilen Kemikli koyu doğru, Sazlı, Karaağaç koyu, İncirli koyu, Koyunyeri limanı, Ece koyu gibi yer yer deniz içine de inen dik, falezli kıyı yapıları arasındaki koylardan geçersiniz. Özellikle İncirli Koyu çevresinde, dalıcılarca araştırılmaya muhtaç kıyı oluşumları ve kayalıklar mevcuttur. Bu civarda yer alan kayalıklar balıkçılarca Bebek Kayalıkları diye isimlendirilir ve özellikle sualtı varlığı açısından oldukça zengin bir bölgedir. Fakat ulaşım zorluğu sebebiyle bu bölge dalış için çok değerlendirilememiştir. Bebek kayalıkları reef, duvar ve akıntı dalışları için ve su altı zenginliği ile son zamanlarda dalış programlarına dahil edilen bir bölgedir.

Buna karşılık Ece koyu karadan daha rahat bir ulaşıma sahiptir. Koyun hemen yanından devam eden kayalık kıyı hattı denizaltı yaşamının izlenebileceği önemli yerlerdendir. Yeni yeni kamp konaklamalı dalıcılar tarafından ilgi görmeye başlamıştır.

Büyük Kemikli koyu içerisinde denizden 20-30 mt açıkta iki metre derinlikte bir kıyı çöküntüsüyle kıyıya bağlı adacık etrafında dalış yapılabilir.

Büyük ve Küçük Kemikli burnu arasında yay gibi uzanan Suvla koyu yer alır. Güzel bir kumsala da ev sahipliği yapan bu koy, Çanakale Savaşları sırasında İngiliz ve Anzak askerlerinin çıkartma yaptıkları koylardandır. Büyük ve Küçük Anafartalar' a yakınlığıyla da, gelir-geçer ziyaretçilerin manzarasını seyretmeye doyamadıkları bir manzarası vardır.

Küçük Kemikli burnunu dönünce artık Saros körfezi Ege Denizi' nin açık sularına kavuşmuş olur.

 

 

Minnoş Adası:

Gelibolu yarim adasi tarafinda bulunan bu adacik ibrice limanina 45 dk lik mesafededir. Adanin etrafinda tam bir tur atarak dalmaniz mümkündür. Oldukca derin noktalara kadar deva eden bu kayalik, mercan ve gorgon olusumlari ile dikkat ceker.

Bu noktada kayalarin bitip kumlugun basladigi noktada büyük vatoslara ve deniz kaplumbagalarina rastlamak mümkündür. Etrafta dolasan orkinoslarin ve yunuslarin yaniniza ugram ihtimali de mevcuttur.

 

 

Minnoş Resifi:

Minnoş adasinin hemen güneyinde yer alir. Ada ile kara parcasi arasinda kalan resif, 7 metreden sonra görünmeye baslayip, kayalik yapisi 30 metrelerde son bulur. Dalisiniza baslar baslamaz etrafinizi saran sarpalar size derinlere dogru eşlik ederler.

Kayalarin bitip kumun basladigi alanlarda ise kedi köpekbaligi ve vatoslarla karsilasilir. Şanslı olan dalgiclarin yaninda agustos aylarinda kaplumbagalar gecer.

Arıtma Gemisi Suvla Koyu: 

Çanakkale Savaşları sırasında, İngilizlere su arıtmak için kullanılan geminin batığı da bu isimle anılmaktadır. Arıtma batığı... Batık konum olarak Suvla koyunda, kıyıya yakın ve korunaklı bir mevkide yer alır. Bu korunaklı yönüyle dalışını daha sıkıntısız gören dalıcılar tarafından, ikinci dalış noktası veya kötü havalarda dalınacak yerler arasında değerlendirilir. Zira, koyda dalış yapılacak Lundy batığı ile Anzak ve İngiliz flikaları da bulunmaktadır.

Arıtma batığı her seviyeden dalıcı için uygun bir dalış bölgesidir. Genel hatlarıyla korunabilmiş bir batıktır. Deniz suyunu arıtmak için kullanılan 3 adet kazanı ve serpantileri ile deniz seviyesinin 14 metre derinliğinde görülebilmektedir.

Lundy Batığı Suvla Koyu:

 

Lundy 1908 yılında İngiltere' de üretilmiş bir trol gemisiydi. 1. Dünya Savaşı' nın başlamasıyla mayın tarama göreviyle Çanakkale kıyılarına, İngiliz donanması emrine verilmiştir. 16 Ağustos 1915 yılında, Suvla koyunda batan geminin mayına çarpmış olabileceği veya düşman eline gemesini istemedikleri geri götüremeyecekleri eşyalar arasında görüldüğü için İngilizlerin kendisi tarafından batırıldıığı gibi görüşler vardır. Bu bölgenin çıkarma bölgelerinden biri olduğu düşünülürse, mayınla batmış olması muhtemeldir.

Batık 1987 yılında balıkçılar tarafından keşfedilmiştir. Lundy batığı, bu bölgede en sağlam ve tek parça olarak bize ulaşan popüler bir dalış bölgesidir. Lundy 28 metre derinlikte tamamen kum bir zemin üzerinde ve neredeyse deniz üzerinde yüzdüğü hali gibi düz bir şekilde durmaktadır. Kıç tarafında batığın birşeye çarpmış olabileceğini doğrulayan bir ezilme dışında sağlamdır. Batığın yüzeyinde, korezyon etkisiyle açılmış bölümlerden girilen ambarlarının yüzeyinde birçok deniz canlısı artık kendi yaşam alanlarını oluşturmuş durumdadır. Mavi, mor ve turuncu süngerler, anemonlar, deniz tavşanları, küçük yengeçler, kuma oturduğu yerde büyük kollu istakozlar, küçük karagözler, kendilerini saklayabilecekleri her açıklıkta ise Saros' un dikkatle yaklaşılması gereken balıkları müren ve orfozlara raslarsınız.

Batık dalışı için çok önemli olan Lundy batığı sualtı fotoğrafçılarının da en gözde dalış bölgelerindendir.

 

Gökçetepe:

Keşan?ı Çanakkale yolu ile 8 km geçip Çamlıca tabelasından sapılarak küçük bir köy olan Bahçeköy?ün içinden sola doğru girildikten sonra yaklaşık 15 km gidilir. Çamlıca Beldesi?nin içinden geçildikten 15 km sonra Gökçetepe köyüne varılır. Ancak sahil kesimine varmak için yaklaşık 5 km daha gitmek gerekir. Yol tüm ulaşım boyunca asfalt kaplıdır. Gökçetepe, Saros Körfezinin korudağı etekleri ile buluştuğu nokta da yer alır. Mavinin ve yeşilin birleştiği güzel ve şirin bir sahil yerleşimidir. Otel mevcut değildir. Pansiyonlar bulunur. Ayrıca deniz kenarında çam ormanları içinde Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir dinlenme kampı bulunur. 

 

 

50 hektarlık alan günübirlik, çadırlı Kamp ve karavan kampı olarak planlanmıştır. 24.0 Hektarlık kısmının gelişim planı yapılmıştır. Çadırlık ve karavanların alanı 228 birim olarak planlanmıştır. Kapasitesi 1140 kişi /gün dür. Günübirlik alan 1150 kişi/gün kapasitelidir. Böylece aynı gün içinde 2290 kişiye hizmet verebilmektedir. 

 

Gökçeada Sualtı Parkı

Gökçeada Sualtı Parkı Türkiye'nin ilk sualtı parkı olma ünvanına sahip. Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 1999 yılında park ilan edilen alan, adanın kuzeydoğusunda, Kaleköy ve Kuzulimanı arasında yer alıyor. Kıyıdan 1 deniz mili uzunluğunda, denizden 200 metre açıklığında bir alanı kapsıyor. 

Araba ile ulaşılabilen Yıldızkoy, parkın orta kısmına denk düşüyor.

Kirlenmemiş ve bozulmamış doğasıyla Gökçeada bir deniz müzesi gibi. Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz canlılarının geçiş yolu üzerinde olduğu için ada civarında zengin balık yatakları bulunuyor. Birçok deniz canlısı bu bölgede üreme ve yumurtlama dönemlerini geçiriyor. 

Gökçeada civarında  koruma altına alınmış şu türlere de rastlanıyor:

Akdeniz Foku Deniz Çayırları, Triton, Böcek, Pina, Yunuslar, İspermeçet Balinası, Deniz Kaplumbağası

 

Gökçeada sualtı parkında çekirdek bölge ve bunu saran tampon bölge olmak üzere iki bölge bulunuyor. Bu bölgelerdeki aktivitelere bazı sınırlamalar getirilmiş. Tampon bölge olan Yıldızkoy'da yüzme ve balık tutmaya izin verilmiş. 

 

Park, aradan geçen neredeyse 10 seneye rağmen planlanan boyuta ulaşmamış. Rehberli dalış ve eğitim gezileri düzenlenmiyor. Başıboş halde ve ziyaretçilerin koruması altına bırakılmış ! 

Yapabileceğiniz en güzel aktivite kendinizi akvaryum gibi sulara bırakıp yüzmek, şnorkelle denizaltını seyretmek.

Profesyonel dalış yapmak için ilgili kurumlardan izin almak gerekiyor.

Diğer Yakın Dalış Noktaları;

Sivri Ada:

İstanbul' da dalış eğitimi veren birçok kuruluşun uğrak yeri olan Sivri Ada, yerleşim olmaması ve güçlü akıntıların bulunmaması nedeniyle dalış yapmaya oldukça uygundur.

Büyük Ada: 

Ansızın derinleşen kayalıkları, kumluk alanlardaki türlü kabukluları, iri ve çeşitli deniz yıldızları ile, bu alan çok ilgini çekecektir.

Sedef Adası ve Tavşan Adası:

Bu bölgede dalış yaptığında, değişik renkli deniz anaları, seni ürkütebilir. Türleri ile ilgili bilgin yoksa, pek yaklaşmamaya özen göstermelisin.

Marmara Adası:

Dalışa açık bölgeleri pek fazla ilgi çekmemektedir.

Avşa Adası:

Adada bulunan Çınar Burnu, gece dalışları için uygundur. Kabuklu canlılar ve vatozlara rastlaman mümkündür.

Maden Adaları:

Ayvalık yarımadasının ucunda bulunan adanın birçok alanı, dalışa kapalıdır. Ancak, özel izinle dalış yapılmaktadır.

Kocaburun: 

Batısında 12 metreye 40-45 dakikalık, doğusunda 17 metreye 45 dakikalık dalış yapılabilir. Dalışın en ilgi çeken yanı, bölgeyi mesken edinmiş karagöz sürüleridir.

 

 

Türkiye Dalış Merkezleri

 

 

   ANKARA

 

 

BADİM   

  0 312 425 23 05
 www.badim.com.tr

ADAM DALIŞ MERKEZİ   

  0.312.419 60 48
  scuba-school@yahoo.com

 

 

   ANTALYA

 

 

ARCHIPEL DIVING CENTRE   
KAŞ   

 0 (242) 836 36 14 
 www.dragoman-turkey.com

DOLPHIN DIVE CENTER   
ALANYA   

  0 (242) 512 30 30 
  www.dolphin-dive.com

NAUTILUS DIVING CENTER   
KAŞ   

  0 (242) 836 4115 
  www.nautilusdiving.org

DERIN DIVING CENTER   
ANTALYA   

  0 (242) 821 41 58 
  www.derindiving.com

SUN DIVING   
KAŞ   

  0 (242) 836 26 37 
  www.sundiving.de

KALKAN DIVE CENTER   
KALKAN   

  0 (242) 844 2361
  www.kalkandiving.com

FLAMINGO DIVE CENTER   
KEMER   

  0 (242) 814 39 99 
  flamingodive.trgold.net

SIRENA DIVING CENTER   
KAŞ   

  0 (242) 836 23 17 
  www.sirenadive.com

 

  

   İSTANBUL

 

  

ISLAK MAVİ DALIŞ MERKEZİ   

  0 (216) 471 05 96 
  www.islakmavi.com

AKTİF BALIKADAMLAR   
SPOR KLÜBÜ   

  0 (212) 275 37 27
  www.aktifbalikadamlar.com

AYIŞIĞI DALIŞ MERKEZİ   

  0 (216) 349 56 89 
  www.ayisigidiving.com

BOĞAZİÇİ SUALTI   
ARAŞTIRMA MERKEZİ   

  0 (216) 337 95 59 
  www.burc.com

BALIKADAMLAR   
SPOR KULÜBÜ   

  0 (216) 355 56 28 
  www.bsk.org.tr

ÖZÜM DENİZ SPORLARI   

  0 (212) 287 23 10
  www.sualti.net/ozumdeniz

SCUBA YAK   

  0 (212) 238 51 07
  www.scubayak.net

KIZILTOPRAK YELKEN   
VE SUALTI KULÜBÜ   

  0 (216) 348 21 57 
  www.ktoprak.org.tr

TURKUAZ BALIKADAM   
EĞİTİM MERKEZİ   

  0 (212) 213 08 57
  turkuazscuba@turk.net

AGANTA DALIŞ OKULU    
BOZCAADA    

   0 (536) 772 60 72 
  aganta@mail.koc.net

KADIKÖY SUALTI MERKEZİ   

  0 (216) 345 97 24 
  www.kadikoysualtimerkezi.com

 

 

   MUĞLA

 

 

SEAWORLD CLUB   
BODRUM   

  0 (252) 316 61 76 
  www.seaworldclub.com

MAVİ DALIŞ MERKEZİ   
DALYAN   

  0 (252) 284 42 24
  www.mavidalis.com.tr

DIVERS DELIGHT   
MARMARİS   

  0 (252) 455 38 85 
  www.diversdelight.com

AQUANAUT DIVING CENTER   
TURGUTREİS   

  0 (532) 273 23 99
  www.aquanautdiving.com

 

 

   DİĞER

 

 

EGE BARAKUDA   
İZMİR   

  0 (232) 446 14 63 
  www.egebarakuda.com

KÖRFEZ DIVING CENTER   
AYVALIK   

  0 (266) 312 49 96 
  www.korfezdiving.com

İNCİRLİK DIVING   
ADANA   

  0 (536) 331 27 13 
  www.incirlikdiving.cjb.net

OKENOS DALIŞ MERKEZİ   
DİDİM   

  0 (535) 514 78 28
  www.okenosdiving.com

ACTIVE BLUE DALIŞ MERKEZİ   
KUŞADASI   

  0 (532) 707 49 09
  www.activeblue.com

BLUE PARADISE DALIŞ MRK.  
İZMİR  

  0 (232) 364 20 28
  www.blueparadisedive.com

Yukarı