Köpek Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir çok köpek türünün olduğunu, çok değişik biçimlerde, mizaçlarda, iriliklerde köpeklerin varlığını hepimiz biliriz. Peki bizim için en doğru seçim nedir? İstediğiniz gibi bir köpeğe sahip olabilmek için öncelikle ne istediğinize karar vermelisiniz. Çok aktif bir köpek mi? Peki siz aktif bir kişiliğe mi sahipsiniz? O halde bu seçim sizin için doğru olmayacaktır. Bir bekçi köpeğimi? Peki onu bir bekçi olarak mı kullanacaksınız? Çok hırçın bir köpek mi istiyorsunuz? Ama evde küçük çocuklar var öylemi? Seçiminizi gözden geçirseniz iyi olur? bu ve benzeri birçok eşleştirme yapılabilir. Sonuçta seçim noktasında neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verebilecek olan yalnız sizsiniz.Yavru köpek mi yoksa bir yetişkin mi alacağınızı kararlaştırmanız gerekir. Secereli veya seceresiz bir köpek mi, yoksa bir sokak köpeğimi istiyorsunuz? Size eşlik edecek ve yanınızda bulunmasından zevk alacağınız bir köpek mi alacaksınız? Gereksinimlerini düşündünüz mü? Sonuçta bir canlı edineceksiniz, ihtiyaçları olan, gedirilmesi gereken bir canlı. Bunları düşündünüz mü? Unutmayın bir köpeğe bağlanmak onunla ömür boyu ilgilenmek demektir.

 

Nasıl Bir Köpek?

 

Kendi hayat tarzınızı köpeğinizle bağdaştırmanız, gereksinimlerinizi ona göre ayarlamanız söz konusu olabilir. Bu noktada önemli olan köpeğin karakteri ve terbiyesidir. Köpeğin mizacı burada önemli rol oynar. Köpeğin davranışları, çocuklarla iyi geçiniyor olması veya olmaması, av yeteneği, titizliği büyük öneme haizdir.Köpek seçerken soracağınız birçok soru vardır kendinize? Yaşı ne olmalı? Eğitim durumu? Cüssesi ne olmalı? Cinsi ve tabi ki ırkı ne olmalı?...

 

Yaş önemli bir noktadır. Yavru köpekler özellikle çocuklu evlerde beğeni nedenidir ve çocuğun köpeğe ve köpeğinde çocuğa alışması noktasında yavru köpek alımı tercih sebebi olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki yavru bir köpek eğitim alıncaya kadar bir çok yere çişini yapacaktır. Bu onun için normal davranış biçimidir. Daha çok ilgi ve bakıma ihtiyaç duyacaktır.İyi bir refakatçi ve gözcü olması ve eğitimini tamamlamış olması yetişkin bir köpeğin tercih sebepleridir.

 

Yavru köpekler size daha kolay alışacak ve sizin elinizde büyüyeceği için sahibi tarafından çok iyi tanınacaktır. Yaşlı bir köpek alırken bunların ev köpeği olmasına dikkat edilmeli, temiz, sağlıklı olması tercih edilmeli, sert mizaçlı olup olmadıkları sorulmalıdır. Bu tip köpeklerin uzun süre başıboş bırakılmaları doğru olmaz.

 

Köpeğin iriliği sorunlar yaratır. Kalacak yer büyük bir sorundur. Apartman dairelerinde beslenmeleri sorun yaratır. Ve tabi ki "ne kadar cüsse o kadar masraf", bu unutulmamalıdır. Cüsseli köpekler çocuklar için pek uygun değildir. Onunla oynamak, gezdirmek hep sorun yaratacaktır. Temizlik ve bakım problemleri olacağı unutulmamalıdır.

 

Köpeğin yaşam sürecide önem arz etmektedir. Genelde iri yapılı köpekler daha çabuk yaşlanmakta ve ölmektedirler.

 

Erkek veya dişi olacağına karar vermek köpek sahibinin kendi beğenisiyle ilgili bir noktadır. Bu noktada dişi köpeğin daha çok ilgi istediği ve daha kolay eğitilebildiği ayrıca sahibine daha bağlı olduğu söylenebilir. Dişi köpek iyi bir refakatçıdır. Ancak unutulmamalıdır ki yetişkin bir dişi yılın belirli dönemlerinde kızgınlık gösterecek ve ona karşı erkek hayvanların ilgisi artacaktır. Evden kaçmak isteyenler olabilir. Ayrıca bu dönemde temizlik ihtiyaçlarıda artacaktır. Erkek köpeğinde çiftleşme sürecinde sorun yaratabileceği unutulmamalıdır. Dişi peşinde koşacak ve sahibini zorlayacaktır. Özellikle sert mizaçlı olanlar sahibi ve dişi köpek sahibi için sorun oluşturabilir. Bu tarz çiftleşme isteği problemlerini yenmek için hayvanın kısırlaştırılması yoluna gidilebilir. Ancak bilinçsiz ve zamansız kısırlaştırma köpeğin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu noktada Veteriner Hekime başvurmak en doğru yoldur.

Yukarı