Kedi Beslenmesi ve Gıdalar

Kedi Mama Kapları

Kedinizin mama kapları kolay temizlenebilir ve ağır bir malzemeden olmalıdır. Paslanmaz çelik veya ağır plastik kaplar tercih edilebilir. Bunların şekil olarak da bir çok çeşidi bulunur, Su ve mamanın aynı yere konulabildiği 2 gözlü kaplar, taşıma ve temizlik açısından kolaylık sağlar. Besleme kabını koyduğunuz yerin altına, kabın kaymaması ve etrafın temiz kalması için lastik veya gazete sermelisiniz. Seyahatte, bazı kediler özellikle kendi mama kaplarını ve kendi kedi kumunu tercih ederler. Herhangi gittiğiniz yerdeki kapları kullanmazlar. Bir çok kedi besliyorsanız, onların aile içi hastalıklarının yayılmasını önlemeniz için beslemeden sonra kapları temizleyiniz. 

Kedilerin beslenmesinde püf noktalar

Kedilerin beslenmesi konusunda kedi dostları genellikle sıkıntı çekerler. Ama bir kedinin sağlıklı ve doğru beslenmesi için bilmemiz gerekenlerden birkaçı :

? Kedinize su yerine süt vermeyin. Süt suyun yerini tutmaz. Ayrıca anne sütü (doğal/yapay) haricinde 6 haftalık olana dek yavru kedilere sadece süt vermek onlarda kusmaya ve gelişim bozukluklarına neden olur.

? Kuru mama ile yaş mama arasında sağlık açısından bir tercih yapmak zordur. Her ikisi de sonuçta aynı kapıya çıksa da kuru mamaların aşırı tüketilme ihtimali yüksektir. Bu durumda kediler gereğinden fazla kilo alırlar. Ayrıca kuru mamalar kedilerin vücutlarındaki su miktarını da azalttığı için kedinin mutlaka bol su alması gerekir.

 

? Bazı kedi dostları kedilerine ilave vitamin katkısı yapmanın iyi bir şey olduğunu düşünürler ve ölçüyü kaçırmakta da beis duymazlar. Fazla olarak verilen vitamin türü katkı maddeleri fayda yerine zarara sebep olur. Ölçülü olmak en doğrusudur.

? Ağırlıklı olarak bir kediyi ciğerle beslemek doğru değildir. Böylesi bir tek yönlü beslenme kedilerde ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Ciğer A vitamini açısından çok zengin bir yiyecek olup aşırı tüketimi halinde kedilerin kemik yapılarında lezyonlara yol açar. Aşırı ciğerle beslenen kedilerin boyun bölgelerinde kemik sorunları baş gösterebilir.

? Aynı şekilde ağırlıklı olarak bir kediyi balıkla beslemek de dengesiz bir beslenme türüdür. Aşırı balık tüketimi iştah kaybına yol açar. Beden, hastalıklara direncini kaybetmeye başlar.

? Bir kediye sıkça çiğ yumurta vermek sanıldığının aksine iyi bir şey değildir. Çiğ yumurta biotini azaltır ve kedilerde kilo kaybına, alerjiye yol açar.

? Kedilere asla yumuşak küçük kemikler verilmemelidir. Ağız tavanını kolayca delerek öldürücü rahatsızlıklara neden olabilir.

? Kediler için ideal olan çeşitli yiyeceklerden oluşan bir beslenme programıdır. Beslenmede aşırıya kaçmak ya da belli bir besine bağlı kalmak dengesiz belenmenin tehlikelerini beraberinde getirir.

 

Kedilerin Beslenmesi - Veteriner Hekim Tavsiyeleri

Kedilerin günde 350 kaloriye ihtiyaçları vardır. Yavru kediler en çok 12 saat, yetişkin kediler ise bir hafta yemeksiz yaşayabilirler. 

                Kedilerin en ideal besinleri farelerdir..  İçindeki et, nebati maddeler, kedi için hem yararlı hem de lezzetlidir. Nitekim kedimizi fare ile beslemek pek mümkün değildir. 

                Kedi dostu, kedisinin dayanıklılığını ölçerek onu beslemek durumunda değildir. Artık sektörü oluşmuş hazır yiyecek sanayiyle beslenme sorunu çözülmüştür. Geliştirici maddelerin hazır maddelerde bulunması,  yağ, karbonhidrat,  albümin ve kısacası yaşam için gerekli tüm maddeleri içermesi kedi beslenmesini çok daha kolay bir hale getirmiştir. Vitaminler  konusunda da uzmanlaşmaya başlayan hazır gıda üreticileri artık kedi beslenmesi konusunda garanti vermeye başlamışlardır. 

                 Kedinizin yiyeceğini hazırlamak gibi keyifli bir uğraş edinmek istiyorsanız bunun o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Kedilerin vazgeçemediği tek şey ettir.Kedilerin sevmediği et türü yoktur. Eğer et çok fazla yağlı değilse eti pişirin (Yağlı  etler pişirme sırasında fire vereceğinden ve ayrıca kediniz yeme güçlüğü çekeceğinden dolayı önerilmiyor. Unutmayın kediler için ne yediği kadar nasıl yediği de önemli! ). Sonra da küçük parçalar halinde kedinize sunun. Pişirdiğiniz etin  suyunu da atmayın. Bu suyu kurumamanın ıslatılmasında kullanabilirsiniz. 

                En çok tercih edilmesi gereken besinlerden biri de yumurtadır. Yumurtanın akını iyi pişirdiğiniz sürece yumurta kediler için önemli bir besindir. Çiğ yumurtada bulunan ve B vitaminini nötralize eden bir maddeden dolayı kediniz ciddi karaciğer problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Sarısıysa çiğ yada pişirilmiş olarak verilebilir. 

                Besin değeri düşük, ama sindirim için gerekli olan sebzeler kedilere verilebilir. Ancak etle pişirilip ya da köftede ezilip verilmesi şişman kediler için yararlıdır. 

                Nişastalı yiyecekler olan  patates ve makarna kediye pişirilmiş olarak sunulmalıdır.  Yine de şişman kedilere verilmemelidir. Fazlası şişmanlığa neden olur. 

                Az tuz içeren beyaz peynir ve diğer peynir çeşitlerinin kediye verilmesinde bir sakınca yoktur. 

                Kedi deyince ilk akla gelen besinlerden biri olan balığı haşlayarak vermek yapılabilecek en büyük yanlışlardan biridir. Balık ızgara yaparak verilmelidir. Kılçıklarından ayrılmış bir balık ve hatta ızgarada pişirilmiş bir balık en ideal besinlerdendir. 

                Diyet işlevini üstlenen ve yine kediyle özdeşleşmiş diğer bir gıdaysa ciğerdir. Pişirilmeden verilmesi ishale, pişirilmişiyse kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle kediye  ciğer pişirirken kararını tutturmak çok önemlidir. Fazla verilen ciğer aşırı vitamin yüklemesine neden olacağından sık vermemekte fayda vardır 

                 Kedilerin; istedikleri yiyecek önlerine konana kadar günlerce aç kalmaları, kedi  sahiplerini zor durumda bırakmaktadır. Çünkü kediler dengeli beslenmeyi tercih  etmemekte, o üstün damak tatlarına öncelik verip istedikleri tek tip yiyeceğe yönelebilmektedirler. Bu durum kedi sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken  önemli bir konudur. Kedi sahibi kediyle bu konuda inatlaşmalı ve asla istediği yiyeceği vermemelidir. 

                Kedi beslenmesinde önemli bir nokta da; yemek periyodudur. Alıştırıldıkları zamanlarda önlerine yemek konulmalı, ama bu zaman aralıkları birbirine çok yakın olmamalıdır. Çünkü kedilerin zaman kavramı çok değişiktir. Zamanı çok geniş algılarlar Bundan dolayı küçük kediler günde birkaç kez  yetişkinlerse günde iki kez  yemelidir. Ne olursa olsun yemek saatine dakikası dakikasına uyulmalıdır. 

                Her kedinin sevdiği süt, aslında onlar için hazmı zor bir sıvıdır. Bu yüzden çiğ verilmemesi önerilir. Taze sütü kaynatarak vermek sağlıklıdır. Ayrıca yavru kedilere 1/2 oranında su ile karıştırılarak verilmesi uygundur. Kalsiyum ve protein açısından zengin olan süt, gereğinden fazla verildiğinde ishale yol açacağı için ölçüsünün kaçırılmaması tavsiye edilir. 

                

Her canlının temel gıdalarından biri olan suysa sunuluşu açısından önem taşır. Suyun, temiz bir kapta, günde birkaç kere değiştirilerek verilmesi ideal uygulamadır. 

                Tatlı yiyeceklerin her canlı türü için ortak zararı şişmanlatması ve dişleri çürütmesidir. Bu kediler içinde geçerlidir. Ancak kedilerde tatlı gıdalar görme bozukluğuna da yol açabilir. Bu nedenle kedilere tatlı yiyecekler verilmemelidir. Ancak sığır kıyması tüm kediler için leziz bir tatlı niteliğindedir. Bu nedenle kedinin tatlı mönüsünde yer alabilir Kedi beslenmesinde sardalye ve ton balığı da tatlı sınıfına girer.

Gebelikte beslenme 

                Gebe kedilerin kalsiyum, protein, vitamin ve minerallere ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Bu dönemde hazım zorluğu çekmemeleri gerekir. Bu yüzden çiğ ciğer ya da et verilmemelidir. Kabızlığa ve gaza neden olan bu yiyecekler yerine; beyaz peynir, balık, tavuk ve sebze verilmelidir.

Minik yavrular ne yesin? 

                Anne ve yavruların karşılaşabileceği en büyük sorun anne sütünün yetmemesidir. Bu  durumda verilmesi gereken gıdalar; süt, beyazpeynir, yoğurt ve biraz şeker serpiştirilmiş  yumurta sarısı olabilir. Anneye ve yavruya verilen bu yiyeceklere kalsiyum, fosfor ve D vitamini katkılı takviyeler de gerekebilir Annesiz kalan yavrularaysa D vitamini, kalsiyum, fosfor içeren tabletler ile vücut sıcaklığında süt verilmesi uygundur.

 

 

Aşırı ve yanlış beslenme 

                İnsanların kullandıkları mineral ve vitamin değeri yüksek  besinler ve buna bağlı olarak doktor tavsiyesiyle alınan karışımlar, kediler için yararlı değildir. Bunlar tam değerli besin sınıfına girdiği için kedilerin et ve buna bağlı  olarak ihtiyacı olan albümini almalarını engeller. Sonrasında bu durum kedilerde körlüğe kadar varan rahatsızlıklara yol açmaktadır.

 Yaşa göre beslenme

                Yaşlarına göre kedi beslenmeleri  şu gruplarda toplanır:

1.  Yavru kedi 

2.  Dişi (gebe) kedi 

3.  Yetişkin kedi : 

 - Şişmanlamaya meyilli ve şişman 

kedi 

 - Normal kilolu ve sağlıklı kedi 

 - Hassas kedi 

 - Zor kedi 

4. Yaşlı kedi

Yavru kedi:

                 Büyümekte olan yavru kediler, sütten kesilme döneminden itibaren hayvansal protein, yağlı madde ve enerji miktarı yüksek bir mamayla beslenmelidir. Sütten kesilme  dönemindeki yavru kedilerin sindirim sistemi çok hassas olduğundan bu döneme uygun besin seçilmelidir.

Dişi (gebe) kedi:

                 Gebelik ve devamında gelen emzirme döneminde dişi kediler enerji, protein, vitamin ve  mineral açısından zengin gıdalarla beslenmelidir. Yavru kedilere verilen gıdalar ve mamalar anne kedi için de doğum öncesi ve sonrasında faydalı olacaktır.

Yetişkin kedi:

                   - Şişmanlamaya meyilli ve şişman kedi: 

                     Kısırlaştırılmış kediler obesite hastalığına meyillidir Obes kedilerin diyabet, deri hastalıkları,böbrek yolu taşlarına yakalanma oranları daha fazladır. Dolayısıyla 

yağ oranları düşük gıdalar ve kalorisi düşük mamalar bu durumdaki kedilere tavsiye edilmektedir. 

                   - Normal kilolu sağlıklı kedi: 

                     Yağ ve nişasta oranı normal seviyelerde olan yiyecekler tavsiye edilmektedir. 

                  - Hassas kedi: 

                     Sindirim düzeni bozuk olan kediler bu grubu oluştururlar. Şekilsiz ve yumuşak dışkı  bu rahatsızlığın belirtileridir. Daha az nişasta içeren yiyecekler verilerek sindirim kolaylaştırılabilir 

                   - Zor kedi: 

                     Çok seçici kedilerdir. Çok az beslenirler. İştah açıcı yiyecekler verilmelidir. Veteriner tavsiyesine göre bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Yaşlı kedi:

                  l0 yaş ve üstü kedi grubudur. Ortalama kedi ömrü 14 yıldır. Ancak kediler iyi bir  beslenme ile 20 yıla kadar yaşayabilirler. Sindirim kapasite azalması, tat ve koku kaybının oluşması, çiğneme zorluğu ve böbrek yetmezliğinin oluşması bu kedilerde görülen belirtilerdir.  Bu belirtileri giderici yiyecekler verilmelidir.

 

 

Kedilerde Ot yeme ihtiyacı:

Öncelikle kedilerin ot yemesi evet birçoğumuzun bildiği gibi midelerinde biriken tüy yumaklarını çıkarabilmek adına yaptıkları doğal bir harekettir.Özellikle uzun tüylü kedilerde daha sık gördüğümüz ot yeme ve kusma olayında bazen tüy parçaları göremeyebilirsiniz.Bu ya mideyi irrite eden ama atılamayan tüy yumağı olduğunu gösterir ya da otu fazla kaçırmıştır ve otun kenarları mideyi irrite etmiştir,refleks olarak kusar.2-3 günde bir ya da iki defa kusma ve normale dönme söz konusuysa endişe etmenize gerek yok.Ancak kusmalar devam ediyor ve halsizlik de başladıysa mutlaka veteriner hekiminizle görüşün.Kedi otunu evet sizler de yetiştirebilirsiniz. Marketlerden ya da  veteriner klinikleri ve pet shoplardan bulmanız ve evde çimlendirmeniz mümkün.Bu arada buğday,yulaf ve çavdar otlarını da aynı amaçla kullanabilirsiniz.Ya da arada bir vereceğiniz zeytin ve maydanoz da hem güzel vakit geçirmesini sağlayacaktır hem de kedi otunun işlevini görecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer kediniz çok hassassa ve  kusmalar onu zayıf düşürüyorsa tüy yumaklarının erimesini ve  dışkıyla atılmasını sağlayan maddeleri hazır olarak alıp kullanabilirsiniz, ya da bu maddeleri içeren mamaları vererek bu sorundan kurtulabilirsiniz.Diğer maillerde gördüğüm için tekrar isim yazmıyorum ama hemen hemen  bütün ev bitkileri kediler için zehirlidir,hatta bu bitkilerle  beslenen böceklerin yenmesi de aynı zehirlenmeye sebep olur.

Saygılarımla..

Veteriner Hekim Müjgan Çevik Aksay

Kedilerin Günlük Besin İhtiyaç Tablosu
 

Besleyici Madde

Günlük Doz

Nerede Bulunur

 
 

Su

Kilo başına 1/3 çay bardağı

 

 
 

Mineraller

Cobalt 
Zinc 
Manganese 
Iodine 
Copper 
Iron 
Magnesium 
Phosphorus 
Calcium 
Potassium 
Sodium

 

.2 mg
.3 mg
.2 mg
.2 mg
.2 mg
5 mg
10 mg
400 mg
400 mg
200 mg
1500 mg

Kuru veya Yaş Mamalar bu vitaminleri genellikle içermektedir.

 
 

Biotin

.002 mg

Et, ciğer, yeşil yiyecekler, bira mayası

 
 

Folic Acid

.01 mg

Et, ciğer, yeşil yiyecekler, bira mayası

 
 

Vitamin E

5 mg

Et ve hazır kahvaltılıklarda

 
 

Vitamin D

150 i.u

Güneş, yağlı balık, süt, yumurta

 
 

Vitamin B6

.3 mg

Sebzeler, ciğer ve bira mayası

 
 

VitaminB2

.5 mg

 

VitaminB1

.5 mg

 

Vitamin A

2000 i.u

Yumurta, süt, ciğer, havuç

 
 

Carbohydrate

33%

Ekmek, patates, hazır kahvaltılık

 
 

Fat

25-30%

Bitki yağları ve hayvansal yağlar

 
 

Protein

25%

Balık, yumurta, süt

 
Yukarı