Resif Uyumu:Mercanları yiyebilir bu nedenle resif akvaryumlarında bakılmamalıdır Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Yem artıklarıyla ve bulduğu diğer besinlerle beslenir. Mercanları da yiyebilir Özellikleri:Deniz çiyanları doğada ölü organizmaları temizleyerek oldukça önemli bir görevi üstlenmişlerdir. Bu canlılar genelde gündüzleri saklandıkları için akvaryumda pek göremezsiniz. Bu canlıların etrafındaki tüyümsü uzantılar zehirlidir ve dokunulduğunda oldukça acı verebilir.
Kırmızı Tüp Kurdu Serpula vermicularis
Fotoğraf: Cem Altınsoy
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Planktivor. Suyu süzerek beslenir. Özellikleri:Küçük bir tüp kurdu türüdür. Akvaryumunuza yerli canlı kayalarla gelebilir. Oldukça dayanıklı ve bakımı kolay bir türdür.
Protula intestinum
Fotoğraf: Başar Hantal
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Planktivor. Suyu süzerek beslenir Özellikleri:Serpula vermicularisgibi bu tüp kurdu da çok fazla büyümez ve canlı kayalarla gelebilir. Tentakülleri daha uzun olduğundan daha gösterişlidir
Tüp Anemon Cerianthus membranaceus
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu fakat özellikle geceler uzun tentakülleriyle değdiği canlıları öldürebilir Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil. Birkaç santimlik karides, kalamar gibi deniz ürünleri ile beslemelisiniz Özellikleri:Tüp anemonlar hem tropikal denizlerde hem de Akdeniz'de bulunur. Bu canlıları akvaryumcularda sık sık görebilirsiniz. Oldukça dayanıklı bir canlıdır. Gövdesini saran tüpün kuma gömülmesi gerekir
Küçük Tüp Anemon Cerianthus solitarius
Fotoğraf: Davut Şems
Resif Uyumu:Uyumlu fakat özellikle geceler uzun tentakülleriyle değdiği canlıları öldürebilir Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil. Birkaç santimlik karides, kalamar gibi deniz ürünleri ile beslemelisiniz Özellikleri:Cerianthus membranaceus?un minyatürü gibidir ve gövdesini saran tüp şeffaftır. Akvaryumun dibinde çok ince kum olmalıdır ve gövdesini kum içerisine gömmek gerekir
Pavurya Eriphia verrucosa
Fotoğraf: Can Bakır
Resif Uyumu:Balık, istiridye, salyangoz ve diğer hareketli omurgasızlar öldürebilir Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil Özellikleri:Çok büyüyenve oldukça güçlü bir türdür. Bu nedenle yalnızca tek başına bakılmalıdır, büyük balıkları dahi rahatlıklı yiyebilir.
Örümcek Yengeci Pisa tetraodon
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Otçul Özellikleri:Doğada sık yosunların arasında genelde çiftler halinde yaşarlar. 4cm'e kadar büyürler ve yosunlarla beslenirler.
Kırmızı Kaya Hermiti Clibanarius erythropus
Fotoğraf: Mahmut Belenli
Resif Uyumu:Salyangoz, midye gibi yumuşakçaları yiyebilir Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil. Yumuşakçalar ve yem artıkları. Özellikleri:Genelde kayalık kısımlada, kısa yosunların arasında yaşarlar. Akvaryumda midye, istiridye, salyangoz gibi yumuşakçaları yakalayıp yiyebildiği için bu canlılarla birlikte bakmamak gerekir.
Kıllı Hermit Pagurus anachoretus
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Salyangoz, midye gibi yumuşakçaları yiyebilir Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil. Yumuşakçalar ve yem artıkları. Özellikleri:Genelde kayalık kısımlada, kısa yosunların arasında yaşarlar. Akvaryumda midye, istiridye, salyangoz gibi yumuşakçaları yakalayıp yiyebildiği için bu canlılarla birlikte bakmamak gerekir.
Kum Hermiti Diogenes pugilator
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay. Çok ince kum olan akvaryumda bakılması daha sağlıklı olacaktır. Beslenme:Kumu süzerek kumda bulduğu besinlerle beslenir. Özellikleri:Kum hermitleri kumluk alanlarda yaşarlar ve kumu süzerek beslenirler. Diğer birçok hermit gibi agresif değillerdir ve diğer canlılarla rahatlıkla bakılabilir. Kumu süzdüğü ve kendini kuma gömdüğü için çok ince kuma sahip akvaryumlarda bakılmaları daha sağlıklı olur.
Kıllı Porselen Yengeci Porcellana platycheles
Fotoğraf: Can Bakır
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay. Genellikle kayaların altına saklanır ve pek gözükmez. Beslenme:Planktivor. Suyu süzerek beslenir Özellikler:Kıllı porselen yengeçleri beyaz anemon yengeçleriyle aynı familyadadır ve hermit yengeçlerinin çok yakın akrabalarıdır. Antenleri ve üç çift ayağa sahip olmaları nedeniye porselen ve hermit yengeçleri gerçek yengeçlerden ayrılır. Porselen yengeçlerinin ağızlarının altında bulunan kollarının ucunda çok ince tüyler bulunur ve bu tüyler ile sudaki planktonları toplar.
Uzun Kıskaçlı Porselen Yengeci Pisidia longicornis
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Planktivor. Suyu süzerek beslenir. Özellikleri:Oldukça utangaç bir canlıdır ve kayaların altında yaşar. Kıllı porselen yengeci ile aynı özellikleri taşır.
Teke Palaemon elegans
Fotoğraf: Can Bakır
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay. Genellikle geceleri ortaya çıkar. Beslenme:Etçil. Yem artıkları ve mikro canlılarla beslenir. Özellikleri:Tekeler artık yemleri ve ölü organizmaları tüketmeleri açısından oldukça yararlıdır. Dayanıklı olmalarına rağmen 27-28C derece üzerinde ölmeye başlayabilirler.
Akdeniz Boksör Karidesi Stenopus spinosus
Fotoğraf: Ediz Demirel
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:22C dereceyi aşmayan ılık akvaryumlarda bakılmalıdır. Bakım:Kolay. Genellikle geceleri ortaya çıkar. Beslenme:Etçil. Yem artıkları ve mikro canlılarla beslenir. Özellikleri:Akdeniz boksör karidesi, tropikal kuzenlerine çok benzer ve en onlar kadar etkileyicidir. Genellikle derinlerde, mağaraların içinde çiftler halinde yaşarlar.
Akdeniz Temizlikçi Karidesi Lysmata seticaudata
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay. Genellikle geceleri ortaya çıkar. Beslenme:Etçil. Yem artıkları ve mikro canlılarla beslenir. Özellikleri:Akdeniz temizlikçi karidesi doğada mağaralarda, kayalıklarda ya da deniz çayırlarının arasında yaşar. Geceleri ortaya çıkarak yem arar ya da müren gibi büyük balıkların ağızlarını ve vücutlarını temizlerler.
Yabanarısı Karidesi Gnathophyllum elegans
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu fakat denizyıldızlarını yiyebilir. Tolere Edebildiği Sıcaklık:22C dereceyi aşmayan ılık akvaryumlarda bakılmalıdır. Bakım:Kolay. Genellikle geceleri ortaya çıkar. Beslenme:Etçil. Yem artıkları, denizyıldızları ve denizkestanelerinin ayaklarıyla beslenir. Özellikleri:İlginç görüntüsü ve göz alıcı rengiyle oldukça ilgi çekici bir türdür.
Domates Anemon Actinia equina
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu fakat diğer canlıları değmemesi gerekir. Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil. Birkaç santimlik karides, kalamar gibi deniz ürünleri ile beslemelisiniz. Özellikleri:En dayanıklı deniz canlılarından biri olan domates anemonu her koşulda hayatına devam edebilir. Aç olmadığı zamanlarda genelde tentaküllerine içerisine çekip kapanır ve yuvarlak bir topa dönüşür.
Akdeniz Anemonu Anemonia sulcata
Fotoğraf: Davut Şems
Resif Uyumu:Uyumlu fakat uzun tentakülleri ile diğer canlılara değip öldürebilir. Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Orta Beslenme:Fotosentez ? Etçil. Yeterli ışık ve deniz ürünleri. Özellikleri:Akdeniz anemonları genelde kıyılarda görülür. Bazılarının tentaküllerinin uçları pembe olabilir. İnce uzun tentakülleri çok zehirlidir. Bu zehre yalnızca misis karidesleri(Leptomysistürleri) ve Bucchich'in kayabalığı (Gobius bucchichi) dayanabilir. Bu iki canlı Akdeniz anemonunun zehirli tentaküllerinin yakınında durarak diğer canlıların avı olmaktan korunur.
Doğu Atlantik Anemonu Condylactis aurantiaca
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Orta. Işığa ve gövdesini gömebilmek için çok ince kuma ihtiyacı vardır. Beslenme:Fotosentez ? Etçil. Yeterli ışık ve deniz ürünleri. Özellikleri:Atlantik anemonu olarak bilinen ve Amerika'da popüler bir akvaryum canlısı olanCondylactis giganteaile aynı cins olan Doğu Atlantik Anemonu pembe uçlu gümüşi tentakülleri ve turuncu gövdesiyle aslında çok daha çekici bir türdür. Gövdesini kuma gömdüğü için yeterli ışık ve akıntı aldığı taktirde çok fazla hareket etmez. Doğada Akdeniz anemon karidesleri (Periclimenes amethysteusveP. scriptus) ile birlikte görülebilir.
Yumuşak Anemon Alicia mirabilis
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Planktivor Özellikleri:Yumuşak anemon genelde gündüzleri görülmeyecek kadar küçülürler ve tüm tentaküllerini içlerine çekip domates anemon gibi yuvarlak bir hal alırlar. Gece olduğunda ise tentaküllerini çıkartıp sudaki planktonları toplarlar.
Trompet Anemonu Aiptasia mutabilis
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Planktivor Özellikleri:Trompet anemonu birAiptasiatürüdür. Tropikal kuzenlerinin aksine bu tür onlar kadar hızlı üremez. Canlı kayalarınızla birlikte akvaryuma gelebilir. TropikalAiptasialara göre tentakülleri daha kalındır ve üzerinde benekler bulunur.
Turuncu Koloni Mercanı Astroides calycularis
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:22C dereceyi aşmayan ılık akvaryumlarda bakılmalıdır. Bakım:Orta Beslenme:Planktivor Özellikleri:Turuncu koloni mercanı tropikal denizlerde yaşayan güneş mercanına çok benzer ve bakımı da birbirine yakındır. Bu canlının sağlıklı kalması için poliplerin düzenli olarak beslenmesi gerekir.
Dikenli Denizyıldızı Coscinasterias tenuispina
Fotoğraf: Erkan Yavuz
Resif Uyumu:Salyangoz, midye gibi yumuşakçaları yer. Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Orta. Beslenme:Küçük küçük kesilmiş deniz ürünlerini kabul eder. Özellikleri:Görüntü itibariyle ilginç bir tür olmasına rağmen avcı bir denizyıldızıdır ve yumuşakçaları yakalayıp yiyecektir.
Kum Eleyen Denizyıldızı Astropecten bispinosus
Fotoğraf: Arda Balcı
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:22C dereceyi aşmayan ılık akvaryumlarda bakılmalıdır. Bakım:Zor. Beslenme:Planktivor. Kumu süzerek beslenir. Özellikleri:Kum eleyen denizyıldızı doğada gün boyunca kum yatağında dolaşarak kumdaki mikro-organizmalarla beslenir. Beslenmek için çok fazla mikro-organizmaya ihtiyacı olduğu için bu canlıyı uzun süre yaşatmak oldukça zordur.
Kırmızı Denizyıldızı Echinaster sepositus
Fotoğraf: İlkay Tekin
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:22C dereceyi aşmayan ılık akvaryumlarda bakılmalıdır. Bakım:Zor. Beslenme:Kaya üzerinde oluşan bakteriaplankton ve diğer mikro canlılar Özellikleri:TropikalLinkiadenizyıldızları gibi kırmızı denizyıldızı da canlı kayaların üzerindeki mikro-organizmalarla beslenir. Bu tarz bir diyete sahip denizyıldızına uzun süre bakmak için akvaryumda en az 100 kilo kadar canlı kaya olmalı ve akvaryum en az 1 yaşında olmalıdır. Böylelikle akvaryumda bu canlıları hayatta tutacak kadar besin oluşmuş olur.
Siyah Denizhıyarı Holothuria tubulosa
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Orta. Beslenme:Detrivor. Dışkı, artık ve çökeltilerle beslenir. Özellikleri:Akvaryumun tabanında ince kum olmalı ve akvaryum canlının yeterli besin bulabileceği kadar büyük olmalı. Özellikle 150 litreden küçük akvaryumlarda deniz hıyarlarının yeterli besin bulması çok zordur ve bir süre sonra açlıktan ölüp suyu zehirleyebilir. Bu canlılar öldüğünde suya diğer canlıları öldürebilecek toksinler bırakabiliyorlar.
Siyah Yılanyıldızı Ophioderma longicaudum
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Detrivor ve etçil. Çökeltiler ve artık yemler ile beslenirler. Özellikleri:Siyah yılanyıldızları doğada kayaların altında yaşarlar. Akvaryumda artıkları ve çökeltileri yedikleri için çok yararlıdırlar.
Kıllıyıldız Ophiotrix fragilis
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay. Beslenme:Detrivor ve etçil. Çökeltiler ve artık yemler ile beslenirler. Özellikleri:Kıllıyıldızlar doğada kayaların altında yaşarlar. Akvaryumda artıkları ve çökeltileri yedikleri için çok yararlıdırlar.
Yaygın Denizkestanesi Paracentrotus lividus
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Otçul Özellikleri:Mor denizyıldızları mor dışında bordo, yeşil, sarı ve siyah renklerde de görülebilir.Arbacia lixula'ya çok benzer ve bazı bölgelerde birlikte bulunabilirler. Küçükken canlı kayaların altında görülebilirler ve canlı kayalarla birlikte akvaryumunuza gelebilirler.
Siyah Denizkestanesi Arbacia lixula
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Otçul Özellikleri:Siyah denizkestaneleri büyük gruplar halinde görülürler. Yosunlarla beslenirler. Mercanlara zarar vermedikleri için tropikal akvaryumlarda bakılabilirler.
Denizsoğanı Echinocardium cordatum
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Zor Beslenme:Detrivor - Planktivor Özellikleri:Denizsoğanları doğada gün boyunca kum yatağında dolaşarak kumdaki mikro-organizmalar ve çökeltilerle beslenir. Beslenmek için çok fazla mikro-organizmaya ihtiyacı olduğu için bu canlıyı uzun süre yaşatmak oldukça zordur.
Düğümlü Deniztarağı Acanthocardia tuberculata
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Çok zor Beslenme:Planktivor. Suyu süzerek beslenir. Özellikleri:Düğümlü deniztarakları, diğer birçok deniztarağı gibi kendilerini kuma gömer ve suyu süzerek beslenir. Doğada bu canlılar günün neredeyse tamamını suyu süzerek geçirdiği için çok büyük miktarda fitoplankton ve zooplankton tüketirler. Bu kadar besini akvaryumlarımızda sağlayamayacağımız için bu canlının uzun süre bakımı da neredeyse imkansızdır.
Kavuk Salyangozu Monodonta turbinata
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:24-26C dereceyi aşmayan akvaryumlarda bakılmalıdır. Bakım:Kolay. Beslenme:Otçul Özellikleri:Kavuk salyangozları çok sayıda olduklarında yosunları mikro yosunları kısa zamanda tüketebilirler. Akvaryum sıcaklığı arttıkça daha yavaş hareket ederler ve bir süre sonra ölebilirler.
Deniztavşanı Hypselodoris picta
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu fakat bazı süngerleri yiyebilir Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Zor Beslenme:Süngercil. Özellikleri:H. pictayalnızcaDysidea fragilistürü süngerle beslendiği için bu canlıyı akvaryumda bakmak çok zordur.
Pembe Deniztavşanı Flabellina affinis
Fotoğraf: Pietro Astone
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Zor Beslenme:Hidroitlerle beslenir. Özellikleri:F. affinisayalnızcaEudendriumcinsi hidroitlerle beslendiği için bu canlıyı akvaryumda bakmak çok zordur.
Midye Mytilus galloprovincialis
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Zor Beslenme:Planktivor Özellikleri:Midyeler doğada gün boyu suyu süzerler ve sudaki planktonlarla beslenirler. Akvaryumlarımızda bu canlıların sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilecekleri kadar plankton sağlamamız mümkün olmadığı için, bu canlılara uzun süre bakmak çok zordur.
Mureks Salyangozu Bolinus brandaris
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Salyangoz, midye gibi yumuşakçaları ve diğer hareketli omurgasızları yiyebilir. Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil Özellikleri:B. brandariskendini kuma gömer ve bir avın kokusunu aldığında kumdan çıkıp onu yakalayana kadar takip eder. Bazen kabuğunun üzerindeCalliactiscinsi anemonla birlikte görülebilir. Bu anemon mureks salyangozlarının ve bazı hermit yengeçlerinin kabuklarına yapışık olarak yaşar.
Kumru Kabuğu Columbella rustica
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Mikro-organizmalar Özellikleri:Kumru kabukları genelde kayalıklarda, yoğun yosunların arasında çok iyi bir şekilde kamufle olmuşlardır.Columbellidler hakkında çok fazla araştırma yapılmamıştır fakat bazıları pod, ölü organizmalar ve çökeltilerle beslenirken bazı türler otçuldur.
Mureks Salyangozu Hexaplex trunculus
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Salyangoz, midye gibi yumuşakçaları ve diğer hareketli omurgasızları yiyebilir. Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil Özellikleri:Hexaplex trunculushem kumda hem yosunların arasında hem de kayalıklarda yaşar ve her türlü ortamda avlanabilir. Salyangoz, midye gibi yumuşakçalar ve ölü deniz canlılarıyla beslenir.
Akdeniz Koni Salyangozu Conus mediterraneus
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Salyangoz, midye gibi yumuşakçaları ve diğer hareketli omurgasızları yiyebilir. Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Etçil Özellikleri:Koni salyangozları (Conidaefamilyası) salyangozlar arasında insanı öldürebilecek kadar zehre sahip tek familyadır. Neyseki Akdeniz koni salyangozu insanlar için tehlike taşımaz fakat salyangoz, midye gibi yumuşakçaları ve kurtları yiyebilir. Genelde kum yatağında, deniz çayırlarının etrafında yaşar.
İran Hortumlu Salyangozu Strombus persicus
Fotoğraf: Davut Şems
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilir Bakım:Kolay Beslenme:Otçul Özellikleri:İran hortumlu salyangozu Akdeniz'e özgü bir tür değildir, buraya İran Körfezi'nden kalkan gemiler iile taşınmıştır. Yosunlarla beslendiği ve kumu karıştırdığı için akvaryumlar için çok faydalıdır.
Çanak Patella rustica
Fotoğraf: Selim Özadar
Resif Uyumu:Uyumlu Tolere Edebildiği Sıcaklık:Tropikal sıcaklıklara dayanabilirler. Bakım:Kolay Beslenme:Otçul Özellikleri:Çanaklar doğada deniz kenarlarında genelde suyun dışında ya da su seviyesine yakın yerlerde görülürler. Bu nedenle akvaryumunuzdan çıkabilirler ve su seviyesi ile akvaryumun bitişi arasında çok fazla yer yoksa akvaryumun dışına çıkıp ölebilirler.