Tatlı Su Karidesleri

Su Değerleri
Sıcaklık: 23C-24C
PH: 7.0-7.8
GH: Orta sertlikte ya da 8-12
Amonyak/Nitrit: 0
Nitrat: 5-10 ppm
KH: ilişkisiz ama 1ve üstü tercih edilebilir

Yukarda belirtilen su sıcaklığının kiraz karidesleri için en optimal değer olduğunu ve suda biraz sertliğe ihtiyaç duyduklarını farkettim fakat en önemli şey amonyak ve nitrit değerleriydi. Eğer amonyak ve nitrit değeriniz 0?dan yüksekse, bunu size ilk söyleyecekler karidesler olacaktır. İkisinden birindeki ani bir artışta, birkaç ölü karides toplamayı bekleyebilirsiniz.
 
 Yem


Yengeç ve ıstakoz yemleri kaliteli olmalıdır  tercihen batan türleri seçilmelidir.
Haşlanmış ıspanağı ince doğranmış. Az miktarda verin çünkü tüketmeleri zaman alıyor.
Ev yapımı yemler, plantgeek makalelerinde ev yapımı dondurulmuş bitkisel yemlere bakın.
Pul yem, bitkisel ya da spirulina yosunu yemleri.
Algae wafers, herhangi bir markayı yiyeceklerdir.
 
Stoklama


Bu karideslerin biyolojik yükü çok azdır, onlara vereceğiniz yemin etkisi çok daha büyük olacaktır. Filtrasyon biyolojik yükü kaldırabilse bile 40 litrelik bir tankta 895 karides besleyemezsiniz çünkü yenmemiş yemlerin biyolojik yükünü kaldıramayacaktır. Genel bir stoklama kuralı söylemem gerekirse, karides başına 2 lt olarak bir oran verebilirim. 
 
Substrat


Karidesler için türe özgü bir tank ya da üretim tankında kum ne kadar ince olursa o kadar iyidir. Filtrasyondan, benim dip sifonu kullanmamı gerekli kılmadan herşeyi çekebilmesini bekliyorum. Tankın tabanını kaplayacak kadar ölçüde kum kullandım. Karidesler en çok suüstü bitkilerinden hoşlanıyor fakat terracotta saksıların dibine ekleyeceğiniz biraz torf ve üzerine akvaryum kumuyla da köklü bitkiler dikebilirsiniz.

 

Krides Üretimi ;

Gözleri belli olan yavrunun bulunduğu yumurta suya bırakılıyor. Anne bir şekilde yumurtanın çatladığını hissederek onu dışarı itiyor. Yumurtadan çıkan yavrunun neredeyse şeffaf kuyruğunu ve yavruya halen yapışık olan yumurtanın sarısını görebilirsiniz. Yavru karides bir parça moss?a tutunmuş şekilde duruyor. Artık tamamen kendi başına olduğundan sarı yumurtanın yokolduğunu görebilirsiniz. Gözler tam olarak gelişmemiş, şiş duruyorlar. Belki de gözler gelişimini tamamlayana dek yeni doğmuş karides belirli bir süre göremeyecek. Genelde erkekler dişilerden daha küçüktür ve daha saydam bir renkleri vardır yine de yumurta taşıyan tamamen saydam kiraz karidesler de gördüm bu yüzden renklenme için kesin kurallar yoktur. Ruh hali, beslenme, ışık ve su değerleri gibi tüm etkenler kiraz karidesin renklenmesine etki eder. Ayrıca deri değiştirme ve yaşlarının değişik aşamaları da etkendir. En az 10 karidesle başlamanızı öneririm, ben tercihen 12 taneyle başladım. Kiraz karides tarafından taşınan yumurtaların çatlaması yaklaşık 28 günü bulur. Yavru karidesler yetişkinlerin minyatür versiyonları olarak dünyaya gelirler yani larval evre geçirmezler. Gelişmek için acı ya da tuzlu suya ihtiyaç duymazlar. Yumurta dökmelerini sağlamak için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. İyi yem verin, iyi su parametreleri sağlayın ve yavru karideslerin filtrenin içine çekilmesine engel olun; siz bunları yaptıktan sonra yavrular kendi kendilerine gayet iyi bakacaklardır. İri gözenekli bir süngerden ön filtre yavru karideslerin içeri çekilmesini önleyecek kadar iyi değildir; çok ufak olan yavrular süngerin gözeneklerinden içeri çekilirler. Filtre giriş borusuna lastikle bağlanmış ince ağdan bir filtre torbası kullanımını öneririm. Daha da iyisi hareket eden kısımları olmayan hava motoruna bağlanmış bir iç filtredir.
 
 

Katkı Maddeleri ve Bakımı


Aşağıda kullandığım katkı maddelerini listeledim. Hiçbiri için bilimsel bir formülüm yok ama çoğu sadece orta yumuşaklıktaki suyumun sertliğini ayarlamak için kullandığım maddeler. Suyunuz yumuşak değilse pek çoğunu atlayabilirsiniz. Bunların çoğunu karıştırıp su değişimlerinde ekliyorum yani doğrudan tanka dökmüyorum.


Seachem Reef Iodine: Kimileri karideslerin deri değiştirmesine yardımcı olduğunu söylüyor, kimileriyse hiçbir işe yaramadığını belirtiyor. Bütün bildiğim şişesinin 10 dolar olduğu ve kullanılması gerektiği söylenen miktarın önemsenmeyecek bir miktar oluşu. Hiçbir zarar vermeyecek ve 10 dolarlık şişe sonsuza kadar gidecek. İşte bu yüzden neden olmasın diyor ve su değişimlerinde çok az bir miktar ekliyorum.
 
 Seachem Equilibrium: Karides tanklarımda bunu uygun bir genel sertlik oranının sürdürülmesi için kullanıyorum. Karidesin kabuğu için gereken kalsiyumu ve ilaveten magnezyum, demir, manganez ve çözünebilir potasyum içeriyor. Hiçbiri karidese zarar vermez ve özellikle kalsiyum ile magnezyumu sevecekler.
 
 Oceanic natural sea salt: Kalsiyum ve tamponlar içermekte. Karideslerin birazcık tuzdan hoşlandığını duydum. 20 litrelik su değişimlerinde 2 çay kaşığından fazla eklemiyorum. Eğer karideslerin hoşuna gitmiyorsa bunu bilemem. En küçük paketi bile benim için sonsuza kadar yetiyor ve bu da benim iyot teorimle örtüşüyor.
 
 Bitki Gübreleri: Karides tanklarında bitkiler çok önem arzediyor, özellikle de suüstü bitkileri. Kiraz karidesler suüstü bitkilerine yarasalar gibi tutunup ters bir şekilde suyun yüzeyinde yiyecek birşeyler aramaktan çok hoşlanıyorlar. Tankı pek çok markanın gübresiyle normalde olduğu gibi gübreledim ve hiç olumsuz bir etkiye rastlamadım.
 
 Mercan kırığı:

Filtrenin içine koyuyor ve istediğim kalsiyumu elde ediyorum. Gh/kH/pH filtrenin içinde, bundan iyi ne olabilir? Marka olarak CaribSea Florida mercan kırığını kullanıyorum.
 
Bakım konusunda eğer bir karides üretim tankı kurmayı düşünüyorsak, yavru karidesleri çektirmeden nasıl güvenli şekilde su değişimi yapılacağını anlatmak istiyorum. Standart bir hava hortumu ve ucuz bir hava vanası kullandım. Su çekmeyi planladığım kısmına küçük bir parça bayan çorabını lastikle tutturdum ve sifonlamaya başladım. Sonucunda hiç yavru karides çektirmemiştim. Bazı kimseler sifonlarına ince bir ağla kapatıp kullanıyor. Hangi yöntemi denerseniz deneyin şunu unutmayın ki; yavru kiraz karidesleri yavru artemialardan daha küçüktür. İşim bittiğinde vanayı kapattım ve hortumu yukarı çektim. Hortumun içinde bir dahaki su değişiminde vanayı açtığımda sifonlamayı tekrar başlatacak kadar su kalmıştı. Yapışkanlarla cama tutturabileceğimiz hava hortumunu tankta sabit bir parça haline de getirebiliriz.

 

Özet

Kiraz karidesler benim tavsiye ettiğimden daha düşük sıcaklıklarda yaşayabilirler ama su sıcaklığı çok düşükse üremeyeceklerdir. Oldukça dayanıklı canlılardır ancak özellikle amonyak ve nitrite karşı çok hassastırlar. Yüksek nitrat oranları da iyi değildir. Bitkilerden çok hoşlanırlar ve büyük miktarlardaki suüstü bitkileriyle bakıldıklarında iyi geliştiklerini gözlemledim. Bitkiler amonyak ve nitriti sorunlarını da azaltır. Neocaridina denticulata sinensis doğada kendiliğinden bulunurken, kiraz karides olarak bilinen kırmızı varyasyonu ilk kez Tayvan?da üretilmiştir yani bu bölgeden geldiği söylense de tabiatta doğal olarak bulunan bir renk varyasyonu değildir. Diğer pek çok benzer kabuklu gibi uzun bir ömürleri yoktur ve çok büyümezler ama yine de beslenmeleri ve büyütülmeleri ödüllendiricidir. Düşündüğünüzden çok daha eğlendiricidirler. Balık olmadıklarından muhtemelen onlara isim koyamazsınız ama bir kez tankınızda karides besledikten sonra onlarsız bir tank hayal etmek zordur.

Amazon Cam Karidesi

Cam Karidesi HakkındaBilgiler :

Yaygın Adı: Amerikan Tatlısu Cam Karidesi, Amerikan Tatlısu Hayalet Karides, Amerikan Tatlısu Çim Karidesi
Bilimsel Adı: Palaemonetes sp, büyük ihtimalle Palaemonetes ivonicus
Uzunluk: 3,5 ? 4 cm civarı
Isı: Tropik özellikler 22-29 C arası iyi geliştiği ısı aralığıdır
Su Parametreleri: Tropik suyun yapısında olmalıdır Asidik ve alkalin suları tolere etmekteyse de su yapısının aşırı uçlarda bulunmasını önlemek gerekir
Beslenme: Pul ve tane balık yemi, saç algler ve yenilebilecek her şey
Orijin: Amazon Havzası, Guney Amerika
Larva Geliştirme Türü: Planktonik Larval aşaması sadece bir gün, hatta daha az, birkaç saat sürerLarvalar suda serbestçe yüzmezler Bunun yerine akvaryum tabanında ya da tabandaki bir cisim üzerinde kalırlar Hemen onun ardından birer minyatür karides olarak bir sonraki dönemlerine geçerler Ebeveynlerinden bağımsız bir yaşamları vardır Bu karides türünün Amano Karides gibi yumurtadan çıkışında acı suya ihtiyacı yoktur

Detay Bilgiler:

Amazon Cam Karidesi Güney Amerikanın Amazon Havzasından gelen güzel heyecan verici bir kardestir Tatlısu Cam Karidesi?nin kuzenidir fakat, davranışları, beslenmesi ve üretimi oldukça değişiktir Amazon Cam Karidesi, Amerikan Cam Karidesinden daha inca/zayıftır Onun kadar hareketli ve telaşlı değildir, akvaryumdaki yemlere doğru daha yavaş hareket eder Kıskaçları da daha küçüktür


Bu karidesler oldukça barışcıl karideslerdir Onları yetiştirdiğim sürece bir tek ufak agresif hareketlerini görmedim Bu karideslerle birlikte birkaç cüce karidesi aynı tankta tutuyorum Ne bu tür ne de Amerikan Tatlısu Cam Karidesi kesinlikle cüce karides türlerine karşı bir saldırıda bulunmadılarAslında, beslenme süresince bütün türler birlikte aynı yemi sorunsuzca paylaştılar Fakat, bu türleri cüce karideslerin yumurtadan yeni çıkmış yavruları ile birlikte henüz bakmadım

Aşağıdaki resimde ise dişi ve erkek Amazon Cam Karidesi birlikte görülmektedir İriliğinden de anlaşılacağı üzere, sağdaki dişi ve soldaki ise erkektir

Amazon Cam Karidesi
Amazon Cam Karidesi
Palaemonetes sp

Özet Bilgiler:

Yaygın Adı: Amerikan Tatlısu Cam Karidesi, Amerikan Tatlısu Hayalet Karides, Amerikan Tatlısu Çim Karidesi
Bilimsel Adı: Palaemonetes sp, büyük ihtimalle Palaemonetes ivonicus
Uzunluk: 3,5 ? 4 cm civarı
Isı: Tropik özellikler 22-29 C arası iyi geliştiği ısı aralığıdır
Su Parametreleri: Tropik suyun yapısında olmalıdır Asidik ve alkalin suları tolere etmekteyse de su yapısının aşırı uçlarda bulunmasını önlemek gerekir
Beslenme: Pul ve tane balık yemi, saç algler ve yenilebilecek her şey
Orijin: Amazon Havzası, Guney Amerika
Larva Geliştirme Türü: Planktonik Larval aşaması sadece bir gün, hatta daha az, birkaç saat sürerLarvalar suda serbestçe yüzmezler Bunun yerine akvaryum tabanında ya da tabandaki bir cisim üzerinde kalırlar Hemen onun ardından birer minyatür karides olarak bir sonraki dönemlerine geçerler Ebeveynlerinden bağımsız bir yaşamları vardır Bu karides türünün Amano Karides gibi yumurtadan çıkışında acı suya ihtiyacı yoktur


Detay Bilgiler:

Amazon Cam Karidesi Güney Amerikanın Amazon Havzasından gelen güzel heyecan verici bir kardestir Tatlısu Cam Karidesi?nin kuzenidir fakat, davranışları, beslenmesi ve üretimi oldukça değişiktir Amazon Cam Karidesi, Amerikan Cam Karidesinden daha inca/zayıftır Onun kadar hareketli ve telaşlı değildir, akvaryumdaki yemlere doğru daha yavaş hareket eder Kıskaçları da daha küçüktür

Bu karidesler oldukça barışcıl karideslerdir Onları yetiştirdiğim sürece bir tek ufak agresif hareketlerini görmedim Bu karideslerle birlikte birkaç cüce karidesi aynı tankta tutuyorum Ne bu tür ne de Amerikan Tatlısu Cam Karidesi kesinlikle cüce karides türlerine karşı bir saldırıda bulunmadılarAslında, beslenme süresince bütün türler birlikte aynı yemi sorunsuzca paylaştılar Fakat, bu türleri cüce karideslerin yumurtadan yeni çıkmış yavruları ile birlikte henüz bakmadım

Aşağıdaki resimde ise dişi ve erkek Amazon Cam Karidesi birlikte görülmektedir İriliğinden de anlaşılacağı üzere, sağdaki dişi ve soldaki ise erkektir

Bu karideslerin üretimi oldukça enteresan olup, Palaemonetes için oldukça alışılmamış, sıra dışı bir üreme tarzı vardır Kuzenleri Amerikan Tatlısu Karidesleri gibi larvaları suyun için serbestçe bırakmak yerine 10-2- adet arası yumurtayı tankın tabanına bırakırlar Larvaların yumurtadan çıkışları 26 C?de 40-42 sürer Yavruların yumurtadan çıktıktan sonra tabada, bitkilerin üreirnde ya da diğer neslerin üzerinde kısa bir süre kalarak larva sonrası dönemlerine geçişi bir gün ya da birkaç saat içinde tamamlayarak ufak bir karides halini alırlar Larvalar bu kısa geçiş döneminde bir şey yemediği görülmüştür

Yukarı