Su kaplumbağaları; Bakım, Beslenme, Sağlık

Su Kaplumbağaları Hakkında Bilmemiz Gerekenler



Teraryuma Koymadan Önce

Kaplumbağanızın sizden önce nasıl bir ortamda tutulduğunu bilmiyorsanız, önceden hazırladığınız teraryuma hemen bırakmayınız. Yeni aldığınız kaplumbağayı bir çorba kaşığı tuz karıştırılmış bir litre 28 °C suda yıkayınız. Kaplumbağanızı bir satıcıdan aldıysanız, hayvanın hangi rahatsızlıkları olduğunu bilme şansınız yoktur. Ilık bir duş kurumuş kir ve dışkılarından temizlenmesini, susuzluğunu gidermesini ve tuz da ishal olduğu zamanlarda kaybettiği tuzları geri almasını sağlayacaktır. Bu işlemden sonra kabuğu ve derisi parazit ve yaralanmalara karşı kontrol edilmelidir. Bir sorun yoksa ve kaplumbağanız hareketliyse teraryuma bırakılabilir. Başlangıçta saklanacak bir yer araması normaldir ve kendisi çıkana kadar beklenmelidir. Vejeteryen kaplumbağalar 1-2 gün, etçil olanlar ise 1-5 gün saklanabilirler. Elbette taze yem vererek siz bu süreyi kısaltabilirsiniz :)
Eğer kaplumbağanızın bir iç hastalığı varsa veya kış uykusundan kabaca uyandırılmışsa farklı davranabilir. O nedenle Ekim-Nisan ayları arasında doğal yaşamı soğuk bölgelerde olan kaplumbağaların satın alınmaması yararlı olacaktır.


Su Kaplumbağalarının Beslenmesi

Su kaplumbağaları için Yem miktarı: Su kaplumbağası için gün içinde kafasının büyüklüğü kadardır.


Su kaplumbağaları üzerlerine (kalsiyum ve vitamin eklenmiş) tatlı su balıklarını çok severler, özellikle taze alabalık en sevdikleri yiyeceklerden biridir. Bunun yanında kurutulmuş karides ve unkurduna da bayılırlar. Kurtçuklar aslında iştahı kapalı olan veya yavru kaplumbağalar için daha çok iştah açıcı olarak kullanılır. Kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış minik çubuk şeklindeki yemler bağırsakları için çok uygundur. (değişik markalar var, en iyisinden alınız çünkü türkiye burası ve içinde ne olduğunu bilemiyoruz...) vitamin ekli yemlerden haftada 3-5 tane verilmesi uygundur.


Yağlı ve mayalı yiyeceklerden uzak tutunuz. Yavruyken daha çok et, erginliğe ulaşınca daha çok sebze ağırlıklı beslenmek isteyeceklerdir. Ergin kaplumbağaların yavrulardan daha çok kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Ancak kalsiyum hayatları boyunca önemli bir unsurdur. Tatlı su balıkları, yumurta beyazı ve sebzeler en uygun yiyeceklerdir. Bunun yanında piyasada satılan kaliteli yemler mevcut. Sera Raffy P ve Sanyu en tanınları. Özellikle Sera marka yem, bütün vitamin ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Arada bir vitamin verilmesi uygundur. Vitamin ABD3E karışımları satılmaktadır. Yavru kaplumbağalar sebze sevmezler o yüzden üzülmeyin. Ancak bol güneş (veya UV) ve uygun vitamin zengini yemlerle çabuk büyüyeceklerdir.


Kırmızı yanak su kaplumbağaları (Red eared slider-trachemys scripta elegans) yaklaşık 20-25 yıl yaşar ve çok uzun bir arkadaşlığınızın olacağını unutmayınız. Büyüklükleri erkeklerde 25 cm, dişilerde 30 cm ?ye kadar ulaşır. Akvaryumunuzu alırken büyüyeceklerini de hesaba katmanız gerekir.


Akvaryumda kaplumbağalar ile birlikte balık beslediğinizde bu balıklar bir süre sonra kaplumbağalara yem olacaktır. Ayrıca canlı olarak vereceğiniz balıkların parazit taşımadıklarına dikkat etmelisiniz.


Suyun kirlenmesini istemiyorsanız, yem verirken başka bir kapta veriniz. Yemi karada yiyemezler.


Kaplumbağa çeşitlerine göre beslenme farklılığı göstermekle birlikte bütün kaplumbağalar için dana yüreği pek yararlı değildir çünkü vücuttan sindirim sırasında değerli kalsiyum alır götürür, hatta tavuk ciğeri özellikle zararlıdır! Deniz balığı mümkün olduğu kadar az verilmelidir çünkü içlerindeki tuz oranı zaman içinde böbreklerine zarar verir ve et hem kara hem tatlı su kaplumbağaları için yine zamanla zararlıdır, kalsiyumun harcanmasına sebep olur, bunun yanında doğal yiyecekleri de değildir. Hayvanın sürekli yeşillik yemek istemesi de normal değildir. Yememe veya bir anda farklı beslenme şekli bir sorunun göstergesi olabilir. Tüm küçük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. Akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir, böylece kaplumbağa hem arada bir onları yer hem de avlanır.


Kaplumbağalara bir saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir, yemedikleri suda kalır. Bunların temizlenmesi önemlidir. Hazır yemlerin tek başına verilmesi doğru değildir.


Çiğ et ve tavuk eti ile ilgili çok soru gelmektedir, bu sorulara tam bir cevap vermek anlamında:


Et, sakatat, tavuk ciğeri gibi yiyecekler fazla yağlı ve proteinlidir. fazla protein ise gut hastalığına yol açar. azı karar fazlası zarar prensibi itibariyle hareket ediniz. Cüssesine göre ne kadar yiyebileceğini anlayabilirsiniz. Genç kaplumbağalar etçil ağırlıklı bir beslenme tercih ederler, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemleri sevmeye başlayacaktır.


Unutmayınız ki kaplumbağalar sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar. Beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.

Su Kaplumbağalarının Diğer Hayvanlara Alışması


Kedi, köpek, hamster vb. diğer evcil hayvanlarınız eve yeni getirilmiş kaplumbağanızın yakınlarına getirilmemelidir. Özellikle kedi ve köpekleriniz meraklı, oyuncu ve çiğneme içgüdülerinden ötürü özellikle genç bir kaplumbağa için ölümcül olabilir. Eğer yeni gelen kaplumbağanız başka kaplumbağalarla birlikte yaşayacaksa, hepsi için rahat edecekleri özel alanlar olduğundan ve birlikte barış içinde yaşayacaklarından emin olmalısınız.

Eğer su kaplumbağası ise ve eski kaplumbağalarınız bölgelerini koruyor ve yeni geleni bir köşeye itiyorlarsa, eski kaplumbağalarınızı bir süre için ayrı bir teraryuma / kaba koymalısınız. Bu arada yeni gelen asıl teraryumunuzu keşfedecek, yolunu kolayca bulacaktır. Eskilerini birkaç gün sonra geri getirdiğinizde onlar da yeni bir ortama geldikleri için eski özgüvenleri azalacak ve hepsi ortama uyum sağlayacaklardır.

 

 

Günlük Hayat

Bu aşamada kaplumbağanızın günlük yaşam şartlarını sağlayacak bilgilere sahipsiniz. Artık çeşitlilik ve değişiklik zamanı gelmiştir! Doğada kaplumbağalar birçok uyarıcı ve uğraştırıcı olaylarla karşılaşırlar. Soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağmura uyum sağlar, dik eğimleri ve derin çukurları fethederler. Özellikle kara kaplumbağaları tırmanmakta ustadırlar ve bundan çok hoşlanırlar. Kaplumbağanız çok sakin ise beslemeden önce yemi takip etmesini sağlayarak teraryumda kayaların ve köklerin altından üstünden geçmesini sağlayabilirsiniz. Sprey su sıkarak yağmuru, infrared lambayla güneşi taklit edebilirsiniz, bir günlüğüne ısıtıcıyı kapatabilirsiniz. Bir süre taze ve sulu yemlerden saman gibi kuru yemlere geçebilirsiniz. Bu tür değişikliklere kaplumbağanız daha büyük bir canlılık gösterecektir.

 

Uzun ve Kısa Seyahatler

Kısa Seyahatler (5-6 saat) Postayla bir yerden bir yere gönderilmek kaplumbağanız için başlı başına bir travmadır. Eve veya veterinere yapılan yolculuklarda iki temel tehlike vardır: Havasızlık ve hipotermi. Kısa yolculuklarda ilki o kadar önemli değildir, yavaş metabolizmalarından ötürü kaplumbağaların hava ihtiyacı memeliler kadar çok değildir. Taşıma kabınızın altına birkaç kat gazete kağıdı, üzerine içi 45 °C suyla dolu bir şişe, onun da üzerine tekrar gazete kağıtları koyun. Tropikal iklime alışık kaplumbağalar 15 °C ve altındaki sıcaklıklara çok kısa maruz kaldıklarında dahi üşütebilirler. Teraryum kaplumbağaları doğadakilere göre daha az dayanıklı oldukları için bu durum çok kolay hastalanmalarına neden olabilir. Taşıma kabınızın zemininde ve kenarlarına tutunabileceği köpük vb. maddeler olmalıdır, tamamen boş bir plastik kapta sürekli debeleneceği bir şekilde kesinlikle taşımayınız! Su kaplumbağanızı da aynı şekilde susuz ortamda taşıyınız, kesinlikle zemini ıslatmayınız, buharlaşan su ortamı soğutur ve soğuk hava kadar zararlıdır!

Uzun Seyahatler Kaplumbağalar için tavsiye edilmez. Alıştığı ortamlarından alındığı için açlık grevi yapabilirler, değişen ortam stresi bünyelerini zayıf düşürür, hastalanmalarına hatta ölmelerine neden olabilir.

 

Tatil Bakımı

 

kaplumbağalarının boğulma veya teraryumunuzun kaza geçirme riski yoksa kaplumbağanızı bir günlüğüne çekinmeden yalnız bırakabilirsiniz. Kaplumbağanız sağlıklıysa bir gün aç kalması ona zarar vermez, hatta deneyimli sürüngen besleyenler periyodik olarak hayvanlarını arada bir aç bırakırlar. Eğer kaplumbağa bakmakta yeniyseniz kaplumbağanız için ne iyidir ne kötüdür kararını verebileceğiniz güne kadar siz aç bırakmayı denemeyin. Bir gün aç bırakabilme sadece her gün taze yem yemeye alışkın otobur kaplumbağalar için geçerlidir, etobur olanlar normalde de zaten daha uzun aralıklarla beslenirler.

Hastalıkların ortaya çıkma frekansı sizin tatilde olma olasılığınızla direkt orantılıdır. Evcil hayvan bakan birçok kişi bunu bilir, nedeni de basittir: Bakmaları için evcil hayvanlarınızı emanet ettiğiniz kişiler onlara sizin kadar iyi bakamazlar! Herkes doğuştan iyi hayvan bakamaz.

Bir kaplumbağa için tatile gitmekten vazgeçmeyeceğinize göre kaplumbağanıza bakacak kişilere onların normal davranışları hakkında bilgi vermelisiniz, herhangi bir sorun olduğunda gidebilecekleri bir veterinerin adresi de el altında olmalıdır. Kaplumbağanızın bir günde, bir haftada ne kadar ve neler yediğini gösterin.

 

 

 

 

 

Kış Uykusu - Kapalı Ortam

Ekim ayında gün ışığı zayıfladığında ve günler kısalmaya başladığında kaplumbağamız tropikal bölgelerden geliyorsa giderek daha az hareket edecektir. Birkaç gün üstüste yemek yemediğinde onu beslemeyi durdurmalısınız. Beslemek yerine bağırsaklarını tamamen boşaltabilmesi için ona günlük olarak 10 dk kadar 24-26 °C ılık suda duş aldırmalısınız. Hatta bütün bunlardan önce Eylül ayında iç parazitlere karşı kontrol etmeli ve gerekiyorsa ona ilaç vermelisiniz.

Bu hazırlıklardan sonra tropikal bölgelerden gelen su kaplumbağaları teraryumun dibinde bırakılabilir, temiz ve içinde yem olmayan su 2-3 hafta içinde yavaşça 4-8 °C'ye indirilmelidir. Bu şekilde 1-2 ay dinleneceklerdir. Kara kaplumbağalarını kış uykusuna yatırmak daha karışık bir konudur.

 

 

 

Kaplumbağaya duş aldırdıktan sonra teraryumdaki ısıtıcı kapatın ve sıcaklığın 20 °C'ye düşmesini bekleyin. Bu durumda kaplumbağanızın hareketleri yavaşlıyorsa, onu 5-7 °C'deki özel kış uykusu yerine götürebilirsiniz. Kiler veya rüzgar almayan bir balkon idealdir. Yetişkin bir kaplumbağa için minimum 70x70x80 cm ölçülerinde bir kutu bulunmalı, kutununyan duvarlarında 2 mm'lik genişliğinde hava kanalları açılmalıdır. Nem ihtiyacı için kutunun tabanı 10 cm kadar nemli (ama ıslak değil) havalı toprak (marketlerin bahçe bölümlerinde olan) konulmalıdır. Üzerine kutunun dörtte üçü dolana kadar kuru ama sıkı olmayan turba yosunu koyun. Turba yosunu yerine isterseniz kuru ama kırılgan olmayan meşe veya kayın yaprakları, ya da ağaç yongaları da kullanabilirsiniz. Temel amaç kaplumbağanızın ağırlığını taşıyacak ve kırılmayacak, ancak aynı zamanda da esnek ve yumuşak olan bir ortam hazırlamak.

Kutunun üstünü örteceğiniz tel bir perde, uykusunda gezinecek olursa düşmesine veya fare vb. kemirgenler tarafından savunmasız bir şekilde rahatsız edilmesine engel olacaktır. İki haftada bir rahat ve güven içinde uyuduğunu kontrol edin.

Birden fazla kaplumbağanız kış uykusuna yatıryorsa, kutu yeterince büyük olmalı ve birisinin uykusu bir diğeri (yerini değiştiren veya erken uyanan) tarafından bölünmemelidir.

 

 

 

Kış Uykusu - Açıkhava

Kaplumbağanızı açık havada kış uykusuna yatırmak daha kolaydır. Kaplumbağanızın kendisini yere gömeceği (muhtemel çalılık bir yer) yeri gözlemleyin. Farelerden korumak için 150 x 150 cm'lik ince tel bir örtüyü bulunduğu yerin üzerine örtün. Üzerine 45 cm kadar yaprak ve dal parçaları koyun.

İsterseniz siz kendiniz yaklaşık 80 cm derinliğinde 70 x70 cm'lik bir çukur kazıp kemirgenlere karşı içine ince tel örgü bir kafes yapın. Daha sonra içini yaprak ve dallarla doldurun. Kaplumbağanızı yerleştirdikten sonra üstünü aynı şekilde örtün. Bu yöntemin kaplumbağanızı nemli tutmayla ilgili avantajı vardır.

 

 

 

Premature veya Mevsimsel Uyanma

Kış uykusu hüzcresindeki sıcaklık kışın ılık geçmesi veya baharın gelmesiyle birlikte 5-7 °C'nin epey üstüne çıktığında kaplumbağanız uyanacak ve onu gördüğünüzde teraryuma geri götürmeniz gerekecektir. 3-5 gün içinde teraryum koşullarını yavaş yavaş eski haline getirerek normal bakım sürecine dönmelisiniz. Kış uykusundan sonraki ilk beslenmeden önce kaplumbağanıza ılık bir duş aldırmalı ve kaybettiği nemi geri kazanmasına yardımcı olmalısınız. Bu duştan sonra yemek verebilirsiniz.

 

Kış Uykusundan Sonra İlk Beslenme

Bazı kaplumbağalar kış uykusundan sonra yemeye hemen hazır olmazlar. Kondüsyonlarını yeinden kazanmaları için 2-5 gün (bazen 2-2.5 hafta) geçmesi gerekebilir. Bu süre zarfında metobolizması kendisini kış uykusundan normale ayarlayacaktır.

Kış uykusu sonrasındaki iştahsızlığın normal olup olmadığını anlamak için kaplumbağanızı sağlık kontrolünden geçirin. Eğer halsiz bir durumdaysa ise veteriner kontrolüne gerek olabilir, aksi takdirde bir hafta daha geçmesini bekleyebilirsiniz.

 

 

 

Kış Uykusuna Ne Zaman İzin Verilmemeli?

Çok genç ve dolayısıyla küçük kaplumbağalar yemek yemeden uzunca bir süre hayatta kalabilmeleri çin bütün yıl boyunca normal sıcaklıklarda bakılmalıdır. Kaplumbağanız 2-3 yaşına geldiğinde bu durum sadece hala çelimsiz ise veya hasta ise geçerlidir.

Herhangi bir nedenle kış uykusuna yatmayan veya erken kalkan kaplumbağalar normal yaz şartlarında bakılmaya devam edilir.

Deneyimlerimize göre arka arkaya birçok yıl kış uykusuna yatmadığı halde çok sağlıklı olan kaplumbağalar olmaktadır, ancak doğurganlıkları kesinlikle azalmaktadır. O nedenle üretim yapmak istiyorsanız, olgunlaşan yetişkin kaplumbağalarınızı kış uykusuna yatırmalısınız.

 

Su Kaplumbağaları Hastalık ve Tedavisi

Su kaplumbağası almak ile büyük bir sorumluluk aldığımızı bilmeliyiz. Bakım şartlarındaki eksiklik ve hatalar.. 

 

 

Beslenmedeki hatalar ve değişkenlikler , ısı değişimleri ve kış uykusuna bağlı olarak çok çeşitli ve önemli hastalıklar ile karşılaşılabilir. 

 

Bunlara dikkat ettiğiniz sürece bu karşılaşılabilecek hastalıklardan su kaplumbağanızı korumanız zor olmayacaktır ve gittikçe bağışıklık sistemi güçlenecektir. Bu koşullar altında hastalanmaz diyede düşünmeyin az ihtimallede olsa en iyi bakımlarda bile bir zayif noktadan hastalanma şansı vardır. Bu yazıda kullanabileceğiniz tedavi yöntemleri sunulacaktır ama yinede bunları kendiniz uygulamadan önce veterineriniz ile bağlantıya geçiniz. 

 

 

Su kaplumbağalarında - Soğuk Algınlığı ve Akciğer Enfeksiyonu 

 

 

Semptomlar : Sesli, düzensiz ve zor nefes alıp vermek, burnunda oluşan baloncuklar, hareketlerde değişiklik, verilen yem ve besinleri kabul etmeme, su üzerinde kalmakta zorluk , yem yememe ve uzun süreler kara kısmında hareketsiz yatma gibi semptomlar görülür. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak; çok soğuk ortamlarda barındırmak, hava akımının olduğu bölgelerde bulundurmak. 

 

 

Soğuk algınlığı genellikle sıcak su içinde bulunan kaplumbağanın soğuk havayı içine çekmesinden kaynaklanır. Bunun anlamı eğer kaplumbağanızı güneşlendiriyorsanız bu ihtimalide göz önünde bulundurarak daha dikkatli olmalısınız. 

 

Solunum yolları hastalıkları serbest bakım yapılan kaplumbağalardada görülür. Mevsim değişim zamanlarında hava sıcaklığının hızlı değişimi bundan büyük rol oynar. 

 

Su kaplumbağalarında - Kabuk deformasyonu 

 

 

Kabuğun olması gerekenin aksine değişik şekillere girmesi, çukurlar veya yükseltiler olması ve en sıkça görülen hörgüç şeklini almasıdır. 

 

Bunun ana nedeni vitamin ve kalsiyum alımında ki eksiklikler olarak gösterilebilir. Üretim esnasında UV ışık eksikliğide bu sebepler arasına girer bununla beraber yeni doğmuş kaplumbağaların çok hızlı büyümesi, çok fazla ve çok proteinli besinler verilmesi, çok sıcakta tutulması gibi hatalar kabuk deformasyonunda büyük rol oynarlar. 

 

 

Kabuk deformasyonu durumunu farkettiğinizde kaplumbağanız için hazırladığınız menünüzü değiştirmeniz gerekir. Deformasyonları eliniz düzeltmeye çalışmayın bu iç organlara zarar verebilir. Bundan sonra bu şekilde kalması ve yemlerinin düzenlenmesi yapılacak tek tedavi olacaktır. Bu konu ile alakalı olan su kaplumbağalarında raşitizm i okumanız size yardımcı olacaktır.

 

Su kaplumbağalarında - Felç 

 

 

Su kaplumbağanızın bazı bölgeleri hareketsiz kalıyor veya hareket etmekte zorluk çekiyorsa. Örn; Arka bacakları içe çekili kalması, yavaş hareketler ve titremek olarak verebiliriz. Çeşitli nedenler bu duruma yol açabilir. Travmalar yanında, enfeksiyonlar, zehirlenmeler, sinir sisteminde ki bozulmalar yaralanmalar veya B vitamini eksikliğine bağlı olarak felç durumu ile karşılaşılabilir. 

 

Tabiki bütün hastalıklarda olduğu gibi veteriner ile iletişimde olmak gerekmektedir. Vitamin B desteği verilerek bazen bu felç durumlarını çözmek mümkündür. Eğer felç olduğunu biliyorsanız kesinlikle çiğ balık ile besleme yapmayınız. Çiğ balık antivitamin B içerir buda vitamin B eksikliği yaratır ve hastalığın devam etmesini ilerlemesini sağlar.

 

Su kaplumbağalarında - Göz iltahaplanması 

 

 

Su kaplumbağasının gözleri sürekli kapalı ve göz çevresi şişiktir. Gözleri açıldığında ise göz beyazlarında kızarma görülür. Göz kenarlarında iltahaplanma veya benzer sıvı birikimi olduğu görülür. Bu hastalığın başlıca nedenleri ; kaplumbağanın hava akımında (cereyan) kalması veya çok soğuk ortamda bakımından kaynaklanır. Erişkin olmayan kaplumbağalarda Vitamin A eksikliğinden bu durumun ortaya çıkmasıda mümkündür. 

 

Tedavi uygulanmadan önce 28-30 derece sıcaklıkta iyice kurumasını beklemeliyiz. Tabiki bu işi diğer kaplumbağalarınızdan ayrı bir yerde uygulamalısınız. Göz çevresine antibiyotik etkili göz kremini (örn: terramycin) göz kapağına uygulamalısınız. Bu işlemi yaptıktan sonra hemen suya koymayın 5 dakika kadar karada kalmalı ve ilaç etkisini göstermeli ardından suya bırakılmalıdır. 

 

Not : göz şişmesi akciğer enfeksiyonu ? iltahaplanmasının haberciside olabilir.

 

 

Su kaplumbağalarında - Hexamitler 

 

 

Tek hücreli parazitlerin bağırsak yollarından genital organa kadar olan bölüme yerleşmesidir ve budurum su kaplumbağalarında genellikle ishal bununla beraber çok sık görülen böbrek rahatsızlıkları ile kendini gösterir. Su kaplumbağalarına yerleşen bir çok parazit için tedavi yolları vardır ama problem bunları teşhis etmektir. Bu parazit türünü teşhis etmek için kaplumbağalar (sürüngenler)konusunda uzmalık yapmış veterinerlere ihtiyacınız var. Bu teşhisten sonra çözümü olan parazit türleri için tedaviler uygulanır.

 

Su kaplumbağalarında - İshal 

 

 

Su kaplumbağalarında eğer dışkı sıvı ise bu hastalık teşhisini koymak açıkçası görmek kolay değildir. Ama genellikle bunu anlamak için görmek değil kokusunu almak yeterli olur, gerçekten kötü kokar ve bu kokuyu hissetmemeniz zordur ve bu kokuyu aldığınızda birşeylerin yolunda gitmediğini düşünmelisiniz. İshalin nedenlerinden biri yanlış beslenmeden kaynaklanmasıdır. 

 

Verilmemesi gereken besinlerin verildiğinde bağırsaklarda sindirim-boşaltım sisteminde sorunlar yaratmasından kaynaklanır. Bunun yanında sindirim sisteminde oluşan iltahaplanma, parazitler (kurt,hexamit) veya bağırsakta çeperinde oluşan hasarlar yaralanmalarda ishalin nedenleri arasındadır. Bunu kontrol etmenizde mümkündür. Kaplumbağanızı tartın ve 1 hafta içinde kilo alıp verişini kontrol edin kilo verimi durumunda bu sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu konu hakkında tedaviyi veterineriniz tam teşhisi koyup verecektir.

 

Su kaplumbağalarında - Kabuk yumuşaması [Raşitizm] 

 

 

Kabuk yumuşaması durumunda; kabuğa biraz bastırdığınızda lastiğimsi bir esneme ileri aşamalarında bastırdığınız bölgede iz kalması, bu hastalığın habercilerindendir. Bu hastalığın ana nedeni UV ışığın eksikliğinden oluşan Vitamin D eksikliği ve kalsiyum alımındaki azlık olarak açıklanabilir. 

 

Tedavi yolu olarak hemen yemleri ile beraber vitamin ve kalsiyum alımı sağlanmalı ve UV ışığı yansıtılmalıdır(UV florasan, spot vb..). Veterinerde ek olarak D3 iğneside yaptırılabilir. İyileşme şansı yüksektir buna rağmen kabukta formsuzluk kalıcı olabilir veya tam tersi de olması olasılığı vardır, bunun için kesin birşey söylenemez.

 

 

Su kaplumbağalarında - Legenot 

 

 

Hamile kaplumbağanız kuru alanda toprağı kazmaya başladıktan sonra , yumurtalarını bırakamıyorsa, kazdığı bölgede oturuyor ve dengesiz veya huzursuz davranışlar içerisinde ise, yemi kabul etmiyor ve solunum da zorluk çekiyor ise legenot olma ihtimali oldukça yüksektir. Biraz el becerisi ve tecrübe ile dişi kaplumbağanızın arka bacaklarını geriye doğru çekip bir elimizle bacaklarını tutarken diğer elin işaret parmağı ile arka kabuk açıklığına biray bastırarak yumurtaları hissedebilirsiniz. Tabiki her zaman olduğu gibi en sağlam yol veterinerde röntgen veya ultrason ile sıkışmış yumurtaların görmek olacaktır. 

 

Legenotun sebelerini sıralayacak olursak; Yumurta bırakımı sırasında rahatsız edilmesi stres içine dokulması, yumurta bırakacağı alanın uygun olmaması, yer sıcaklığının uygun olmaması, yumurtalıkların enfeksiyon kapması gibi sebepler gösterilebilir. 

 

Ortam sıcaklığı ve nem en iyi şekle getirildikten sonra kaplumbağanızın karın bölgesi sıcaklığını yükseltin, sıcak su duşu (30 derece) yaptırın ve veterinerinize kalsiyum iğnesi vurdurtun tam kesin olmasada bu şekilde yumurtaları bırakması mümkün. Diğer bir yol ise oxytocin tedavisi yani ignesidir. Bu sancılanmayı sağlar ve bu şekilde yumurtaları çıkarması sağlanır ve en son tedavi yolu olarak operasyon olarak yumurtalar çıkartılabilir. 

 

Bu operasyon olacak ise kısırlaştırmayıda yaptırmanız mümkündür, neden kısırlaştırma? Legenot, bir den fazla kez karşılaşılabilecek bir rahatsızlıktır. Herşeyden önce üretim düşünmüyorsanız bu tür operasyonlar sizin ve dişi kaplumbağanız için en akıllıca yol olacaktır.

 

Su kaplumbağalarında - Kabuk nekrozu 

 

 

Kabuktaki küçük yaralanmalarda bile belli başlı bazı mikro organizmalar (bakteriler, mantar, Algler vs..) yaralı bölgeye yerleşirler. Bu organizmaları yerleşmesi ile birlikte iltahaplanma, enfeksiyon oluşur ve kemiğe kadar ulaşaşabilir. Nekrozun tedavisi için veterineriniz bu bölgeyi kullanılması gerekli araç gereçler ile kazımak suretiyle temizlenir ve antibiyotik tedavisi ile bu organizmanin gelismesi durdurulup, yaranın iyileşmesi sağlanır. 

 

 

Su kaplumbağalarında - Kabuk dökülmesi-Deri değişimi 

 

 

Bu durum aslında bir hastalık değil büyüme ile alakalı ve tüm sürüngenlerde görülen oldukça normal bir vücut reaksiyonudur. Sırt ve karın kabuklarında deri değişimi kabuktaki her bir segmenin tek tek dökülmesi ile gerçekleşir. Dökülen kabuk parçalarının altında ki yeni kabuk parçaları hazır hale gelmiş olur. Bu durumu hastalık sanan kaplumbağa severler olabilir. Önemli bir noktada kabuk değişiminde kaplumbağanıza yardımcı olmak isteyebilirsiniz bu pek sağlıklı değildir. Bırakın kabuklarını kendisi atsın. 

 

 

Su kaplumbağasındaki kulak iltahabı 

 

 

Bir çok su kaplumbağası besleyen arkadaşımız bu durum ile karşılaşmıştır. Buna belki bakım konusunda ki bilinçsizlik, belkide alımından bu yana olan yanlış yönlendirmelerden dolayı. 

 

Su kaplumbağasının yanağındaki şişlik; 

 

Neden ; soguk suda bakım ve temizlik problemi 

 

Semptomları ; Yanak ve kulak çevresinde şişme 

 

Tedavi ; Bunu ölçeklemek için su kaplumbağanızı tartmanız gerekmektedir. 1 kg gelen su kaplumbağanıza, 1 ml doxyhexal uygulanması gerekir, bu ölçeklemeye göre miktarı artırır veya azaltabilirsiniz. Bu tedavi 3 güne yayılır ve eşit aralıklar ile 5 kez arka bacak (baldırdan) bu antibiyotik verilmelidir. Mutlaka uygulanması gereken bir önemli nokta ise su ve akvaryum içi hava sıcaklığı 33 dereceye sabitlenmelidir,mesela akşamları akvaryum kapaklarını kapatabilirsiniz. 

 

Aksi takdirde antibiyotiğin hiç bir anlamı kalmaz ve iyileştirici etkisini göstermez. Eğer iyileşmede problem çıkar ve gerekirse 2. 1 yol daha var buda iğne ucu ile şişlik bölgeye ufak bir delik açılır (nokta gibi) iltahab bu şekilde dışarı çıkar veya sertleşmiş olma durumuna göre skalpel (neşter) yardımı ile ufak bir çizik açılıp sertleşmiş iltahap çıkarılır. Bunun ardından tekrar doxyhexal yukarıda anlattıldığı gibi uygulanır. 

 

Tabiki bu uygulamayı veterinerizin yapması en uygunu olacaktır.

 

 

Su kaplumbağalarında - Vitamin eksikliği

 

 

Vitamin eksiklikleri bir çok hastalığın ana nedenleri arasında yer alır. Su kaplumbağalarına yemlerini verirken düzenli olarak vitamin desteği yapılmalı aksi takdirde vitamin eksikliğinden oluşan hastalıklarla uğraşmak zorunda kalınılabilir. Bir çok kişi kaplumbağalardaki vitamin ihtiyacını göz ardı etmektedir ve bazen geri dönüşü olmayan hastalıklara kaplumbağalarını kurban etmektedirler. Dozunu aşmadan çeşitli vitamin ve mineral alımını yaptırmanız kaplumbağanız ile beraber uzun zamanlar sağlık içinde vakit geçirmenizi sağlayacaktır. 

 

Vitamin A nın Fazla dozlarda alınması 

 

 

Bazı vitaminlerin fazla verilmesine bağlı olarakta hastalıklar oluşmaktadır. Vitamin A nın fazla alımında su kaplumbağası sürekli sık aralıklar ile deri değişimi yapar bu alttaki derinin tamamen oluşumu bitirmeden olabildiği için kimi durumlarda tehlikeli olabilir. 

 

Vitamin D3 fazla dozlarda alımı 

 

 

Vitamin D3 kaplumbağalar için çok önemli olmasına karşın fazla alımında oluşabilecek problemler vardır. Fazla dozda alınan D3 vitamini kemiklerde kireçlenme yapar. Kabukta yumuşamalar oluşur ve buna bağlı olarak kanamalar oluşur. Bu son durum ile karşılaşılması durumunda yemlenirken verilen vitamin D yi hemen kesmeniz en uygun yol olacaktır. 

 

Vitamin A eksikliği 

 

 

Vitamin A eksikliği bağışıklık sisteminde zayıflık yaratacak ve en ufak hastalığı kapma durumu söz konusu olacaktır. 

 

Vitamin B eksikliği 

 

 

Su kaplumbağasında dengesiz hareketler, bacaklarda ve göz kapaklarında felçliymiş gibi olan davranışlar eksikliğin işaretçisidir. Bu durumlarda vitamin B komplex ile desteklenmelidir. 

 

Vitamin C eksikliği 

 

 

Bu eksiklikte infeksiyon kapma ve çabuk hastalık kapma söz konusudur. Bunun yanında ağzın iç tabakasında kanlanmada vitamin C eksikliğinin göstergesidir. 

 

Vitamin D eksikliği 

 

 

Vitamin D eksikliğinde kabuk ve kemik yumuşaması görülür, dozu aşmayacak şekilde vitamin d takviyesi yapılmalı ve UV ışık verilmelidir (Güneş, UV lambalar)

 

Su kaplumbağalarında - Beyaz leke hastalığı 

 

 

Bu bir mantar hastalığıdır ve genellikle küçük erişkin olmayan kaplumbağalarda görülmektedir. Oluşma noktaları genellikle deri üzeri ve kabuğun karın bölgesinde olmaktadır. Buna bağlı olarak yem yememe ve tırnaklarda dökülme meydana gelmesi görülür. Bu hastalık farkedilği anda veterinerde tedavi uygulanmalı ve sizde evinizdekısa tuzlu su banyoları ile tedaviye destekçi olmalısınız.

 

 

Hastalığı soğuk algınlığı ise iyileşim sürecini hızlandırmak için hemen eksiklerinizi giderin (Isıtıcı, kuru alan ısıtıcısı vs.) .Soğuk algınlığı durumunda su kaplumbağasınızı, eğer yanında başka su kaplumbağaları var ise onlardan ayırıp, başka bir akvaryuma alın ve 28-30 derece sıcaklıkta bakıma alın. 

 

Soğuk algınlığı olup olmadığından emin değil iseniz hemen bir veterinere gidin ve kesin cevaplar arayın. Akciğer enfeksiyonunda uygulanan tedaviyi eviniz de uygulamanız yor olacaktır. 3 gün süresince 5 kere olmak üzere arka bacak (baldırdan)antibiyotik iğnesi vurulması gerekmektedir. Antibiyotiğin etkisi ancak su ve kara sıcaklığının 33 derecede tutulduğu zaman görülür, buna tedavi süresince çok dikkat etmek gerekir .

 

Yukarı