Jako Papağanı Konuşturma Eğitimi

Jako papağanıma konuşmayı öğretebilirmiyim, jakomun konuşması için ne yapmalıyım, konuşturmak kolaymıdır, kaç kelime konuşabilir, önce hangi kelimeyi öğretmeliyim en çok sorulan sorular arasındadır.
Jako papağanları konuşma taklit  yetenekleri açısından en başarılı olan türlerdir,  her ne kadar bu sıralama genel bir yol gösterici olsa da her papağan kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Bir Lori 30-40 kelime konuşabilirken bir jako sadece 1-2 kelime ile de sınırlı kalabilir. Özellikle muhabbet kuşu ile sultan papağanın ıslığa benzer seslerinin olduğu ve konuşmalarının zaman zaman zor anlaşıldığı, buna karşın gri papağan, amazon, ara ve kakadunun çok net ve anlaşılır konuşabildiğini göz önünde bulundurmakta yarar vardır.

Kalıtım, bireysel yetenek, geçmiş deneyimler, eğitimde harcanan emek ve süre gibi etmenlerin hepsi konuşma üzerinde etkilidir. Papağanlar sebep-sonuç ilişkisi kurmada oldukça başarılıdırlar. Örneğin pek çok papağan telefon zili çaldığında ?alo?, kapı çaldığında ise ?kim o?? dendiğini kısa sürede idrak edecek ve ardından bunu kendiliğinden tekrarlamaya başlayacaktır.

Dolayısıyla bu tür bir bağlantıyı kullanarak onunla gerçek anlamda bir iletişime geçebilirsiniz. Banyo sırasında sürekli olarak ?banyo?, yem kabının değiştirilmesi sırasında ?mamma?, sabahları onu ilk gördüğünüzde ?günaydın?, yatmadan ve ışıkları kapatmadan hemen önce ?iyi geceler? denilmesi bunlara örnektir.

 Bunların sürekli olarak tekrarlanması sonucunda papağan gerçekleşen olay ile söylenen kelimeyi bağdaştıracak ve bir süre sonra aç kaldığında ?mamma? diyerek, artık uyumak istediğinde ise ?iyi geceler? diyerek size bu isteğini belirtecektir. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Örneğin onun başını okşarken ?kaşı-kaşı-kaşı-kaşı? demeniz, omzunuza alırken ?gel oğlum? demeniz gibi. Hatta bir kişi ?beni seviyor musun?? dedikten sonra evde bulunan diğer bir kişinin ?çok seviyorum? demesi ve bunun defalarca tekrarlanması papağanın sorulacak ?beni seviyor musun?? sorusunun ardından ?çok seviyorum? demesine yol açacaktır.

İki kişiye dayanan bu eğitimi Dr. İrene Pepperberg, dünyanın en meşhur papağanı olan Alex isimli gri papağana uygulayarak ona pek çok objenin ismini söylemeyi, altıya kadar varan objeleri saymayı, büyük-küçük ve renk ayrımını yapmayı öğretmiştir

 

Yukarı