Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Konuşturulması

Muhabbet Kuşunuzla Konuşmak Ve İletişim Kurmak İçin ;

Kuş ırklarından papağan türlerinden olan tüm kuşları konuşturmanız mümkündür. Bunların bir kısmı konuşma konusunda oldukça yetenekli olmasına rağmen bir kısmı konuşmakta zorluk çekebilir.

Kuşların konuşmayı öğrenmeleri için yavru olmaları gerekmektedir. Özellikle Gri Papağanlarda 1-3 yaş arasında konuşma eğitimi verilmelidir. Küçük yaşta ölen Gri Papağan sayısının fazla olması konuşma eğitiminin erken verilmesinin nedenleri arasında yer almaktadır.

Kuşunuzu konuşturmaya çalışırken ilk sözcüklerin C harfiyle başlamasına dikkat edin. Kuşlar C harfiyle başlayan sözcükleri daha rahat söylerler.Kelimelerin tümünün iki heceli olması da kolaylık sağlayacaktır.

Kuşunuza konuşması için eğitim vermeden once onunla yakınlık kurmaya çalışın. Onunla bire bir iletişim haline girebilmek için yemini elinizden yemesini sağlayın. Kafesinden yemliklerini çıkarıp avucunuza ya da omuzuna koyarak kuşunuzun oradan yemesini sağlayabilirsiniz. Denemeleriniz sonucunda kuşunuz bu şekilde yem yemiyorsa, yemlikleri kafese geri koyun.

Kuşunuza hiç bir zaman onu ürkütecek bir şekilde davranmayın. Bu şekilde size olan güveni yok olabilir.

Kuşların konuşmalarına yardımcı olmak için bir takım yemler ve ilaçlar piyasada bulunmaktadır. Bunları kullanmanız kuşunuzun daha çabuk konuşmasını yardımcı olacaktır.

Konuşmasını istediğiniz sözcükleri kasete kaydedip bunu kuşunuza dinletmeniz, bulunduğunuz ortamlarda aynı sözcükleri sürekli tekrarlamanız da eğitim için yarar sağlayacaktır.

Diğer hayvanlarda olduğu gibi kuşlarda da doğrunun karşılığında ödül verilmesi olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. Elinizde bulunan bir eşyanın adını bir kaç kez tekrarlayın. Daha sonra kuşunuzdan bunu yinelemsini isteyin. Aynı şekilde söylediği taktirde ona en sevdiği yeminden verin. Elinizde kuşunuzun yiyebileceği bir şey varsa bunu ona ödül olarak verebilirsiniz.

Konuşmalarınızda ses tonunuza da dikkat etmelisiniz. Aile bireyleriyle olan konuşmalarınızı yavaş ve heceleyerek gerçekleştirirseniz kuşunuzun sözcükleri ezberlemesini sağlayabilirsiniz. Kuşunuzun söylemesini istemediğiniz sözcüklere ise tepki vermeniz hayvanın bunun yanlış bir şey olduğunu anlamasını sağlayabilir.

Kuşunuzu konuşması için sürekli bir kişinin eğtim vermesi, kuşun o kişinin ses tonunu çıkarmaya çalışmasına neden olabilir. Bunu önlemek için eğitici sayısını bir kaç kişiye çıkarabilirsiniz.

Kuşunuzu konuşması için eğitmeye çalışırken sabırlı olmalısınız ve unutmamalısınız ki kuşunuz hiç bir zaman sizin gibi konuşamaz. O sadece ezberlediği sözcükleri tekrarlayacaktır. Onunla bir dostunuzla konuştuğunuz gibi karşılıklı konuşmanız olası değildir.

 

Muhabbet kuşunu konuşturmak için neler yapmalı

Muhabbet kuşları konuşma yeteneğine sahiptirler. Bazı kuşlar, yeni kelimeleri ve deyimleri çabuk sökerken bazıları da asla tek kelime bile öğrenemeyebilir. Öncelikle yavru muhabbetkuşları 2-4 aylık iken konuşmaya eğitmeniz daha iyi sonuç verecektir. Belli bir ayı geçen kuşlar zor konuşur, hatta tek kelime bile öğretemeyebilirsiniz. Konuşma yeteneğine erkek muhabbetkuşlarının daha yatkın olduğu gözlenmiştir. Ancak dişi kuşlarda konuşur ama erkek kuşa göre kelime dağarcığı sınırlı kalır.

Muhabbet kuşlarının hayranlık uyandırıcı bir kelime dağarcığı olsa da, bunu anlamak zor olabilir. Çünkü kelimeleri yüksek bir hızda çıkarırlar. Erkek ve dişi kuşlar konuşmayı öğrenebilir, ama erkekler sözlük dağarcıklarına sık sık yeni kelimeler eklerler ve sözcükleri daha doğal çıkarmaya başlarlar.

Eğer konuşan bir Muhabbet kuşuna sahip olmayı gerçekten çok istiyorsanız, en iyi seçim, küçük yaşta, elle besleyebileceğiniz bir yavru alın. Fakat bunun bir garantisi olmadığını unutmayın

Yukarı