Kediler Hakkında İpuçları

Kedilerin Vucut Dili Hakkında İpuçları

 

Kedi Konuşması Hakkında :

 

Hırıldama, gırıldama, mırıldama kedilerin gündelik olarak kullandıkları ifadelerdir. Mırıldamak, onların sosyalleşme alanındaki repertuarlarının en önemli parçasıdır. Kedinizle iyi anlaşabilmek ve mutlu yaşayabilmek için onun ne demek istediğini anlamanız çok önemlidir. 

Genel olarak, kediler mutlu olduklarında mırıldarlar. Bu mırıldanmanın tabi ki birçok çeşidi vardır. Mutluluk olduğu gibi şikayet anlamına da gelebilir. 

Kediniz eğer gözlerinizin içine bakarak miyavlıyorsa, sizden bir şey yapmanızı bekliyordur. Su kabı boşalmış, kum kutusu pislenmiş, yemek saati geçmiş olabilir veya dışarı çıkmak, oynamak istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda istediklerini yaptırana kadar öyle acıklı bakıyorlar ki, neye ihtiyaçları olduğunu siz de kısa sürede buluyorsunuz. 

Korku anında, örneğin veteriner ziyaretlerinde, mırıldanma uzun ve dalgalı bir miyavlamaya dönüşür. 

Kuş ve benzeri potansiyel avlar karşısında miyavlamalar kekelemeye dönüşür ve bazen çeneleri kitlenir.

 

 

Kedi Kulakları Hakkında :

 

Kulaklar, genelde dik ve radar gibi en ufak tıkırtıya hazır tetiktedir. Kedi, potansiyel bir av hissederse, vücut da kulaklar gibi gerginleşir ve her an saldırıya hazır hale gelir. 

Kendini rahat hisseden kedinin kulakları her zaman tüm seslere karşı duyarlıdır ve hareket halindedir. Kulakları yüzünün gerisine doğru yatık durumdaysa, bu korku ya da kavga belirtisidir. Kavga sırasında da yara almamak için kulaklarını aşağı yatırırlar. 

Arkaya yatmış kulak, kedinizin emin olmadığı bir duruma tereddütle yaklaşması anlamındadır. Eğer bu pozisyona vücudunu yere yaklaştırarak yürümesi eklenirse, ki bu ender olur, kediniz yaptığı bir şeyden dolayı utanıyordur. 

Kafasını iyice yere yaklaştırıyorsa, sıkılmıştır. Bezmiştir. En iyisi uyumak diye düşünür. Ama bu durum sizi aldatmasın. Potansiyel bir av hissederse ya da oyun oynamak isterse, birden ayaklanır ve depar atmaya başlar.

 

 

Kedi Gözleri Hakkında :

 

Kediniz, tek noktaya odaklanmışsa, siz de o noktaya odaklanmaya calışın. Zaten göreceğiniz büyük ihtimalle, yakına konmuş bir kuş, aheste aheste yürümekte olan canlı bir yemek ya da yeni bir avdır. Bu gibi konsantre olmuş durumlarda kedinizi hiç rahatsız etmeden ordan uzaklaşın. 

Kediniz gözlerini hafif kısmışsa, bunun iki anlamı olabilir; uykusu gelmiştir ve tatlı tatlı gevşemeye başlamıştır, ya da anlayamadığı bir şeyler oluyordur. Soğukkanlı bir şekilde oturmuş gözdağı verir gibi bakmaya başladıysa şimdiden barışma yollarını arayın. 

Açılmış gözler ve büyümüş gözbebekleri, korkunun belirtisidir.

 

 

Kedi Kuyruğu Hakkında :

 

Kuyruk, kedinin vücudunun ağırlık merkezini yönlendirdiği en önemli denge unsurudur. Balkon demirlerinde, pencere pervazlarında, yüreğimizi hoplatarak canbazlık yapmaları, kuyruklarının sağladığı denge sayesindedir. Kedi, pozisyonundaki değişimlere karşı aşırı duyarlıdır ve atlarken, düşerken, koşarken, sıçrarken dengesini kuyruğuyla sağlar. Kuyruk, sadece denge için değil, diğer canlılarla iletişim kurmak için de önemli bir organdır. 

Daha önce Kedigen'de yer alan kuyruk sözlüğünü şimdi biraz genişletiyoruz:

 

Genel olarak havaya kalkmış kuyruk mutluluk işaretidir. Parolamız: "Kuyruk ne kadar yukarıda, kedi o kadar mutlu." Ancak, kuyruk detaylarını gözardı ederseniz kedinizle iletişiminiz de o ölçüde zorlaşır.

 

Kediniz, uzanmış ya da otururken, kuyruğunun ucunu sakin sakin sallayıp kıvırıyorsa, korkacak bir şey yok demektir. Kediler mutlu ve uyku öncesi kendinden geçme sırasında böyle rahat olurlar. Siz bu kuyruk sinyalini, onu en iyi sevme zamanı olarak algılayın. Ama sert hareketlerle okşarsanız, aynı şiddette karşılık almaya hazır olun.

 

Geniş kavislerle sanki bir melodiye uyarmış gibi sallanan kuyruk, hoşlanma belirtisidir. İlk karşılaşma zamanında böyle davetkar bir tepki alırsanız, şanslısınız, siz de patinizi uzatın.

 

Yere dik açı yapan ve her daim yukarıya doğru nazlı nazlı sallanan kuyruk, karnı guruldayan ve yemek saatini iple çeken aç bir kedi demektir. Fazla bekletmeden gereğinin yapılması gerekir.

 

Sallanan bir kuyruk her zaman mutluluk belirtisi olmayabilir. Kuyruk işaretlerini ciddiye almanız gereken durumlardan biri de, kedinizin kuyruğunu açıkça tehdit olşturacak şekilde sinirli sallamasıdır. Kedinizin sinirli olduğunu hissediyorsanız, onu derhal rahat bırakın, zaten size yüz vermeyecektir.

 

Bir de yel değirmenleriyle savaşta hücum borusu çalan soru işareti şeklinde bir kuyruk ifadesi vardır ki onu sizin tecrübelerinize bırakıyorum..

 

Ani bir heyecan ve ardından gelen korku durumlarında, genelde kuyruk ve sırt tüyleri, kendini olduğundan daha korkutucu ve büyük göstermek için olabildiğince kabartılır. Bu sırada kedinizi yatıştırmak için elinizi uzatıranız, tırmık bile yiyebilirsiniz. Hele sırtını kamburlaşmış ve kabarmışsa, onu derhal kendi haline bırakın.

 

 

Kedi Bacakları Hakkında İpuçları: 

 

Bacak ipuçlarını değerlendirmek kuyruk hareketlerine oranla daha kolaydır çünkü bacakların gergin olduğu sayılı durumlar vardır. Kediniz oturduğu yerde bacaklarını yukarı doğru geriyorsa, bu hem uyku öncesi temizlik hem de kendinden emin olduğunu gösteren bir işarettir. Yürümeye başlarken arka bacaklarını germesi de, evin içinde öğlen şekerlemesi için seçtiği özel alana gitmeden önce yaptığı rutin bir uykuya hazırlık hareketidir.

 

 

Kedilerin Sürtünmesi :

 

Kediler, kendilerine uygun zamanları, insanların kendilerini sevmeleri için tayin ederler. Bu zamanın geldiğini göstermenin en iyi yolu sürtünmedir. Size, ya da daha basitçe bacaklarınıza sürtünürse, bu sizi kabul ettiğini ve ilerleyen zamanlarda kendisine dokunmanıza izin vereceği anlamına gelir.

 

Burnu ya da alnıyla size sürünüyorsa, rahatlayabilirsiniz; bu saf sevgi işaretidir. Hele oyun oynarken sırtüstü yere yatıp size göbeğini açıyorsa, çok yol katetmişsiniz demektir. Kediler ancak kendilerini güvende hissederlerse kendilerini böyle savunmasız teslim ederler. Yine de mıncıklamanın dozunu kaçırmamalısınız.

 

Buradaki hassas nokta, sürtünmenin tüm vücutla yapılıp yapılmadığıdır. Eğer tüm vücuduyla size sanki ağırlığını göstermek ister gibi sürtünüyorsa "Burası benim alanım, ayağını denk al" demektir.

 

 

 

Kedilerde Genel Hareketler : 

 

Mutluluk Tablosu: Kulaklar normal diklikte, direk göz temasında bulunuyor, kuyruk rahatça yukarı doğru sallanıyor, karın ve gırtlaktan mırıltılar yükseliyorsa, değmeyin keyfine..

 

Saldırı Belirtileri:

Gözbebekleri küçülmüş, kulaklar arkaya yatmış, kuyruk ileri geri hızla oynuyorsa rahatsızlık başlamıştır.

 

Korku Belirtileri:

Gözler kocaman açılmış, gözbebekleri büyümüş, kulaklar arkaya yatmış, kuyruktaki tüyler dikleşmiş ise, kediniz korkuyor, onunla konuşmaya ve onu sevgiyle okşamaya çalışın.

 

Alan savunma:

Kulaklar radar gibi açık, kuyruk yere paralel düz, patiler yere daha sağlam basıyorsa olası bir rakibe haddini bildirmek ve kendi alanını korumaya çalışıyordur. 

 

Hareket Belirtileri:

Kuyruk düz ve gergin, tüyler her an kabaracakmış gibi hafif havada, kulaklar arkaya yatmış, gözbebekleri odaklanmış ve vücudunun ağırlığını bacaklarının üzerine vermişse, kediniz her an ok gibi fırlayabilir. Menzilde durmayın.

Yukarı