Deniz Akvaryum Led Aydınlatma

 

 

ATLAS AKVARYUM COM 1977 DEN GÜNÜMÜZE

 

AKVARYUMLAR İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ PROFESYONEL TASARIM

 

  • Deniz akvaryumu ve bitkili akvaryumlar için geliştirilmiş ,

  • Yosun, alg oluşumu yaratmayan güçlü özel lensli led aydınlatma

  • Balık ve omurgasız canlılar için ideal renk spektrumu

  • İnce yapılı estetik dizayn, ısı üretmeyen paslanmaz alüminyum gövdeli armatür

  • Su ve neme karşı dayanıklı IP67 koruma

  • Metal halide parlaklığında beyaz ötesi renk spektruma sahiptir

  • Doğa taklidi; şimşek ve bulutlu hava, gece ay ışığı mavi mod 

  • Elektronik dimmer ile aç -kapa ve Işık parlaklığı ayarı yapılabilir uzaktan kumanda özelliği. 

  • Paket içeriği; cam korumalı alüminyum kasa  led armatür, uzaktan kumanda, fişli güç adaptörü, 2 adet kollu askı aparatı  

 

TEKNİK DETAYLAR;

 

mercekli özel yapı, akvaryum Led Armatürü.

 

standart imalat led armatür uzunluk Ölçüleri: 50-60-80-100-120-150cm

 

standart Yükseklik:3cm

 

standart Genişlik:7cm (en)

 

armatür uzunluk ölçüsüne göre led sayısıları;

 

50cm armatür led sayısı; 18-beyaz, 9-mavi,9-kırmızı toplam 36 adet led = 12watt

60cm armatür led sayısı; 24-beyaz, 12-mavi, 12-kırmızı toplam 48 adet led = 16watt

80cm armatür led sayısı; 30-beyaz, 15-mavi, 15-kırmızı toplam 60 adet led = 20watt

100cm armatür led sayısı;36-beyaz, 18-mavi, 18-kırmızı toplam 72adet led =24watt

120cm armatür led sayısı;48-beyaz, 24-mavi, 24-kırmızı toplam 96adet led =32watt

150cm armatür led sayısı;60-beyaz, 30-mavi, 30-kırmızı toplam 120adet led=40watt

200cm armatür led sayısı;72-beyaz, 36-mavi, 36-kırmızı toplam 144adet led=50watt

 

 

ATLAS LED ARMATÜR RENK SKALASI;

cool beyaz 9000K,

blue scy mavi 455-460 nm,

fire kırmızı 655-660 nm

1800-16.000Kelvin ayarlanabilir renk sıcaklığı

ışık gücü: 1600 lümen/60cm3

lens açısı 165 derece - özel lens

12 volt besleme üniteli.

Koruma sınıfı IP67 - suya karşı dayanıklı

ısı üretmeyen özel lensler

 

İnce yapısı ile yer kaplamayan alüminyum armatür- cam korumalı muhafaza

 

Ekonomik elektrik tüketimi - son teknoloji mercekli özel ledler 

 

Led Armatür ürünlerimiz 1 yıl garantilidir. 

 

Herhangi bir problem yaşanması durumunda mutlak teknik destek sağlanmaktadır.

 

ürünümüz % 100 memnuniyet garantilidir

 

NOT: Led armatürlerimizin teknik detayları Spektrum tayf olarak 10000K ile su altında 2-3 metre yi simüle edecek şekilde, tatlısu, bitki ve deniz akvaryumu canlılarının gereksinimi olan renklerin dalga boylarına sahip yapıda  tasarlanmıştır. 

 

 

 

LED AYDINLATMALAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKELER

Akvaryum aydınlatması konusunda bilinmesi gereken önemli bir kaç terim vardır;

 

Genel olarak aydınlatma gücü watt olarak bilinmektedir ancak watt elektriksel güç birimidir, ışık gücü lümendir, kelvin ışık rengidir. Söz konusu akvaryum aydınlatması olduğu için detaylı olarak şöyle açıklayabiliriz:

 

Kelvin;

 

ışık ışınlarının dalga boylarına göre gözümüzün algılayabildiği renklerini tarif eder. lambanın Kelvinini, verdiği ışığın tayf aralığıdır, rengidir. Örneğin 2800 K sarı gün ışığı rengini verirken, 5000 Kelvin beyaz, 10000 k ise tam beyaz bir renk verir. Doğrusunu şu şekilde açıklayabiliriz. Akvaryum yüksekliği, su yüzeyi alanı, suyun rengi ve yoğunluğuna bağlı ışığın kırılma indisi, lambanın verimi ve lümeni farklı değerler gösterir. Bu durumda öğrenmemiz gereken en önemli 2. birim Lümen dir.

 

Lümen;

 

ışığın birim alana düşürdüğü ışık ışını sayısı, aydınlatma gücü, ışık gücüdür. Yani bizim watt hesabı yerine Lümen hesabı yapmamız gerekir. Satın alacağınız florasan ve enerji tasarruflu lambaların WATT gücü yerine lümen değerinin kontrol edilmesi gerekir. Örnek olarak 18 wattlık B grubu bir florasan 1050 lümen ışık verirken A grubu olanı 1350 lümen ışık vermektedir. Lambamızın ışık gücü olan lümen değerini luxmetre denilen ölçü aleti ile ölçülebiliriz.

 

Watt gücü elektriksel güç olduğu için bizi yanıltır, watt gücünün içerisinde ısı kayıpları, indüktif kayıplar vs etkenler mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken kalite ve verim faktörü olan lümenin gücüdür. Akvaryum aydınlatma yöntemlerine son yıllarda LED aydınlatmalar da dahil olmuştur. Ledlerin watt güçlerinin diğer aydınlatmalara göre çok düşük olması araştırmacı akvaristlerin kafasını karıştıran konuların başında gelmektedir, lakin LED aydınlatmaya karar verildiğinde burada dikkat edilmesi gereken asıl önemli konu ön plana çıkmaktadır; her led akvaryum için uygunmudur?

 

Hayır.. her led akvaryumda kullanılmaz, bizler de dahil bir çok kişi, şerit led, rgb. vs çeşitli led türü denedikten sonra, yosun problemleri, su sorunları gibi olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kaldığımız bilinmektedir.

 

Doğal ışık kaynağı Güneşimizin gökkuşağıını oluşturan türlü renkleri var, bende akvaryumuma kırmızı, yeşil vs renkler koymam gerekirmi şeklindeki sorularla sık sık karşılaşmaktayız.. Akvaryum canlılarının gözle görebildiğimiz yapay renlere ihtiyacı yoktur.

 

Son yıllarda üretilen yeni nesil buzdolabı sebzeliklerine mühendisler mavi ışık koymaktadır tabiki burada amaç görsellik değildir.

 

Bizim hedefimiz, yosun problemi oluşturmayan su kalitesini yükselten, su altını taklid edecek, verim alabileceğimiz, türden aydınlatmarı kullanmaktır.

 

Bu mantıkla yola çıkarak özel spectrumlu, dalga boyu akvaryumlarımıza uygun LED Armatürlerimizi siz akvaryum severler ile paylaşmaktayız.

Deniz akvaryumlarında ışıklandırmanın önemi;

 

 

Genelde hepimiz önce tatlı su akvaryumlarına sahip olmuşuzdur. Ardından deniz akvaryumu (Marine ya da reef) kurmaya heveslenmişizdir. Bu nedenle aklımıza ilk başta şu soru gelir. "Acaba daha önceki akvaryumlarımda kullandığım aydınlatma ürürnünü deniz akvaryumundada kullanabilir miyim?" Mevcut T8 florasanlar başlangıç aşamasında kullanılabilir. Anca dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Akvaryumun yüksekliği 50 cm ve üzeri ise bu aydınlatma ürünü yeterli gelmeyecektir. Işıklandırmada özellikle yaşatılmak istenen canlılara dikkat etmek gerekir. Işık ihtiyacı yüksek olan polipli mercanlar akvaryumunzda bulunuyor ise T8'ler hiç bir işe yaramayacaktır. Mevcud ışık bu canlılın ihtiyacı olan ışıkğı karşılamayacaktır

 

Günümüzün son teknolojisi led sistemleri ise akvaryum aydınlatmasında dönüm noktası olmuştur.

 


GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AKVARYUM AYDINLATMASI

.

T8 Lambalar;

T8 olarak ifadeedilen bu florasanlar her yerde bulabileceğimiz ev aydınlatması içinde kullanılan 26 mm çapında olan aydınlatma ürünleridir. T5 olarak adlandırılan florasanlar ise çok daha ince, 16 mm çapındadır.

 

T5 Lambalar;

T5'in en büyük avantajı çok daha ince olmasıdır. Bu sayede daha fazla aydınlatma ürünü akvaryum kapağına monte edilebilir. Ayrıca elektronik balastların kullanılabilir olması ve lambaların güçlü olması ışık şiddetinin daha fazla olmasına olanak sağlamaktadır ama ömürleri 1 yıl kadardır. İster T5 olsun ister T8 ya da HQİ 1 yıl sonra mutlaka yenileri ile değiştirilmelidirler.

 

Tuzlu su için olan en elverişli lambalar 10k ile 15k arası olmalıdır. Sadece beyaz florasanlar kullanılmamaya dikkat edilmemelidir. Mavi lambalarında (Actinic) beyaz lambalarla kullanılması gerekmektedir. Denizlerde 1m derinlikten sonra ışıktakı kırmızı tayf azalmaktadır. Bu nedenle beyaz ışık iyi bir şeçim olmaktan uzaktır. Actinic lambalarla kombinasyon yapılması doğal ortama daha yakın bir ışık kombinasyonu oluşturacaktır. Diğer bir altarnetif olarak bu iki lambanın karışımı olan lambalar tercih edilebilir. Bu lambaların %60'ı beyaz %40'ı ise mavi işik verir

 

T5'in T8'e oranla bir dezavantajı vardır. O da fazla ısı üretmesidir. Bu özelliğinden dolayı kapalı kapakların içinde T5 kullanımı problem teşki edebilir. Bu nedenle kapak içinde kullanılacak bir bilgisayar fanı sorunu halletmemizde yardımcı olacaktır. 

 

T5 lambaların zorda olsa ayarlanılabilir ışık şiddtli olanları piyasada bulunabilmektedirç Bu sayede gün doğumu ve gün batımı efektleri yaratılabilir.

 

İyi bir ışık şiddeti elde etmek için sadce aydınlatma ürünün kullanılması yeterli değildir. Reflektör kullanılması burda çök büyük bir önem taşır. Doğru yerleştirilmiş bir reflektör ile 2 kat hatta bazen 3 kat verim artışı sağlanabilir. Yapılan en büyük yanlışlardan biride reflektör kullanılmayan labaların doğrudan kapağa montelemek veya bütün lambaları tek bir reflektöre bağlamaktır. Her bir lamba için tek bir reflektör kullanılması daha doğru olacaktır. 

 

PL Lambalar;

 

PL genellikle yemek çubuğu lambası olarak anılır ve başka tip bir floresan ışığıdır. Ya bir birine paralel iki floresanın ya kaynaştırılmasından ya da U-şeklinde bir floresandan oluşur. Tek bir bağlantı noktaları vardır ve çıkışı ve performansı normal floresanları gölgede bırakır.

 


HQİ;

Bu isim aslında bir üretici firimanın civa buharlı lambalar için verdiği isimdir. Ve zaman içinde bu lambalara metal halide denilmeye başlanmıştır.

Bu lambalar 5600k'den 20.000 k'ye kadar geniş bir yelpaze içinde sunulmuştur. 20.000 K'liller oldukça mavi bir renge sahiptirler. Tuzlu su akvaryumlarında daha ziyade 10.000 ile 14.000 arası lambalar tavsiye edilir. Kelvin değeri ne kadar düşükse renkte o kadar sarı olur. Gün ışığı yada beyaz ışık değerlerine sahip olan metal lambaların yanında birde actinic olarak adlandırılan lambaların kullanılması faydalı olur.

 

Yüksekliği 50 cm olan bir akvaryumda 70-150 watt arası bir metal lamba kullanılması önerilir. Daha yüksek akvaryumlarda daha yüksek wattlı metal lambalar kullanılmalıdır. Ancak bu değer tahmini verilen bir değerdir. Şayet akvaryumda mercan ve polipli canlılar beslenmeyecekse bu şart değildir. 

 

75 cm yüksekliğine kadar tüm akvaryumlarda T5 aydınlatma ürünlerinin hiç çekinmeden kullanılabileceğini vurgulamak isterim. Alansal aydınlatma yapan T5lerin tüm yerleri aydınlatacak şekilde dizilmesi çok öenmlidir. Metal lambalar ise daha çok noktasal aydınlatma yaptıkları için T5'lerin aydınlatmadığı yerlere gelecek şekilde yerleştirilse daha güçlü ve tüm alanlara hakim bir aydınlatma elde edilecektir.

 

Metal lambalar yandıklarında etrafa ultraviyole (UV) ışık yayarlar. Bu endenle akvaryumdaki su seviyesinden 20-30 cm yüksekte tutulmalıdırlar. Bu konu özellikle lambaların değiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Yenilenen ışık kaynağı canlıların adaptasyonu için önce daha yüksekte tutulmalı sonradan eski yerine konulmalıdır. 

 

Diğer bir yanlış düşünce ise metal lambaların T5lerden daha fazla ışık verdiği düşüncesidir. Böyle bir durum söz konusu değildir. Bunu belirtemekte fayda var. Balıklar için şu mercanlar için şu lamba daha çok işe  yarar gibi bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Sadece akvaryum yüksekliğine bakılarak ayrım yapmak doğrudur. Özellikle yüksek akvaryumlarda ışığın tabana kadar ulaşabilmesi için yüksek wattlı lambalar tercih edilmedir. 

 

T5'in metal lambalardan daha ucuz olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. 

 

Actininc lambalar  (Mavi ışık)

 

SYLVANİA--CORALSTAR

PHİLİPS--AQUA CORAL

HAGEN--MARİNE GLO

SERA--DEEP SEA

 

10.00 K lik lambalar

 

SYLVANİA--AQUASTAR

PHİLİPS--AQARELE

HAGEN--AQUA GLO

SERA--BLUE SKY

 

 

 

Yukarı