Akvaryumunda Karides (Shrimp) Beslemek

Karides dünyanın her yerinde, tatlı ya da tuzlu sularda yaşayabilir. Çoğunluğu tüketilmek üzere beslenmektedir. Akvaryum hayvanı olarak popülerlik kazanan karidesin işte en güzel görünümlü türleri karşınızda...

1. Soytarı Karides

Soytarı karidesi (Hymenocera picta) eşsiz bir görünüme sahiptir. Hint Okyanusu'nda ve mercan kayalıklarında yaşayan bu karides cinsi deniz yıldızları ile beslenir. Ön bacakları kürek şeklindedir. Uzunluğu ise 5cm'yi geçmez.
Soytarı karides, ilk kez akvaryum hayvanı besleyecek kişiler tarafından alınmamalıdır. Yalnızca deniz yıldızı ile beslenen bu canlı akvaryumdaki diğer hayvanları rahatsız etmez. Akvaryuma bir deniz yıldızı bırakılmadığı sürece tüm gün gizlenebilir. Kendinden 10 kat büyük avları yiyebilir. Ön ayakları ile avını geçici olarak hareketsi bırakır, böylece onu döndürerek taşıyabilir. Soytarı karides deniz yıldızını öldürmez, bir hafta boyunca onu canlı iken yer bitirir. Bu durum düşünüldüğünde soytarı balığının yemek ihtiyacını devamlı olarak karşılamak zordur.

2. Çizgili Peygamberdevesi Karidesi

Çizgili peygamberdevesi karidesi (Lysiosquillina maculate) Hint Pasigfiği'nde yaşar. Bu parlak renkli canlı, 40cm uzunluğuyla dünyanın en büyük peygamberdevesi karidesidir.

3. Çizgili Kaya Karidesi (Çizgili Boksör Karides)

Bu karidesimsi kabuklu hayvana karides dense de, aslında o gerçek bir karides değildir. Çizgili kaya karidesinin (Stenopus hispidus) gövdesi korunma amaçlı kullandığı kısa çizgilerle kaplıdır. Kuyruğunu geri geri giderek hızlı bir şekilde kaçmak için kullanabilir. Resif ve sünger ağızlarında bulunur. Bu canlı "çizgili boksör karides", "çizgili teke" olarak da bilinmektedir.
Popüler bir akvaryum hayvanı olmasının nedeni temizlik yeteneğidir. Büyük balıkların ölü dokularını, yosunlarını ve parazitlerini temizler. Hatta ona dikkatle yaklaştırılmış parmak tırnaklarını da temizleyebilir.

4. Bambu Karides

Bu sevimli karides türü Güneydoğu Asya'da yaşamaktadır. Amerika ve İngiltere'ye halka açık havuzlarda beslenilmek üzere satılmaktadır. 12cm uzunluğuna kadar büyüyebilirler.
Bambu karidesi tropik balıklara asla zarar veremez çünkü kıskaçları yerine yüzgeçleri vardır. Bu nedenle popüler bir akvaryum balığıdır. Bambu karides ayrıca "çiçek karides", ve "mermer karides" olarak da bilinmektedir.

5. Kiraz Karides

Bu rengarenk tatlı su karidesi (Neocaridina heteropoda) çoğunlukla akvaryumda yaşar. Yetişkin bir kiraz karidesi 4cm boyuna ulaşabilir. 18-30°C sıcaklıkta temiz suda beslenmelidir. Herşeyi yiyebilen kiraz karideslerinin ömrü ortalama 1 ila 2 senedir.

6. Temizlikçi Karides

Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo) filmini izlediniz mi? Pixar animasyon filmindeki Jacques karakteri bir temizlikçi karides. Latince ismi Lysmata amboinensis olan bu canlı parazit ve ölü dokuları yemesiyle tanınır. Kızıl Deniz ve Hint Pasifiği'nin tropikal bölgelerinde yaygın olarak görülür. Temizlikçi karides çiftleştikten sonra eşini yemesiyle bilinir.
İsminden de tahmin edilebileceği gibi akvaryumda beslendiğinde diğer balıkları ve yaşadığı alanı temizler. Bu sevimli canlı akvaryumdaki her hareket eden şeyi temizleyeceği gibi sahibinin elini de didiklemekten kaçınmaz.

7. Benekli Temizlikçi Karides

Karayip Denizi'nde yaşayan benekli temizlikçi karides (Periclimenes yucatanicus), göz alıcı renkleri ile bilinmektedir. Deniz şakayığı içinde yaşayan bu karides gövdesini hareket ettirip antenlerini sallayarak balıkların dikkatini çeker. Sonrasında balıkların ölü dokularını, parazitlerini ve yosunlarını temizler.

8. Teke Karidesi

Teke karidesi (Palaemon serratus) Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz'de bulunmaktadır. Ortalama ömrü 3 ila 5 yıl olan bu canlıların dişileri erkeklerden hızlı büyür. Teke karidesinin nüfusu sonbahar mevsiminde çoğalır.

9. Pederson Karidesi

Palaemonidae familyasından olan Pederson karidesi (Periclimenes pedersoni) şeffaf bir balıktır. Etobur olan bu canlı küçük omurgasızlarla beslenir, denizin derinlikleri dışında herhangi bir yerde bulunabilir. Akvaryumda çok zarif görünmektedirler.

10. Tavus Mantis Karidesi

Tavus mantis karidesi (Odontodactylus scyllarus) dünyanın en renkli ve güzel karides türlerinden biridir. Hint Pasifiği'ne has bu canlı 18cm'ye kadar büyüyebilir. Yeşil renklidir, turuncu ayakları ve kabuğunun ön tarafında leoparınkine benzeyen benekleri vardır.
Hareketliliği ve parlak renkleri ile popüler bir akvaryum canlısı olan bu karides akvaryumdaki diğer çoğu canlıyı yer. Kalın akvaryum camını kırabilme kapasitesine sahip nadir türlerden biridir. Hareketli, meraklı ve akıllıdır, sahibi ile iletişim kurabilir.

Yukarı