Papağan Cinsleri

Papağanlar genellikle gürültücü, parlak renkli, tombul gövdeli, kalın ve kıvrık gagalı, hemen hemen tümüyle tropik bölgelere dağılmış 300'ü aşkın türden oluşan geniş bir kuş grubudur. İçlerinden birçok tür muhabbetkuşu (bak.Muhabbetkuşu) , kakadu, ara ve kea gibi adlarla tanınır.
Güzel renkleri ve taklit yetenekleri nedeniyle yeryüzünün dört bir yanma götürülerek evlerde beslenmeye başlanan bu kuşlann bazıları insan sesini taklit etmesiyle ünlüdür. Papağanlar arasında tartışmasız en iyi konuşan tür anayurdu Afrika olan gri papağandır {Psittacus erithacus). Uzunluğu 40 santimetreyi bulan kül rengindeki bu türün kuyruğunda güzel kırmızı telekler vardır. Amazon papağanları {Amazona cinsi) taklit yeteneklerinin yanı sıra parlak alacalı tüyleriyle dikkat çeker. Gece papağanı {Geopsittacus occidentalis) Avustralya'da yaşayan ve ender bulunan bir türdür. Geceleri tohumlarla beslenir, gündüzleri otlar arasına gizlenerek uyur.
Papağanların güçlü gagalan sert kabuklu yemişleri kolayca yiyebilmelerini sağlar. Ayrıca öbür meyveleri ve tomurcuklan da yerler. Bazılannda kuyruk küt, öbürlerinde uzundur, ama hiçbirinde çatallı değildir. Birçok türün gösterişli tepelikleri vardır. Uçucu olmaktan çok, iyi tırmanıcıdırlar.

Kırmızı Ara papağanı  Ara choloptera

 

    90-95 cm.'li boyları ile en büyük papağanlardandır. Orta Amerika'nın güney kısımlarında,Bolivya ve Paraguay bölgelerinden Arjantine kadar uzanan geniş bir bölgede doğal yaşamlarını sürdürürler. Ev ortamlarında bakılması zor olsa bile, özellikle küçükken alınıp evcilleştirildiklerinde, iyi bir dost ve uyumlu bir aile ferdi olabilir. Yüksek sesli ötüşleri vardır. Çığlık atma periyotları pek görülmez.

Konuşmaları sınırlıdır. Uzun ömürleri boyunca ilgilenilirse, kelime hazneleri yıllar içinde artar.

Ömürleri kafes ortamında 50-60 yıl arasındadır. Cinsiyet tespiti ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilir.

 

 

 


Sarı Mavi Ara  Ara ararauna

Orta Amerika kökenlidir. Özelikle yavru iken alırsanız, çok yakın bir dost olabilir. Kelime hazneleri genel olarak aralarda görüldüğü gibi sınırlıdır. Ev ortamında bakacaksanız, mutlaka uygun bir kafese koymanız gerekir. Günün büyük bir kısmını, kafes dışında egzersiz tüneğinde geçirmesi daha doğru olur. Ortalama ömürleri 50-60 yıl arasında değişir. Cinsiyet ayrımı ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilir. Beslenmede papağan karışımı tohumların yanında, yer fıstığı ile meyve ve sebzeler kullanılmalıdır.

 


Sultan Papağanı  Nymphicus hollandicus

Ana vatanları Avusturalya'dır. 19. yüzyıldan itibaren, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılmıştır. Son derece uyumlu bir tabiatları vardır. Muhabbet kuşu vb. diğer cinslerle bile birlikte yaşayabilirler. Kibar duruşları, uysal davranışları, kolay bakımları ile, insanların gözdesi olmuşlardır. Boyları 28-30 cm. civarında olup, ortalama ömürleri 20-25 yıldır. Yavruyken alındıklarında kolay uyum sağlarlar.

 Konuşma yetenekleri 10-15 kelime ile sınırlıdır. Erkekleri konuşur, dişilerde konuşma son dere nadirdir. Erkeklerdeki konuşma da çok net anlaşılır olmayıp, daha çok ıslık çalar gibi konuşurlar. Buna rağmen telefon sesi, mikrodalga fırın kapanma sesi, kapı zili, ambulans siren sesi gibi mekanik sesleri taklit etmede son derece başarılıdırlar.

Dış görünüşlerine göre cinsiyet tespiti yapılabilir. Erkeklerin yanaklarındaki kırmızılık, dişilerde daha açık ve turuncuya yakındır. Ayrıca dişilerin kuyruk iç kısmında bulunan enine çizgilenmeler erkek cinste rastlanmaz.


Geveze Lori Lorius garrulus

İnanılmaz renkleri ve aşırı hareketliliği ile, insanların dikkatlerini çekmeyi başarmışlardır. Erişkin bir lori bile alsanız, kısa sürede evcilleşir ve oyunculuğu ile, tüm aile fertlerinin sevgilisi olurlar. Fakat özellikle neşelendiklerinde yüksek sesli ötüşleri ile, apartman ortamında komşularınızla olan ilişkilerinizde tehlike yaratabilirler. Ortalama ömürleri 20-25 yıl olup, cinsiyet tayininde bilimsel yöntemler kullanılır.

Loriler için meyveler, besinlerinin % 80'inden fazlasını oluştururlar. Gaga yapıları tohum kırmaya müsait olsa bile, mide duvarlarının ince olması nedeniyle, uzun süre kabuklu tohum ağırlıklı beslenenlerde yıllar içinde midenin delinmesine bağlı ölüm riski vardır. Bu nedenle meyve ve meyve suları ağırlıklı beslemek gerekir. Sıvı alınımının fazlalığınına bağlı olarak dışkıları suludur. Bu da bakımda sıkıntı yaratabilir.

Zaman içinde konuşma yeteneklerini geliştirip, kelime haznelerini artırabilirler


Rosella Pyatycercus eximinus

Anavatanları Avusturalya'dır. Boyları 30-32cm. olan rosellaların ortalama ömrü 15-20 yıldır. Dişilerin baş ve göğüs bölgelerindeki kırmızılık daha az ve daha donuktur.

Yumuşak huylu yapıları, kibar ötüşleri ile, ev ortamında beslenebilirler. Genelde çift olarak bulundurulursa, uyum sorunu olmaz.

Daha çok renk güzelliği için beslenen papağan cinsidir. Konuşma yetenekleri yoktur veya son dere sınırlıdır.

 

 


Afrika Gri Papağanı Psittacus erithacus

En iyi konuşma yeteneğine sahip papağanlardır. Orta Afrika böldesinde bulunurlar. Çok iyi bir arkadaş, evcilleştirildiğinde son derece uyumlu bir aile ferdi ve can yoldaşı olurlar. Boyları 28-30cm. arasında değişir. İyi bakıldıklarında, kafes ömürleri 80-100 yıla kadar çıkabilir. Cinsiyeti belirleyici bir takım fiziksel özellikler olsa da, doğru tespit ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilir.

Konuşma özellikleri inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Zaman içerisinde sorulara anlamlı cevap verme, yerinde ve doğru cümle kurma gibi bazı özellikleri de kazanabilir. Kelime haznesi 1000 kelimeye kadar genişleyebilir.

Besinlerini çekirdek tohumları, yer fıstığı ile meyve ve sebzeler oluşturur.

 


Sülfür Kakadu Cacatua sulphurea

Endonezya bölgesi anavatanlarıdır. Aşırı ilgi isteyen papağanlardır. Doğal ortamda sürüler halinde yaşayan kakadular, kendini ailenin bir ferdi olarak kabul ettiğinden devamlı ilgi odağı  olmak ister. Bu nedenle bakımları biraz zordur. Boyları 30-32 cm. olup, ortalama ömürleri 50 yıldır. Erkeklerin göz rengi dişiler göre daha koyudur.

Konuşmaları diğer büyük papağanlara göre sınırlıdır. Çok net olmasa da, ne söyledikleri anlaşılır.

Tohumlar,meyve ve sebzeler ana besin maddelerini oluşturular. Meyve ve sebzeleri tüketmede tutucu olabilirler.

Başta PBFD olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı, türe özgü bir hassasiyetleri vardır. Bu nedenle satın alırken dikkatli olunmalıdır. Strese girip  tüy yolma davranış bozukluğu göstermeye de, diğer büyük papağanlara göre kakadularda daha sık rastlanır.


Goffin Kakadu Cacatua goffini

Endonezya'nın sınırlı bölgeleri anavatanlarını oluşturur. Diğer kakadu türlerinden farklı olarak uysal yapısı ile daha az gürültücüdürler. Ama apartman ortamında beslerken dikkatli olmak gerekir.Ortalama ömürleri 50 yıldır. Genel papağan yemlerine ek olarak, meyve ve sebzelerle beslenmelidir. Tutucu yapıları nedeniyle, yeni gıdalara alıştırmak son derce zordur.


 Umbrella (Şemsiye) Kakadu (Cacatua alba)

Kakadu grubunun en irisi olan bu tür, yüksek frekanslı sesleri ve çığlık atmaya benzer rahatsızlık verici doğal ötüşleri ile, ancak kuşhane ortamında beslenebililer. Apartman dairesinde beslemede çeşitli sıkıntılar ortaya çıkar. Özellikle heyecanlandıklarındaki sesleri çok ünlüdür. Anavatanları, Endonezya'nın Molluccan adalarıdır.Beslenmeleri diğer kakadu türleri ile aynıdır. Papağan karışımı ile, meyve ve sebzelere yer verilmelidir. Ortalama ömürleri 50 yıldır. Seneler içinde konuşmayı öğrenseler de, kelime hazneleri çok artmaz.

 


Senegal Papağanı Poicephalus senegalus

Afrika kökenli olan bu cins papağanlar, sakin yapıları, sessiz ve kibar davranışları ile birçok papağan severin dikkatini çekmiştir. Erişkin papağanlar, özellikle üreme dönemlerinde sinirli ve gürültücü olabilirler. 9 türü olan senegal papağanının konuşma yetenekleri son derece sınırlıdır. Ortalama 25-30 yıl yaşarlar. Eş tutarlarsa, ancak derin folluklarda yuvalanıp yavru yapabilirler. Cinsiyet ayrımında erkek dişi arasında göğüsteki turuncu tüyler farklılık gösterirlerse de, güvenilir bir yöntem değildir. Beslenmelerinde başta ayçiçeği ve diğer tohumlar olmak üzere, meyve ve sebzelerin büyük yeri vardır.
 


Kakariki Cyanoramphus novaezelandiae

Anavatanları Yeni Zelanda'dır. Son yıllarda nesilleri tehlikeye girdiği için bir takım önlemler alınmıştır.Kuşhanelerde üretilerek doğal ortama salınmış, sayıları artırılmaya çalışılmıştır. Ortalama ömürleri 8-10 yıldır. Muhabbet kuşu yemi ile meyve ve yeşil sebzeler verebilirsiniz.


 


Muhabbet Kuşu Melopsittacus undulatus

Anavatanları Avusturalya'dır.Doğal ortamda sürüler halinde yaşarlar. Tüm dünyada yaygın olarak beslenmektedir. Seneler içinde çeşitli eşleştirmelerle farklı renklerde muhabbet kuşları elde edilmiştir. Yavru iken tek olarak alınıp, özel bir ilgi gösterilirse 1 ay gibi kısa bir sürede evcilleşip konuşur hale gelebilir. Ortalama ömürleri 10-12 yıl olup iyi bir bakımla bu süre daha da uzatılabilir. Cere adı verilen 
gaga üzerindeki etli kısım erkeklerde mavi-lacivert iken, dişilerde sarı-kahverengidir. Çok üretken kuşlardır. Eş tuttuktan sonra yuva 
çıkarılmazsa senenin 11 ayı yavrular.Beslenmede muhabbet kuşu yeminin yanı sıra, meyve ve yeşil gıdalara yer verilmelidir.
 


Kırmızı Arkalı Papağan Psephotus haematonotus

Anavatanları Avusturalya'dır. Dişilerin renkleri daha mattır. Erkeklerin çok güzel ötüşleri vardır. Ayrıca kanarya, saka gibi güzel ötüşlü kuşları da çok güzel taklit ederler. Ortalama ömürleri 15 yıldır. Siyah kabuklu ayçiçeğinin yanısıra, kanarya yemi ile her türlü meyve ve yeşil gıda ile beslenebilir.

 


Cennet Papağanı Agapornis roseicollis

Anavatanları Afrika kıtasıdır. Ortalama 12-15 yıllık bir ömürleri vardır. Yüksek sayılabilecek frekansta bir ötüşleri vardır. Özellikle yavrular elde yetiştirilirse, çok iyi arkadaş olurlar ve iyi bir eğitimle ancak birkaç kelimeyi öğrenebilirler. Seneler içinde çapraz eşlemelerle çeşitli mutasyonları elde edilmiştir.Beslemede, muhabbet kuşu ve kanarya yem karışımı ile, siyah küçük ayçiçeği kullanılır. Meyve ve yeşil gıdalara da yer verilmelidir.


 


Sarı Alınlı Amazon Papağanı Amazona ochrocephala

Orta ve Güney Amerika'nın ormanlık alanlarında yerleşim gösterirler. Amazonlar içerisinde evcilleştirmeye ve arkadaşlık kurmaya en yatkın türdür. Tüm amazon papağanların arasında konuşma yeteneği olarak 1. sırayı alırlar. Bu nedenle çok değerlidirler. Duble sarı baş ve sarı boyunlu amazon papağanları ise bu türden sonra gelir. Ortalama 50 yıllık ömürleri vardır.Amazonlara, papağan tohum karışımının yanı sıra, meyve ve sebzeler de verilmelidir.

 


Turuncu Kanatlı Amazon Papağanı Amazona amazonica

Turuncu Kanatlı Amazon Papağanı (Amazona amazonica): En yaygın amazon papağanı türüdür. Bu türler içerisinde en sessiz ve kafes ortamına en kolay uyum sağlayan gruptur.özellikle yavru iken alınır ve eğitilirse, candan bir arkadaş olarak yetiştirilebilir. Anavatanları Güney Amerika olan bu papağanların ortalama ömürleri 50 yıldır. mavi alınlı amazon papağanı türüne çok benzeselerde,onlara göre daha küçük olması, tüylerinin daha az parlaklığı ve ayaklarının daha açık renkte olması ayırıcı özellikleridir. Konuşma yeteneği olarak; sarı alınlı amazon papağanı, sarı boyunlu amazon papağanı ve mavi alınlı amazon papağanından sonra gelir. beslenmesinde papağan tohum karışımları ile, meyve ve sebzelerden faydalanılır.

Yukarı