Deniz Akvaryumu Cyano Alg Yosun Sorunu

Cyanobacteria - Red Slime Alg

Cyano ne bir alg türüdür ne de bakteri. İkisi arasında bir forma sahiptir. Hücre yapısı itibariyle bakteriye daha yakındır. Ancak fotosentetik yapısı alg türüne hastır. Hücre bölünmesiyle çok hızlı şekilde yayılırlar. 3 milyar yıllık fossillerde dahi bulunmuş tarih önce canlılardır. Fotosentetiktir. Yeşil, kırmızı, kahverengi, sarı ve siyah renklerde olabilir. Tatlı ve tuzlu sularda, okyanuslarda, hatta sıcak su kaynaklarında dahi görülür. Işık bu canlıların hayatta kalması için temeldir. Karbondiyoksit, nitrat, fosfat, fosfor ve nitrojeni kullanır. Yüksek sıcaklık ve düşük ph tetikleyen etmenlerdendir.

Yüksek nutrientli, fosfat değerleri yüksek akvaryumlarda görüldüğü gibi yaygın anlayışın aksine daha çok az nutrientli, nitrat, fosfat olmayan tanklarda da çıkma eğilimindedir. Böyle durumlarda amino acid ve/veya potasyum nitrat eklenir. Burada amaç bakteri çoğaltarak bakterilerin su yüzeyinden nitrojen ve fosfatın yok edilmesini sağlamaktır. Bu yöntemi uzmanların yapması tavsiye edilir.

Manuel fırçalama ya da sifonlama yöntemi uygulanabilir. Kayalar fırçalanabilir. Fırçalamakla dağıtarak diğer bölgelere yayılma endişesi yersizdir. Üzerlerinde baloncuk şeklinde hava kabarcıkları oluşumu görüldüğünde gaz çıkışı söz konuısu olduğu anlaşılır, bu durum  su parametrelerinin olumsuz yönde etkilendiğini gösterir. Olası bir fosfat patlaması habercisi de olabilmektedir. 

Cyano ve hairy alg sorunu olanlar için en etkili ve kolay yöntem karartma yapmaktır. Aydınlatma 3 gün için kapatılır. İlk ve son yarım gün mercanları ışığa alıştırmak için aktinik lambalar yakılabilir. Bu dönemde su değişimi yapılır.

Yukarı