Su Kaplumbağaları

Su Kaplumbağaları Hakkında Bilmemiz Gerekenler

 


Teraryuma Koymadan Önce

Kaplumbağanızın sizden önce nasıl bir ortamda tutulduğunu bilmiyorsanız, önceden hazırladığınız teraryuma hemen bırakmayınız. Yeni aldığınız kaplumbağayı bir çorba kaşığı tuz karıştırılmış bir litre 28 °C suda yıkayınız. Kaplumbağanızı bir satıcıdan aldıysanız, hayvanın hangi rahatsızlıkları olduğunu bilme şansınız yoktur. Ilık bir duş kurumuş kir ve dışkılarından temizlenmesini, susuzluğunu gidermesini ve tuz da ishal olduğu zamanlarda kaybettiği tuzları geri almasını sağlayacaktır. Bu işlemden sonra kabuğu ve derisi parazit ve yaralanmalara karşı kontrol edilmelidir. Bir sorun yoksa ve kaplumbağanız hareketliyse teraryuma bırakılabilir. Başlangıçta saklanacak bir yer araması normaldir ve kendisi çıkana kadar beklenmelidir. Vejeteryen kaplumbağalar 1-2 gün, etçil olanlar ise 1-5 gün saklanabilirler. Elbette taze yem vererek siz bu süreyi kısaltabilirsiniz :)
Eğer kaplumbağanızın bir iç hastalığı varsa veya kış uykusundan kabaca uyandırılmışsa farklı davranabilir. O nedenle Ekim-Nisan ayları arasında doğal yaşamı soğuk bölgelerde olan kaplumbağaların satın alınmaması yararlı olacaktır.


Su Kaplumbağalarının Diğer Hayvanlara Alışması


Kedi, köpek, hamster vb. diğer evcil hayvanlarınız eve yeni getirilmiş kaplumbağanızın yakınlarına getirilmemelidir. Özellikle kedi ve köpekleriniz meraklı, oyuncu ve çiğneme içgüdülerinden ötürü özellikle genç bir kaplumbağa için ölümcül olabilir. Eğer yeni gelen kaplumbağanız başka kaplumbağalarla birlikte yaşayacaksa, hepsi için rahat edecekleri özel alanlar olduğundan ve birlikte barış içinde yaşayacaklarından emin olmalısınız.

Eğer su kaplumbağası ise ve eski kaplumbağalarınız bölgelerini koruyor ve yeni geleni bir köşeye itiyorlarsa, eski kaplumbağalarınızı bir süre için ayrı bir teraryuma / kaba koymalısınız. Bu arada yeni gelen asıl teraryumunuzu keşfedecek, yolunu kolayca bulacaktır. Eskilerini birkaç gün sonra geri getirdiğinizde onlar da yeni bir ortama geldikleri için eski özgüvenleri azalacak ve hepsi ortama uyum sağlayacaklardır.

Günlük Hayat

Bu aşamada kaplumbağanızın günlük yaşam şartlarını sağlayacak bilgilere sahipsiniz. Artık çeşitlilik ve değişiklik zamanı gelmiştir! Doğada kaplumbağalar birçok uyarıcı ve uğraştırıcı olaylarla karşılaşırlar. Soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağmura uyum sağlar, dik eğimleri ve derin çukurları fethederler. Özellikle kara kaplumbağaları tırmanmakta ustadırlar ve bundan çok hoşlanırlar. Kaplumbağanız çok sakin ise beslemeden önce yemi takip etmesini sağlayarak teraryumda kayaların ve köklerin altından üstünden geçmesini sağlayabilirsiniz. Sprey su sıkarak yağmuru, infrared lambayla güneşi taklit edebilirsiniz, bir günlüğüne ısıtıcıyı kapatabilirsiniz. Bir süre taze ve sulu yemlerden saman gibi kuru yemlere geçebilirsiniz. Bu tür değişikliklere kaplumbağanız daha büyük bir canlılık gösterecektir.

Uzun ve Kısa Seyahatler

Kısa Seyahatler (5-6 saat) Postayla bir yerden bir yere gönderilmek kaplumbağanız için başlı başına bir travmadır. Eve veya veterinere yapılan yolculuklarda iki temel tehlike vardır: Havasızlık ve hipotermi. Kısa yolculuklarda ilki o kadar önemli değildir, yavaş metabolizmalarından ötürü kaplumbağaların hava ihtiyacı memeliler kadar çok değildir. Taşıma kabınızın altına birkaç kat gazete kağıdı, üzerine içi 45 °C suyla dolu bir şişe, onun da üzerine tekrar gazete kağıtları koyun. Tropikal iklime alışık kaplumbağalar 15 °C ve altındaki sıcaklıklara çok kısa maruz kaldıklarında dahi üşütebilirler. Teraryum kaplumbağaları doğadakilere göre daha az dayanıklı oldukları için bu durum çok kolay hastalanmalarına neden olabilir. Taşıma kabınızın zemininde ve kenarlarına tutunabileceği köpük vb. maddeler olmalıdır, tamamen boş bir plastik kapta sürekli debeleneceği bir şekilde kesinlikle taşımayınız! Su kaplumbağanızı da aynı şekilde susuz ortamda taşıyınız, kesinlikle zemini ıslatmayınız, buharlaşan su ortamı soğutur ve soğuk hava kadar zararlıdır!

Uzun Seyahatler Kaplumbağalar için tavsiye edilmez. Alıştığı ortamlarından alındığı için açlık grevi yapabilirler, değişen ortam stresi bünyelerini zayıf düşürür, hastalanmalarına hatta ölmelerine neden olabilir.

Tatil Bakımı

Kara kaplumbağalarının boğulma veya teraryumunuzun kaza geçirme riski yoksa kaplumbağanızı bir günlüğüne çekinmeden yalnız bırakabilirsiniz. Kaplumbağanız sağlıklıysa bir gün aç kalması ona zarar vermez, hatta deneyimli sürüngen besleyenler periyodik olarak hayvanlarını arada bir aç bırakırlar. Eğer kaplumbağa bakmakta yeniyseniz kaplumbağanız için ne iyidir ne kötüdür kararını verebileceğiniz güne kadar siz aç bırakmayı denemeyin. Bir gün aç bırakabilme sadece her gün taze yem yemeye alışkın otobur kaplumbağalar için geçerlidir, etobur olanlar normalde de zaten daha uzun aralıklarla beslenirler.
Hastalıkların ortaya çıkma frekansı sizin tatilde olma olasılığınızla direkt orantılıdır. Evcil hayvan bakan birçok kişi bunu bilir, nedeni de basittir: Bakmaları için evcil hayvanlarınızı emanet ettiğiniz kişiler onlara sizin kadar iyi bakamazlar! Herkes doğuştan iyi hayvan bakamaz.
Bir kaplumbağa için tatile gitmekten vazgeçmeyeceğinize göre kaplumbağanıza bakacak kişilere onların normal davranışları hakkında bilgi vermelisiniz, herhangi bir sorun olduğunda gidebilecekleri bir veterinerin adresi de el altında olmalıdır. Kaplumbağanızın bir günde, bir haftada ne kadar ve neler yediğini gösterin.

Kış Uykusu - Kapalı Ortam

Ekim ayında gün ışığı zayıfladığında ve günler kısalmaya başladığında kaplumbağamız tropikal bölgelerden geliyorsa giderek daha az hareket edecektir. Birkaç gün üstüste yemek yemediğinde onu beslemeyi durdurmalısınız. Beslemek yerine bağırsaklarını tamamen boşaltabilmesi için ona günlük olarak 10 dk kadar 24-26 °C ılık suda duş aldırmalısınız. Hatta bütün bunlardan önce Eylül ayında iç parazitlere karşı kontrol etmeli ve gerekiyorsa ona ilaç vermelisiniz.
Bu hazırlıklardan sonra tropikal bölgelerden gelen su kaplumbağaları teraryumun dibinde bırakılabilir, temiz ve içinde yem olmayan su 2-3 hafta içinde yavaşça 4-8 °C'ye indirilmelidir. Bu şekilde 1-2 ay dinleneceklerdir. Kara kaplumbağalarını kış uykusuna yatırmak daha karışık bir konudur.

Kaplumbağaya duş aldırdıktan sonra teraryumdaki ısıtıcı kapatın ve sıcaklığın 20 °C'ye düşmesini bekleyin. Bu durumda kaplumbağanızın hareketleri yavaşlıyorsa, onu 5-7 °C'deki özel kış uykusu yerine götürebilirsiniz. Kiler veya rüzgar almayan bir balkon idealdir. Yetişkin bir kaplumbağa için minimum 70x70x80 cm ölçülerinde bir kutu bulunmalı, kutununyan duvarlarında 2 mm'lik genişliğinde hava kanalları açılmalıdır. Nem ihtiyacı için kutunun tabanı 10 cm kadar nemli (ama ıslak değil) havalı toprak (marketlerin bahçe bölümlerinde olan) konulmalıdır. Üzerine kutunun dörtte üçü dolana kadar kuru ama sıkı olmayan turba yosunu koyun. Turba yosunu yerine isterseniz kuru ama kırılgan olmayan meşe veya kayın yaprakları, ya da ağaç yongaları da kullanabilirsiniz. Temel amaç kaplumbağanızın ağırlığını taşıyacak ve kırılmayacak, ancak aynı zamanda da esnek ve yumuşak olan bir ortam hazırlamak.
Kutunun üstünü örteceğiniz tel bir perde, uykusunda gezinecek olursa düşmesine veya fare vb. kemirgenler tarafından savunmasız bir şekilde rahatsız edilmesine engel olacaktır. İki haftada bir rahat ve güven içinde uyuduğunu kontrol edin.
Birden fazla kaplumbağanız kış uykusuna yatıryorsa, kutu yeterince büyük olmalı ve birisinin uykusu bir diğeri (yerini değiştiren veya erken uyanan) tarafından bölünmemelidir.

Kış Uykusu - Açıkhava

Kaplumbağanızı açık havada kış uykusuna yatırmak daha kolaydır. Kaplumbağanızın kendisini yere gömeceği (muhtemel çalılık bir yer) yeri gözlemleyin. Farelerden korumak için 150 x 150 cm'lik ince tel bir örtüyü bulunduğu yerin üzerine örtün. Üzerine 45 cm kadar yaprak ve dal parçaları koyun.
İsterseniz siz kendiniz yaklaşık 80 cm derinliğinde 70 x70 cm'lik bir çukur kazıp kemirgenlere karşı içine ince tel örgü bir kafes yapın. Daha sonra içini yaprak ve dallarla doldurun. Kaplumbağanızı yerleştirdikten sonra üstünü aynı şekilde örtün. Bu yöntemin kaplumbağanızı nemli tutmayla ilgili avantajı vardır.

Premature veya Mevsimsel Uyanma

Kış uykusu hüzcresindeki sıcaklık kışın ılık geçmesi veya baharın gelmesiyle birlikte 5-7 °C'nin epey üstüne çıktığında kaplumbağanız uyanacak ve onu gördüğünüzde teraryuma geri götürmeniz gerekecektir. 3-5 gün içinde teraryum koşullarını yavaş yavaş eski haline getirerek normal bakım sürecine dönmelisiniz. Kış uykusundan sonraki ilk beslenmeden önce kaplumbağanıza ılık bir duş aldırmalı ve kaybettiği nemi geri kazanmasına yardımcı olmalısınız. Bu duştan sonra yemek verebilirsiniz.

Kış Uykusundan Sonra İlk Beslenme

Bazı kaplumbağalar kış uykusundan sonra yemeye hemen hazır olmazlar. Kondüsyonlarını yeinden kazanmaları için 2-5 gün (bazen 2-2.5 hafta) geçmesi gerekebilir. Bu süre zarfında metobolizması kendisini kış uykusundan normale ayarlayacaktır.
Kış uykusu sonrasındaki iştahsızlığın normal olup olmadığını anlamak için kaplumbağanızı sağlık kontrolünden geçirin. Eğer halsiz bir durumdaysa ise veteriner kontrolüne gerek olabilir, aksi takdirde bir hafta daha geçmesini bekleyebilirsiniz.

Kış Uykusuna Ne Zaman İzin Verilmemeli?

Çok genç ve dolayısıyla küçük kaplumbağalar yemek yemeden uzunca bir süre hayatta kalabilmeleri çin bütün yıl boyunca normal sıcaklıklarda bakılmalıdır. Kaplumbağanız 2-3 yaşına geldiğinde bu durum sadece hala çelimsiz ise veya hasta ise geçerlidir.
Herhangi bir nedenle kış uykusuna yatmayan veya erken kalkan kaplumbağalar normal yaz şartlarında bakılmaya devam edilir.
Deneyimlerimize göre arka arkaya birçok yıl kış uykusuna yatmadığı halde çok sağlıklı olan kaplumbağalar olmaktadır, ancak doğurganlıkları kesinlikle azalmaktadır. O nedenle üretim yapmak istiyorsanız, olgunlaşan yetişkin kaplumbağalarınızı kış uykusuna yatırmalısınız.

 

 

Yukarı