Bilgi Bankası/ Deniz Bitkileri Hakkında

 

Bitki : Haliptylon Sp.

 

Kelp on rock smooth leaf diye geçiyor.Zorluk derecesi orta yüksek.Yüksek,güçlü ama keskin olmayan bir ışıklandırma istiyor.Ve orta derecede bir akıntı gerekiyor.Grateloupiaceae familyasına ait çok güzel görünüşlü bir yosun türü olduğu belirtilmiş.Dalları ve yaprakları eğrelti otuna benziyor.Etiket bilgisine göre 10 inch(sanırım 15 cm falan eder.) yüksekliğe ulaşıyor.Ve rengi koyu pempe ile koyu kırmızı arasında zaman içinde değişiyor.(Ve muhtemelen akvaryumunuza çok güzel ve farklı bir renk ve form katılıyor.

Akvaryumda canlı kayanın bol olduğu bir yer onu koymanız için en uygun yer olarak tavsiye edilmiş.Balıklı akvaryumlarda yeterince alg oluşumu olduğu sürece ve bitkiniz balıkların beslenme noktalarında bulunmadığı sürece balıklar tarafından tırtıklandığı gözlenmemiş.

Kalsiyum,demir ve diğer iz elementler ile akvaryuma takviye yapılmalı.Bitkinin habitatı olarak ise indo-pasific belirtilmiş.Bir çok canlı için geçerli olan 1023-1025 tuzluluk,8.1-8.4 pH,8-12 dKH reef uyumlu bu yosun için de geçerlidir.

 

 

 

 

Bitki :Botryocladia sp.

 

The red grape kelp adıyla da anılır.En yaygın bitki olan Caulerpa ile benzerlikleri olduğu belirtilmiş.Benzer olmalarına rağmen bu bitkinin güzel kırmızı rengiyle Caulerpa'dan ayrıldığı söyleniyor.

 

Sanırım red grape denmesinin sebebi yaprakları.Gerçekten de küçük üzümlere benziyorlar.. bu türler homo sapiens için oldukça lezzetli bir yemek olduğu söylenir..Doğru koşullar sağlanırsa çok hızlı büyürler.Ot ile beslenen balıklarla aynı akvaryumda olmamalı...Su değerlerinin düşmesini tolere edemezler..Hassas olduğunu söyleyebilirim sanırım.Balıksız bir akvaryum için muhteşem bir görsel şölen

 

Bitki : Bryopsis pennata

 

Karma akvaryumlarda da yetiştirilebildiği ve çok çabuk çoğaldığı dışında bir bilgi yok aslında.Ancak tüm bitkiler akvaryum kondisyonu açısından benzer şartlar istiyor.Canlı kayanın üzerine bırakıldığında bir gün içinde ona sıkı sıkı tutunuyor.Akıntının düşük olması bitkinin sağlığı için faydalı.Bu yüzden kafa motorlarından ve dalga motorundan uzak tutmak gerekiyor.Yeşil ve açık mavi tonlarını alıyor.Etiketinde de en az 10 cm. 'e ulaşır

Makro Algler

 

Makro Algler 

Caluerpa, Halimeda ve diğer büyük hücreli algler tuzlusu akvaryumları için değerli ilavelerdir. Algler ve diğer tüm fotosentetik canlılar okyanus ve akvaryum ekosistemlerinde iki önemli role sahiptirler.  Işık, bitkilere ( ve simbiyotik algler için) karbon dioxide i oksijen ve şekere çevirmek için enerji sağlar. Bu onları tangler, melek balıkları ve diğer otçul canlılar için mükemmel bir yemek kaynağı yapar. İkinci olarak makroalgler mevcut fosfat ve nitrit/nitrat seviyesini harika bir doğal filtreme ile azaltır.



Alg Filtreleri

Son yıllarda "alg filtreleri"nin kullanımı oldukça popüler bir hale geldi. Akvaryuma asılı şekilde ya da altında sump alanında kurulmuş bir yapı içerisinde makro alg yetiştirmek doğal filtrelasyon fikrinin yaygınlaşması ile çoğaldı. İçi makro alglerle dolu bir sığınak akvaryumdaki kirleticileri kaldırmada yardımcı olarak ana akvaryumda istenmeyen yosun türlerinin gelişimini engelleyebilir. Pek çok hobici bu sığınak alanını, sadece makro alg büyütmek için değil, ayrıca canlı kum, kaya bulundurmak hatta mysis shrimp, pod yetiştirmek için dahi kullanmaktadır. Bu küçük kabuksuzların,  Anthias sp. ya da dragonet (örn; mandarin ) gibi narin türleri beslemek için çoğalması sağlanır. 

En iyi sonuç için uzatılmış sürelerde (hergün 18-24saat arası) aydınlatma sağlanmalıdır.  Uzun süre aydınlatılmasının sebebi bitkilerin sadece ışık olduğu sürece carbon dioxide dönüştürmesidir.  Bu ph düşüşü ile sonuçlanır ve uygun tamponlama faktörleri kullanılması gereklidir. 

Haddinden fazla büyüme budanmalı ve gerekirse çıkarılmalıdır. Makroalg ayrıca ana tankta da bulundurulabilir. Değerli saklanma yerleri sağlamasının yanı sıra, pek çok balık ve omurgasız için doğal besin kaynağıdır.



Makro Alg Türleri

Değişik renk ve şekillerde makro algler mevcuttur. Fayda açısından size en uygun tercihi yapmalısınız.




Spagetti Alg

Chaetomorpha Algler, ayrıca yeşil saç algi ya da spagetti alg olarak da bilinemektedirler. Sığınaklar için mükemmel bir seçimdir. Her bir tanesi baştan sona büyür, uzun sert teller oluşturur. Büyüdükçe iç içe geçmiş bir küme oluşturur. Oldukça hızlı büyür ve pek çok otçul balık tarafından tüketilmez, dayanıklıdır.

Bu alg fosfat ve nitratın her ikisini de sudan almaktadır. Algin bu zararlı nutrientleri daha hızlı toplamasını sağlamak için orta-yüksek ışık kullanılmalı ve yüksek su akışının olduğu bir yerde bulundurulmalıdır. 




Halimeda

Halimeda bitkisi genelde yaklaşık bir beyzbol topu kadar küresel bir kümeye benzer şekilde gelmektedir. Bu türler Hawaii adalarının el değmemiş sularında yetişmektedirler. Ayrıca daha büyük ve dolgun türleri Atlantik ya da Karayipler 'de mevcuttur. Diğer bitki türlerinden, kalsiyumu yaprak yapısını desteklemek için kullanmasıyla ayrılır. Yosun yiyiciler bu bitkiyi tırtıklayacaktır. Ancak genelde yemezler. Bu da bu bitkiye, bitki ile beslenen herbivor canlıların bulunduğu tanklarda dahi ekstra bir yaşam ömrü sağlar. Halimeda sert ve yavaş büyüyen makro alg türlerinden birisidir. Orta ışık, orta akıntı ister.







Kırmızı Alg ( Grateloupia sp )

Grateloupia sp. türleri kırmızı alglerdir. Aşırı derece temiz su isterler. Balık tırtıklamalarına tolere edemezler. En iyisi omurgasız türler ya da planktonla beslenen beslenen balık türleri ile birarada tutulmalıdır. Düzenli olarak budanmaları gerekmektedir.  Orta ışık, orta akıntı ister.






Caulerpa

Caulerpa tuzlusu hobisinde en yaygın makroalglerden birisidir. Bu makro alg tang ve melekbalıkları gibi otçulların favori atıştırmalıklarından birisidir. Bu alg büyürken su kalitesinin iyileşmesini sağladığı gibi boşlukları da hızlıca doldurur. Düz yapraklı, tüy yapraklı, çentik yapraklı, hatta üzüm şeklinde bile çok çeşitli şekillerde bulunabilir. Doğada, geçtiğimiz birkaç yılda, çentik yapraklı varyete olan "Caulerpa Taxifola"  başbelası bir hale gelmiştir.  California ve Avrupa'nın bazı bölümlerinin iç sularında bu saldırgan ve yayılmacı bu türün aşırı çoğalması büyük bir problem oluşturmuştur. Şu an dünyanın her yerine yayılmış daha doğrusu istila etmiş olsa da, doğal yaşam alanı olarak Endonezya adalarında görülmüş ve küçük canlı kaya parçalarına tutunmuş şekilde toplanmıştır.




Maiden's Hair

Maiden's Hair algi çok yumuşak bir görüntüyü diğer tüm makroalglerin faydaları ile birleştirmiş ve bünyesinde toplamıştır.  Maiden's Hair algi parlak yeşil bir halının kalın tüylerine benzer, herhangibir akvaryuma eklendiğinde çarpıcı bir yeşil renk ve usulca dalganalarak güzel bir etki katar. Orta ışık, orta akıntı ister. Çoğu Maiden's Hair algi Tonga ya da Fiji adalarından küçük bir canlı kaya parçasına tutunmuş şekilde toplanmaktadır. 



Tuzlusu hobicileri için farklı çeşitlerde makro algler mevcuttur. Bu makro alglerin faydaları olduklarından az gösterilmemelidir. Eğer bir deniz akvaryumu kuruyorsanuz akvaryumunuza bu özel bitkilerden eklediğinize emin olun. 

FIRAT ASLAN

Yukarı