Akvaryum Kurulumu - Akvaryum Dizaynı

Akvaryumun yeri, Akvaryumun büyüklüğü, Akvaryumun hazırlanışı, Akvaryum için gerekli şartlar, Balıkların akvaryuma konması, Bitkilerin akvaryuma dikilmesi, Akvaryum dekorasyunu

Akvaryumu Koyacağımız Yerin Seçimi;

İlk önce akvaryumunuzun evin neresinde duracağına karar vermeniz gerekir. Çünkü kurduğunuz akvaryumun bir daha yerinden oynatmamanız balıklarız için iyi olacaktır.  Akvaryumunuzu pencere önüne koymayın ve cereyanda kalmayacak bir yer düşünmenizin de yararı vardır. İki pencere arasında kalacak olan akvaryumu hem ısıtmak zor olacaktır hem de balıklarınızın hastalanmasına davetiye çıkaracaktır. Evet şimdi akvaryumun yerinde bir sorun yok. Akvaryumu koyacağınız yerin sağlamlığından emin olmak gerekir. Evlerimizde kullandığımız mobilyalar yük taşımak için tasarlanmamıştır. Akvaryumunuzun çokta ağır olmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz emin olun,

 

Bitkilerle, kayalarla ve ağaç kökleriyle dekore edilmiş güzel bir akvaryumda yüzen renkli balıkları izlemek ayrı bir zevk' dir. Akvaryum dinlendirir, stresi azaltır. Hatta akvaryuma bakanların kalp atışlarının yavaşladığı bilimsel bir gerçektir. Bu nedenle bugün birçok büroda ve muayenehanelerin bekleme salonlarında akvaryum kuruluyor. 

Akvaryumun oda içerisindeki yerleşimi önemlidir. Örneğin pencere ve kalorifer petekleri yakınına yerleştirilen bir akvaryumun sıcaklığı gün içerisinde çok fazla değişeceği için hastalık riski yükselecektir. Ayrıca aşırı güneş ışığı alan akvaryumlarda çok fazla yosun gelişecektir. Akvaryumu koyacağınız zeminin düzgün olması gerekir. Eğer değilse strafor köpük kullanarak zemindeki bozukluk giderilmelidir. 

Akvaryum Zemini, Malzemelerinin ve Suyunun Hazırlanması;

Zemindeki bozukluğu gidermenizin sebebi ise en ufacık bir tanecik akvaryumunuzun içindeki su ile basınç oluşturacaktır. Bu basınçta akvaryumun patlamasına neden olur. Filtre, lamba ve ısıtıcı gibi elektrikle çalışan aygıtlar nedeniyle akvaryum yakınında bir priz olması gerekir. Satın aldığınız akvaryumu bol suyla yıkamanız yeterlidir. Kesinlikle deterjan, sabun gibi temizlik malzemeleri kullanmayın! Kullanılmış akvaryum satın aldıysanız akvaryumu tuzlu suyla doldurup 1 gün bekletmeniz , daha sonra bol suyla yıkamanız hastalık riskini azaltacaktır. Akvaryuma koyacağınız kum ve dekorasyon malzemesini temiz bir kova içerisinde bol suyla yıkayın. Bu kova akvaryum için ayrılmış olmalıdır ve deterjanla kesinlikle temas etmemelidir. Su değişimlerinde kullanılmak üzere birkaç metrelik bir hortum bulunması işleri kolaylaştıracaktır. Şehir suları klorludur, balıkları zehirleyebilir. Klorun yanı sıra ağır metaller ve diğer bazı kimyasallar da balıkları olumsuz etkiler. Bu nedenle klorun sudan uzaklaşması amacıyla balıkları koymadan önce akvaryumun filtre ve ısıtıcısı çalışır vaziyette 2-3 gün beklemesi gerekir. Bu aşamada klor ve diğer kimyasalları etkisiz hale getiren katkılar da kullanılabilir.  Akvaryumda Oksijen Dengesine gelince akvaryumun su yüzeyi ve suyun miktarı balıkların sayı ve büyüklüğüyle orantılı olmalıdır. Balıklar sudaki erimiş oksijeni kullanır. Dolayısıyla su yüzeyi ne kadar büyük olursa oksijen karışımı ve karbondioksit çıkışı o kadar iyi olur. Genel kadide olarak tropikal tatlı su balıklarında her cm balık boyu için 25 cm2; soğuk su balıkları için her cm balık boyu için 75 cm2 ve tropik deniz balık boyu için 120 cm2 balık yaşayabilir. Oksijenin suda fazla miktarda olması da bazı zararlar doğurur. Bitkilerin fazla gelişmemesine ve yavaş yavaş ölmesine neden olur.

Akvaryumlarda Hava Pompasının Önemi;

Akvaryuma hava pompası ile verilen hava kabarcıkları suya çok az oksijen verebilir; ancak büyük faydası suyu üst bölümünde erimiş olan oksijeni akvaryumun her yerine yaymak ve zeminde biriken karbondioksiti yayılıp üst tabanlara çıkmasını sağlamaktır. Hava kabarcıkları suda patlayınca suyu hareketlendirerek daha fazla oksijenin suda erimesini sağlar. Böylece zararlı gazlar uçarken akvaryuma daha fazla balık konabilir.

 

Hızlı kentleşme ve nüfus artışına paralel gelişen yoğun trafik, günlük yaşamı giderek güçleştirir. Günlük hayatın stresinden kurtulmanın yollarından birisi de, hobi edinmektir.

İşte günlük yaşamdan kaynaklanan yorgunluğunuzu biraz olsun dindirebilecek, sizi başka başka dünyalara götürecek hobilerden birisi de, akvaryum...

Eğer akvaryumu satın almayıp kendiniz yapmak yada yaptırmak isterseniz bu işlemi daha bilinçli birine yaptırmanızı tavsiye ederim, çünkü unutmamak gerekir ki yaptırdığınız akvaryumun öncelikle sağlam olması gerekir. Sağlamlıktan kasıtsa burada çoğu camcının yaptığı akvaryumlar amatörce yapılmış olanlardır. En önemli unsurlardan biri ebat ayarlamaları ve camın kalınlığıdır. Bunun yanı sıra akvaryumun içine kuşaklar yapılmalıdır kullandığınız kuşaklar akvaryumunuzun daha sağlam olmasını sağlar. Ve diğer önemli olan unsurda akvaryumun içine kullanacağınız silikonun mutlaka akvaryum için üretilen silikon olmasında yarar vardır. Akvaryum yapımına başlamadan önce silikon konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Akvaryum Dekorasyonu Tasarımı, Hazırlanışı;

Akvaryumun zemini için aldığınız kumu ve kayaları iyice ama sadece sıcak su ile yıkayın temizlik malzemeleri ile kesinlikle yıkamayın. Yıkadığınız kumu ve kayaları en azından bir gece bekletiniz bu arada akvaryum için dinlenmiş su kullanmanızı tavsiye ederim. Kesinlikle çeşme suyu kullanmayınız. Biliyorsunuz ki evlerde kullanılan çeşme suları klor ve diğer bilmediğimiz bakterileri de içinde barındırmaktadır. Bu arada ıstıcıyı ve motoru çalıştırırsanız siz diğer işlemlerle ilgilenirken suyunuz balıklarınız için hazırlanıyor olacaktır. Akvaryumunuzun ıstıcısını ( 24-26 ) dereceye ayarlayınız. Tamam artık akvaryumun iç dekorasyonuna geçebiliriz. Yıkadığınız kumu akvaryumun zeminine dökmeye başlayabilirsiniz. Kumu akvaryumun arkasına yığma yaparsanız akvaryumunuza derinlik verirsiniz.

 

Sıra geldi suyu boşaltmaya eğer kumun üstüne bir tabak koyarsanız suyu bu koyduğunuz tabağın içine dökebilirsiniz. Böylelikle kuma vermiş olduğunuz dekorun bozulmasını önleyebilirsiniz hem de suyunuzun bulanmasına engel olursunuz. Artık balıklarınızın yeni yaşamsal alanını kurmuş bulunuyorsunuz.

Sizin Başardıklarınızdan Bazı Örnekler

Akvaryum Balıkları ve Bitkileri İçin Gerekli şartların Sağlanması;;

Tabi ki benim anlattıklarım akvaryum kurulumunun inceliklerine inmeden anlaşılır bir dille sizlere aktarmak akvaryumun suyu için kullanacağınız ilaçları akvaryumcunuzdan öğrenebilirsiniz ve ilk kurulumda ilaçlar farklılıklar gösterebilir. Eğer iç dizaynda bitki kullanmak isterseniz akvaryumcunuza danışın çünkü besleyeceğiniz balık türüne göre bitkiler değişkenlik gösterecektir. Işıklandırma kısmına gelince akvaryumda mutlaka glarux florasan kullanınız. Bu ışıklandırma balıklarınızın renginin kaybolmamasına ve akvaryumunuzun camının yosunlanmamasına yardımcı olacaktır göz zevkinize de daha çok hitap edecektir emin olun. Işığınızın 10-12 saat düzenli olarak yanmasını sağlayın. Balık seçimine gelince,  besleyeceğiniz balıkların aynı türde olmalarını sağlayın hangi balık türlerinin bir arada yaşayacağını akvaryumcunuzla beraber karar verin. Bu arada besleyeceğiniz balık türünün akvaryumun ebatları ile de bağlantısı vardır.

Akvaryuma Balıkların Eklenmesi;

 

Akvaryum ışığını kapatın. Parlak ışıktan sakının. Balığın içinde bulunduğu torbayı akvaryumun içine daldırın (açık tarafı yukarıda olarak) ve torbanın yüzdüğünden emin olun.

</dl><dl style="margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 5px; margin-left: 10px; display: inline; text-align: left; float: left; width: 159px; " class="csc-textpic-image">

Torbayı açın ve tutulabilecek şekilde kenarlarını birkaç kez kıvırın. Torba bu şekilde açık olarak suda yüzer. Torbanın içine akvaryum suyundan küçük miktarlarda ilave edin, yarım saatlik süre sonunda torba alabileceğinin iki üç katı kadar su ile dolacaktır.

</dl><dl style="margin-top: 0px; margin-right: 0px !important; margin-bottom: 5px; margin-left: 10px; display: inline; text-align: left; float: left; width: 159px; " class="csc-textpic-image csc-textpic-lastcol">

30 dakika sonra balıkları bir balık kepçesi ile akvaryuma bırakabilirsiniz. Balıkları getirdiğiniz suyu mutlaka lavaboya dökün!

</dl>

Yukarı