Deniz Akvaryumu Ekipmanları

PROTEİN SKİMMER


Protein skimmer yaşam destek sistemlerinde kimyasal süzmenin en önemli elemanıdır.Protein Skimmer sudan çeşitli karbonhidratları, lipidleri ve bazı amino asitleri alırlar.Bu şekilde sistemdeki nitrat miktarının düşürülmesini sağlarlar.Bunun yanı sıra protein toplayıcılar fosfat kontrolünde önemli bir alettir;sudan inorganik fosfatı alırken sudan toplanan diğer bileşiklerle birlikte fosfatın organik kaynaklarını toplama kabına depolayarak onların etkisiz hale gelmelerini sağlar Protein toplayıcı kapasitesi akvaryum hacminin en az üç katı olmalıdır.


NİTRAT FİLTRESİ


Akvaryumda çeşitli bileşikler şeklindeki birikimi,problem olarak karşımıza çıkar.Her ne kadar amonyak ve nitrit kadar olmasada nitrat birikimi balıklar üzerinde stres,yavruların gelişmemesi ve sistemde alg oluşumu olarak karşımıza çıkar.Nitrat yüksek değerlere ulaşmadan sistem içerisinde çözüm bulmak gerekir.Nitrat filtresi kulanımında dikkati olmak gerekir.Dijital olarak kontrol etmek gerekir.Nitratla mücadelede en kolay yol su değişimidir.

UV FİLTRESİ


Filtre sisteminde,imalatçının önerdeği debide pompa kullanılarak,parazit,virüs ve suda yüzen alglerin etkisiz hale getirimesinde kullanılır.Resif akvaryumlarından çok balık akvaryumlarında kullanılır.Olmazsa olmaz bir ekipman değildir.

KALSİYUM REAKTÖR


Sert mercanların beslendiği kapalı sistemlerde kalsiyum değerinin gerçek deniz suyundaki 380-480mg/lt değerinde sabit olması sağlıklı gelişim için şarttır.Günlük kalsiyum sarfiyatını otomatik tamamladığından hobici için kolaylık sağlar.

OZONİSATÖR

Suda yüzen bakteri,virüs ve alglerin etkisiz hale getirilmesinde,düşük redoks değerlerinin yükseltilmesinde ve azot bileşiklerinin nitra'a dönüştürülmesinde fayda sağlar.Su kalitesini olumlu yönde etkiler.

SOĞUTUCU CHİLLER

Yazın akvaryumlar ısınma eğilimi göstermekde bu da özellikle resif akvaryumlarında suyu sabit ısıda tutmak konusunda zorluk cıkarmaktadır.Soğutucular akvaryumun boyutlarına göre tercih edilmelidir.Balık akvaryumlarında ise fan kullanımı yazın akvaryum ısısını uygun değerde tutmak için kullanılan bir diğer yöntemdir.

Deniz Akvaryumu Ekipmanlarının Önemi

1. Bakım için en önemli kural akvaryum özellikleridir. Büyük akvaryum bakım açısından daha kolaydır.

2. Sump olan akvaryumlar biyolojik sistemi daha rahat çalışır. Sump olması gereklidir. Ama "Sumpsız nano akvaryumlar sağlıksız olur." demek değildir.

3. 50 cm akvaryumlara kadar florasanlar yeterlidir. 50 ve üzeri olanlar için metal halide lambalar mutlaka olmalıdır.

4. Akvaryum içi için mutlaka iç sirkilasyon olmalıdır. Yani motor kafaları kullanılmalıdır. Suya hareket katar ve pislikler belli bir yerde toplanıp kalmaz.

5. Elyaflar 2 günde degişmelidir. Nitrat için önemli kavramdır. Kaba pislikler akvaryumdan uzaklaşmış ve nitrat bağlamadan önlenmiş olur.

6. Protein skimmer akvaryum için uygun boyutta olmalıdır, nanolarda canlı kaya ne kadar çok olursa ps kullanılmasa iş görebilir.

7. Canlı kaya olmazsa olmazlardandır ve 7 litreye 1.5 kilo canlı kaya uygundur.

8. Taban için mercan kumu ve aragonit idealdir. 5 cm yükseklik uygundur. Ca içerdiği için pH değerini sabitlemekte yardımcı olur.

9. Kullanılacak su reverse osmosis(RO) ile hazırlanmalıdır. Yada turkuaz su kullanabilirsiniz. Litreye 33 gram tuz kullanılmalıdır.

10. Buharlaşan su tuz ilave edilmeden tamamlanmalıdır ve haftalık yüzde on su degiğimi yapılmalıdır. Su değişiminde de litreye 33 garm tuz kullanılmalıdır.

11. Hazırlanan suya 3 günden itibaren canlı kayalar konulabilir. Sistem tuz konulduktan itibaren çalışır durumda olmalıdır.

12. Balıklardan ve mercanlardan önce akvaryuma temizlik ekibi koymanızda fayda var. Bunlar salyangozlar, karidesler ve hermit denilen kabuklu yengeçler olabilir.

13. Akvaryuma konulacak balık ilk önce getirilen suyla bir kovaya konulur ve 1 saat boyunca akvaryumdan balığın bulundugu kaba damla damla akvaryumdan su ilave edilir. Bu gelen canlının konulacak akvaryumun şartlarına alışmasını sağlar. Tuzluluk, pH gibi.

14. Balıkların akvaryuma koyarken ışıkların kapalı olmasında fayda vardır. Balık streste olduğu için diğer balıklar tarafından rahatsız edilmesi hiçte iyi olmaz.

15. Test kitleri deniz akvaryumunda olması gereken malzemelerdir. Düzenli aralıklarla yapılması gereklidir.

16. İlk konulacak balıklar basit olan damsel, soytarı ve cerrah balıklarından olabilir. Sarı ve mavi yellow tang ve blue tang olabilir.

18. Basit mercanlarla başlamak isterseniz. Mantarlar ve polipler idealdir.

Alınacaklar Listesi

1. Uygun bir boyda akvaryum

2. Protein skimmer

3. Porselen milli motor kafalary akvaryum büyüklügüne göre adet değişir.

4. Canlı kaya

5. Mercan kumu veya aragonit

6. Tuz

7. Tuz ölçer (Hydrometer)

8. Sump olursa sağlıklı ve uzun ömürlü olur ve içerisine ısıtıcı, protein skimmer gibi yer dolduran aletler saklanabilir. Sump çeşitleri vardır. Ama bence en ideali kule sistemi olandır. Su ilk taşırmadan kule üzerindeki elyaflara gelir. protein skimmerın olduğu bölüme geçer ve oradan akvaryuma pompalanır.

9. Soğutucu, deniz akvaryumlar için olması gereken en önemli ve pahalı malzemedir. En ucuz 700 ytl civarıdır. (Reef düşünenler burayı mutlaka okumalıdır.) Yada balık olan ve ufak akvaryumlarda bir kaç vantilatör yardımıyla eğer yeterli geliyorsa soğutma yapılabilir.

Deniz Akvaryumu İçin Kontrol Listesi

1. Nitrat:10 MG aşmamalıdır. Eger aşarsa  önlem kismi su değişimidir.

2. Kalsiyum: 420 MG olmalıdır. Kontrollerde eğer bu değer azsa kalsiyum takviyesi yapılmalıdır.

3. Fosfat: 0 olmalıdır. Kullanılan sudan kaynaklanır yada nitrat yüksekliğinden caulerpa türü bitkiler fosfat ve nitratı düşürür. Ama bu tip canlılarda devamlı kontrol altında olmalıdır. Refrigium denilen tanklarda bakılır ve 24 saat ışık ister.

4. Nitrit: 0 olmlıdır.

5. Amonyak: 0 olmalıdır.

6. pH: 8,0-8,5 olmalıdır.

7. Sıcaklık:25 derece olmalıdır. Yaz ve kış için aynı değerde tutulmalıdır.

8. Yoğunluk(Tuz oranı): 1,022 - 1,025 arası olmalıdır.

Yukarı