Tarantula örümcek

Tarantula Bakımı ve Beslenmesi

Tarantulaların bakımı çok önemlidir. Normal şartlarda teraryumda bakıma uygun olmayan tarantulalara teraryumda bakarken dikkat etmek gerekir. Teraryumda uygun ortam sağlanmalıdır. Özellikle tarantulanın yaşam özelliğine göre yani yer tarantulası, ağaç tarantulası vs. teraryuma uygun ekipmanlar yerleştirilmelidir.

Tarantulaların bakımları ile ilgili dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Her ne kadar cinsine, türüne, yaşam biçimine (yer türü, ağaç türü, tünel türü) göre bazı detayların göz önününde bulundurulması gerekse de hemen hepsinde temel olarak şu sıralayacağımız ihtiyaçları bahsedilen aralıklarla giderilmelidir:

Su ve nem ihtiyacı için 2-3 günde bir teraryumdaki toprağın ıslaklığı kontrol edilmeli ve su püskürtülerek türün ihtiyacına göre dengede tutulmalıdır. Kuru ortamı seven Brachypelma türlerinde örneğin bu işlemi nadiren gerçekleştirmeniz gerekirken, nemli bir iklim cinsi olan Theraphosa gibi türlerde daha fazla özen göstermeniz gerekir. Avicularia gibi ağaç türlerinde ise toprağın yanı sıra ağlarına da su püskürtülerek taze su ihtiyaçları karşılanmalıdır. Tarantulalar nem ihtiyaçlarını besinlerinden ve topraktaki nemden edinebilirler. Ama yine de olası bir dehidrasyona karşı tedbir almak için bır kabın içinde su bulundurulması gereklidir. Kabın durumuna göre haftada bir temizlenip suyunun tazelenmesi gerekir. Çünkü birçok tür yediklerinden arda kalan posayı bu kabın içine atarlar.

Besleme sıklığı belirlenirken birçok unsura dikkat edilmelidir. Belli bir zaman aralığından çok, hayvanın bir önceki besine vermiş olduğu tepki belirleyici olur. Eğer bir önceki yemi reddetmemiş ve iştahla yemiş ise 3-4 gün sonra tekrar yem verilebilir. Kabuk değiştirdikten sonraki bir haftalık süreçte (dişleri henüz yeterince sertleşmemiştir) ve kabuk değiştirme öncesi (kendileri zaten yemi reddeder) türüne ve hayvanın boyutuna göre birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayabilecek süreçte yem verilmemelidir. Bunun dışında basit bir kıstas olan abdomen boyutuna bakılarak da besleme sıklığına karar verilebilir. Eğer Abdomen (mide), Carapax?tan (kafa) 1,5 veya 2 kat daha büyükse, bu sınır değerlere ulaşana kadar yem vermeye devam edilir ve sonrasında azaltılarak veya tamamen kesilerek hayvanın kabuk değiştirme sürecine girmesi beklenir.

Teraryum temizliği de düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle büyük yemlerden geriye kalan artıklar, mümkün olduğunca teraryumdan toplanmalıdır. Bu artıklar özellikle ıslak tutulan teraryumlarda küf oluşumuna sebebiyet verir. Teraryumun toprağının tamamen yenilenmesini ise zorunlu olmadıkça tavsiye etmiyoruz. Hayvanı teraryumdan çıkarmak durumunda kalacağınız için bu hem sizin için, hem de hayvan için büyük stres anlamına gelir.

 

Tarantula Beslenmesi

Doğal ortamlarında ve bakım altında ne yer, nasıl beslenir?

 

Tarantulalar doğal ortamlarında genellikle kendi boylarına uygun boyuttaki canlılar ile beslenirler. Canlının, tarantulanın gövde uzunluğundan küçük olması ve etki alanında hareket etmesi durumunda yem olması kaçınılmazdır. Theraphosa Blondi veya Acanthoscurria Geniculata gibi agresif türler ise kendi boylarının biraz üzerindeki avları da alt edebilirler.

Doğal ortamlarında böceklerden kuşlara, farelerden sürüngenlere varan birçok besin zinciri üyesi hayvan tarantulalara yenik düşerken, bakım altında kendilerine verilen ile yetinmek durumundadırlar. Tarantulanın boyutlarına göre yem seçimi genelde aşağıdaki şekilde yapılır:

Spiderling'ler için drosophyla (meyve sineği), yavru cırcır böceği gibi ufak böcek türleri. 

Juvenile veya Sub-Adult'lar için cırcır böceği, ufak hamam böceği veya ufak çekirge türleri. 

Adult'lar için ise yine büyük boyutlarda cırcır böceği, hamam böceği veya çekirge yem olarak verilebilir.

Theraphosa gibi büyük cinslere daha az sıklıkla olmak üzere fare yavrusu da verilebilir. 

İstisnai olsa da bazı tarantula yetiştiricilerinin hayvanlarını tavuk kalbi veya ciğeri ile besledikleri bilinmektedir. Canlı yemi edinme imkanı olmaması halinde bu yöntem uygulanabilir.

 


TARANTULA IRKLARI

 

 

Acanthoscurria Brocklehursti

 

Acanthoscurria Brocklehursti

 

36 türü kapsayan geniş bir tarantula cinsidir, tamamı Güney Amerika ve Karaiplerde yaşar. Ağrılıklı tercih ettikleri doğal yaşam alanları nemli yağmur ormanı bölgeleridir. Genelde parlak renklere sahip olmayan, kahverengi, siyah ağırlıklı tonlarda olan agresif ve büyük tarantulalardır. Özellikle Acanthoscurria Geniculata ve Acanthoscurria Brockelhursti gibi türlere teraryumlarda sıklıkla rastlanır.

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 9 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Diğer Acanthoscurria türleri gibi saldırgan ve agresif bir türdür. Kendini müdafaa etmek için bombalar. Karın bölümü yem yemekten patlayacak gibi büyümüş olsa da, önüne gelen böceğe aynı iştahla saldırır. Ortalıklarda gezinmeyi sever.

Bakımı: En az 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum, içerisinde çok kazdığı ve hareketli olduğu için 10 cm civarında toprak ve yuva yapabileceği ağaç kabuğu bulundurulmalıdır. Isı yazın 25-27, kışın 16-18°C, bağıl nem ise 60% civarında tutulmalıdır.

 

 

Acanthoscurria Geniculata

 

Acanthoscurria Geniculata

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 9-10 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça saldırgan ve agresif bir türdür. Rahatsız edildiğinde ısırmak için saldırır ya da bombalar. Yetişkin dişiler 10 cm uzunluğa erişebilirler, aktif tarantulalardır saklanmayı sevmezler. Geniş alana ihtiyaç duyarlar.

Bakımı: En az 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı yazın 25-27, kışın 16-18°C, bağıl nem ise 60% civarında tutulmalıdır.

 

Aphonopelma Bicoloratum

 

 Aphonopelma Bicoloratum

 

Doğal Yaşam Alanı: Meksika (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Görünümü Brachypelma Boehmei'yi andıran oldukça sakin, küçük bir yer türüdür. Bombalayan bir tür olarak bilinmesine rağmen, genelde kaçmayı tercih eder. Teraryumda sıklıkla ortalıklarda görünür.

Bakımı: 20x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum yeterlidir. Teraryumun kuru (Yaklaşık %60 bağıl nem) tutulması gerekir. Bunun yanısıra su içebileceği bir kap bulundurulmasında fayda vardır. Gündüzleri 25-30°C, gece ise sıcaklık daha düşürülebilir.

 

Aphonopelma Seemanni

 

Aphonopelma Seemanni

 

Doğal Yaşam Alanı: Kosta Rika, Kuzey Amerika (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 6 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Isırarak kendini müdafaa eder. Genelde yuvasında saklanır ve ortalıklarda fazla görünmez. Aphonopelma Bicoloratuma göre oldukça telaşlı ve saldırgandır.

Bakımı: 30x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum bu küçük denilebilecek tür için fazlasıyla yeterlidir. Bakımı nispeten kolaydır. Teraryumun kuru (Yaklaşık %60 bağıl nem) tutulması gerekir. Bunun yanı sıra su içebileceği bir kap bulundurulmasında fayda vardır. Gündüzleri 25-30°C, gece ise sıcaklık daha düşürülebilir.

 

Avicularia Aurantiaca :

 

Doğal Yaşam Alanı: Peru (Ağaç türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5-6 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça sakin ve büyük bir Avicularia türüdür. Müdahalelere rağmen saldırganlık göstermez ve zamanını genelde geniş yuvasında geçirir, çok aktif değildir. Tüylü gövdesi ve eklemlerindeki turuncu çizgilerle oldukça sevimli bir görüntüsü vardır.

Bakımı: Yaklaşık 30x30x40(UxGxY) boyutlarında bir teraryumda beslenmeli, teraryumun içerisinde tırmanabileceği ağaç dalı bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir ağına su püskürtülmelidir.

 

Avicularia Avicularia :

 

Doğal Yaşam Alanı: Peru (Ağaç türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5-6 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça sakin ve büyük bir Avicularia türüdür. Müdahalelere rağmen saldırganlık göstermez ve zamanını genelde geniş yuvasında geçirir, çok aktif değildir. Tüylü gövdesi ve eklemlerindeki turuncu çizgilerle oldukça sevimli bir görüntüsü vardır.

Bakımı: Yaklaşık 30x30x40(UxGxY) boyutlarında bir teraryumda beslenmeli, teraryumun içerisinde tırmanabileceği ağaç dalı bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir ağına su püskürtülmelidir.

 

Brachypelma Albopilosum

 

Brachypelma Albopilosum 

 

Doğal Yaşam Alanı: Kosta Rika, Guatemala (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Hemen hemen tüm Brachypelmalar gibi Albopilosum da oldukça sakin bir türdür. Kazmayı çok sever ve genelde toprağın veya yuvasının altında bir yerlerdedir. Yine de sık sık ortalıklarda da görünür. Temelde siyah renkli olan kısa tüylerinin arasından çok daha uzun ve kıvrık olan altınımsı uzun tüyler gözükür bu haliyle sevimli bir tüy yumağını andırır.

Bakımı: Yaklaşık 10 cm derinliğinde toprak bulunan 30x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryumda Beslenmelidir. Diğer Brachypelmalara oranla daha nemli bir ortama ihtiyaç duyar. Bu nedenle toprağın hafif ıslak tutulması gerekir. Sıcaklık 26-29°C, bağıl nem 65% civarında olmalıdır.

 

Brachypelma Auratum

 

Brachypelma Auratum

 

Doğal Yaşam Alanı: Meksika (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 6-7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Brachypelma Auratum tüm Brachypelmalarda olduğu gibi bireyden bireye değişen davranışlar sergiler. Çok sakin olanları olduğu gibi aktif ve saldırgan olanları da mevcuttur. Bu sebeple genel geçer bir davranış portresi çizmek imkansızdır. Ama Auratum, Vagans, Ruhnai ve Smithi, diğer Brachylere göre daha sakindir. Görüntü olarak Smithiye çok benzer ancak dizlerindeki kırmızı desenler daha parlaktır ve genel olarak Smithiye göre vücudundaki siyah renk daha koyudur.

Bakımı: Kurak iklimin hakim olduğu yarı çölleşmiş bölgelerde yaşarlar. Yazın 25-28C° kışın 22-24C° civarında sıcaklıkta 50% bağıl nemde beslenmelidirler. Kışın nem oranı kısa dinemli olarak 60-70%ye yükseltilebilir. 30x30x20 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum yeterlidir. Teraryumda saklanabilecekleri bir kovuk ve su içebilecekleri küçük bir kap bulunmalıdır.

 

 Brachypelma Boehmei

 

 Brachypelma Boehmei

 

Doğal Yaşam Alanı: Güney Meksika (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Diğer aynı cinsin üyelerine göre kısmen agresiftir ve daha hızlı büyür. Rahatsız edildiğinde hemen bombalar ve ısırmak için saldırır. Sıklıkla cama tırmanır ve saklanmayı sevmez, genelde görünür yerlerinde gezinir. Parlak turuncu renkleriyle dikkat çeker.

Bakımı: 30x30x30 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum Boehmei için yeterlidir. Doğal ortamlarından kuru iklime alışkın olduklarından, teraryumlarının da kuru tutulmasında fayda vardır. Ancak yine de susuz kalmaması için teraryumda su içebileceği bir kabın bulundurulması gerekir. Sıcaklık 26-29°C, bağıl nem 60% civarında olmalıdır.

 

 Brachypelma Emilia

 

Brachypelma Emilia

 

Doğal Yaşam Alanı: Orta Meksika (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5-6 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Telaşlı bir Brachypelma türüdür. Küçük müdahalelerde bile bombalamaktan kaçınmaz. Telaşının getirdiği negatif etki güzelliği karşısında kaybolur, bej renkli carpaxındaki siyah 'V' deseni ve siyah vücuduna kontrast oluşturan parlak turuncu bacaklarıyla tüm albenisini konuşturur. İlk iki-üç yılda oldukça yavaş gelişir, daha sonra yem yeme miktarıyla paralel olarak büyüme hızı artar. Ortalama ömürlerinin 20 yılın çok üzerinde olduğu iddia edilir.

Bakımı: Çoğu Brachypelma gibi kurak iklimin hakim olduğu yarı çölleşmiş bölgelerde yaşarlar. Isı yazın 25-28C° kışın 22-24C° civarında tutulmalıdır, kışın 22-24C°ye düşülebilir. Bağıl nem 50% civarında tutulmaya çalışılmalıdır. 30x30x20 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum yeterlidir. Teraryumda saklanabilecekleri bir kovuk ve su içebilecekleri küçük bir kap bulunmalıdır.

 

 Brachypelma Klaasi

 

Brachypelma Klaasi

 

Doğal Yaşam Alanı: Güneybatı Meksika (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça büyük ve tıknaz bir Brachypelma türüdür. Genel rengi siyahtır ancak bacakları ilk eklemlerinden sonra kırmızımsı bir kahverengiye döner. Oldukça güzel Tarantulalardır ama ne yazık ki Klaasiler de yavaş büyür, tüm Brachypelmalar gibi bu türde de sabırlı olmalısınız.

Bakımı: Yaklaşık 30x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum Klaasi için yeterlidir. Doğal ortamları kurak olduğu için teraryumun kuru tutulmasında fayda vardır, bağıl nem 60% civarında tutulabilir. Her yer türünde olduğu gibi Klaasi için de teraryumunda saklanabileceği bir yuvanın hazırlanması gereklidir. 26-28°C arası ideal sıcaklıktır.

 

Brachypelma Ruhnaui

 

Brachypelma Ruhnaui

 

Doğal Yaşam Alanı: Meksika (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Diğer Brachypelmalar gibi sakin bir türdür. Saldırgan değildir. Kendilerine karşı tehdit hissettiklerinde nadiren de olsa bombalarlar. Siyah vücut rengine tamamen zıt bej carpaxıyla, nadir bulunan ve diğer Brachypelmalara oranla daha pahalı olan bir türdür.

Bakımı: Yaklaşık 10 cm toprak doldurulmuş 30x30x30'luk (UxGxY) bir teraryumda beslenmelidir, zira Ruhnaui derin tüneller kazmayı çok sever. 26-28°C sıcaklık ve %60 nem teraryum koşulları için uygundur.

 

 

Brachypelma Smithi

 

Brachypelma Smithi

 

Doğal Yaşam Alanı: Meksika (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7-8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Theraphosidae ailesinin dünyaca ünlü, en sakin türüdür. Teraryumda Smithi bir köşede otururken hiçbir sıkıntı yaşamadan teraryumun bakımı ve temizliğini yapabilirsiniz. Bombalayan bir tür olarak bilinse de, bu özelliğini nadiren kullanır.

Bakımı: Yaklaşık 30x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum yetişkin bir Smithi için yeterlidir. Doğal ortamları çöl iklimine yakın olduğu için teraryumun nispeten kuru tutulmasında fazda vardır. Her yer türünde olduğu gibi Smithi için de teraryumunda saklanabileceği bir yuvanın (ağaç kabuğu veya taşlardan olabilir) hazırlanması gereklidir.

 

 Brachypelma Vagans

 

 Brachypelma Vagans

 

Doğal Yaşam Alanı: Kolombiya, Belize, Guatemala, Kosta Rica, Honduras, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri (Yer Türü).

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 6-7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Geniş yayılım alanlarından da anlaşılacağı üzere opurtunist ve dayanıklı Tarantulalardır. Tıknaz vücut yapıları sert zeminlerde bile derin tüneller kazabilmelerini sağlar. Ön gövdeleri tamamen siyahtır, arka gövdeyi parlak kırmızı tüyler kaplar. Genelde sakin tarantulalardır ancak avlanırken çok agresifleşirler.

Bakımı: 30x30x30 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum yeterlidir. Susuz kalmamasları için teraryumda su içebileceği bir kabın bulundurulması gerekir. Sıcaklık 26-29°C, bağıl nem 65% civarında olmalıdır. Vaganslar diğer Brachypelmalara göre daha nemli ortamda beslenmelidir.

 

 Chromatopelma Cyaneopubescens

 

Chromatopelma Cyaneopubescens

 

Doğal Yaşam Alanı: Kuzey Venezuela (Çalılık türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Genellikle yuvasına kaçar. Kendini savunması gerektiğinde sıklıkla bombalar. Aktif bir tarantula türüdür, tırmanmayı sever.

Bakımı: 30x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum yeterlidir. Çok fazla ağ yaptığı için teraryumda sarmaşık türü bitki bulundurulmalıdır.Toprağın küçük bir kısmı hafif ıslak tutulmalıdır. Literatürde çalılık türü olarak sınıflandırılmıştır, ne ağaç, ne de yer türüne dahil edilmistir. Doğal yaşam alanı kurak ve sıcaktır, ısı 27-30°C nem 60-70% arasında tutulmalıdır.

 

 Ephebopus Cyanognathus

 

Ephebopus Cyanognathus

 

Doğal Yaşam Alanı: Fransız Guyanası (Tünel Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 4-5 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Zamanının çoğunu kazdığı uzun ve derin tünellerde geçirir. Rahatsız edildiğinde çok agresif davranışlar sergiler ve ısırmaya çalışır. Tarantula dünyasındaki en ilginç renk kompozisyonlarından birine sahiptpir, kaverengi ve gösterişsiz vücuduna tezat olarak bacak eklemleri parlak sarı ve chelizera olarak tabir edilen dişlerin üst kısmı neonumsu mor yada mavidir.

Bakımı: 30x30x20 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum Ephebopus Cyanognathus için yeterli alan sağlar. Çok kazdığı için 10 cm civarında toprak ve yuva yapabileceği ağaç kabuğu bulundurulmalıdır. Isı 25-27, bağıl nem ise 80% civarında tutulmalıdır. Ephebopus Cyanognathus yüksek nemi sever.

 

 Ephebopus Murinus

 

Ephebopus Murinus

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya, Fransz Guyanası (Ağaç Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 4-5 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Aslında ağaç türü olmasına rağmen teraryumda beslendiği zaman tüneller kazar ama yinede tırmanmayı sever ve özellikle geceleri sık sık av bölgesini kolaçan eder. Ephebopus Murinus 'iskelet tarantulası' olarak da adlandırılır, bunun sebebi siyah rengine tezat oluşturan ve bacaklarını kaplayan uzun beyaz çizgilerdir.

Bakımı: 30x30x30 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum Ephebopus Murinus için yeterli alan ve yükseklik sağlar. Teraryumunda yuva yapabileceği ve tırmanabileceği ağaç kabuğu bulundurulmalıdır. Isı 25-27, bağıl nem ise 80% civarında tutulmalıdır. Ephebopus Murinus yüksek nemi sever.

 

Euathlus Pulcherimaklaasi

 

Euathlus Pulcherimaklaasi

 

Doğal Yaşam Alanı: Ekvador (Çalılık Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Pterinochilus Murinus ve Chromatopelma Cyaneopubescens'e benzer olarak çalılık türlerine dahil edilebilir. Tırmanmayı seven hareketli bir yapıya sahiptirler. Kabuk değiştirme dönemlerinde ağaç türlerine benzer olarak yüksek ve geniş ağlar örerler. İlginç davranış şekilleri ve görüntüleriyle kıymetli fakat nadir tarantulalardır.

Bakımı: 30x30x20 yada 30x30x40(UxGxY) boyutlarında bir teraryumda beslenmeli, teraryumun içerisinde tırmanabileceği ağaç dalı bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir ağına su püskürtülmelidir. Isı 24-26°C, nem 70% civarında tutulabilir.

 

Grammostola Actaeon

 

Grammostola Actaeon

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 10 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Grammostola İheringi gibi oldukça hareketli ve büyük örümceklerdir, geniş bir teraryumda beslenmeleri daha uygun olur. Meraklı bir yapıları vardır, teraryumun içindeki herhangi bir harekette hemen kontrol etmeye gelirler.

Bakımı: Yaklaşık 40x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum ve kazabileceği en az 10cm yüksekliğinde toprak hazırlanmalı su ihtiyacı için birkaç günde bir su püskürtülmelidir.

 

 Grammostola Aureostriata

 

Grammostola Aureostriata

 

Doğal Yaşam Alanı: Uruguay (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Sakin bir Tarantula türüdür. Derin tüneller kazmayı sever. Kabuk değiştirme dönemlerinde uzun süreli olarak mağarasına çekilebilir.

Bakımı: Yaklaşık 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı 24-28°C, bağıl nem ise 70% civarında tutulmalıdır.

 

 Grammostola Grossa

 

 Grammostola Grossa

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya, Bolivya, Paraguay (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7-8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Sakin bir Tarantula türüdür. Saklanmayı sevmez ve genelde iyi görünecek şekilde teraryumunda gezinir. Büyük avlardan çekinmez. Normal yeminin yanısıra altı ayda bir yavru fare ile besleyebilirsiniz.

Bakımı: Yaklaşık 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı 22-26°C, bağıl nem ise 75% civarında tutulmalıdır.

 

 Grammostola Pulchra

 

 Grammostola Pulchra

 

Doğal Yaşam Alanı: Güney Brezilya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 6-7 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça uysal ve güzel bir Grammostola türüdür. Tamamen siyah olan tüyleri ışıkta kadifemsi bir görüntü alır. Yavaş büyürler.

Bakımı: Yaklaşık 30x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryumda beslenmeli ve su ihtiyacı için birkaç günde bir su püskürtülmelidir.

 

 Grammostola Rosea

 

 Grammostola Rosea

 

Doğal Yaşam Alanı: Şili, Arjantin, Bolivya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5-6 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: En sakin Tarantula türlerinden biridir. Müdahale anında genellikle yuvasına çekilir. Bakımı da oldukça kolaydırç Isı değişikliklerine fazla tepki vermez. Doğal yaşam alanı And dağlarının etekleridir ve kısa süreli donlara bile dayanıklıdır.

Bakımı: Yaklaşık 30x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isi yazın 25-27, kışın 16-18°C, bağıl nem ise 60% civarında tutulmalıdır.

 

Grammostola Iheringi

 

Grammostola İheringi

 

Doğal Yaşam Alanı: Güney Brezilya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7-8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça hareketli ve büyük örümceklerdir, sık sık bölgelerini kolaçan ederler. Bu sebeple diğer Grammostolalara göre daha geniş bir teraryumda beslenmeleri daha uygun olur. Oldukça ender olduklarından fiyatları yüksektir, Brezilyada sıkı koruma altındadırlar.

Bakımı: Yaklaşık 40x30x30(UxGxY) boyutlarında bir teraryum ve kazabileceği en az 10cm yüksekliğinde toprak hazırlanmalı su ihtiyacı için birkaç günde bir su püskürtülmelidir.

 

 

 Haplopelma Lividum

 

Haplopelma Lividum

 

Doğal Yaşam Alanı: Tayland (Tünel Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Muhteşem renklerine ve güzelliğine rağmen, genellikle saklı yaşar ve kazdığı uzun tünellerden çıkmaz. Rahatsız edildiğinde son derece agresifleşir, tüm Asya ve Afrika kökenli tarantulalar gibi zehiri oldukça etkilidir ve uzun süreli etkilere yol açar. Dikkat edilmesi gereken bir Tarantuladır.

Bakımı: Tünel kazan tarantulalar kapağı yukarıda olan ve içi en az 15-20 cm toprak dolu olan teraryumlarda beslenmelidir. 20x20 cm lik zemin alanı yeterlidir. Isı 23°-25°C arasında tutulmalı yüksek nem için teraryum sık sık sulanmalıdır (70-80%).

 

 Haplopelma Minax

 

Haplopelma Minax

 

Doğal Yaşam Alanı: Tayland (Tünel Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7-8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Tüm Haplopelmalar gibi genellikle saklı yaşar ve kazdığı uzun tünellerden çıkmaz. Haplopelma Lividuma göre daha az olmasına rağmen yine de agresif bir türdür, zehiri oldukça etkilidir ve uzun süreli etkilere yol açar. Dikkat edilmesi gereken bir Tarantuladır. 8 cm gövde uzunluğu ile en büyük Asyalı türlerden biridir. Rengi dişi ve erkeklerde tamamen parlak siyahtır.

Bakımı: Tünel kazan tarantulalar kapağı yukarıda olan ve içi en az 15-20 cm toprak dolu olan teraryumlarda beslenmelidir. 20x20 cmlik zemin alanı yeterlidir. Isı 23°-25°C arasında tutulmalı yüksek nem için teraryum sık sık sulanmalıdır (70-80%).

 

 Lasiodora Klugi

 

Lasiodora Klugi

 

Doğal Yaşam Alanı: Doğu Brezilya (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 9 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Saklanmayı sevmeyen aktif ve agresif bir türdür. Genelleme yapmak gerekirse agresif davranışlar tüm Lasiodora cinsi için geçerlidir. Lasiodora Klugi aktif ve ilginç davanış şekli ve uygun fiyatı ile, agresifliğine rağmen sevilen bir türdür. Görüntü olarak Brachyipelma Vagansa benzer, vücudu tamamen siyah arka gövdesi parlak kırmızıdır.

Bakımı: Yaklaşık 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı 24-28°C, bağıl nem ise 75% civarında tutulmalıdır.

 

 Lasiodora Parahybana

 

Lasiodora Parahybana

 

Doğal Yaşam Alanı: Kuzeydoğu Brezilya (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 10 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Agresif bür tür olan Lasiodora Parahybana karşısındaki ne olursa olsun saldırmaktan sakınmaz. Buna rağmen aktif yapısı ve 10cm ye varan büyüklüğü onu tercih edilen bir tür yapar. Lasiodora Klugide de olduğu gibi fiyatı oldukça uygundur, bunun sebebi bu türlerin yüksek yavru sayısıdır. Lasiodoralar bir seferde 2000 den fazla yumurta bırakabilir.

Bakımı: En ay 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında bir teraryum gereklidir. Susuz kalmamaları için teraryumda su içebileceği bir kabın bulundurulması gerekir. Sıcaklık 24-28°C, bağıl nem ise 75% civarında tutulmalıdır.

 

Megaphobema Mesomelas :

 

Doğal Yaşam Alanı: Kosta Rika (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 5-6 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Atraktif görüntüsüne rağmen saklı bir yaşam tarzı sergilayen bir türdür. Teraryumlarda ender rastlanır. Bu türü esaret altında çoğaltma çabası pek sonuç vememiştir. Bunda bakımının zorlu olmasının payı büyüktür.

Bakımı: Kosta Rikanın dağlık bölgelerinde yaşayan bu türün bakımında bu faktörün göz ardı edilmemesi gerekir. Yüksek bölgelerde ısı daha düşük olduğundan Megaphobema Mesomelas maximum 22-24°C ısıda fakat 80% gibi yüksek bir nem oaranında beslenmelidir. Kışın ısı 15°C düşürülebilir. Bu ısıda nemin yoğunlaşmaması ve teraryumda boğucu bir hava yaratmaması için havalandırmaya özellikle dikkat etmek gerekir. Saklanmayı sevdiklerinden yüksek bir toprak katmanı ve saklanabilecekleri kovuklar sağlanmalıdır.

 

Megaphobema Robustum

 

Megaphobema Robustum

 

Doğal Yaşam Alanı: Kolombiya (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7-8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Güzel olduğu kadar saldırgan olan türlere Megaphobema Robustum'da dahil edilebilir. Küçük rahatsızlıklarda bile bombalamaktan sakınmayan agresif bir Trantuladır. Özellikle akşam saatlerinde aktifleşir ve sıklıkla ortalarda görünür.

Bakımı: Isı gündüzleri 25-28°C, geceleri 18-20°C civarında, bağıl nem 60-80% arasında tutulabilir. Derin tüneller kazmayı sevdiklerinden en az 10cm toprak yüksekliği sağlanmalıdır. Su içebileceği bir kap unutulmamalıdır.

 

 Nhandu Chromatus

 

Nhandu Chromatus

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya (Yer türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 7-8 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Oldukça saldırgan ve agresif bir türdür. Rahatsız edildiğinde ısırmak için saldırır ya da bombalar. Yetişkin dişiler 8 cm uzunluğa erişebilirler, aktif tarantulalardır saklanmayı sevmezler. Geniş alana ihtiyaç duyarlar. Görüntü olarak Acanthoscurria Geniculata'yı andırırlar, en büyük fark Geniculata'nın carpaxının siyah Chromatus'un bej-gri olmasıdır.

Bakımı: En az 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı 25-27 °C, bağıl nem ise 70% civarında tutulmalıdır.

 

 Nhandu Coloratovillosus

 

Nhandu Coloratovillosus

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 8-9 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: Agresif bir tür olan Nhandu Coloratovillosus, Nhandu Chromatus'a göre daha aktiftir ve sık sık ortalıktadır.

Bakımı: Bakım şartları Nhandu Chromatus ile birebir benzerlik gösterir en az 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında teraryum ve içerisinde saklanabileceği bir mağara bulundurulmalı ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı 25-27 °C, bağıl nem ise 70% civarında tutulmalıdır.

 

 Nhandu Vulpinus

 

Nhandu Vulpinus

 

Doğal Yaşam Alanı: Brezilya (Yer Türü)

Yetişkin Gövde Uzunluğu: 8-9 cm

Türe Özgün Davranış Biçimi: İlginç davranışlar sergileyen bir tür olan Nhandu Vulpinus doğal yaşam alanı olan Brezilyanın geniş ve yarı kurak düzlüklerinde termitlerle simbiyotik bir yaşam sürer. Termit yuvalarının havalandırma sistemleri Vulpinusların öncelikli tercihi olan sığınaklarıdır. Ne yazık ki populasyonlarının en yoğun olduğu bölge bir baraj projesine kurban edildiğinden doğadaki sayıları gittikçe azalmaktadır. Ender tarantulalardır. Yetişkinlik döneminde tamamen turuncu-kızıl bir renk alırlar.

Bakımı: Fazla hassas olmadığından bakımı oldukça kolaydır. 40x30x30 (UxGxY) boyutlarında bir teraryumun içerisinde saklanabileceği bir mağara düzenlenmeli ve su ihtiyacı için birkaç günde bir teraryumunun bir köşesine su püskürtülmelidir. Isı 25-27 °C, bağıl nem ise 65-70% civarında tutulmalıdır.

Tarantula ırkları,www tarantula.com adresinden, sitemize eklenmiştir. 

Yukarı