Jako papağanların tüylerini  dökmeleri normalmidir, tüyleri niçin dökülür, papağan tüy dökümü zamanı ne yapmak gerekir, dökülen tüylerin yenisi ne zaman çıkar..

Tüy dökümüne etki eden etmenler;

Doğal olarak mevsimler (gün uzunluğu), sıcaklık, yedikleri, yumurtlama zamanları, tür ve cinsiyet olarak adlandırılabilir.Aynı zamanda, farklı türdeki tüy çeşitlerinin farklı tüy dökümü dereceleri ve zamanı vardır.. bazı yavrular ilk tüy dökümlerini, yaşadığı yöreye ve türüne de bağlı olarak 2 senede tamamlar.. kanat ve kuyruk tüyleri döküm mevsiminde en son tamamlanan tüylerdir. Bazı jakolar 2 yıl sonrasında bile kuyruk tüylerini değiştirmeyebilir.
African grilerinin ilk kuyruk tüyleri duman rengi görünümle sonlanır, bunu gözlemek gerçekten çok kolaydır.
Evlerimizde, özellikle klimalı evlerde, tüy dökümü sezonu çok zor geçebiliyor. Klimaların Kış aylarında yaz sıcağına, yine aynı şekilde yaz sıcağında kış ayları sıcaklığına ayarlanması, sık sıcaklık değişimleri daha dramatik tüy dökümlerine sebep oluyor.
Yeni tüy üretimi sırasında jakolarda, metabolizma hızları 30% artırmakla beraber, beslenme ve stresinde arttığı gözlemlenir. Elbetteki günümüzde kuşlarmızı daha iyi şekilde ve daha çok çeşitle besleyebiliyoruz. Bu yüzden çok fazla acaba beslenemiyormu diye endişelenmemize gerek kalmıyor.
Genelde yaklaşık olarak 8 aylıkken jakolarda ilk tüy dökümü sırasında yerlerde tüyler görebilirsiniz. Papağanınızın hastalandığı için tüy döktüğünü düşünmenizi sağlayabilecek olan bu tüyler apaçık tüy dökümü sezonunda olduğunun göstergesidir. Yaklaşık 18 aylık olduğunda diğer bir tüy dökümü görülür ki bu aslında 8 aylık ve civarında yaşadığı ilk tüy dökümünün bir parçasıdır. Bu safhada jakolar yetişkin renklerini almaya başlarlar.
Yavru kuşlarda da renkler ilk tüy dökümünden sonra erişkinlerde olduğu gibi canlı olabilir fakat daha fazla dağılmış ve çoğu yerlerde daha fazla softdur. Yetişkinlerde tüylerdeki renk ayrılığı daha belirgin ve daha kesin sınırlıdırlar.
Afrika papağanlarının birçok türünde renkler cinsiyet ayrımını kolaylaştırır. Mesela yetişkin jakolarda erkeklerin tüylerinin rengi daha koyu olmakla beraber bu renk koyulaşması geldiği bölgeylede ilgili olabilir. Yani kesin birşey söylenemez..
Jakolarınızdan tüy dökümünde olan varsa şu an. Tüyleri çok dökülüyor ve yeni kılıflı tüyler çıkıyorsa. Mutlaka şunları eksik etmeyin ve yapmaya çalışın;

1- Avi mineral ile kullanma dozuna göre suyuna ekleme yapın

2- Vitamin verin meyveleri ekisk etmeyin eğer meyvesini düzgün yiyorsa yapay vitamine gerek yoktur.

3-Kuşların tüy değişiminde en çok ihtiyacını hissettikleri vitamin a vitaminidir. havuç yiyen papağanlarda sorun olmazken yemeyenler için bir kaç neri yapabilirim. Hepsi kullandığım ve güzel sonuçlar veren ilaçlardır. beaphar a vitamini kuşlar için özellikle tüy değişimini düzenlemek için yapılmıştır. Bir diğer a vitamini kaynağı eczanelerden kolayca bulabileceğiniz avicap jel içinden vitamin şırıngayla alınır ve suluğa eklenir. Bir de avil anti allerjen var bu içeriği geniş bir ilaçtır ezip suyuna katılabilir. Tabiki hepsi aynı suda olmayacak bunlar alternatifler lütfen sormadan kullanmayın.

4-Biber (yeşil kırmızı taze biber) çok etkili bir sebzedir.

5- yemesine dikkat etmeli sevdiği yiyecekler verilmelidir.

6- asla ceyranda bırakılmamalı azalan tüyler kuşun rüzgarlara karşı dayanıklılığını da azaltır.

7- çok üstüne gidilmemeli eğitime ara verilmelidir.

8- Tüyler çıktıkça kılıfları kuşun vücuduna batar kafasını kaşıtıyorsa o kılıfları açmak onları rahatlatır. Tüy değişiminde bütün kuşlar hassastır lütfen bu dönemlere dikkat edelim.

Yukarı