Deniz Balık Türleri Seçimi

Damsellar 

Deniz akvaryumlarına yeni başlayanlar için en uygun balıklar damsel?lardır.  Bu balıklar oldukça güçlü ve kötü su koşullarına diğer deniz balıklarına göre çok daha fazla dayanıklıdırlar.  Yem sorunu yoktur, her tür yemle kolayca beslenebilir. Ve fiyat olarak da diğer balıklara göre daha ucuzdur. Diğer yönden oldukça saldırgandırlar. Akvaryumda bir iki tane damsel besliyorsanız problem yoktur ama daha sonra alacağınız her damsel la bir kavga olması söz konusudur. Çünki kendilerine bir bölge seçecek ve sahiplanerek bu bölge için savaşacaklardır. Akvaryuma damsel la başlamak her zaman iyi bir fikir olup eğer daha sonra sakin ve ürkek balıklar almayı düşünüseniz mutlaka damselinizi akvaryumcunuza geri götürmeniz gerekecektir. Sert balıklar besleyecekseniz damseliniz de bir sorun yaratmayacaktır. Mavi ve sarı kuyruklular gibi bazı damsellar diğerlerine göre sakindir. Ama üç çizgili ya da domino damsel oldukça saldırgandır. Her ne tür olursa olsun akvaryuma başlarken en iyi balık damsel olacaktır.

 

 

Palyaço Balıkları (Clown ya da Anemon Balığı)

 

Anemon balıkları damsellar?la akrabadırlar ama yeni akvaryumda bakımları biraz daha zordur. Bu balıklar da bölge sahiplenirler ama diğer anemon balıklarından başka balıklarla problem yaşamazlar. Akvaryumda anemon olmasa da sorun yaşamazlar. Anemon da koymak isterseniz suyunuzun çok temiz ve aydınlatmanızın da oldukça kuvvetli olması gerekir. Ayrıca her değişik tür anemon balığı farklı anemon türlerini severler. Kolayca bulunan ucuz anemonlarla pek fazla ilgilenmezler. Bazı anemon balığı türleri artık akvaryumlarda da üretilmektedir.

 

 

Blenniler / Gobiler

Bu küçük balıklar da oldukça dayanıklıdırlar. Ama bazıları akvaryumunuzdaki diğer balıklara sorun yaratabilirler. Oldukça güzel renklere sahip olmalarına rağmen büyük akvaryumlarda kaybolacaklardır. Bazı türleri akvaryumdaki alg kontrolü için idealdir. Bazıları (mandarin gibi) kumdan yemlendikleri için sadece balık akvaryumlarında beslenmeleri zor olabilir.

 

 

Tanglar

Tanglar da oldukça dayanıklı balıklardır. Beyaz benekten kolay etkilenirler. Alglerle beslendikleri için alglerin oluştuğu akvaryumlarda rahatça beslenirler eğer akvaryumunuzda gerekli algler(yeşil alg) yoksa mutlaka yeşillikle beslenmelidirler.

 

 

 

Trigger Balığı / Aslan balığı

Eğer büyük ve sert balıklardan oluşan bir akvaryum kuracaksanız dayanıklı olan trigger yada aslan balığı ile başlayabilirsiniz. Buna rağmen bu balıklar ile yapacağınız bir hata oldukça pahalıya mal olacağından daha ucuz ve basit balıklarla başlayabilirsiniz. Bununla birlikte etçil olan trigger ve aslan balıkları midye ya da canlı diğer deniz balıklarıyla beslenmelidir. Aslan balığı besleyenlerin bir çoğu yem olarak japon balığı kullanırlar ama bu yeterli değildir. Çünki tatlı su balığı olan japon balıkları aslan balığının deniz canlılarından alacağı besin değerini karşılamaz. Ayrıca deniz balıklarının tatlı su balıklarıyla beslenmesi karaciğer bozuklukları ve erken ölümlere sebep olabilir.

 

 

Angel ve Butterfly (Melek ve Kelebek Balıkları)

Bu balıkları yeni başlayanlara kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çok nazik ve bakımı zor olan bu türler akvaryum ortamında ancak özel yemlerle beslenebilirler. Şimdilik bu balıkları daha sonraya bırakıyoruz. Gelecek sayılarımızda bu balıklara daha detaylı olarak değineceğiz.

 

Diğer balıklar

 

Balıkların yaşam çevrelerini iyice öğrendikten sonra alacağınız diğer balıklar hawkfishler, dottyback?ler, wrasseler olacaktır. Bazılarının bakımı zor olsada butterfly ya da angel kadar zor değildir.

Uzak durmanız gerekenler

Tüm angel balıkları, butterfly?lar, pipefish, deniz atı, uzun burunlu filefish, kayabalıkları, mandarin gibi balıklar reefler olmadan bakımı beslenmesi zor olan balıklardır.

İlgili Makaleler

DENİZ AKVARYUMU İÇİN BALIK MERCAN ANEMON SEÇİMİ

Mercanlar, karidesler ve diğer omurgasızlar aynı akvaryumda tutulacaksa bu akvaryuma uygun olan balıkların sayısı azalır. Pek çok balık daha küçük balıkları, karidesleri ve mercanların dokungaçlarını yiyen yırtıcılardır.

Bu balıklar aşağıda listelenen omurgasızlarla aynı akvaryumda bulundurulabilir:

ImageDamsel balığı (Chromius, Dascyllus, Chrysiptera)

ImageGobiler (Cryptocentrus, Valencienna)

ImageKardinal balığı (Sphaeramia, eski Apogon)

ImageSoytarı balığı (Amphiprion)

ImageWrasse (Macropharyngodon)

ImageCerrah balığı/Tang (Acanthurus, Zebrasoma)

 

Mercanlar
Bazı mercanlar zooxanthellae adı verilen tek hücreli alglerle simbiyotik ilişki içinde yaşarlar. Bu organizmalar mercanın dokusunda yaşar ve gereksinim duydukları bütün besinleri ? insanlarca beslenmeden! ? sağlarlar. Diğer mercan türleri zooxanthellae tarafından beslenmez ve beslenmeleri gerekir, bu da suyun aşırı derecede kirlenmesine yol açar.
Aşağıda listelenen omurgasızlar suyun iyi durumda olması halinde çok iyi akvaryum sakinleri olur

 

ImageDeri mercanlar (Sarcophyton, Lobophyton, Sinularia)

 

ImageMantar anemon (Discosoma)

ImageAnemonlar

ImageKoloni anemonları (Protopalythoa, Zoanthus)

 

ImageAz da olsa tecrübeniz varsa taş mercanlar (Acropora, Porites, vs.)

 

Karidesler

Pek çok karides çeşidinin beslenmesi kolaydır, en renkli ve etkileyici karideslerden biri de "Beyaz şeritli temizleyici karides? olarak bilinen Hippolysmata grabhami türüdür. Bu karides yemek artıklarını temizlemekle kalmaz, balıklarınızdan ektoparazitleri de alır!Image

 

 

Deniz kestaneleri

Deniz kestanesi türlerinin çoğu deniz çimi türleriyle beslense de bir çok tür çürüyen organik maddeler ya da alglerle beslenir ? bu da onları deniz akvaryumunuz için mükemmel bakıcılar yapar.Image

Yukarı