Köpek Pozitif Eğitimi Nedir

Pozitif eğitim günümüzde giderek artan bir ivmeyle köpek sahipleri tarafından tercih edilen, hayvan dostu bir eğitim sistemidir. Sadece köpekler değil, kedi, deniz memelileri, atlar, papağanlar gibi eğitime yatkın hayvanlar içinde en uygun eğitim yöntemidir. Pozitif eğitimle köpek henüz 2 aylıkken eğitime başlanabilir.
 
Pozitif eğitimin çıkış noktası yunus balıkları ve diğer memeli deniz hayvanlarının eğitimine dayanmaktadır. Bu tarz vahşi hayvanlara tasma takmak yada şiddet işe yaramadığı için hayvanında eğitime katılmaya gönüllü olmasını sağlayacak bir yöntem bulmak gerekiyordu. Hayvanların en önemli motivasyon faktörlerini kullanarak ?oyun oynamak, yemek yemek gibi? yapılan eğitimlerde çok iyi sonuçlar alındı ve bir süre sonra bu eğitim tarzı köpeklerde de uygulanmaya başlandı.
 
Bilimsel metotlara dayanan bu eğitimin en önemli özellikleri; iyi davranışa odaklı olması, hayvan dostu olması, etik kurallar dışına çıkmaması ve etkili sonuçlar alınmasıdır. Pozitif eğitimle sadece itaat eğitimi değil aynı zamanda davranış ve karakter eğitimi de verilmektedir. Özellikle yavru köpeklerde henüz yanlış davranışlar edinilmeden pozitif eğitim uygulanarak istenmeyen davranışlar başlamadan önlenir. Büyük köpeklerdeki karakter ve davranış bozuklukları değişik tekniklerle giderilmeye çalışılır. Burada köpeğin bulunduğu çevre ve sahibinin eğitime katılımı da çok önemlidir. Sağlıklı olduğu takdirde her yaştan ve ırktan köpekle eğitim yapmak mümkündür. Pozitif eğitim tüm dünyada giderek yaygınlaşmakta ve bilinçli köpek sahipleri tarafından tercih edilen bir eğitim sistemi olmaktadır.

 

Yukarı