Tatlı Su Yengeçleri

Tatlı su yengeçleri genellikle  göletlerde ve barajlarda bulunur. Kurak dönemlerde sular zaman zaman kurur. Yengeçler de yağmur dönemine kadar kendilerini kuma veya çamurlu zemine gömer. Açtıkları çukurların içindeki nemli hava onları yağışlara kadar ıslak tutar.

Boy: 2,5 cm - 10 cm

Yaşam süresi: Yaklaşık 5 yıl

Beslenme: Pul yemlerle, granül yemlerle, kurutulmuş yemlerle, tablet yemlerle, dondurulmuş veya canlı yemlerle beslenilebilir. Çeşitli besinlerle beslenmesi sağlığı açısından önemlidir.
Verilmeden önce dondurulmuş yemlerin çözünmesi beklenmelidir. Granül yemlerde ise özellikle Tetra markası önerilir.

Su değerleri: 18-26°C aralığı, uygun sıcaklık aralığıdır. pH değeri 7 civarında, GH 100-200 ppm aralığında olmalıdır. Diğer akvaryum canlılarında olduğu gibi yengeçler için de su değerleri çok önemlidir. Asidik sularda uzun süre yaşayamazlar. Ayrıca suda amonyak, nitrit ve bakır elementi olmamalıdır.

Akvaryum ortamı: Yengeçler hem suda, hem kara yaşayan hayvanlardır. Akvaryumda yengecin normal hava alabileceği, "ada" kabul edilebilecek yerlere ihtiyaç vardır. Zaman zaman su dışına çıkmaları, solungaçlarının su altındayken daha etkili ve sağlıklı olması için gereklidir. Bunun için akvaryumun içine ucu dışarıya çıkmış mangrov kökleri konulabilir.
Mangrov kökleri çare olacak gibi görünse de yengeç sayısına göre yeterli gelmeyebilir. Ben şahsen yengeçlerin akvaryum yerine paludaryumda bakılması gerektiğini düşünüyorum. Paludaryumda bulunan toprak alanlar, yengecin doğal ortamındaki gibi çukur kazıp kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Paludaryumdaki yarı sucul, yarı karasal ortam yengeç için çok daha ideal bir ortam olacaktır.

Uyumluluk: Yavaş yüzen balıklarla, salyangozlarla ve diğer kabuklularla bir arada bakılmamalıdır, çünkü yengeçler yakaladıkları her şeyi yer. Hasta, ölü ve ölmek üzere olan balıkları çabucak bitirirler. Akvaryumda veya paludaryumun sucul kısmında hem balıklar, hem yengeçler için saklanacak alanlar yaratılmalıdır. Mangrov kökleri, kayalar ve kovuklar (hindistan cevizi kabuğu) uygun olur. Akvaryum üzerinde de kapak veya cam olmalıdır ki yengeçler çok iyi birer tırmanıcıdır. Tutunabildikleri her yüzeyden tırmanabilirler.
Balıklarda önemli olduğu gibi akvaryumun veya paludaryumun büyüklüğüne göre beslenecek yengeç sayısına dikkat edilmelidir. Her bir yengeç için zeminde 30 santimetrekarelik alan gereklidir.

Temel gereklilikler:
- Akvaryum, paludaryum, gölet veya havuz
- Filtre sistemi
- Havalandırma
- Aydınlatma
- Taban malzemesi (Çakıl, kum, taş vb.)
- Yem
- Mümkün olduğunca sabit değerlerde tutulan su

İsteğe bağlı gereklilikler:
- Dekor
- Bitki (Canlı veya yapay)
- Test kitleri (pH, amonyak vb.)
- Fon

Yukarı