Akvaryum İçin Balık Seçimi

Balık Satın Alırken dikkat edilmesi gerekenler; Akvaryumlarla uğraşan herkesin pek çok kez hataya düştüğü bir konu. Özellikle Çiklit besleyenlerin dikkat etmesi gerekenleri bu yazıda toparlamaya calıştım.
 
Her akvaryum sahibi kaç tane akvaryumu, balığı olursa olsun, yeni veya nadir bulunan bir balık türü gördüğünde, o balığı da akvaryumuna eklemek ister. Eldeki imkanlar ve hedefler duzgun biçimde belirlenmezse alınan balıkların kaybı, hatta eldekilerin de zarar görmesi mümkündür.
 
Akvaryumları kurarken beslenecek balık türleri, sayısı önceden belirlenmelidir. Bu plana uygun olmayan bir balık bile ayların emeğini ziyan edebilir. Özellikle Çiklit türlerinde kurulmuş düzeni bozmak büyük risk taşır.
 
Balık satın alırken unutmamamız gerekenler şunlardır:
 
1) Alacağımız balık, sahip oldugumuz balıklarla uyumlu olmalı.
 
Akvaryumcularda aşırı kalabalık akvaryumlarda gayet iyi geçinen balıklar sizin akvaryumunuzda aynı tavrı göstermeyebilirler.Türlerin uyumu hakkında, tecrübeli kişilerin fikrini almak doğru olur. Kitaplarda verilen kombinasyonlar genellikle ideal akvaryum ölçüleri için geçerlidir. Malesef çoğunlukla daha ufak akvaryumlarda balık besleniyor, bu unutulmamalı.
 
2) Çiklitleri yavruyken grup halinde (Örneğin 5 tane) almak pek çok açıdan avantajlıdır. Yavruların adaptasyon yeteneği fazladır, yerlerini yadırgamazlar, ucuzdurlar. Grup içerisinden yeterli sayıda dişi ve erkek çıkma olasılığı yüksektir.
 
3) Sağlığından emin olamadığınız balığı kesinlikle almayın. Kısa sürede toparlanacağı söylenen balıkları, kısa süre sonunda eğer iyilerse alirsiniz. Kargodan o gün gelmiş balıkları almamaya özen gösterin, gerekirse ayırtıp sonra alın.
 
4) Almaya karar verdiğiniz balıkları seçerken acele etmeyin. Çiklitler çok iştahlıdırlar, onları yem yerken izleyin. Aynı tür içinde en aktif olanları seçin.Yüzgeçleri sürekli kapalı olanlardan şüphelenin.
 
5) Henüz olgunlaşmamış yavru Çiklitlerin, erişkin renklerinde olması hormonlu oldukları anlamına gelir. Hormon etkisi geçtiğinde gerçek renk ve cinsiyetlerine dönseler ve coğu kez üreme yeteneklerini kaybetmeseler bile bu balıkların büyümeleri gecikebilir.
 
6) Aldığınız balıklarla uzun yolculuk yapacaksanız, balıkların tok olmamasına dikkat edin. Dışkılar az miktardaki suyu süratle bozacaktır. Ayrıca tok balığın oksijen tüketimi fazladır. Bu da torbada kalış süresini kısıtlar.

Yukarı