Akvaryum Kumu Nasıl Olmalı

Akvaryum Kumları Çeşitleri ve Uygulama

Akvaryumlarda Kullanılan Kumlar

a) Kuvars Kum
b) Lavalit
c) Aquaclay
d) Dere Kumu

En çok kullanılan kum elbette Kuvars kumdur, peki kuvars kumun özellikleri ve çeşitleri nelerdir? bu kum nerelerde ne amaçla kullanılır? .





KUVARS KUM

Kuvars kum tanklarının en çok tercih edilen kum çeşididir , bu kumlar genelde akvaryumcularda çok küçük paketlerde ve oldukca yüksek ücretlere satılırlar, (Tahminen en az 10 katı) bazende uyanık akvaryumcular ne olduğu belli olmayan kumları özellikle albenisi olan ve hiç bir işe yaramayan kumları bazende kimyasal karışımlı sıva kumlarını sizlere kuvars diye satmaya kalkarlar. evil: Bu konuda çok uyanık olun. Bu kumun kuvars olup olmadığını peki nasıl anlayacağız? kuvars kum aynı zamanda camın hammeddesidir arkadaşlar, o yüzden tankın içinde yada dışında sanki içinde cam parçaları varmış gibi parlar. Bu kumu ucuza maledebilmek için, su arıtma malzemeleri satan yerlere gidin, orada çuval halinde çok daha ucuza temin edebilirsiniz.


Akvaryumda kullanabileceğizi kuvars kum ölçüleri 05-1-1,5-2 gibi ölçülerdedir. 05 kuvars kum tuz kalınlığındadır ve tankda kullanıldığında tank içinde oluşacak pislikleri dibine çekmez yani hobiseverin temizlik sırasında fazla yorulmamasını sağlar. Ph dostudur bu kumlar.

Bu kuvars kumlar Camın hammaddesi olduğu gibi, İçme suyu ve atık su arıtma tesisleri, yüzme havuzları, kapalı devre kazan filtrelerde ve yumuşatma filtrelerinde, hemodializ makinalarında arıtma amaçlı kullanılır.

Ölçülerine göre Kuvars Örnekleri

İşlenmemiş saf kuvars kumu görüyorsunuz.


İdeal boydaki kuvars 05 mm
İşlenmiş , kullanıma hazır kuvars


05-1,2 mm karışık

07-1,22 mm karışık

3-5 mm karışık.


Kuvars, oldukça saf sitis (SiO2) kristallerine verilen addır.

Özgül ağırlığı 2,65 g/cm³, sertliği 7 olan kuvarsa doğada çok rastlanır. Heksagonal sistemde kristalleşen kuvars, doğada kristal ya da amorf (biçimsiz) halde bulunabilir. İçindeki yabancı maddelerin cins ve miktarına göre, saydam, renkli, ya da yarı saydam durumdadır.

Renkleri : Kuvarsın rengi beyaz(süt kuvars),mor(amotist),pembe kuvars,duman renkli füme gibi çeşitli renklerde olabilir. Beraber bulunduğu mineraller : Alkali feldspatlar ve plajioklaslar.

Kumlarda bolca bulunan kuvarsın saf olmayanları içinde demir vardır. Beyaz kum olarak bilinen oldukça saf kuvarslar camcılıkta kullanılır. Kuvars kristali mor-ötesi ve kızılaltı ışınımlara saydamdır; bu bakımdan morötesi lambaların ve P. Curie tarafından ortaya kondu. Bu özelliğinden dolayı elektronik sanayiinde osilatör olarak kullanılır. Ergitilen kuvarstan, ısınınca genleşme oranı çok düşük olan bir cam elde edilir. Ani sıcaklık değişikliklerinden etkilenmesi istenmeyen malzemelerin yapımında kuvarstan yararlanılır.


Türleri

* Saydam ya da renkli dağ kristali (necef taşı)
* Kahverengi dumanlı kuvars
* Sarı renkli sitrin
* Portakal renginde medeira sitrini
* Yeşil renkli kloritli kuvars
* Menekşe renkli mor necef (ametist)
* Kan renginde yemani
* Pembe renkli hematoyit kuvars
* İçinde mika bulunan kırmızı renkli yıldız taşı (aventurin)

AQUACLAY



Özellikle bitkili tanklarda kullanılan bu kumun bir adıda bitki toprağıdır.

# Akvaryumlar ve goletler için Filtreleme işlemi dışında bir diğer çok önemli unsur ise zemin (kumu) toprağıdır.
# Yapılan araştırmalar zemin (kumu) toprağındaki su sirkulasyonu ve geçirgenliği bitkilerin sağlığı ve büyümeleri için çok önemlidir.
# Aynı zamanda bu kökler ile yapraklar arasındaki ısı?nın eşit miktarda dağıtılması içinde gereklidir.
# Zemin (kumu) toprağı olan Aquaclay® Ground akvaryumlar için 1-4 mm. havuzlar ve goletler içinse 10 mm. olarak imal edilmiştir.
# Akvaryumlarda ideal zemin (kumu) toprağı 8 cm yüksekliğinde olmalıdır.
# Granül yapısı bitkilerin daha sağlam tutunmalarını ve iyi beslenmelerini sağlar.
# Bitkileriniz artık daha sağlıklı ve canlı olacak.
# Doğal bir malzemedir. Bitkilerin üremelerini destekler.
# Kökler ile yapraklar arasındaki ısı dağılımını dengeler ve eşitler.
# Özel geliştirilmiş yöntemlerle 1200 c de steril olarak imal edilmiştir.
# Su sirkulasyonunu artırır.
# Bitkilerin büyümesini doğru yönde etkiler.
# Kök çürümesini engeller ve diğer malzemeler ile karıştırılabilir.
# Düzgün bir zemin oluşumu sağlar.

LAVALİT KUMLAR (LAV KUMU)
İşlenmemiş saf lavalit.

Kullanılabilir lavalit



Lavalit adındanda anlaşılacağı üzere lav kırıklarıdır. Özelliklerinden dolayı bitki köklerinin çok iyi tutunmalarını sağlarlar. Genellikle aquaclay ile karıştırılarak kullanılırı.

Silikat Taşlar




Bu taşlar çok güzel görünümlerine rağman ph konusunda endişe verdiği için bir çok piranhasever tarafından kullanılmamaktadır. Bu taşları bazı uyanık firmalar derelerden, sağdan, soldan toplayıp poşetlemekte ve çok pahalı olarak satmaktadırlar.

Dere Kumu:

Dere kumu hakkında fazla bir şey yazmaya gerek yok, adı üzerinde dere kumu. Ph konusunda akvaryuma dost bir kumdur. Bu kumu inşaat ardiyelerinde çok ucuza temin edebilirsiniz. Çamurlu olmasından dolayı çok iyi yıkamanız gerekecek.

Kullanmak isteyenler için dere kumlarını ben Mil ve 03 diye 2 bölüme ayırıyoryum. Mil kum 05 sarı kuvars kumu andırır.

Peki bu kumları tankımıza koymadan önce ne gibi işlemlerden geçireceğiz. Bunlara bir göz atalım.

YIKAMA VE DEZENFEKSİYON

Orjinal kuvars kumlar çok fazla yıkama istemezler. 2-3 defa yıkamadan sonra tanka aktarabilirsiniz.

Lavalit ve aquaclay kumlar yıkama sorunu ile ün yapmışlardır. Bu kumları 20 defa dahi yıkasanız genede tortu ve renk verdiğini görebilirsiniz. buna kafayı takmadan bir kaç yıkamadan sonra tankınıza koyduğunuzda oluşacak kötü görüntüyü dış filtreniz giderecekdir.

Yıkama Nasıl Olmalı

Yıkamayı bir leğen içinde yapmalısınız.
Resimler Fatih Belli'ye aittir.

Leğende yıkama bittikden sonra aşağıdaki şekilde bir nevi durulama yapabilirsiniz.


Yıkadıkdan sonra kontrol için bir avuç kumu çamaşır suyuna yatırın ve gözlemleyin. Eğer köpürme varsa yeterli değildir, tekrar yıkamanız gerekir.
DİKKAT:Kesinlikle 2.nci el, çıkma kum almayın. Çok iyi yıkasanız dahi zararlı bakteriler ve hastalıklarıda beraberinde getirebilirsiniz. Eğer aldı iseniz ve kullanmak mecburiyetinde kaldıysanız muhakkak permasolla dezenfekte etmenizi öneririz.

Yukarı