Xenia Soft Coral Frag Üretimi, Bakımı

Xenia Soft Coral Frag üretim besleme ve bakımı
Xenia lar yumuşak mercanlar içerisinde en çok sevdiğim ve hemen hemen üzerinde hakimiyet kurduğum mercan çeşididir.
Xenia gibi su içerisinde salına salına, nazlı hoş , görseli çok güzel mercanlara bayılıyorum , her seferinde söylerim, benim sevdiğim mercanlar sallanıcak, suyun içerisinde kıpır-kıpır edecekler.
Xenia birden fazla türü olan bir cins , Yunanca?da dostluk (friendliness) anlamına geliyor , bu ismi almasının sebebi , 8 dallı kolları ile gaz alış-verişi yaptığı tahmin edilen açma-kapama hareketi yüzünden, sanki el sallıyormuş gibi hareket ediyor.
Hint okyanusu ve kızıl deniz olmak üzere kıyılarda ve 10mt derinliğe kadar inen sularda oluyor , xenia ların beslenme şekli Simbiyotik (zooxanthellae  ), mikroskopik tek hücreli deniz yosunu ile ortak yaşam sürüyor , bu yosun beslendikçe üzerinde bulunduğu mercanıda besliyor.
Dışarıdan  beslenmelerine gerek olmadığı söyleniyor, Nitratla beslendiğini düşünen gruplarda var , kollarının yapısından dolayı mikrozooplankton süzerek beslendiğide düşünülüyor.
Bana ilk xenia mı blackjack vermişti , akvaryum yeni olduğundan eriyip, sümüklendiler bende atmıştım,sonra muratmurat 3 kök olarak bir salyangoz iskeleti üzerinde vermişti.
Bunları yaşatacaktım, araştırdım, sordum durdum, sonra bunların, ısı-ışık-akıntı-katkı-su değerleri-temas her türlü ortamda huysulandıklarını gördüm ( bu yüzden test kiti almadım-kullanmadım )
Sonra xenilarımı kestim ve incelemeye devam ettim.
Kesilen xenialar , sigara izmariti gibi lifli ve kanallı gövdelerini önce  tedavi ediyorlar sonra tutunma içgüdüsü ile en yakındaki sert yüzeye tutunuyorlar, muazzambir doku ile tutunma özellikleri var, her birey yani xenia parçası, gövdeden bağamsız hayatına devam edebiliyor , muazzam bir istilacı.
Her taç suda salınırken suyu süzüyor , aynı ay çiçeği gibi ışığa dönüyorlar , akıntı ile çok doğru orantılı gelişiyorlar, ışığa göre boyları ve cüsseleri değişiyor, üreme iç güdüleri hep yukarıya doğru ilerleme şeklinde, akıntı önemli rol oynuyor.
Çok akıntıda resmen sünerek üzayarak bir yerlere temas etmek için uzuyorlar ve akıntı yönünde dallanıyor, gelişim çok fazla
Orta akıntıda hem dallanıp hem uzayıp hemde gelişiyorlar, uzayan kollay mutlaka bir yere tutunuyor
Az akıntıda sadece yukarı doğru gövde geliştiriyorlar ve üreme duruyor
Çok fazla ışıktan rahatsız oluyorlar, renkleri mat oluyor , sevimsiz kötü paslanmış görünüyorlar, kısa ve tombik gövde alarak tepki veriyorlar
Orta yani iyi ışıkta, parlak pembe ve üreme istekleri daha fazla ağaç gövdesi gibi sağlıklı oluyorlar az ışıkta mavi, pörsük ve isteksiz oluyorlar
Nitratı sever derler bence çok alakalı değil, yani nitratı kullanıyorlar ama aşırı nitratta yine ufalıp daha sonra yok oluyorlar.
Billur gibi suda olmadıkları gibi organik yükü fazla olan suları sevmiyorlar ,özellikle PH onları çok etkiliyor , değişimleri sevmiyorlar
Karbonatı seviyorlar
Xenialar çift cinsiyetli (hermafroditik) ler , dişi erkek ayrımı yok.Xenia mercanları  Xeniidae ailesinden, bu grup  iodin takviyesi gerektirir ve iz element ihtiyacı vardır.
Xenia larınız gelişmiyor ve yok oluyorsa,PH seviyenizi ,  iodin,iz elementler,karbonat ,nitrat gibi değerleri test edin
Bunlar alıntı değildir , alın teri emek ve tecrübe , umarım yanlış ellere geçmez
Yazımdaki kısımlar, okudum-anladım-anlattım mantığında olup izinsiz alıntı yapılamaz, yayınlanamaz, emek ve üzün süreli bir tecrübe sonucu kendi görüşlerimi içerir, yorum fikir ve tartışmalara açıktır.
Çalışmalarım tüm insanlığa armağan olsun.
Hayrettin DAĞCI

Yukarı