Cüce Vatoz Balıkları

 Yaşadığı yer Amazon Nehri'dir. Ülkemizde bu balık cüce vatoz olarak bilinir. Boyutlarının küçük olması ve kolay üremesi nedeniyle çoğu akvaristin ve üreticinin vazgeçilmez balıklarından olmayı başarmıştır. Ucuz olmaları ve esnetik olmaları da büyük etkendir. İyi bir yosun yiyicidir. Geniş ph aralığında yaşadıkları için çoğu akvaryuma konulabilir. Davranış durumu barışçıl olduğu için diğer balıklarla herhangi sorun teşkil etmez. Minimum 100 litre akvaryumlarda bakılması gerekmektedir. Çoğu cichlid türleriyle aynı akvaryumda bakılabilir. Karma bakılan akvaryumlarda boyutunun çok küçük olmamasına dikkat edilmedir. Cüce vatozlar genellikle geceleri daha hareketlidir. Gündüz vakitlerinde ise genellikle mağaralarda ve ve bitikilerin dibinde saklanmaktadırlar.


BESLENMELERİ



   Cüce vatozlar protein ve bitkisel olarak beslenen balıklardır. Genel olarak bitkisel ağırlıklı beslenirler. Bitkisel beslenmeleri cüce vatozlar için bir pozitiftir. Bitkisel beslenmeleri üremelerinde ve gelişmelerinde önemli rol oynar. Çok fazla protein ağırlıklı beslendikleri zaman sindirim sistemlerinde sorun yaşarlar. Ara sıra vereceğiniz haşlanmış ıspanak, havuç ve çiğ salatayı büyük keyifle ve iştahla yerler. Bu şekilde besledikten sonra akvaryumun suyu çekilmelidir. Dipte kalan salatalık ve ıspanak parçaları daha sonra balıklar için zarar teşkil eder. Verdiğiniz yemlerin akvaryumun dibine inmesi gerekir. Yoksa vatozlar kolaylıkla akvaryumun üst kısmına çıkarak beslenmez. Beslenseler bile ürkek bir şekilde beslenirler.

Anaç balıklar salatalık ile beslenirken






CİNSİYET AYRIMI


   Cüce vatozların cinsiyet ayrımı çok basittir. Anlamanın en basit yolu erkek vatozların dişi vatozlara göre kafa yapısında boynuzları (bıyıkları) bulunmasıdır. Dişilerde bu boynuz yoktur, olsa bile çok kısadır. Diğer bir yöntem ise vücut yapılarının çok az da olsa farklı olmasıdır. Erkek vatozların dişi vatozlara göre vücutları daha ince ve uzundur. Dişilerin ise daha kısa ve şişkindir. Üçüncü ve son yöntem ise pek gerek kalmayan ve tercih edilmeyen yöntemdir. Erkek vatozların gözleri, dişilerinkine göre birbirinden daha uzaktır.

Erkek balık



ÜRETİLMELERİ


   Cüce vatozlar ütilmelsi basit olan balıklar arasındadır. Öncelikle beslenmeleri çok önemlidir. Bol bol salatalık ve ıspanakla beslenmeleri gerekir. Cüce vatoz erkekleri çok eşlidir. Aynı akvaryumda birden fazla dişiyle çiftleşip yumurta dölleyebilirler.

   Cüce vatozların en büyük özelliği, yumurtaları erkek balığın korumasıdır. Cüce vatozların üremesi için en önemli gereçler kırık testi ve hindistan cevizi kabuğudur. Öncelikle testi ve hindistan cevizi kabuğu içine yuva yaparlar ve daha sonra dişi yumurtlar. Erkek balık kızana gelme zamanına kadar yanına yaklaştırmadığı dişi vatozu yumurtlamaya birkaç gün kala testi veya hindistan cevizinin içine girmesine izin verir. Birkaç gün süren bu kurlaşma sonucu dişi balık erkek balığın belirlediği yuvaya yumurtalarını bırakır. Yumurtalar iri ve sarı renktedir. Dişi balık yumurtaları bıraktıktan sonra bir daha yuvaya uğramaz ve yavrulara bakmaz. Yumurtladıktan sonra bütün sorumluluk erkek balığa aittir. Erkek balık yuvanın girişinde durarak hem yumurtaları korur, hem de yüzgeçleriyle yumurtaları havalandırır. Erkek yumurtaların çıkma süresince yuvayı hiç terketmez. 

   Yavruların yumurtadan çıkması 4-5 günü bulur. Çıkan yavrular sarı renkte olur ve karınlarında yumurta kesesini taşır. Kese yok olmadan herhangi yem takviyesi yapmaya gerek yoktur. Yumurtadan çıkan balıklar bir hafta sonra kendi renklerine bürünür. Yavrular çıktıktan sonra da erkek balık yavrulara bakmaya devam eder. Akvaryumun içinde yavrulara tehdit oluşturacak başka balıklar varsa yavrular başka bir akvaryuma alınmalıdır. Bu süreçte erkek balığı yavrulardan ayırabiliriniz.

   Yavruların gelişimleri için beslenmeleri de çok önemlidir. Yumurta kesesi kopana kadar yem vermediğiniz yavrularınıza, yumurta kesesi yok olduktan sonra yem vermeye başlayabilirsiniz. Yavru balıklarınızı salatalık vererek besleyebilirsiniz. Yanında takviye olarak yetişkin balıklarınız için kullandığınız yemleri ufalayarak yavru balıklarınıza verebilirsiniz.

   İlk bir hafta dip çekimi yapmamaya özen gösterin. Daha sonraki zamanlarda akvaryumunuz suyunun % 20 çekip yeni su eklediğinizde yavru balıklarınızın gelişimini hızlandırırsınız ve akvaryumda nitrat oluşumunu engellemiş olursunuz.

   Cüce vatoz yavrularını en çok tehdit eden hastalık beyaz benektir. Bu hastalık yavru balıklarınıza bulaştığı zaman sizi biraz uğraştırır ve tedavi süresi uzun ve zordur. Beyaz benek hastalığını engellemek için akvaryumda çok sık ısı değişimi olmamasına dikkat etmelisiniz. Yavruların boyu 5-6 cm olmaya başladıktan sonra cinsiyetleri ayırt edilmeye başlar. Boyları 10 cm ve yaş olarak 1 yaşını tamamlayan vatozlar ise birer yetişkin olarak üremeye başlar.

Yuvayı Koruyan Erkek Balık



Çiftleşme Öncesi Erkek Balık ve Dişi Balığın Yaklaşımı




   

        Cüce Vatozlarda Yumurta Gelişimi


Yumurtaların 1. günü



Yumurtaların 2. Günü



Yumurtaların 1. Haftası



Yumurtaların 2. Haftası



Yumurtların 1. Ayı Artık yavrular tamamen kurtulmuş şekildeler.



Tamamen keseden kurtulmuş yavrular salatalık yerken.




Yazan: Selçuk GÖRGÜN

Yukarı