Kediler Hakkında Bilinmeyenler

Kedilerin Bilinmeyen Özellikleri ;

 

Dünyada 500 milyon civarında evcil kedi bulunmaktadır. Bunlar 33 farklı ırktan türemişlerdir

 

En iri gövdeli kedi ırkı Ragdoll, en küçük kedi ırkı Singapura'dır. Ragdoll cinsi kedilerin erkeklerinin ağırlığı 5 kg ile 9 kg arasında değişirken, dişilerinin ağırlığı 4.5 kg ile 7 kg arasında değişir. Singapura cinsinin erkekleri yaklaşık 3 kg , dişileri yaklaşık 2 kg ağırlığındadır.

 

Ortalama bir kedi yılda 2-3 arasında gebelik dönemi geçirir ve her doğumda 1-8 civarında yavru doğurur. Üretken hayatı sırasında bir dişi kedi 100'ün üzerinde yavruya sahip olabilir. 

 

1952 yılında ABD'nin Texas eyaletinde yaşayan Tabby adlı kedi, 18 yaşında son yavrusuna sahip olmadan önce doğurmuş olduğu 420'nin üzerindeki kedi ile bu alandaki rekorun sahibidir. Tek bir çift kedi ve onların doğurdukları yavru kediler 7 yıl içinde 420,000'in üstünde birey içeren bir kedi nüfusu oluşturabilir.

 

Bir kediyi okşamanın kan basıncını düşürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.

 

Kedilerin vücutlarında 290 kemik ve 517 kas vardır.

 

Kediler tüm memeliler arasında en uykucu hayvanlardır. Her gün ortalama 16 saati uyuyarak geçirirler. Bu açıdan bakıldığında, yedi yaşındaki bir kedi hayatının sadece iki senesini uyanık geçirmektedir. 

 

Kedilerin köprücük kemikleri olmadığından kafalarının sığabildiği her yerden geçebilirler. 

 

Psikoloji biliminde, kedilerden korkma durumu ailurofobi, kedilere duyulan sapkınlık ise ailurofili terimleriyle anlatılır. (Ailuro kökeni Yunanca'dan gelmektedir). 

 

Bir kedi diğer bir kediye hemen hemen hiç "miyav" lamaz. Bu ses bu canlıların insanlara ayırdıkları bir hitaptır. 

 

Kediler 185 derecelik bir görüş açısına sahiptirler. 

 

Kediler renkli görebilmekle birlikte kısmi renk körüdürler. Bu renk körlüğü insanlarda görülen kırmızı/yeşil renk körlüğüne denk gelmektedir. (Kırmızı tonlar yeşil tonlarında, yeşil tonları kırmızı tonları olarak görülmektedir.) 

 

 

Öte yandan bir kedi hayatının neredeyse % 30'unu kendisini tımar ederek geçirir. Kedilerin kendilerini tımar ederlerken harcadıkları tükürük salgısındaki sıvı miktarı, boşaltım sistemleri aracılığı ile çıkardıkları sıvı miktarından fazladır.

 

Kediler yüksek tansiyon hastalarına iyi gelmekte ve kan basıncını azaltmaktadır.

 

Kedilerin duyma yetileri köpeklerden ve insanlardan daha güçlüdür.

 

Kediler karanlıkta insanlardan 6 kat daha iyi görürler.

 

Her 3 Amerikalı'dan biri kedi besliyor.

 

Bir kedinin kürkünün bir santimetrekaresinde 12.000'in üzerinde tüy bulunur.

 

Kediler elektrik prizleri ile kablolarla oynamaya bayılırlar. Ama bunlar kediler için çok tehlikeli olabilir. Bu yüzden evde kedilerin zarar görmemesi için elektrikli eşyalar kontrol altına alınmalıdır.

 

Kedilerin bıyıkları çevredeki hareketlere karşı son derece duyarlıdır. Ani bir hareket hemen bıyıklar tarafından algılanır.

 

Kediler, avlanma sahalarını "ev sahaları" olarak kabul ederler ve bir erkek kedinin ev sahası dişi kedininkinden yaklaşık 10 kat büyüktür.

 

Londra'da bir stadyumda 'görevli' bir kedinin 6 yıl içinde yaklaşık 12.500 adet fare avladığı rapor edilmiştir.

 

Bir yavru kedinin sağlıklı bir yetişkin olabilmesi için en azından 3 ay boyunca annesi ile birlikte kalması gerekir.

 

Erkek kediler 6-8 aylıkken, dişi kediler ise erkek kedilerden yaklaşık 2 ay önce erişkinliğe kavuşurlar.

 

Kediler yüzebilirler ama iyi yüzücü değildirler. O yüzden deniz, nehir, yüzme havuzu gibi su bölgeleri kediler için düştükleri takdirde çok tehlikeli olabilir.

 

Kediler kendilerine ait sahayı yoğunlaşmış sidik ile işaretleyerek diğer kedilerin o alana girmemesi için bir tür uyarıda bulunurlar.

 

Evde yaşayan kediler ev eşyalarının ve kendi eşyalarının (su, yemek kaplarının, tuvaletlerinin) yerlerinin değişmesinden hiç mi hiç hoşlanmazlar.

 

Kedilerin yemeklerini ayakaltı bir yere koymayın. Yemek yerken mahremiyet isterler. Bu sebeple sıkça geçilen yerler yemek alanı olarak doğru değildir.

 

1949-1964 yılları arasında Britanya Pasaport Dairesi'nde çalışan Peter isimli kedi kadrolu personel arasındaydı ve yılda 6.5 sterling ücret alıyordu.

 

Ne yazık ki şehir hayatı kediler için çok tehlikeli olmakta.. Örneğin 750 bin kişinin yaşadığı Baltimore kentinde her yıl 5.000 kedi trafik kazalarının kurbanı oluyor.

 

1950 yılında dağcıları izleyen İsviçreli bir kedi dağcılarla birlikte Alplerin zirvesine (4.478 metre) çıkmıştır

 

Kediler oyun oynamaya bayılırlar. Özellikle yavru kediler için oyun aynı zamanda sosyalleşme anlamındadır

 

17. yüzyılda kedileri cadılıkla ilgili gören Avrupalılar kedileri kıyıma yönelince Avrupa 18. yüzyılın başında veba hastalığına yenik düşmüştür. Ama Avrupa'yı vebadan kurtaran yine kediler olmuştur.

Yukarı