Balık Solucanı Ankerwurm Larnaea

 

Bu hastalığın adı: Çapa solucanı (tr), Copepodes (bilimsel ad), Lernaea (bilimsel ad), ankerwurm larnea

 

Nasıl Anlaşılır ? 

 

 Balıkta vücutta meydana gelen genellikle yüzgeçte bulunan 20 mm uzunluğunda ucu çatal biçimde oluşmuş, genellikle beyaz renkte olan çıkıntı.

 

 

Teşhis :

Balıkta vücutta meydana gelen genellikle yüzgeçte bulunan 20 mm uzunluğunda ucu çatal biçimde oluşmuş, genellikle beyaz renkte olan çıkıntı.

Hastalık nedenleri: Akvaryumun ilk kurulumunda hijyene dikkat edilmemesi, akvaryumda bulunan kumun temiz olmaması, akvaryum zemininde bulunan gübre ve yeni satın alınan balıklardan enfeksiyon kapması nedenler arasındadır.

 

Tanım I: Bu, akvaryumda veya havuz balıklarında meydana gelen 20 mm uzunluğunda  eklembacaklı kabuklular ailesine ait bir parazit türü halk arasında "kurt" denir.

 

Tanım ve olgular:

Önceleri bahce havuzlarında bulunan bu parazit maalesef akvaryumada geçmiştir. Çapa solucanı daha gençken (olusma evresinde iken) akvaryumda sadece 5 gün yasayabilir. 5. günden sonra akvaryumda olan kötü su sartları büyümesini tetikler ve parazit olgun hale gelir.

Çapa solucanı balık vücuduna yapıstığında derinin altına girerek, deri altında bulunan yağ tabakasını ve biraz daha derine ulaşarak balığın kanınıda emebilir. Bu emme esnasında balık huzursuzlaşır, güç kaybeder, deride solucanın girdiği delik kanlanır ve siser. Ve 60 gün sonra balıgın hayatı tehlikeye girer. Hastalık tamamen hijyenik olmayan akvaryumlarda meydana gelir.Bu parazi akvaryumda yayıldıkça akvaryumda yosunlanma ve mantarda olacaktır.

Tedavi: Akvaristler bu enfeksiyon hastalığını, balığı tuz banyosu yaptırarak önlemeye çalışırlar. Kaldi ki bu hastalığın şu an tedavi ilacı maalesef yoktur.

Ama ilerlemesini önleyici tedbirler vardır.

 

Tedavide uygulama metodları:

 

Uygulama I: Karantina akvaryumuna iyotsuz veya kaya tuzu, her litre basına 4 çay kaşığı 12gr kadar  ucu tuz katınız. Karıştırarak tuzun erimesini sağlayınız.

Uygulama II: Balıklarınızın tümünü karantina akvaryumunuza alınız. Ana akvaryumunuzun filtresinde aktiv karbon bölümü varsa çıkartınız ve karbondioksit desteğini kapatınız.

Uygulama III: Ana akvaryumda olan, solucanlı balığınızı, kepçe ile yakalayınız ve bir cımbız yardımı ile solucanı balıktan ayırınız. Hazırlamış olduğunuz tuzlu su bulunan karantina akvaryumunuza balıklarınızı koyunuz. tuzlu suda balıklarınızı 20 dakikadan fazla banyo ettirmeyiz! Ve sağlıklı balıklarınızıda tuzlu su banyosuna dahil ediniz.

Uygulama IV: Akvaryumdaki ışık hariç tüm cihazları kapatınız ve akvaryum kumunu iyi bir sekilde temizleyiniz (dip pisliklerini emen boru) yardımıyla. % 50 su değişimi yapınız ve dengeleyici preparat kullanınız. 1 gün sonra tekrar %50 su değişimi yapınız. Ve Sera Argulol 100 ml ilacı ekleyiniz.

En son uygulama: Bu uygulama en son çare diye bilinen uygulamadır. Hasta olan balıklarınızı yeni bir akvaryuma alınız ve ve hastalık olan akvaryumunuzu tamamen ve yeniden kurmanız gerekmektedir. Bu kurulum arasında 2 hafta geçmesi zorunludur. Buda demektir ki hastalıklı akvaryumu temizledikten sonra 2 hafta bos bırakmanızdır, sonra kuruluma başlayabilirsiniz.

Tedavide Kullanılabilecek İlaç :

SERA CYPRINOPUR

Balıklarda oluşan ödeme,  balık kurdu ve bitine (Branchiura) karşı tedavisinde son derece etkili bir ilaçtır. Balıkların özellikle bahar aylarında hastalığa yakalanma eğilimi vardır. Kullanım talimatlarına göre sera cyprinopur ile yapılacak bir tedavi, bu virütik bahar salgınına karşı yardımcı olur. sera pond cyprinopur , küçük kabuklu parazitlere  karşı da son derece etkilidir. Parazit faaliyetlerini anında keser ve virüs gelişimini engeller.

Yukarı