Su Kaplumbağaları Hakkında

Kaplumbağamın cinsi ne?

Eğer Türkiye'nin alelade bir pet shop'undan aldıysanız ve bir su kaplumbağası ise o zaman Trachemys Sripta Elegans'tır (kırmızı yanak veya başka bir değişle kırmızı kulak su kaplumbağası, red eared slider)
Eğer yolda bulduğunuz veya yine alelade bir petshop'tan aldıysanız ve bir kara kaplumbağası ise o zaman Testudo Greaca Ibera (yani iber ve yunan yarım adasında sıkça görülen bir tür)
Bunun dışında aşağıdaki linklere tıklayarak resimlere bakarak kaplumbağanızın bilimsel adını, latince ismini ve cinsini öğrenebilirsiniz:

2. Kağlumbağa İçin Isıtıcı gerekli mi?

Isıtıcı kaplumbağalar için hayati bir öneme sahiptir.Eğer sularının ısıları değişir ve derecede sabit kalmassa kaplumbağanız hastalanmaktan kaçamayacaktır.Akvaryumlarının sıcaklıkları ortalama 27-28 derece sabit kalmalıdır.Bu en ideal sıcaklıktır.

3.Singaur kaplumbaları büyümeyen cinsmi?

Singapur kaplumbağası denilen cins aslında kırmızı yanak su kaplumbağası ve anavatanı kuzey amerika (meksika) olan cinstir.Singapurda üretildikleri ve buradan geldikleri için böyle denilmektedir.Boyları yaklaşık 25-30 cm kadar olabilir.

4.Cinsiyetleri belli olurmu nasıl?

Kaplumbağalar kabuklarından tutulur. Erkek kaplumbağanın kuyruğu dişiden daha uzundur, iris erkekte kırmızı, dişide kahverengidir. Semiakuatik türlerde erkeğin pençeleri daha küçük ve uzundur çiftleşme sırasında erkek kaplumbağanın dişiyi tutmasında ve çoğu kez çiftleşme öncesi kur davranışlarında da bu uzun tırnaklar önem taşır, erkelerde arka bacaklarda mahmuz vardır. Kabuğun şekli erkeklerde konkav, dişilerde yassıdır.Kaplumbağalarda dişiyle erkeği ayırt etmenin bir diğer yolu da, ?plastron? adı verilen alt kabuğun yapısıdır. Dişilerde biraz daha düz yapılı olan plastron, erkeklerde hafif içbükey yapıdadır. Bu da, yine çiftleşme sırasında dişinin üst kabuğuna uyum için gelişmiş bir özelliktir.

5.Yem olarak ne kullanmalıyım?

Tatlı su kaplumbağalarının obur yaratıklar olduğu unutulmamalı. Önlerine ne kadar yiyecek konulursa konulsun hepsini bitirmek isteyeceklerdir.En iyisi, yiyeceklerini azar azar vermek. Sevdikleri kurutulmuş karideslerden günde 4-5 tane yiyebilirler. Su kaplumbağaları için hazırlanmış pelet yemler de var. Tüm hayvanlarda olduğu gibi kaplumbağaları da tek tip besinle yaşatmaya çalışmak hata olur. Zaman zaman küçük parçalar halinde çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları, küçük balıklar verebilirsiniz. Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla. Artan yemleri hemen toplarsanız, kaplumbağaların suyu daha geç kirlenecektir. Çabuk büyümelerini istiyorsanız yediklerikadar yesinler yiyemediklerini toplayın.Su kaplumbağalar üzerlerine (kalsiyum ve vitamin eklenmiş) tatlı su balıklarını çok severler, özellikle taze alabalık en sevdikleri yiyeceklerden biridir.Unkurduna da bayılırlar. kurtçuklar aslında iştahı kapalı olan veya yavru kaplumbağalar için daha çok iştah açıcı olarak kullanılır.Kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış minik çubuk şeklindeki yemler bağırsakları için çok uygundur. (değişik markalar var, en iyisinden alınız çünkü Türkiye burası ve içinde ne olduğunu bilemiyoruz...) vitamin ekli yemlerden hafta 3-5 tane verilmesi uygundur.

Kaplumbağa çeşitlerine göre beslenme farkılığı göstermekle birlikte bütün kaplumbağalar için dana yüreği pek yararlı değildir çünkü vücuttan sindirim sırasında değerli kalsiyum alır götürür, hatta tavuk ciğeri özellikle zararlıdır!

Deniz balığı mümkün olduğu kadar az verilmelidir çünkü içlerindeki tuz oranı zaman içinde böbreklerine zarar verir ve et hem kara hem tatlı su kaplumbağaları için yine zamanla zararlıdır, kalsiyumun harcanmasına sebep olur, bunun yanında doğal yiyecekleri de değildir.

Hayvanın sürekli yeşillik yemek istemesi de normal değildir. yememe veya bir anda farklı beslenme şekli bir sorunun göstergesi olabilir.

Tüm kücük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir. böylece kaplumbağa hem arada bir onları yer hem de avlanır.

Kaplumbağalara bir saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. yemekdikleri suda kalır. bunların temizlenmesi önemlidir.

Hazır yemlerin tek başına verilmesi doğru değildir.

çiğ et ve tavuk eti ile ilgili sorulara tam bir cevap vermek anlamında:

azı karar fazlası zarar prensibi itibariyle hareket ediniz. cüssesine göre ne kadar yiyecebileceğini anlayabilirsiniz.

genç kaplumbağalar etçil ağırlıklı bir beslenme tercih ederler, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemleri sevmeye başlayacaktır.

unutmayınız ki kaplumbağalar sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar. beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.

Peynir vermemenizi öneririm...

 

6.Kaplumbağam tek yanına bir tane daha almalı mıyım?

Tek başlarına da besleyebilirsiniz ama yanlarına gelen bir arkadaştanda çok hoşlanırlar.

7.Ne kadar yaşarlar?

Çok uzun bir süre yaşayabilmektedirler.Doğal ortamlarında 20-25 yıl yaşadıkları görülmüştür.

8.Ciğer,yürek verilebilir mi?

Kaplumbağalarınıza ciğer ve yürek vermemnizi önemle belirtiriz.Çünkü sindirim sirasında vücuttaki d3 vitaminin alıp götürüyor ve bunun da kaplumbağalar için ne kadar önemli bir vitamin oldu?unu biliyoruz.

9.Kıyma verilebilir mi?

Kıymayı çiğ olarak ya da haşlanmış olarak veren arkadaşlarımız bulunmaktadır.Zararı görülmemiştir.Verebilirsiniz.

10.Kaplumbağam çok yiyor bişey olur mu?

Paketlerin üstünde 1 dk içinde tüketebilecekleri kadar diyor.Zaten kaplumbağalar doydukları zaman yemle oynamaya başlarlar o zaman yemleri toplayabilirsiniz akvaryumdan.Ama yinede temkinli olmakta fayda var.Mesela bende 2 tane kaplumbağa var(su) 1 avuç veriyorum 2 dk da bitiriyorlar.Fıttırıyorlar onları öyle görünce dayanamıyorum ama herşeyin fazlası zarar.

11.Kedi,köpek maması verilir diye duydum verilebilir mi?

Kaplumbağalara kedi- köpek maması verilmemelidir.Sebebi de içerisinde kaplumbağalara zararlı olan sakatakların ve tatlandırıcılrın bulunmasıdır.Kaplumbağalarda gut hastalığına yol açar.Bunun yanında doğal yiyeceklerinin de olmadığını belirtmekte fayda var.

12.Kara kaplumbağası ne yer?

Roka ,kabak ,çilek , marul ,dere otu ,lahana , gonca , radika ,kara hindiba vs.Tamamen otçul beslemeniz gerekmektedir yani et yasak!

13.Yolculuğa nasıl götürebilirim?

Kaplumbağalarınızı rahat edebilecekleri boyutlarda bir kavanoz ya da benzeri bir kapta taşıyabilirsiniz.Yalnız yolculuk sırasınca sarsıntıdan dolayı hayvanların tedirgin olması muhtemel.Bunun için de kavanozun içine sünger yerleştirin.Sarsıntıyı ve oradan oraya sürüklenmeyi en aza indirmiş olursunuz.Kavanozun da içine az miktarda su koymanızda yarar var.Yani kaplumbağalarının ayakları hizasına kadar olması yeterli.Ama 1 aya kadar susuz yaşayabilirler.

Kaplumbağalarınızı bu şekilde taşırsanız hiçbir sorun olmaz.

Yalnız gittiğiniz yerde hava değişiminden ve uzun yolculuktan dolayı hayvanlarda stres olabilir.Birkaç gün yemeden içmeden kesilebilirler.Endişelenmeyin.

 

Yolculuğa nasıl çıkmalı

Kaplumbağalarınızı rahat edebilecekleri boyutlarda bir kavanoz ya da benzeri bir kapta taşıyabilirsiniz.Yalnız yolculuk sırasınca sarsıntıdan dolayı hayvanların tedirgin olması muhtemel.Bunun için de kavanozun içine sünger yerleştirin.Sarsıntıyı ve oradan oraya sürüklenmeyi en aza indirmiş olursunuz.Kavanozun da içine az miktarda su koymanızda yarar var.Yani kaplumbağalarının ayakları hizasına kadar olması yeterli.Ama 1 aya kadar susuz yaşayabilirler.

Kaplumbağalarınızı bu şekilde taşırsanız hiçbir sorun olmaz.

Yalnız gittiğiniz yerde hava değişiminden ve uzun yolculuktan dolayı hayvanlarda stres yaratabilirler.Birkaç gün yemeden içmeden kesilebilirler.Endişelenmeyin.
 
Dekorasyon

Büyük bir teraryumu dekore etmek hem daha kolaydır, hem de daha tatminkar sonuçlar elde edersiniz. Minimal bir teraryumu düzenlemek çok daha zordur. Kişisel görsel zevklerinizle, kaplumbağalarınızın temel ihtiyaçlarını dengelemek tamamen sizin elinizde. Kendinizi onun yerine koyarsanız işleriniz kolaylaşacaktır. Elbette bunu ancak onların doğal ortamlarını (biotop) ve egsersiz ihtiyaçlarını biliyorsanız yapabilirsiniz.

Kaplumbağalar teraryumda hareket ederken olabildiğince çok sayıda farklı yüzey ve açılarla karşılaşmalıdırlar. Taşların, ağaç kök veya dallarının etrafında yürüyebilmeli veya onların üzerine tırmanabilmeliler. Yemek arayabilecekleri, dinlenebilecekleri veya saklanabilecekleri köşeler ve mağaralar olmalı.

Eğer iyi tırmanabilen bir kaplumbağanız varsa, taşlar yerine büyük mango köklerini hafif eğimli olarak teraryumunuza yerleştirerek, onların üzerinde yürümelerini sağlayabilirsiniz. Dekorasyonu kaplumbağalarınızın hayatları boyunca olabildiğince aynı tutmanız, onun kendi çevresini biliyor olmasını, dolayısıyla rahat olmasını sağlayacaktır. Elbette ölen yaprakları alabilirsiniz, kumu arada bir değiştirebilirsiniz, ancak duş aldıkları yerleri, tırmandıkları ve güneşlendikleri yerleri değiştirirseniz rahatlamalarını engellediğiniz gibi stres kaynağı yaratmış olacaksınız.
 
Yararlı Teknik Aksesuarlar

1. Teraryuma 1 m uzaklıkta duracak 300W'lık bir ultraviole lamba 50 cm mesafeden 30x30 cm'lik bir alanın ortasını 50 °C'a kenarlarını
33 °C'ye kadar ısıtabilecek güneşi taklit edecek 250W'lık bir infrared lamba
2. Genel aydınlatma ve bitkiler için bir florasan lamba
3. Su kaplumbağaları için termostatlı (maksimum 40 °C'ye kadar göstergeli) ısıtıcı - kablo çıkışına dikkat, çiğnemelerine engel olacak bir açıda yerleştirilmeli
4. Su kaplumbağaları için dış filtre
5. Su kaplumbağaları için havadaki nemi arttırmak için suyun içine hava verebilmek için hava pompası
6. Nem ölçer - hygrometre (Bence bu hemen alınması gerekli birşey değildir ama bilin ki çok nem kabuk yumuşaması yapıyor bunun içinde kaya veya mango şart)
7. Suyun üstünde durabilmeleri için Mango kökleri yada büyük bir kaya
8. Suda çözülmeyen taşlar.
 

Zemin ve Isıtma:
 
Hem kara hem de su kaplumbağaları için teraryumun zeminini birebir oranında kum ve gübreden arındırılmış turba karışımı ile kapatıyoruz. Kuru kum ile turba karışımını yıkayıp iyice kuruttuğumuzda en uygun esneklikte bir zemini elde edebiliriz. 10 cm'Lik bir derinlik yeterli olacaktır. Turba suyunuzu bir miktar karartabilir (kaplumbağalarınız buna kesinlikle aldırmaz), isterseniz sadece kum da kullanabilirsiniz, ancak sadece kumdan oluşan zemin turba karışımlı zemine göre çok daha sıkıdır ve ebeveyn kaplumbağalarınızın zemine gömecekleri yumurtaları farketmezseniz, yumurtalar ya kuruyacak (kuru teraryumda), ya da nefes alamayacaklardır (sulu teraryum).Ama çakıl taşı isterseniz iri ve kaplumbağanızın yutamayacağı büyüklükte olmalıdır.Temizlemesi kolay olur ama aralarına yem ve ppislikler biriktiği için çabuk kirlenebilirler.

Bazı arkadaşlarımız renkli taşlar alıp içine atsam kapluşa zarar verir mi diye sormuşlar.

Doğal malzemelerin her zaman yapay malzemeler yerine kullanılması önerilmektedir.Renkli taşların neyle boyandıklarını ve bu boyaların sudaki çözünürlükleri bilinmesse zararlı olabilir.Kaplumbağalar renklere duyarlı hayvanlardır taşları kemirebilirler ve renkleri çıkarsa bu onlar için hiç de yararlı olmaz.Ticari amaçlı yapılan bu taşların yerine doğal olanların kullanılmasını önermekteyiz kaplumbağaların sağlığı en önemli konu.Akvaryumlara herhangi bir şekilde çakıl koyma zorunluluğu da yok, ancak estetik olarak güzel diye konulabilir.

Yerden ısıtma kullanacağınız teraryumda bütün hayvanların ısı kaynaklarına (ışık ve taş) ulaşabileceğinden emin olunuz. Spiral şeklindeki ısıtma kablolarını üstü 36 °C'ye kadar ısınacak şekilde uygun kalınlıkta bir taşın altına yerleştiriniz. Eğer tüm kaplumbağalar taştan faydalanamıyorsa, daha büyük bir taşla değiştiriniz veya bir taş daha koyunuz. Otomat kullanarak taşın sabahtan ısınmaya başlamasını, öğlen gibi en sıcak hale gelmesini, öğleden sonra da kapanarak yavaş yavaş soğumasını sağlayarak doğal ortamlarına paralel bir durum yaratmış oluruz.

 

SU

Su kaplumbağaları için su derinliği kabuk genişliğinden daha fazla olmalıdır, böylece sırt üstü düştüğünde kendini düzeltebilir (yüzerek) ve boğulma riski (sığ suda) olmaz.

Zemin yüzeyi hem kara hem de su kaplumbağaları için yeterince sert olmalıdır, böylece tırnaklarıyla kolayca tutunabilirler ve kayıp düşme riski oluşmaz.
 

Suyu temiz sanmayın

Filtre ile suyun berrak olması o suyun temiz olduğu anlamına gelmiyor.Filtreye rağmen akvaryum suyunu 10 günde birdiğiştirmek lazım. bunu yaparken suyun %25'i akvaryumda kalsın, geri kalanı dökülsün. suyu deği?tirirken filtre ve ısıtıcısının fişini çekiniz ve eklenecek suyu da yine ılık koyunuz.Musluk suyundaki klor biraz da olsa suyu dezenfekte etmeye yarıyor ancak aynı insanlar gibi gözlere ve kabuğa da zarar verebilir.Bu yüzden dinlendirilmiş olmasında fayda var.Ancak akvaryuma koyarken soğuk suyu bir anda akvaryuma koymamak gerekir. 28 derece su bir anda soğur ve kaplumbağalar şok yaşayabilirler.Strese girebilirler veya üşütebilirler.Suyu dezenfekte ve ph derecesini sağlamak için seranın ayrı ayrı iki ürünü var.Sera apuatan ve sera ph test. klorun etkisini azaltıyor. ph derecesinin de 7 olması gerekiyor.

Kaplumbağa Hastalıkları

Herhangi bir hastalık her canlıdan her canlıya geçebilme riskini taşır. Bünyesel yapısında yaşaması için çok önemli olan bir bakteri veya başka bir olgu diğer canlılar için zararlı olabilir. İnsandan insana geçen bir çok hastalık olduğu gibi diğer canlılaradan bize veya bizlerden onlarada geçebilen hastalıklar mevcuttur.

Önemli olan riskleri bilmemiz ve bunun önlemlerini alıp her iki taraf için mutlu bir birliktelik kurmaktır. Herhangibir bakteri veya hastalık riskinden dolayı sakın ama sakın beraber yaşadığımız canlılardan vazgeçmeyin. Nasıl grip olan bir insanın yanına yaklaşırken dikkatli oluyorsak veya kışın daha iyi giyinip bir çok hastalığı önlemeye çalışıyorsak dostlarımızdan bize geçebilecek hastalıkları öğrenip onlarla daha mutlu bir şekilde yaşamalıyız.

Kaplumbağaların yaklaşık %85''i Salmonllosis bakterisi taşır. Bu bakteri kertenkele ve yılanlarda da görürür.

Kaplumbağalar bu bakteriyi zaman zaman dışkılarıyla atarlar.

Bu bakteriden kendimizi korumu yolları da oldukça basittir aslında

1-Kaplumbağanızın dışkısını elle temizlemeyin

2-Kaplumbağanızı elinize alırsanız mutlaka ellerinizi iyice yıkayın

3-Yemek yenilen yerlerde kaplumbağanızın dolaşmasına izin vermeyin

4-Yemek yerken kaplumbağanızı ellemeyin.

5-Kendi kullandığınız eşları kaplumbağanızla paylaşmayın

yukarıdaki maddelerin temelinde hijyen kuralları gçerli bu örnekleri çoğaltmanız mümkün

Tekrar söylemekte yarar var. Canlıların taşıdığı bazı bakteriler diğer canlılar için tehlikeli olabilir. Bu onlardan vaz geçmemiz anlamına gelmez aksine ne kadar bilinçlenirsek onlarla çok ama çok uzun yıllar birlikte güzel bir hayatı paylaşabiliriz.
 

 

Kaplumbağalarda Kabuk Hastalıkları

Bu sayfada kapişlerimiz için önemli,hayati hastalık teşkil eden kabuk hastalıkları ile ilgili bilgiler bulacağız.Okumanızı ve başka türlü iyileştirme yöntemleri biliyorsanız yazmanızı öneririm..

Kaplumbağa kabuğu en içte kemiksi kapsül, onun üstünde damarlaşmış deri ve en üstte boynuzumsu geniş tabaka ile kaplıdır. Yumuşak kabuklu kaplumbağalarda bu dış katman yumuşak deriden oluşurken, bazı türlerde deri benzeri bir yapıya sahiptir.

Kaplumbağalarda, kabuk değişimi pullu kısımdan başlar, değişim tek seferde tamamlanır. Deri değişimini aksatan başlıca nedenler ; düşük nem, dış parazit enfeksiyonları, beslenme yetersizliği, enfeksiyöz hastalıklar, değişim sırasında mekanik yardım için gerek duyduğu keskin cisimlerin bulunmamasıdır. Deri değiştirilirken çoğunlukla göz etrafı, kuyruk ve parmaklara takılır. Bu durumda deri çekerek ayrılmaz, bölgeye antibiyotikli pomatlar sürülerek derinin yumuşaması ve kendiliğinden düşmesi beklenir. Vücudun diğer kısımlarındaki yapışmalarda ise, bölge 25-28 derecelik suyla birkaç kez yıkanır, deri yumuşayınca gazlı bezle tutularak yavaşça çekilir.

Kaplumbağalarda, başlıca kabuk deformiteleri vitamin mineral eksikliğinde, diğer diyet dengesizliklerinde, yara veya hastalık nedeniyle oluşmuş lezyonlardan meydana gelir.

Su kaplumbağalarının kabukları sıklıkla algle kaplanır. Bu yaşam şekli kaplumbağaya koruyuculuk sağlar. Kapalı alanda tutulan kaplumbağalarda algler kabuğa nüfuz eder ve altındaki kemikte erozyona neden olur. Periyodik ve uygun bakım yapıldığında hastalık önlenebilir. Betadin solüsyonu kabuk temizliğinde kullanılabilir. Akvaryumda bitki üremesine yol açmayacak aydınlatma sistemi kullanılmalıdır.

 

Kaplumbağanızın gözleri şiştiyse;

Genel not:Su kaplumbağalarının uygun koşullarda suyunu temiz tutup güneşlendirdikten sonra gözünde bir problem olmaz.Eğer bir enfeksiyon kaptıysa.Yine çaresi ''uygun ortam'' ve güneş zamanla enfeksiyon düzelecektir.Terramicin "göz" merhemi kullanılmalıdır.İki çeşit olur.Karıştırmayınız.Miktarını çok az ayarlamalısınız ve unutmayın ki göz hastalıklarının ana sebebi ya A vitamini eksikliği ya da üşütme. merhemin yanında bir de koşulları da gözden geçirmelisiniz.Suyun derecesini de 30 dereceye getirmekte fayda var.Eğer bir gözü kapalıysa genelde vitamin sorunu, ikisi de kapalıysa üşütme ve akciğer sorunundan kaynaklanıyordur.Veterinere danışmakta fayda var.

Gözleri kapalıysa eğer yemlerini göremiyor olabilirler.Yemlerini elinizle vermeniz gerekebilir.Bir de çok küçük ise küçük yem vermelisiniz kolay yiyebilmesi için.Ayrıca yemin yumuşaması için bir gece önceden üstüne vitamin damlatıp(hem yumuşar)sabah kolaylıkla verebilirsiniz.Unutmada teramisin göz kremi her gün sürülebilir.Ama çooook az miktarda.

Göz şişmesinin 2 sebebi vardır.Biri vitamin eksikliği diğeri akciğer hastalığı (üşütme, solunum yolları enfeksiyonu)

Eğer kaplumbağanızın hastalığı akciğerden kaynaklanıyorsa antibiyotik gereklidir.

Vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa;

Vitamin takviyesinde bulunulmalıdır ayrıca bulunduğu ortamdaki suyun ısısı 30 dereceye getirlmelidir.Bol bol güneş veya ultraviyole ışıkta durmalıdırlar.Akşamları 2-3 saat kayasının üstüne de ısıtıcı lambada yatmalıdırlar.Ayriyetten "teramisin göz kremini" günde 1 defa olmak üzere gözlerine uygulamak çok yararlı olacaktır.Eğer bu denilenleri yaparsanız kaplumbağanız en fazla 7 gün içinde iyileşecektir.Ama durum daha kötüyse yani gözleri kapandıysa antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir.

Durum gerçekten çok ilerlemiş ise diğer kaplumbağalarınızı(varsa) ayrı bir yere alın.Mikrobik bir hastalık olma ihtimaline karşı akvaryumunuzu sıcak sirkeli suyla güzelce yıkamalısınız ya da kaya tuzuda kullanılabilir.Bütün içindekilerle birlikte kaya filtre ısıtıcı ne varsa.

 

Kaplumbağanızın gözlerinde sulanma ve beyazlama varsa;

Bunun için eczanede "gent gut" göz damlası vardır.Günde 1 damla olacak şekilde her iki gözüne de damlatın.Yararının olacağı düşüncesindeyim çünkü bir arkadaş bu yolla kaplumbağalarını iyileştirmiştir.

 

Kaplumbağanızın kabuğunda mantar oluştuysa;

Eczanelerde satılan sprey şeklinde ilaçlar vardır, bunların adlarını veterinerden alabilirsin. ilacı sürdüğünüz zaman sudan çıkartmalı ve mantar sebebiyle yumuşamış olan kabuğun o kısmını kazımalısınız.İlaç etki edene kadar bir müddet kuru kalmalıdır.Çoğunlukla çenesinin alt kısmında ayrıca siyah bir leke de oluşur ki bunun da aynı şekilde tedavi edilmesi lazımdır. mantar dıştan içe doğru yayıldığı için hem kaplumbağaya acı verir ve bir süre sonra ölümle sonuçlanabilir.Derisindeki mantar için sprey değil merhem tavsiye edilir.Veteriner ile mutlaka görüşmeniz gerekecektir. bunun yanında ellerinizi mutlaka mantar kremi veya spreyi ile dezenfekte etmelisiniz. Akvaryumun da ayrıca dezenfekte edilmesi gerekir. Çok az miktarda kaya tuzunu suya koymak da mantar oluşumunu engeller.Veterinerler batikon tarzı bir dezenfektan önermektedirler.Bunun yanında deri üzerinde mantar belirtileri için de yine teramyicin veya furacin kullanılabilir. (teramycin göz başka bir merhem karıştırmayınız)

 

Eğer kabuğunda yumuşama varsa;

Bol bol güneşlendirilmeleri ve de vitamin kullanılması gereklidir.Akvaryumunda mutlaka ısıtıcı bulunması lazımdır.Sabit 28 derecede tutulmalıdır(sıcaklık).Suyuna calcium granul katmanız önerilir.Kabuk sertleştirici bir çeşit vazelin gibidir ve güneşlendirirken sürerseniz güneş ışınları kabuğa temas edemez.Bu yüzden eğer iyi bir beslenme, vitamin ve güneş/uv varsa kabuk sertleştirici gerekmez.Yani kabuk sertleştirici sürerseniz kaplumbağanın kabuğu sertleşmiyor.Tek ilacı güneş/uv ve vitamin!Suyunun temiz tuttulması gereklidir.Kabuk sertleştirici kullanmak istiyorsanız "aquanın" kabuk sertleştiricisini tavsiye ediyorum.

 

Su Kaplumbağası Beslenmesi

BESLENMELERİ :

Tatlı su kaplumbağaları obur yaratıklardır.Önlerine ne kadar yiyecek konulursa konulsun hepsini bitirmek isterler.En iyisi, yiyeceklerini azar azar vermek, sevdikleri kurutulmuş karideslerden günde 4-5 tane yiyebilirler.Su kaplumbağaları için özel hazırlanmış pelet yemlerde mevcuttur.Zaman zaman küçük parçalar halinde çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları küçük parçalar halinde verilebilir.Artan yemler hemen sifonlanmalı aksi halde suyu kirlenir.Özellikle taze alabalığı çok severler.Unkurduna bayılırlar.Vitamin takviyeli yemlerden haftada 3-5 tane verilmelidir.Tavuk ciğeri çok zararlıdır.Deniz balığı türlerini de vermek sakıncalıdır.Çünkü vücattaki kalsiyumun harcanmasına neden olur.En iyisi akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir.(Hem beslenmesi hem de avlanması için)

KIRMIZI YANAKLI KAPLUMBAĞA İÇİN YEM KARIŞIMI

% 25 dana eti
% 25 hazır kaplumbağa yemi
% 50 meyva-sebze-ot(havuç,çilek,elma,yonca,marul,brokoli,yeşil fasulye,lahana,havuç)

Not:Bütün malzemeler ufak parçalanmış olmalıdır.Toz vitamin de üzerine serpilmelidir.


Yaşı ilerledikçe et miktarı azaltılıp ot miktarı arttırılmalıdır.

Akvaryumda Ca ve mineral içeren taşların bulunması yararlı olur.Su sıcaklığı 23 derece, dışarısı 26 derece olmalıdır.Su yüksekliği bağa yüksekliğinin 1,5-2 katı kadar olmalıdır.

TATLI SU KAPLUMBAĞASI

Sultan Sazlığında; memelilerden; su faresi,yarasa, adalarda tilki ve tavşan, balıklardan; sazan ve bazı küçük balıklar, sürüngenlerden; su yılanı ve kertenkele, adalarda su kaplumbağası, kurbağa ve sülük bulunmaktadır.

Beyşehir Gölü;Göl suyu alkalin özelliktedir. Sazan ,alabalık , çiçek balığı, gövce, sarıbalık ve tatlı su levreği gibi türler, su kaplumbağası ve yılanlar gölün faunasını oluşturmaktadır. Göl içerisindeki irili ufaklı adalar, su kuşlarının yuvalanmaları ve kuluçkalanmaları açısından önem teşkil ederler. Adalar dalgıç türleri , kuğular, karabataklar, bazı balıkçıl türleri ve ördekler için kışlama ve kuluçka alanlarıdır

1.önceliklerini satıcının verdiği su kabını değiştir , yerine güzel bir akvaryum al. üstü kapalı olan akvaryumlar var , kokusunu dışarı vermedikleri için tavsiye edebilirim.

2- Bilidiğimiz balık yemlerini verebisiniz. Ama pişmiş kıyma ve balık yemeye bayılırlar , verdiğin zaman ne kadar sevindiklerini gözlemleyebilirsin

3-biraz da yakalandıkları hastalıklar hakkında bilgi vereyim ; göz iltihabına yakalanbilirler ve kabuk yani sırt yumuşması görülebiliyor. Suyunu temiz tut ve kabuk yumuşamasını önlemek kabuklarına sürülen krem var onu alabilirsin , sabah ve akşam vakitleri güneşe çıkar güneşlensin hayvan

Öncelikle, tatlı su kaplumbağalarının suyun içinde beslendiklerini hatırlatalım. Yani, onları beslediğiniz yerin en az bir bölümündeki su seviyesi, başlarını geçecek seviyede olmalı. Ancak yerlerinde, arada bir çıkıp kabuklarının alt kısmını kurutabilecekleri bir karasal bölüm de mutlaka olmalı.

Kaplumbağaların günlük olarak beslenmeleri gerekiyor. Çoğunlukla etobur bir beslenme tipleri olmasına karşılık, bazı tatlısu kaplumbağası türlerinin sebze (marul, salatalık veya muz) yedikleri de biliniyor. Salyangozlar, solucanlar, küçük balık parçaları veya küçük balıklar (tatlısu balıkları olması koşuluyla), sucul böcekler başta olmak üzere çeşitli böcekler ile beslenebilirler. Kuru kedi-köpek mamalarının kırıntıları da sıkça verilmekle birlikte, kaplumbağanızda kalsiyum metabolizması bozuklukları ve karaciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle, doğal besinler vermekte fayda var. Bazı evcil hayvan dükkanlarında veya akvaryumcularda bulabileceğiniz kaplumbağa mamaları da, vitamin ve mineral içeriklerinin dengelenmiş olması bakımından ihtiyacınızı (ve kaplumbağanızın ihtiyacını) karşılayacaktır. Eğer çiğ et parçaları verecekseniz bir uyarı, etin yağsız olmasına dikkat edin.

Günlük ışık miktarı artışının başlamasından kısa bir süre sonra üreme dönemleri başlar. Öncelikle suyun içerisinde erkek dişinin peşinde olacak bir şekilde kovalamaca gözlersiniz. Daha sonra da erkek, kollarını gererek dişiye kur dansı yapar. Eğer kur dansında başarılı olursa, çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşmenin gerçekleşmesinden bir süre sonra, dişi yumurta bırakmak için uygun bir yer aramaya başlayacaktır. Bunun için, kabuğunun uzunluğundan daha derin ve kendi toplam boyunun 2 katı kadar büyüklükte bir kum alana ihtiyacı olacaktır. Dişinin arka ayaklarıyla kum kazma hareketi yaptığını görürseniz, yumurtlama zamanı yakındır.

Ancak bu davranışı sürekli gösteriyor ve bir türlü yumurta bırakmıyorsa, bunun anlamı uygun yer bulamadığıdır. Böyle bir durumda kumun derinliğini arttırmayı ve kumu biraz daha sertleştirmeyi (üzerine bastırarak kazılmaya uygun sertliğe getirmeyi) deneyebilirsiniz.

Yumurtalar bırakıldıktan sonra, onları ellememeniz gerekir. Eğer yumurtaları taşıyacaksanız, onları çevirmemeye dikkat etmeniz gerekir, yoksa içindeki embriyo zarar görebilir. Ortalama 27-30°C?lik bir ısı, yumurtaların kuluçka dönemini geçirmeleri için yeterli olacaktır. Türlere göre değişmekle birlikte yaklaşık 1,5-2 ay kadar sonra da, yumurtalardan yavrular çıkacaktır. Yavrular, ilk bir hafta boyunca yemek yemeyebilirler. Onların ihtiyaçları da, erişkinlerle aynı olacaktır. Sadece besinlerini daha küçük parçalar halinde verebilirsiniz.

Yukarı