Hamster yiyecekleri nelerdir

Hamster yiyecekleri nelerdir;

Hazır mamalar :

Hamster beslemede hamsterlar için özel hazırlanmış, bulunamadığı takdirde rat peletleri, ilave yiyecek olarak yonca peletleri kullanılabilir. Öncelikle iyi ve bildik bir hamster yemi seçilir ve devam ettirilir. İki farklı marka karıştırılarak da kullanılabilir. Sonra bu pelet yemlere çeşitli ilaveler yapılır.

Ev hayvanı dükkanlarında kutuda veya torbalarda pelet yem, tahıl-tohum karışımı, pelet-tahıl-sebze karışımı şeklinde hamster mamaları satılmaktadır. Bu yemler önemli miktarlarda tohum içermektedir ve bunlar yağ bakımından zengin tohumlardır. Yani iyi şartlarda tutulmazlarsa acılaşırlar ve besin değeri kaybederler. Buna ilaveten hayvanı yağlandırabilirler. Bu tip yemler ticari rat veya fare yemlerine destek olarak verilmelidir.

Kuş tohumu karışımı: Muhabbet kuşu ve kanaryalar için satılan tohumlar ideal bir katkıdır. Bunlar ya tane yeme karıştırılır ya da haftada bir kere bir çay kaşığı verilebilir.
Hamster beslemede kullanılabilecek tahıllar ve tohumlar; ayçiçeği tohumları, mısır, yulaf, arpa, buğday, pirinç, sade ve şekersiz mısır patlağı, karpuz çekirdeği, susam, bal kabağı çekirdeği gibidir. Haşlanmış pirinç, haşlanmış makarna, pişmiş ya da haşlanmış patates de verilebilir.

Sebze ve meyveler :

Günlük diyetin çeyreğini sebze ve meyveler oluşturabilir. Çok fazla verilirse hamster ishal olabilir. Ayrıca yuvasında saklayacağı bu yiyecekler bozulup, sağlıksız bir ortam yaratabilir. Az miktarlarda verilmesi çok yararlıdır. Günlük olarak, en az iki çeşit sunmanız yeterli olabilir. Biri yeşil sebze, biri de yeşil olmayan sebze veya meyve.

Sebzeler: Bezelye, ıspanak, brokoli, havuç ve havuç yaprakları, mısır, kabak, çok az marul, vs

Meyveler: Yaban mersini (farelerin ömrünü uzattığı kanıtlanmıştır), muz, çilek, elma (çekirdekler verilmemeli), armut, şeftali, kavun, karpuz gibidir.

Hayvansal kökenli yiyecekler:

Hamsterlara protein kaynağı olarak haşlanmış tavuk, pişmiş yumurta sarısı, yağsız sade yoğurt, yağsız peynir, balık gibi yiyecekler verilebilir.

Yumurta: Hamsterlar iyi pişmiş lop yumurtayı severler, yumurta protein bakımından zengindir. Özellikle gebe dişiler ve yavrular için iyidir. Ancak yumurta ara sıra verilen bir ilave olmalıdır. 24 saat içerisinde yenmeyen yumurta kafesten alınmalıdır, çünkü bozulmaya başlar.
Balık karaciğer yağı: Vitamin A ve D bakımından zengindir, haftada bir tane yemin üzerine birkaç damla ilave edilir. Balık yağı içeren hazır yavru yemleri de bulunabilir.

Et :

Et verme, tartışmalı bir konudur. Bazıları etin kannibalismusu tetiklediğine inanmaktadır. Düzenli olarak et veren bazı yetiştiricilerin hiçbir zaman kannibalismusa rastlamadıklarını bildiren raporları da bulunmaktadır. Et olarak bir parça sığır veya koyun eti (domuz etinden sakının), konserve köpek maması veya kurtçuk verilebilir.

Tavuk gibi yiyecekleri haftada 2 kere vermeniz yeterli olacaktır. Çok küçük, gebe ya da hasta hamsterlara haftada 4 kere az az verebilirsiniz.

Süt:

Sütün nasıl verileceği problem olmaktadır. Ilık havalarda çabucak ekşir. Gebe dişiler, yavrular ve hasta hamsterlar dışında süt nadiren kullanılır. Mama kabında ekşimiş süt kalmamasına dikkat edilmelidir.

İlaveler :

Hazır dengeli mamalardan yediriyorsanız su ile vitamin eklemeye gerek yoktur. Pişmiş yiyeceklerin üzerine az miktarda ilave edilen zeytin yağı, deri ve tüy sağlığı için iyidir.
Maya; B grubu vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır, haftada bir kere bir tutam maya (bira mayası değil) verilir. Pet dükkanlarında satılan maya tabletlerinden haftada bir kere yarım tablet (sarımsaklı olmamalı, sarımsak hamsterlerin böbreklerini zorlar) şeklinde de verilebilir.

Sakıncalı yiyecekler:

Turunçgiller, ananas, kivi, domates, soğan, sarımsak, patlıcan, domates yaprağı, acı biber, aysberg marulu, elma, vişne ve turunçgil çekirdekleri, şeker, çikolata, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler, çiğ tavuk ve balık gibi yiyeceklerin hamstera verilmemesi gerekir.

Yukarı