Papağan Alırken Dikkat Edilmesi gerekenler

Jako Papağan Fiyatları Kaç Paradır?

Bilinenin aksine her iki gri papağan türü arasında dış görüntü dışında herhangi bir farklılık yoktur. Kongoların daha gösterişli olması nedeniyle daha yüksek fiyatlara satıldığı bilinmektedir ancak iddia edilenin aksine Timneh papağanların konuşma yeteneği de an az bir Kongonunki kadardır. Piyasada Timneh papağanların Kongo papağanların yavrusu olarak satıldığı ve kuyruk renginin zamanla açılarak kırmızıya dönüşeceğini iddia ederek konuyla ilgili fazla bilgisi olmayan insanların dolandırıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla papağan alırken bu hususa dikkat edilmesinde fayda vardır. Diğer konularımızda bunlara değinilmektedir. Jakoların timneh (bordo kuyruk) cinsleri kongo (kırmızı kuyruk lara göre))daha uygun fiyatlıdır, genç timnehlerin alıştırılması kolay olduğundan fiyatları 250 eur 3 yaşından büyük olanları 150eur civarıdır. Kongo cinsleri daha iri ve kırmızı kuyruğuyla daha gösterişli olduğu için gençler ve yavrular 350 eur  3 yaş ve üzeri eğitimsiz olanların fiyatları 200 eur yu geçmez. Tabiki eğtimli olanları ve konuşturulmuş olanlarına  500 eur üzerinde değerler biçilmektedir.

Papağan almaya hazır mısınız?

 

?Ailenizde astım veya alerjisi olan var mı?

Maalesef papağanların tüyleri ve tozları bu tür hastalıkları tetikleyebiliyor. O yüzden eğer sizde ya da birinci derece akrabalarınızda böyle bir sorun varsa doktorunuza danışarak karar verin.

 

? Daha önce evinizde kedi / köpek / papağan beslediniz mi? Şu anda evinizde başka pet var mı?

Bu konuda tecrübeli olmak çok büyük bir avantaj. Fakat halihazırda bir hayvan besliyorsanız papağanınız onunla iyi anlaşamayabilir ve ilişkileriniz bozulabilir. Özellikle kedi ile papağanın birlikte beslenmesi sorunlara gebedir.

 

? Titiz bir insan mısınız?

Papağanlar, verilen meyve, sebze ve yemleri kafes civarına fırlatarak etrafı kirletirler. Ayrıca tüyleri ve tozları da rahatsız edici seviyelere ulaşabilir. Çok titiz iseniz uzak durun.

 

? Evinizde ortalama ne kadar vakit geçiriyorsunuz?

Papağanlar, 'evcil' insanlar için daha uygundurlar. Ayrıca günlük temizlik ve bakımı epey vaktinizi alabilir. 

 

? Sabırlı bir insan mısınız?

 

Papağanlar ve özellikle gri papağanlar 2-3 yaşındaki bir insanın zekasına sahiptirler ve pek çok konuda sabrınızı denemeye hazırdırlar. O yüzden buna hazır olun. Ayrıca bir papağanın evcilleşmesinin çok uzun bir zaman alabileceğini unutmayın.

 

? Tatil planlarınızı papağanınıza göre planlamaya hazır mısınız?

 

Papağanınızı emanet edebileceğiniz güvenilir birini tanıyorsanız büyük avantaj. Fakat uzun bir tatil planlıyorsanız sizin ve onun için en iyisi onu da götürebileceğiniz bir tatil planı yapmak. Buna hazır olun.

 

 

 

 

? Günde 30 dak-1 saatinizi papağanınıza ayırmaya hazır mısınız?

 

Günlük, haftalık, aylık ve yıllık yapılması gerekenlerin yer aldığı uzunca bir liste var. Zamanınız çok kısıtlıysa, sürekli iş seyahatlerine gidiyorsanız uzak durun. Hem sizin için hem de onun için hayat çekilmez olabilir.

 

? Sabahın ilk ışıklarıyla sizi uyandıracak bir 'canlı alarm' istiyor musunuz?

 

Papağanların çoğunluğu sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp normalden daha yüksek tonda konuşmaya, ıslık atmaya ve değişik sesler çıkarmaya başlarlar. Üstünü örterek ve perdeleri kapatarak bunu biraz geciktirebilirsiniz ama böyle bir alışkanlığı asla önleyemezsiniz.

 

? Evinizde hiç kimsenin bulunmadığı süre ortalama ne kadar?

Papağanlar kafes ortamında türdaşlarından ayrı olduklarından tek dostları biz insanlarız. Dolayısıyla papağanlar uzun süre yalnız kalırlarsa tüy yolma, bağırma vb sorunlar yaşanabilir. Ayrıca evcilleşme ve konuşma gecikebilir ve hatta hiç gerçekleşmeyebilir.

 

? Küçük yaşta bir çocuğunuz var mı? Yakında bir bebek bekliyor musunuz?

Her zaman olmasa da papağanlar bazen küçük çocuklarla anlaşamayabilir ya da yeni doğacak bebeği kıskanıp tüy yolma, gürültü vb bazı sorunlar yaratabilir. Ancak papağan bakımına çocuğunuzu da dahil etmek onun sorumluluk duygusunu gelişmesine katkıda bulunacak ve çocuğunuz hayvan sevgisini öğrenecektir.

 

? Komşularınız sese aşırı duyarlı mı?

Papağanlar özellikle gündoğumunda ve günbatımında gürültücüdürler. Ayrıca gün içerisinde de bu durum devam eder. Şayet komşularınız en ufak seste şikayet amacıyla geliyorsa bunu bir kez daha düşünün.

 

? Sizce bir papağanın konuşması şart mıdır?

Bir papağan tür, yetenek ve genetik mirası ile orantılı olarak belirli bir konuşma yeteneğine sahiptir. Ancak bir papağanın konuşması her zaman gerçekleşen bir olay değildir. Papağanlar içerisinde en fazla konuşma kabiliyeti olan jakolar dahi hiç konuşmayabilir. Dolayısıyla alacağınız papağan halihazırda konuşmuyorsa ileride konuşacağının hiçbir garantisi yoktur. Onu, konuşmasa dahi kabullenecek durumda olmanız gerekir. 

Almadan Önceki Hazırlıklar

? Size uygun bir papağan seçebilmek ve ona iyi bakabilmek için internetten ve kitaplardan bilgi toplamak günler, haftalar, hatta aylarınızı alabilir. Yine de son kararı vermeden önce bir bilene danışın.

? Salonunuzun en güzel köşesini ona ayırın. Kalorifere ve pencereye çok yakın olmamasına ve cereyan almamasına dikkat edin.

? Papağanınızın alışmasını istediğiniz her malzemeyi (oyuncak, tırmanma dalı vb) temin ederek istediğiniz şekilde yerleştirin. Papağanlar sonradan yapılan değişikliklere tepki gösterebilirler.

? Bütçenizde gerekli ayarlamaları yapın. Orta-büyük boy papağanların fiyatları özelliklerine göre 100 Usd-2000 Usd arası fiyatlarda satılmaktadır.


Papağan Türünü Seçmek

Pek çok papağan türü arasından sizin için en uygun olanını belirlemeniz için aşağıdaki grafiklerden yararlanabilirsiniz.


Ancak ilk önce ne kadar bütçe ayırabileceğinize, önceliği bir papağanın konuşmasına mı yoksa evcil olmasına veya göze hitap etmesine mi verdiğinizi karar vermeniz gerekir. Örneğin muhabbet kuşları çok kolay evcilleşebilir ancak konuşmaları net ve anlaşılır değildir. Loriler çok güzel renklere sahiptirler ancak konuşma yetenekleri nispeten azdır. Dolayısıyla ilk önce ne istediğinize karar vermeniz ve ona göre bir papağan türü belirlemeniz gerekmektedir. 

Not: Senegal papağanları hırçınlıklarıyla, özellikle iri tür kakadular gürültüleriyle, cennet papağanları tiz sesleriyle, loriler ise diğer türlere nazaran daha zor olan beslenme alışkanlıklarıyla bilinirler. 

Alacağınız Papağanı Seçerken

Papağanın sağlıklı olup olmadığı aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlara göre belirlenebilir 

-Sürekli uyur vaziyette mi ?

-Kafesin tabanında mı duruyor ?

-Bakışları donuk mu?

-Dışkısı kanlı, parazitli ya da çok sulu mu?

-Kafese yaklaştığınızda sizin hareketlerinize duyarsız mı?

-Tüneğin üstüne yatar şekilde mi duruyor?

-Hiçbir şey yemiyor mu?

-Tüyleri kirli ve yolunmuş mu?

-Dengesiz ve uyumsuz mu hareket ediyor?

-Burun (nasal) veya göz akıntısı var mı?

-Tüyleri kabarmış bir şekilde mi duruyor

Bu sorulardan herhangi birine yanıt evet ise o papağanın sağlık sorunu olması büyük ihtimaldir

Önemli Hatırlatma

 

Dışarıda yeteneğini (konuşma, evcillik, özel numaralar vb) gördüğünüz bir papağan eve geldiğinde bunun tam tersi bir davranış sergileyebilir. Zira papağanların herbirinin ayrı bir karakteri vardır. Aynı türün hatta aynı anne-babanın yavrusunun dahi farklı özellikleri vardır. Buna bağlı olarak papağan ile sahibinin belli bir uyum yakalaması gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki siz papağanınızı seçtiniz ama o sizi seçmedi ve dolayısıyla sizinle anlaşmak durumunda da değil. 

Dolayısıyla papağanınızı çok seviyor olmanız onun da sizi o derecede seveceğinin garantisi değildir. Onunla hiç ilgilenmeyen komşunuz, eşiniz, çocuğunuz ya da bir akrabanız onun en 'sıkı dostu' olabilir. Bunu hatırdan çıkarmamakta fayda vardır

Yukarı