Bujurquina Vittata

Latince Adı: Bujurquina vittata 

 

Coğrafik Kökeni: Güney Brezilya, Paraguay ve Arjantin. 

 

Yaşam Alanı: Nehirler ve kanallar. 

 

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor) 

 

Davranış Biçimi: Barışçıl. 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif. 

 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta. 

 

Cinsiyet Ayrımı: Renk ve desen olarak dişi ve erkek çok benzeşir. Anüs ve sırt yüzgeci ayrımda yardımcı olabilir. Erkekler erişkin boyda dişilere göre biraz daha büyük ve yapılıdır. 

 

Üreme: Farklı üreme tarzları vardır. Ağızda kuluçka, gecikmeli ağızda kuluçka, düz zemin yumurtlama gözlenen stratejilerdir. 

 

Sıcaklık: 24°C - 28°C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm. 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre (eş çift için) 

 

Su Sertliği: 5 - 12 °dH 

 

pH: 6.0 - 8.0 

 

Zorluk Seviyesi: 1 

 

Genel Yorum: Bitkilere zarar vermezler, hatta bitkili bir akvaryumda daha güvende ve "evde" hissederler. Tank komşularına üreme dönemi haricinde zararsızdırlar. Corydoraslar, tetralar ve gökkuşakları ile gayet uyumludurlar. Bunların bulunması utangaçlıklarını atmalarına yardımcı olur. Yumurtadan itibaren 5cm ye ulaşmaları aşağı yukarı 15 ay alır. Üreme tarzları açısından özgün bir türdür. Farklı koşullarda farklı üreme tarzlarını kullanır. Başka balığın olmadığı ancak hareketli objelerin (ağaç kabuğu gibi) bulunduğu akvaryumlarda dişi bu hareketli objenin üstüne yumurtlar, yavrular çıkınca hemen kumdaki bir çukura taşınırlar. Hareketli objeye yumurtlamanın yararı objenin sürüklenerek yumurtaların istenen yere taşınabilmesidir. Eğer ortamda başka balıklar varsa eşler sabit bir yere yumurta bırakır. Yavrular çıkınca ise yavrular serbest yüzer hale gelene dek ağızda kuluçka yolunu izlerler. Hangi eşin yavruları alacağı batımdan batıma değişir. Aynı batımda eşlerden sadece biri yavruları taşır. Hiçbir yumurtlama alanının olmadığı çıplak tanklarda ise yumurtalar döllendikten sonra hemen ağza alınır ve serbest yüzer hale gelene dek ağızda tutulur.

Yukarı