Altolamprologus Fasciatus

Latince Adı:Altolamprologus fasciatus 

 

Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü 

 

Yaşam Alanı: 2-15 metreye varan kayalıklar 

 

Beslenme Biçimi: Etçil 

 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede Agresif 

 

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta 

 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha büyük olur. 

 

Üreme: Düz yüzeye yumurta dökerler.Dişi yumurtalarını bırakacağı,kendi sığabileceği fakat erkeğin sığamayacağı bir kovuk bulur.Yumurtaları buraya bıraktıktan sonra erkek bir kaç gün civarda devriye gezmeye devam eder.Ancak yavrular serbest yüzmeye başlamadan önce oradan ayrılır. 

 

Sıcaklık: 24°C - 27°C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm. 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre 

 

Su Sertliği: 10 - 18 °dH 

 

pH: 8.0 - 9.2 

 

Zorluk Seviyesi: 4 

 

Genel Yorum:Akvaryumda bolca kaya ve çok sayıda kovuk bulunmalıdır.Çiftleşmeden sonra yavru alınması isteniyorsa kovuklar dişilerin girebileceği fakat erkeklerin giremeyeceği kadar küçük olmalıdır.Akvaryum uzunluğu en azından 1 metre olmalıdır.Hemen hemen her türlü yemi yerler.Doğasında özellikle böcek larvalarıyla beslenirler.

Calvus Balıklarının Üretimi ve cinsiyet ayırımı

 

Üreme: 30 ile 150 arası yavruyu kovuklara bırakır 

 

 

 

   

 

Doğal Yaşam şartları ve Akvaryum için Yapılması Gerekli Olanlar: Tanganika gölü'nün kayalıklarında yaşadıklarından dolayı onlar için en iyi akvaryum şartları akvaryumun kayalıklarla ve bitkilerle dekora edilmesidir. Böylelikle balıkların doğal ortam koşulları sağlanmış olacaktır. İncelemeler sonuçunda doğada erkeklerin 15 cm kadar dişilerin ise 10 cm kadar büyüdüğü gözlenmiştir. Akvaryum şartlarında 12 cm bulduğu bilinmektedir. Akvaryumda benim gözlemlediklerim doğrultusunda kayalar arasında zaman geçiren balık türleridir. Tecrübe gerektiren bir tür olduğunu düşünmekteyim bu türler için. Çok fazla hareketli türler değildir. Yavaş balıklardır,barışçıl tanganikalarla aynı akvaryumda beslememizde bir sorun teşkil etmeyecektir. Akvaryumdaki su değişimlerine çok hassastırlar akvaryumdaki su değişimlerini azar azar yapmanızı tavsiye ederim balıklarınızı kaybedebilirsiniz. Suyunuzun sıcaklığını belli bir seviyede tuttuğunuzda dayanıklı balıklardır. Çok fazla sıcaklığa dayanamazlar ısınızın en fazla 26 derecede olmasını tavsiye etmekteyim.  Havalandırmanızı çok bol yapmanız gerekmektedirler çünkü doğal ortamda da calvus?lar bol oksijen bulunan  yerlerde bulunurlar. 200 250 lt akvaryumların altındaki tanklarda beslenmesi sağlıklı olmayacaktır. Doğada canlı yavru balıklarla beslenmektedirler. Bunun dışında küçük akvaryumlarda erkek sayısı fazla olduğunda olacak kavgalar normaldir. Calvuslarla beraber başka türler besleyecek olanların dikkat etmesi gereken bir diğer husus diğer balıkların calvuslardan ufak olmaması çünki calvuslar tarafından kolay bir yem olma durumları söz konusu olacaktır. Akvaryumda beslenen calvuslara bitkisel yemlemede yapmanız kondizyon kazandıracaktır. Bunun dışında protein yüklü kaliteli yemler kullanılmasında fayda görüyorum, granür ağırlıklıda olabilir. Canlı yem verilmesinde de fayda vardır.

 

 

Cinsiyet  Belirlemesi: Normalde erkekle dişi ayırt etmek zordur. Dişilerde anal noktalar daha büyüktür, ve benim kendi gözlemlediğim bilgiler doğrultusunda erkeklerin üst ve alt yüzgeçleri biraz daha sivri ve uzundur. Erkekler daha iri ve geniş yüzgeçlidir, dişilere oranla boy farkları vardır. Dişiler erkeklere göre daha narin ve ince yapılı olmakla beraber boy olarak ta erkeğe göre küçüktür.

 

 
 

 

Üreme: Muhtemel calvuslarda erişkinlik yaşı olarak 2 yıl ve üstü olduğu bilinmektedir, ama balılar için doğal ortam şartlarını iyi sağlayabilirsek bu süreyi birazda olsun azaltabiliriz. Düz yumurta dökerler genelde dişiler erkeklerin giremeyeceği ufak kovuk veya testilere 30 ile 150 arasında yumurtayı döker daha sonra erkek testinin girişine dölleme yapar ve yaptığı spermleri yüzgeçler sayesinde yumurtaların döllenmesi için yumurtaların üstüne doğru yönlendirir. Benim gözlemlerim sonucunda dişi balık bazen de erkek balık yumurtaların oksijen alması için devamlı yüzgeçleriyle hava sirkülasyonu sağlarlar, dişi yumurtaları devamlı mantar oluşmaması için devamlı temizler. Yavruların yumurtadan çıkması takriben 10 günü bulur, çıkan yavrular çok geç büyümektedir takriben 2 cm gelmesi 5 ile 6 ay arasında değişecektir. Çıkan yavruları 10 - 15 gün içersinde bir başka tanka almak en sağlıklısıdır. Yavruların diğer balıklara yem olma durumu söz konusudur. Balıklara artemia verilmesi şarttır. Büyümeleri ve gelişmeleri için bulundukları kovuğa bir hortum yardımıyla püskürtülmelidir. Edindiğim bilgiler doğrultusunda calvuslardan yavru almak ve sağlıklı balıklar elde etmek için doğal ortamın sağlanması balıklardan canlı protein yüklü yemlerin kullanılması, ısının sabit tutulması, fazla rahatsız edilmemesi akvaryumun bilhassa fazla kurcalanmaması ve su değişikliklerinin balıklar için zararlı olduğu bilinip çok dikkatli olunmasıdır.

  

 

 

Lamprologus compressiceps (yellow calvus)

Erkek                     Dişi


  


Lamprologus compressiceps (black zaire calvus)

Erkek                      Dişi


  

Yukarı