aphyocharax anisitsi (kankuyruk tetra)

Latince Adı: Aphyocharax anisitsi 

 

Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Parana nehri, Arjantin 

 

Yaşam Alanı: Dereler,akarsular ve nehirler,özellikle ağaç dallarının suyun üstüne sarktığı gölgelik ve akıntılı bölgelerde yaşarlar. 

 

Beslenme Biçimi: Etçil 

 

Davranış Biçimi: Barışçıldır ancak uzun yüzgeçli ve yorgun düşmüş balıkları tırtıklayabilirler. 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl 

 

Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey 

 

Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Erkek balık nispeten daha ince görünüme sahiptir. Erkelerin anal yüzgeci kanca şeklindedir. 

 

Üreme: Yumurta saçarak. Üremeleri kolaydır. Hafif asidik, yumuşak suda, gün batımına doğru bir bitkinin yakınına 300-800 arası yumurta dökerler. Yumurtalar bitkilerin üstünde dursa da yapışkan olmadıklarından en ufak bir akıntıda düşebilirler. Bu yüzden üremeden sonra erişkin balıklar mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Yoksa düşen yumurtaları yerler. Yavrular, yumurtadan 24 saat içinde çıkarlar. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir. Akvaryumun altına ağ gerilerek kendi yumurtalarını yemeleri önlenebilir; ya da akvaryumun altı misketlerle doldurularak yine aynı sonuca ulaşılabilir. 

 

Sıcaklık: 18 - 28°C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 5.5 cm 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 50lt 

 

Su Sertliği: 3 - 30 °d 

 

pH: 6.0 - 8.0 

 

Zorluk Seviyesi: 3 

 

Genel Yorum: İlk başlayan hobicilere önerilmez. Zira farklı sulara adepte edilmesi zordur. Tüm tetra grubunda olduğu gibi Kankuyruk Tetralar da en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Çok aktiftirler. Akvaryum ortamında 12 yıl aşadıkları rapor edilmiştir. Bitkili akvaryumlara önerilen bir balıktır. Diğer barışçıl Amazon türleriyle bakılabilirler. Discus ya da melek akvaryumlarında bakılabilir. Akvaryumlarında çok yoğun bitkili alanlar bulunduğu kadar yüzmeleri için de açıklık alanlar olmalıdır. Su üstünde yüzen bitkilerin altında yüzmekten hoşlanırlar. Genelde akvaryumların üst taraflarında gezindikleri için akvaryumun üstünde kapak olması iyidir.

Yukarı