ameca splendens (butterfly geoodeid)

Latince Adı: Ameca splendens 

 

Coğrafik Kökeni: Jalisco,Meksika 

 

Yaşam Alanı: Artık sadece bir su parkındaki tek havuzda ve bazı hobicilerin elinde bulunmaktadır.Doğasında tükenmiştir. 

 

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul 

 

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl 

 

Yüzme Seviyesi: Orta 

 

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutta olurlar.Erkeklerinde andropodyum denilen bir organ bulunur. 3.resimde andropodyumun nasıl bir organ olduğu gösterilmiştir. 

 

Üreme: Canlı doğururlar. Üretimi gayet kolaydır. Diğer canlıdoğuranlardan farklı olarak erkeklerden aldıkları spermleri depolamazlar,her hamile kalması gerektiğinde tekrar çiftleşmesi gerekir. Aynı zamanda dişilerin hamile olduğu anlaşılmaz ve herhangi bir davranış değişikliği olmaz. Yine diğer canlı doğuranlardan farklı olarak dişiler erkeklere doğru çaprazlamasına yüzerek onların önünde titrerler. Gebelik 55-60 gün sürer ve yavrular inanılmayacak derecede büyük(2 cm civarı)doğarlar. Dişinin büyüklüğüne bağlı olarak yavru sayısı 5-30 arasında değişir. Yavruların karınlarında ufak göbek kordonu gibi çıkıntılar bulunabilir ama bunlar geçicidir ve doğumdan 2-3 gün sonra kaybolurlar. Yavrular yeterince büyük olduklarından her türlü yemi kabul ederler. Büyük olanlar çok nadiren yavrulara saldırma girişiminde bulunur. 

 

Sıcaklık: 26°C - 32°C 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm., dişiler 12 cm. 

 

En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre 

 

Su Sertliği: 9 - 19 °dH 

 

pH: 6.0 - 8.0 

 

Zorluk Seviyesi: 3 

 

Genel Yorum: Uyumlu bir karma akvaryum balığı değildir. Gerek agresif tavrıları gerekse de yem atıldığında diğer türlere üstünlük sağlaması onu karma akvaryum balığı olmaktan uzaklaştırır. Belki başka sert balıklarla beslenebilir ama kendi türleriyle beraber bakılması daha uygundur. Akvaryumları bitki bakımından yoğun olmalıdır ve tabanda koyu renk kum olması renklerini tam anlamı ile göstermesi için uygundur. Bol oksijenli ve orta derecede akıntılı akvaryumlarda bakılmalıdır. Bozuk su değerlerinden çabuk etkilenen bir balıktır.

Yukarı