Taklacı Güvercinler

Taklacılarda paçalı kuşlarımızdandır. Paçasız olanlarıda vardır fakat pek makbül değildir.

Paçasızlara daha cok çorum çevresinde rastlanır. Bu kuslar bircok yorede Corum Ciplagi olarak bilinir. Tasinmayla Ulkemizin bircok yoresine de azda olsa yayilmistir.

 

Taklacılarında yavru besleme kabiliyetleri oldukça iyidir. Krem, Limon, Portakal, çil (çeşitleri), yusufi, mermeri, sabuni, acik, miski, mavi, dumanlı, arap, boz, beyaz vs cok cesitli renkleri mevcuttur. Her rengin kendine has bir ozelligi vardir. Bu ozellik karismissa genelde kusa deger kaybettirir. Fakat yapilan renk islahlariyla yeni gelistirilen cok degerli renklerde vardir.Perçin (gül) yani ön tepeleri bulunur. Sadece normal tepe taklacıda makbül değildir.

 

Taklacılar oyunlu kuşlardır yani çatıya konmak icin alcaldiklari anda yukarıya doğru tırmanışa geçerler biz buna fişek (sirik) diyoruz. Kusun kendisini geri dogu frenlemek icin giristigi bu hareket onu yukari dogru yukseltir. Bu yukselme esnasinda ara ara kus kendini alcaltabilmek icin takla atar. Her fisekte ortalama 1 ile 13-14 arasina kadar takla atabilir. Fakat iyi bir taklacida genelde 5 civarlarindadir. Cunku kusun attigi takla kadar uctugu süre ve kac defa fisege (siriga) ciktigida cok onemlidir. Iyi bir taklacinin 10 saate kadar uctugu gorulmustur. Fakat bu surede ortalama 2-3 saat civarlarinda seyreder. Takla sayilari, ucus sureleri yaninda bir de kusun her fisege cikista ne kadar yukseldigi onemli bir unsurdur. Yine iyi bir taklaci guvercinin 25 m'ye kadar cikabildigi bilinir. Birde fiseklerin ne kadar alcakdan basladigi onemlidir. Yani dama, bahceye vs konacagi yere fisekleme yapmadan ne kadar alcalirsa o kadar makbule gecer.

Taklaci guvercinlerde ; genelde uzun ucus yapanlarda fisek sayisi duser. Yine her fisekteki takla sayisi da azalacaktir. Yani hem uzun ucus yapan, hem sık sık alcaktan uzun fisege cikan hem de her fisekteki taklasi cok olan bir kus gercek anlamda kaliteli bir taklacidir.

 

Bazi yorelerde Taklacilarin dama fisekleme yapmaya baslarken kendiini cekmeye baslamadan attigi ilk taklaya onem verilir. Bu taklaya baslangic taklasi denir. Kus dama dogru kanat gerer ve alcalmaya baslar, Tam indi dersiniz. Kus dama neredeyse dusecektir. Yarim metreden daha az kalmistir dama ayak basmasina. Ama bir bakarsiniz kus bir takla atar ve kendini buyuk bir hizla yukari dogru cekmeye baslar. Bu cekis sonrasi zaten kus oldukca yukselir. Ve yeni bir deneme icin turlarina devam eder. Bu olay kimi zaman yetistiricileri cileden cikarir. Aslinda kuslarini bu hale getirebilmek icin surekli bir antrenman icinde olan kuscular, genelde yavru kizmasi (erkesi) guvercinleri sık takla denilen asamaya geldikleri zaman guvercinlerini kaybederler. Kaybolma olayina en cok bu irkda sık takla (sersem) donemlerinde rastlanir. Nedeni yavru veya yavruluktan cikmak uzere olan kus kalitsal olan takla refleksini ilk olarak kavramaya basladigi zamanlarda kendini kontrol edemez. Surekli ve araliksiz olarak taklalar atar. Buda kusun duzgun ve bilincli ucusuna engel oldugu icin cogu zaman hafif bir ruzgar, yirtici bir kus, havadan gecen baska guvercinlerin neden oldugu sasirma, geriye donememe gibi nedenlerle kaybolurlar. Atmaca gibi avcı hayvanlara kolay yakalanırlar. Çünkü ağır uçarlar manevra kabiliyeti diger irklara oranla (donek vs) pek azdır. Alıştırılması basit hayvanlardır. Ese giren bir erkek taklaci zorlanmadigi surece ucup kacmaz. Fakat uzun ucus yapanlar genelde cabuk ucurulmamalidir. Cunku hayvan kalkistan belli bir sure sonra yeni evine inmeyi dusunmeyi birakabilir. Uctukca daha once ucus yaptigi yerleri aramaya baslar. Ucusda acilmalar (genis daireler veya uzaklasmalar) meydana gelir.Belli sinirlar disina ciktiktan sonra guvercin eski yerini cok uzak degilse bulabilir. Bulamazsa geride donebilir. Fakat cogu kez boyle durumlarda her iki evide bulamaz ve baska kus yetistiricileri tarafindan caktirilir (yakalanir veya kuslarla kendi damina indirilir).

 

Taklacilarin icerisinde birde Duz Takla atanlar vardir. Bunlar dama vs kolay inerler. Taklalarini duz ucarken atarlar. Veya Sak sak denilen havadaki cagri yontemlerinden sonra atarlar. Bu tarz kuslara duz oyunlu yada sak sak denir. Genelde yavruluk zamaninda ucurulmamis taklacilarda veya soyu karistirilmis olanlarda bu tarz taklalar gorulur. Bu tarz oyun pek makbul degildir. Fakat bazi sus kuslarininda sadece bu sekilde oyun verdikleri bilinir (örn : Bkz : Makaleler / Selcuklu Guvercinleri). Bu kuslarda zaten oyun aranmadigi icin onlarda deger kaybi soz konusu olmaz. 

Yukarı