İNGİLİZ SETTERİ

Kökeni: llk setter 1500 yılında Fransa'da Ispanyol ve Fransız pointerinden elde edilmiştir. Üçyüzyıl sonra Büyük Britanya'ya getirildi ve burada son derece zeki bir köpek yetiştiricisi olan Edward Lawerack tarafından geliştirildi. Lawerack settere bugün de bilinen güzel bir biçim ve harika bir karakter kazandırdı.

 

Tanımı: Setter ince, görünüşü güçlü bir köpektir. Yükseklik: erkeklerde 56-62 cm., dişilerde 53-58 cm. Ağırlık: 27-32 kg. Biraz çıkık alınlı uzun bir başı vardır. Yüzü baş uzunluğunun yarısı kadardır. Gelişmiş ama sarkık olmayan dudakları vardır. Alt ve üst çenesi tam olarak bitişir. Iri, siyah ya da siyaha yakın bir burnu vardır. Gözler: iri. parlak, yumuşak bakışlı, ela renkli. Kulaklar: yumuşak kıvrımlı, sarkık. Kuyruk: hafif kıvrık, saçaklı. Tüyleri düz ve ipeksidir, asla kıvrık olmaz. Ensesinde, bacaklarında ve baldırlarında uzun tüy saçakları vardır. Ingiliz setterinin. siyah ve beyaz, beyaz ve limon, beyaz ve portakal, beyaz ve kestane ya da üçrenkli (siyah, beyaz. kızıl) olması tercih edilir. Az veya çok benekli veya çeşitli iriliklerde lekeli olabilir.

 

Kişiliği: Sakin, duyarlı, canlı, insan dostu ve duyguludur. Refleksleri iyidir. Disiplinli ama coşkuludur. Sabırla ve ikna yoluyla eğitilmeye çok yatkındır.

 

Kullanımı: Isminden de anlaşıldığı gibi avı fark ettiği zaman yarı oturma vaziyetine geçer. En değerii yeteneklerinden biri, mükemmel koku alma duyusudur. Saatlerce önce geçip gitmiş bir hayvanın kokusunu bile alabilir. Ayrıca, hızlı, yorulmaz, hareketli ve güçlüdür. Hertüriü araziye, sularla kaplı olanlara bile, uyum sağlayabilir. Kötü hava koşullarına ve yaz sıcağına dayanıklıdır. Her türiü avda kullanılır ve efendisiyle uyum içinde çalışır.

 

Not: Çok iştahlı olduğu için şişmanlama eğilimi vardır. Evde ve bahçede yaşayabilir. Ancak birkaç saat özgür olabilmek için yüksek çitlerin üzerinden atladığı ya da tüneller kazdığı bilinmektedir.

Yukarı