Ragamuffin

Temel Özellikleri

çocuklar ve diğer kedilerle vakit geçirmekten hoşlanan bu sevecen kediler hareketliliğin olduğu her yerde vardır. Oldukça sıcak ve dost canlısı kedilerdir. Uysal yapısı nedeniyle savunma içgüdüleri gelişmemiştir. 

 

Diğer sokak kedileri karşısında kendilerini savunamayacaklarından evde bakılmaları önerilir. 

 

Görünüş ve Vücut Yapısı 

Ragamuffin, boyut olarak oldukça büyük kedilerdir. Baş yapısı da gövdeyle uyumlu olarak büyük, boyun kısa, karın kısmı yumuşak ve sarkıkıktır. 

 

Alın yumuşak bir eğimle yuvarlanmış ve genel yumuşak hatlara uygundur. Yüzlerinde Siyamlar gibi siyah veya kahve maske olabilir. Küçük ve sevimli olan burun pembemsi, kahvedir. Kulaklar geniş ve diktir. Kulak çevreleri koyu çizgilerle çevrilidir. 

 

Gözler, büyük ve anlamlıdır. Bu anlamlı bakışlar Ragamuffin'in karakteristik tatlı bakışını destekleyen bir özelliktir. Göz rengi tüy rengine göre farklı olabilir. Noktalı kürkü olanlar genellikle mavi, vizon olanlar yeşil, yeşil mavi, turkuaz, düz renkli olanlar da ise tüm renkler olabilmekle birlikte genellikle mavidir. Ağız küçük, çene yuvarlak ve dişler üst üste gelecek şekilde kapanır. Vücut yapısı kaslı olan bu ırkın kedileri geniş göğüse ve güçlü omuzlara sahiptir. 

 

Tüm vucunu saran yumuşak peluş tüyler, baş bölgesinde yele şeklini almıştır. Tüyleri bir tavşanın tüyleri gibi sık ve ipeksidir. Kuyruk uzun ama gövdeyle uyumludur. Kuş tüyü görünümünde bol tüyle kaplıdır. Ragamuffin'lerin erginliğe ge---cıs---leri diğer kedilere göre daha yavaştır. 

 

Gelişimlerini yaklaşık 3-4 yılda tamamlarlar. 

 

Tüy Bakımı 

Orta uzunlukta olan tüyleri diğer uzun tüylü ırklara oranla daha az bakıma ihtiyaç duyar. Sağlıklı ve yumuşak tüyleri haftada iki kez fırçalanması yeterlidir. Birkaç ayda bir banyo yaptırmalı, tırnak kesimi ve kulak içi temizliğine dikkat edilmelidir. 

 

Kökeni 

Ragamuffin ırkının hikayesinin bir kaza sonucu başladığına inanılmaktadır. 1960 yıllarında Persian ırkı kediler yetiştiren Ann Baker, vahşi kedilerin kolonilerine bakan ve besleyen komşusu ile ilişkisini geliştirmişti. 

 

Adı Josephina olan bu vahşi kedilerden biri araba kazası geçirmeden önce birkaç yavru dünyaya getirmişti. Kaza sonrası kedi tekrar sağlığına kavuştuğunda ikinci bir doğum yapmıştı ve insanları etkileyen inanılmaz yavrular dünyaya getirmişti. 

 

Bu doğumla birlikte kaza sonucu Josephina'nın mutasyona uğradığı ve daha farklı yavrular ortaya getirebildiği gibi bilimsel olmayan teoriler ortaya atılmıştır. Ann Baker, Josephina adlı bu vahşi kedinin yavrularını ---cög---altmış ve Ragdoll'a benzeyen bu inanılmaz ırka harika bir karakter kazandırmak için onları koruma altına almıştır. 

 

Melekleri andıran bu sevimli kedilere Cherubim (melek) ismini vermiştir. Ann Baker, bu rastlantısal ırkı, Burmese'ye benzeyen siyah kısa tüylü ve noktalı kediler ve beyaz patili erkek Birman gibi kedilerle çiftleştirerek geliştirmiştir. Bu çiftleştirmeler sonucunda birçok beyaz patili ve noktalı yavrular meydana gelmiştir. 

 

Kedilerin bir ---cög---u beyaz patili ve noktalı olmasına karşın yavruların bazıları gökkuşağı renklerinin farklı tonlarındaydı. Bu farklı görünümlerinden dolayı Baker bu kedilere Miracle Ragdoll (mucize Ragdoll) demiştir. 

 

Ancak bu ırkın, tüm renk ve desenleri ile Ragdoll'lardan farklı olduklarını ispatlamıştır. Bu nedenle 1993 yılında International Ragdoll Cat Association (IRCA) tarafından başlı başına bir ırk olduğu kabul edilmiş ve Riverside' ın sevimli afacanları olduklarından Ragamuffin ismiyle anılmaya başlanmıştır, ve kayıtlara bu adla geçirilmesi uygun görülmüştür. 

 

Irk, 2001 yılında The Amerikan Association Of Cat Enthusiasts, United Feline Organization (UFO) ve Cat Fanciers Federation (CFA) kuruluşları tarafından da kabul edilmiştir.

Yukarı