Carassius Auratus (Japon Balığı)

Latince Adı: Carassius auratus 

 

Coğrafik Kökeni: Asya 

 

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul 

 

Davranış Biçimi: Barışçıl 

 

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl 

 

Cinsiyet Ayrımı: Üreme dönemlerinde erkeklerin solungaçlarında kabacık benzeri yapılar oluşur. 

 

Yüzme Seviyesi: Genelde dip ve orta 

 

Üreme: Düz yumurta dökerler, çok sayıda yumurtlarlar. Yumurtalar su koşullarına bağlı olarak 4-6 gün içinde değişen açılma süresine sahiptir. 

 

Sıcaklık: Yapay seleksiyon türlerde 18°C - 24°C , vahşiye yakın türlerde (4-30 °C) 

 

En Fazla Büyüdüğü Boy: 35 cm. 

 

En Az Akvaryum Hacmi: Oranda, ryukin, ranchu gibi balıklar için 40 litre; comet shubunkin gibi tek kuyruklu ve daha iri boylara ulaşanlar için 70 litre. 

 

Su Sertliği: 5 - 19 °dH 

 

pH: 6.0 - 8.0 

 

Genel Yorum: İyi bakıldıkları takdirde 25 yıl gibi ortalama bir ömürleri vardır.Japon balıkları ve koilerin midesi olmadığı için doyma hissi de yoktur.Bu nedenle ne kadar yem atarsanız atın,yeme girişimde bulunacaktr.Buna paralel olarak da en çok görülen sorunlardan biri kabızlıktır.Bunu önlemek için ya haftada bir gün yeşil sebzeler(bezelye,ıspanak vb.) haşlanarak verilmeli ya da imkanınız yoksa bir gün aç bırakılmalıdır.Japonlar kendilerine zarar vermeyecek pengasus,cüce vatoz ve çöpçü vb. balıklarla beslenebilir.Yalnız japonun yanına alacağınız balıklar onun yutacağı boyda olmamalıdır.Özellikle japonlar küçük çöpçüleri yutmaya yeltenirler.Ve bunun sonucunda çöpçü japonun ağzındayken sırt yüzgecini dikerek onun ağzını parçalar ve kendisini yutmasına izin vermez.Bu iki taraf için de sakıncalı olacağından dikkat edilmesi gereken bir husustur.Taban malzemesi olarak midye kırığı veya quartz gibi ufak taneli malzemeler seçilmelidir.Ayrıca japon akvaryumlarında pek bitki seçimi şansınız yoktur .Anubias,saz,crypto vb.bitkiler koyabilirsiniz.

Cyprinus Auratus (Japon Balığı)

Cyprinus Auratus (Japon Balığı) Türleri


 

Japon balıkları 'Japon Süs Balığı' adıyla anılırlar. Aslında Çin kaynaklıdırlar. Tüm dünyada, akvaryum ve havuzlarda çok yaygın biçimde sevilerek yetiştirilen bu balıkların Çin kaynaklı olan aslı gri-yeşil renkte bir sazangildir.

 

Çin yetiştiricilerin bu gösterişsiz türden, değişik ve çekici renkte süs balıklarını elde etmeleri 1000 yıllarına rastlar. Japon balıklarının Japonya'ya geçmesi ise çok daha sonra olacaktır; İngiltere'de 1600, Fransa'da 1750 yıllarında görülecek, Amerika'ya ise XIX. yy.'ın ikinci yarısında ulaşacaktır. Çin ve Japon yetiştiriciler 66 çeşidinin olduğunu söylemekteyseler de, bugün Avrupa'da 12 tanesi bilinmektedir.

 

Bütün Japon balığı türleri, şekil olarak fark gösterirlerse de, önemsiz derecede ufak ayrılmalar dışında, gerek yaşama, beslenme ve gerekse üreme konusunda birbirlerine benzer karakter gösterir.

 

Bunlar oldukça uzun ömürlü balıklardır. Çoğunlukla 10-15 sene yaşarlar. Her şeyi yiyerek beslenebilirler ancak kesinlikle ekmek verilmemelidir. Su kurtçularını, böcek, salyangoz, supiresi, enfüzvuar ve bitkisel besini ayırmaksızın yerler.

 

Serin sulardan hoşlanırlar. En sevdikleri ısı 15-20 derece arasıdır. Bu sebeple oda hararetinde yaşayabildikleri gibi soğuk ortamda ayrıca ısıtılmaya ihtiyaç göstermezler.

 

Ortalama olarak 7-10 santim boyunda sakin karakterde bir balıktır. Ancak bazı tür balıklar tarafından kuyrukları didiklenerek rahatsız edildiğinden, ayrı olarak beslenmesi tercih edilmelidir. Bol havaya ihtiyaç gösterdiğinden eğer hava pompası yoksa, bir japon balığına 20 litre su hesap edilmeli ve akvaryum Myriophillum, Elodea gibi bitkilerle bitkilendirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, bitkilerin sağlam ve balığın hareketlerini engellemeyecek biçimde dikilmesidir. Aksi taktirde bitkiler balığın hareketleri ve dolaşması sırasında köklerinden söküleceklerdir. Akvaryumda yer tutacak ve balığı zedeleyebilecek dekoratif taş ve süsler çıkartılmalıdır. Tül Kuyruk'ların sularının temizliğine dikkat edilmeli, sık sık pipetle akvaryumun dibi arıtılmalıdır.

 

Bunların cinsiyetlerini ayırt etmek oldukça zordur. En güvenilir yol, yumurtlama zamanı karnı yumurtayla dolacak olan dişinin dolgunluğu ile, erkeğin bu devrede solungaç kapaklarında ve göğüs yüzgeçlerinde meydana gelecek parlak bandı izlemektir. Bazı akuaristlere göre, bunların cinsiyeti anüs bölgesinin durumundan da anlaşılabilmektedir. Dişilerin anüs yöresi dışarı çıkık, erkeklerinki içeri girik olmaktadır. Bir başka yöntem de yumurta dökme sırasında erkeğin dişiyi kovalamasından cinsiyet ayrımı yapmaktır.

 

Japon balıklarının üretiminde eşleştirme çok önemlidir. Üreme değişik nitelikte ve ayrı döllerden gelen çiftlerden yararlanılarak yapıldığında, yeni türler elde edebilme olasılığı vardır. Böyle bilinçli ve planlı bir seçimle yapılan eşleştirmelerde üstün nitelikte yavru elde etme oranı yüksektir. Bunun aksine, sürekli olarak bir çiftin dölleri arasında döl alınmaya girişildiğinde, ilk başlangıç noktasına gelinir. Elde edilen yavrular artık pek beğeninizi kazanmayacak bir biçime, yani aslına döner.

 

Bilinen belli başlı Japon Balığı üyelerini şöyle sıralayabiliriz:

 

1- Japon Havuz Balığı

 

Havuzlarda çok rastlanan bir türdür. Biçimli gövdeleri, parlak renkleriyle bahçeli evlerin süsü olarak ilgi çekerler. Çoğunlukla portakal rengi ve kırmızıdırlar. Beyaz, sarı, siyah, alacalı olanları da vardır. İlk balık sevgisi duyanlar için iyi bir başlangıç balığıdır. Dayanıklıdırlar, kolay ürerler, uzun ömürlüdürler.

 

2- Şabankin

 

Havuz balıklarından daha küçük boyludurlar. Dayanıklı ve uzun ömürlüdürler. Ortalama 12 yıl yaşarlar. Gövdeleri ince uzun ve biçimlidir. Kuyrukları geniş ve uzundur. Anal yüzgeçleri gelişmiştir. Anca en çekici yönleri renkleridir. Şeffaf olan pullar derinin renk ve desenlerini aynen dışa yansıtır. Çok değişik renk düzenine sahip balıklar olmakla birlikte temel renkleri mavi ve menekşe rengi üzerine kırmızı, siyah, sarı beneklerdir.

 

3- Komet

 

Gövdesi biçimsel olarak aynen Şabankin gibidir. Uzun, biçimli gövdeye ve gelişmiş bir kuyruğa sahiptir. İdeal bir havuz balığıdır. Fazla su gerektirdiğinden büyük akvaryumlarda beslenebilirler. Kışın donmayan havuzlar onlar için idealdir. Çoğunlukla kırmızı iseler de sarı ve metal rengi olanları da vardır.

 

4- Yelpaze Kuyruk

 

Bu tür, gövde yapısının değiştiği ilk kuşaktır. Gövde kısalmış, kalınlaşmış ve yuvarlak bir biçim almıştır. Kuyruk yüzgeci birbirinden ayrı iki parça halindedir ancak bu parçalar çatal biçiminde değil, düz kenarlıdır. Sırt yüzgeci ve anal yüzgeç son derece gelişmiştir. Bu tür, özellikle kış ayları içinde, havuzlarda bırakılmamalıdır. Çünkü 15 ile 20 derece ısıyı gerektirirler. İyi bir beslenme sağlandığı, özellikle canlı yem verildiği zaman Nisan-Ekim ayları arasında dört kez döl alma olasılığı oldukça yüksektir.

 

5- Tül Kuyruk - Peçe Kuyruk

 

Japon süs balıklarının kral ailesidir. Sırt, karın ve göğüs yüzgeçleri kuyruk yüzgeci gibi son derece gelişmiştir. Akvaryumlarda yetiştirilmeleri gerekir. Duyarlı ve nazik balıklardır. Karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez. 18-22 derece su ısısı, berrak su, geniş akvaryum, bol oksijen, dengeli beslenme sağlıkları için gereklidir.

 

6- Teleskop

 

Gözler dışarı doğru çıkık olup kuyruk tek veya çift lobludur. Canlı yemleri, yeşillik ve algler kadar severek yerler. Göz biçimleri nedeniyle özenli beslenmeyi gerektirirler ve fazla ışıktan hoşlanmazlar.

 

7- Çelestial

 

Teleskop Japon balığının benzeridir. Bunda gözler yanlara doğru değil yukarıya doğru çıkıktır. Çok özenli bir beslenmeyi gerektirirler. Asla yukarıdan ışıklandırma kullanılmamalıdır. Yemlerinin yüzen yemlikler içinde verilmesini öneririz.

 

8- Torbagöz

 

Bu balık çoğu akvaryum severler tarafından çirkin bulunmasına rağmen az bulunan değerli bir türdür. Bunlara "Ağlayan Göz" de denilmektedir. Bakımları konusunda Teleskop ve Celestial da olduğunca özen gerektirirler.

 

9- Aslanbaş

 

Baş biçiminin değişikliğiyle diğer Japon balığı türlerinden ayırt edilir. Baş iri, yuvarlakça ve aslan başını andırır biçimindedir. Alın kısmında yele yerini tutan köpüksü teşekküller başı süsler. Aslanbaşlarda sırt yüzgeci görülmez. Çok değişik renk düzenine sahip olanları vardır.

 

10- Oranda

 

Baş biçimi olarak yukarıda belirtilen Aslanbaş'a benzer. Ancak Oranda'da, Aslanbaş'ın aksine sırt yüzgeci görülür.

 

11- İnci Gövde

 

Bu tür Japon balıklarının gövdesinde bulunan inci taneleri görünümündeki teşekküller balığa çok çekici bir görünüm kazandırır.

 

 

Japon Balığı Üretimi

 

 

Japon süs balıklarının üretilmesinde üç yöntem uygulanabilir. Birincisi, üremeleri için elverişli koşulları oluşturarak açık havada, havuzlarda üretim yapmak. Böyle bir ortamda yapılacak üretimde üreticinin katkısı sınırlıdır. İkinci yöntem, akvaryumlarda yapılan üretmedir ki, pek çok değişik uygulama teknikleri bulunmakla birlikte, genel olarak daha yoğun ve etkili bir katkı ile üremeyi düzenleme olanağı vardır.

 

Üçüncü yöntem de sağma yöntemi olup burada tümüyle yapay bir yumurta alma ve dölleme söz konusudur. Dişi ve erkek balık bir diğerini görmez. Dişiden sağılarak alınan yumurtalar, erkekten aynı biçimde alınan spermlerle döllenerek yavru elde edilir.

 

Akvaryumlarda yapılacak üretimde değişik yöntemler uygulanabilirse de, havuz yöntemiyle bazı ortak temel noktaları vardır. Çoğunlukla uygulanan yöntem şudur:

 

 

AKVARYUMDA ÜRETİM

 

Dişiler ve erkekler, bir diğerinden kış ayları içinde ayrılarak ayrı ayrı akvaryumlarda beslenmeye başlanır. Bulundukları akvaryumun suyu temiz ve berrak olmalı, çok iyi havalandırılmalıdır. Serin geçen Aralık-Ocak döneminden sonra Şubat ayı başında akvaryum suyunun ısısını 16 dereceye yükseltmeli ve özel bir beslenme uygulamalısınız. Bu beslenme yüksek nitelikte kuru yem (karides unu), haşlanmış ıspanak ve özellikle canlı yemle yapılmalıdır. Gün aşırı, fazla oranda olmamakla birlikte su kurdu, su piresi gibi yemler mutlaka verilmelidir. Bunları her zaman bulamayabilirsiniz. Böyle durumlarda bahçenizdeki küçük toprak kurtlarından (solucanlardan) yararlanabilirsiniz. Ancak kesinlikle belirtmek isteriz ki, "Özel Beslenme"de amaç balığa fazla besin vermek değil, çeşitli ve dengeli besin vermektir. Fazla besleme balıklarda şişmanlığa, şişmanlıksa kısırlığa neden olur. Bu arada yenmeyen yem artıklarının ve dışkıların suyun niteliğini bozmasına olanak tanınmamalıdır.

 

Erken döl almak için çoğunlukla, yapay aydınlatma ve yapay ısıtma aracılığıyla balık erken döl vermeye zorlanır. Her ne kadar yapay aydınlatma ve yapay ısıtmadan yararlanma kaçınılmaz ise de, yeterince alacakları gün ışığı, doğal gelişmelerini, sağlıklarını, dolayısıyla üreme gücü ve verimlerini olumlu yönde etkileyecektir. Bu ve benzeri tekniklerle mevsimsiz olarak döl almak mümkünse de en iyi döl alma zamanı olarak Nisan ayını öneririz. Doğaya uymak ve en doğal ve uygun yöntemdir. Doğaya katkıda bulunabiliriz, ancak doğanın dışına çıkmak çoğunlukla iyi sonuç vermez. Kontrollü yöntem dediğimiz bu teknikle üremeye girecek çiftler, su ısısı, oksijen durumu, ışık, suyun niteliği ve diğer bazı koşullar istenildiğince düzenlenip, istenildiği anda üretim işlemine geçilebilir.

 

Üreme için her şey hazır olduğunda ilk önce erkek "Japon Süs Balığı" üreme akvaryumuna konulur. Bu akvaryumun en elverişli ölçüleri 60x30x30 cm. olarak belirlenebilir. Ancak konulacak suyun derinliği 22 santimi hiçbir zaman geçmemelidir. Yumurta dökümünden önce uygulanabilecek iki ayrı yöntem için karar verilmeli ve üreme akvaryumunun bitkilendirilmesi ona göre yapılmalıdır. Eğer çiftleşme sonucu elde edilecek yumurtalar aynı akvaryumda bırakılacak ve anne-baba başka bir akvaryuma alınacaksa, çiftleşme akvaryumu toprağa bağlı bitkilerle çok sık bir biçimde bitkilendirilmelidir. Eğer çiftleşen balıklar akvaryumda bırakılacak ve yumurtalar başka akvaryuma alınacaksa, bu kez akvaryum toprağa bağlı olmayan, üzerindeki yumurtalarla kolayca başka bir akvaryuma alınabilecek yumurta saklayıcı bitkilerle bitkilendirilir. Her iki durum için de önerebileceğimiz bitki Elodea'dır.

Yukarı